Δεν πτοήθηκαν μετά το θανατηφόρο-Συνεχίζουν να διασταυρώνουν τον αυτοκινητόδρομο

Την ώρα που το αίμα του 28χρονου Jean Baptiste Lizongo Mokonza ακόμη δεν έχει στεγνώσει στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας-Τροόδους, ο οποίος προσπάθησε να διασταυρώσει τον αυτοκινητόδρομο, για να φτάσει στο Πουρνάρα, όμως παρασύρθηκε από διερχόμενο όχημα, το οποίο δεν τον είδε και οι οδηγοί που χρησιμοποιούν καθημερινά το συγκεκριμένο οδικό δίκτυο, έρχονται αντιμέτωποι με τα ίδια φαινόμενα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Νεκρός ο 28χρονος πεζός που παρασύρθηκε από όχημα στον αυτοκινητόδρομο

Ούτε μία εβδομάδα μετά το μοιραίο δυστύχημα, που στέρησε τη ζωή στον 28χρονο και ήδη στο ίδιο σημείο, εντοπίζονται πεζοί, μέσα στο βράδυ, οι οποίοι επιχειρούν να διασταυρώσουν το δρόμο, ώστε να περάσουν απέναντι και να φτάσουν στο Κέντρο Φιλοξενίας Πουρνάρα. Μία πρακτική που όσο και να μην θέλει κανείς να το παραδεχτεί, παρατηρείται από αρκετούς, εδώ και αρκετό καιρό.

Ο 28χρονος πιθανό να ακολουθούσε αυτή τη διαδρομή καθημερινά. Να έφευγε με τους φίλους του από το Πουρνάρα, να διασταύρωνε τον αυτοκινητόδρομο, να πήγαινε στο χωριό και να επέστρεφε πίσω, με την ίδια ακριβώς πορεία. Όμως, η διαδρομή που ακολούθησε την περασμένη Τετάρτη, αποδείχτηκε μοιραία και του κόστισε τη ζωή. Ένας διερχόμενος οδηγός, που δεν τον είδε να μπαίνει στο οδικό δίκτυο, τον παρέσυρε στο θάνατο.

Από την πρώτη στιγμή, τα μέλη της Αστυνομίας που είχαν σπεύσει στο σημείο, έψαχναν να βρουν το σημείο, από το οποίο κατάφερε να περάσει εντός του αυτοκινητόδρομου ο 28χρονος. Διέσχισαν αρκετές φορές τον δρόμο που αποκλείστηκε και έψαχναν την τρύπα πάνω στην περίφραξη και το σημείο, από το οποίο πέρασε ο νεαρός και εισήλθε στον αυτοκινητόδρομο. Τελικά την εντόπισαν, μία τρύπα τόσο μεγάλη όσο να χωρά ένας ενήλικος, κανονικών διαστάσεων.

Το ερώτημα που προκύπτει είναι πόσο καιρό βρίσκεται ανοιχτή εκείνη η τρύπα; Πόσοι διαμένοντες στο Πουρνάρα περνούν καθημερινά μέσα από αυτή την τρύπα; Είναι ενήμερες οι Αρχές, ώστε να λάβουν τα μέτρα τους και να κλείσουν τη συγκεκριμένη τρύπα; Για ποιο λόγο κυκλοφορούν στους δρόμους του χωριού οι διαμένοντες του Κέντρου Φιλοξενίας, δεδομένου ότι έπρεπε να βρίσκονται στο χώρο του Πουρνάρα και να μην κυκλοφορούν;

Το θανατηφόρο τροχαίο δυστύχημα της περασμένης Τετάρτης πρέπει να χτυπήσει καμπανάκι σε όλους τους αρμόδιους, οι οποίοι είναι υπόλογοι για την ασφάλεια τόσο των μεταναστών που βρίσκονται στο Πουρνάρα, όσο και των οδηγών που διακινούνται στον αυτοκινητόδρομο, όποια ώρα και να είναι. Δεν είναι λίγες οι φορές που εντός του αυτοκινητόδρομου, μέρα μεσημέρι, οι μετανάστες από το Κέντρο Φιλοξενίας μετακινούνται σε μπουλούκια, με στόχο να πάνε στη Λευκωσία με τα πόδια. Υπήρξε περίπτωση που έκαναν καθιστική διαμαρτυρία εντός του αυτοκινητόδρομου, για να διαμαρτυρηθούν για τις συνθήκες διαβίωσης.

Όμως, φαίνεται πως λίγες μόνο μέρες μετά, τα φαινόμενα αυτά συνεχίζονται. Μετανάστες φεύγουν από το Πουρνάρα και διασταυρώνουν τον αυτοκινητόδρομο. Και όχι μόνο αυτό, αλλά το κάνουν βράδυ, ενώ στο σημείο δεν υπάρχει επαρκής φωτισμός, ώστε να γίνονται ευδιάκριτοι, ακόμη και αν στέκονται στην άκρη και περιμένουν, που είναι εξίσου επικίνδυνο.

Από αυτό το δυστύχημα προκύπτει και ένα άλλο ζήτημα, εκτός από τη διακίνηση των πεζών στον αυτοκινητόδρομο, αυτό του φωτισμού. Το σημείο, όπου σημειώθηκε το θανατηφόρο, δεν έχει καθόλου φωτισμό, με τους οδηγούς να περιορίζονται μόνο στα φώτα του αυτοκινήτου τους, αλλά και το ελάχιστο φως που φτάνει από το Πουρνάρα, που βρίσκεται παρακείμενα του σημείου. Και αυτό το φως δεν είναι αρκετό.

Στο μεταξύ, το δυστύχημα ανέδειξε εκ νέου και το μεγάλο πρόβλημα, για το οποίο φωνάζουν οι κάτοικοι της περιοχής και δεν είναι άλλο από την ανεπαρκή αστυνόμευση του Κέντρου Φιλοξενίας, με αποτέλεσμα η διακίνηση των μεταναστών να είναι απρόσκοπτη και ασταμάτητη. Αυτό φαίνεται και από τον χώρο που είχε τρυπηθεί η περίφραξη του χωραφιού και οδηγούσε στον αυτοκινητόδρομο, αφού τα σκουπίδια που την κοσμούν είναι πολλά.

Η λήψη μέτρων, που να αποτρέπει τη διακίνηση των μεταναστών στον αυτοκινητόδρομο, αλλά και να βελτιωθεί η ορατότητα για τους οδηγούς, είναι αδήριτη ανάγκη και αυτό προκύπτει από τα επί μέρους ζητήματα, που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας, μετά από το θανατηφόρο της περασμένης Τετάρτης. Πρέπει να ληφθούν μέτρα, για να μην θρηνήσουμε περισσότερα θύματα και να μην τεθούν σε κίνδυνο άλλες ζωές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στο νοσοκομείο πεζός που παρασύρθηκε σε τροχαίο-Έκλεισε ο δρόμος (pics)

Δειτε Επισης

Είχε πάει για σέρβις το Dali πριν την πρόσκρουση στη γέφυρα-Στο φως ηχητικό ντοκουμέντο
Πρόεδρος: Σε 106 Δήμους και Κοινότητες ο Κοινωνικός Λειτουργός της Γειτονιάς, βήμα προς το κράτος πρόνοιας
Κτηνίατρος σχεδίαζε να κακοποιήσει σεξουαλικά το μωρό που θα αποκτούσε σε λίγες μέρες μέσω παρένθετης
Αυτά είναι τα πέντε μέτρα της Κυβέρνησης για την ακρίβεια-Οριζόντια επιδότηση για ρεύμα, εφάπαξ για καύσιμα
Καταζητείται ο 55χρονος Θεόδωρου Θεοδώρου-Δεν παρουσιάστηκε στο Δικαστήριο (pic)
Εντός της εβδομάδας η αναχώρηση του δεύτερου πλοίου για τη Γάζα
Ζήτησε πόρισμα με «ανοιχτή αιτία» για Θανάση η Εισαγγελία, δολοφονία πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας έδειξε η οικογένεια
Στροφή Εισαγγελίας στο Εφετείο για 82χρονο παππού-Δεν φέρει ένσταση στο αίτημα για ποινή με αναστολή
Ποινή δύο ετών στον 25χρονο για τον χαμό της 19χρονης Μαριλένα-Ξέσπασε η μητέρα της αδικοχαμένης
Ούτε αυτή την εβδομάδα αναμένεται να παρουσιαστούν ενώπιον της Ανακριτικής Επιτροπής οι μοναχοί