Παράταση στην απόδοση ευθυνών για τη δολοφονία Θανάση-Παγκύπρια διαμαρτυρία

Ήταν 19 Οκτωβρίου όταν η Νομική Υπηρεσία ανακοίνωνε χρονοδιάγραμμα τριών μηνών στις έρευνες της Αστυνομίας και των ανεξάρτητων ποινικών ανακριτών, σε σχέση με τον θάνατο του 26χρονου Εθνοφρουρού Θανάση Νικολάου,  ο οποίος τελικά δεν αυτοκτόνησε, όπως επέμεναν για 18 χρόνια οι Αρχές, αλλά δολοφονήθηκε, όπως φώναζε για όλα αυτά τα χρόνια η χαροκαμένη μάνα, ωστόσο όλοι  επέμεναν να την βγάζουν τρελή. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Χρονοδιάγραμμα τριών μηνών από Σαββίδη για τις έρευνες στην υπόθεση Θανάση

Αρχικά η Νομική Υπηρεσία καρατόμησε τον ανακριτή Σάββα Μάτσα, ο οποίος έσπασε την ομερτά και έβγαλε στο φως αλήθειες γύρω από την δολοφονία του άτυχου Θανάση, ενώ στη συνέχεια πραγματοποίησε συνάντηση με την οικογένεια του Εθνοφρουρού, έπειτα από την οποία ανακοινώθηκε η απόφαση για νέες έρευνες.

Υπενθυμίζεται πως στο πόρισμα τους οι ποινικοί ανακριτές έδειξαν σοβαρές ευθύνες σε βάρος τριών πρώην μελών της Αστυνομίας, οι οποίοι αφυπηρέτησαν από καίρια πόστα, ενώ εντόπισαν ποινικά αδικήματα και σε βάρος του ιδιώτη ιατροδικαστή, Πανίκου Σταυριανού.

Τρεις μήνες μετά, δεν φαίνεται ακόμη να υπάρχει φως στο τούνελ, με την οικογένεια του 26χρονου να διαμαρτύρεται έντονα ως προς τον χειρισμό της υπόθεσης, γύρω από την οποία παρατηρείται ολιγωρία 18 ετών, γεγονός που τους προκαλεί έντονη ανησυχία. Και αυτό διότι, θεωρούν πως υπάρχει κίνδυνος καταστροφής ή επηρεασμού μαρτυρίας, την ώρα που στο πίσω μέρος του μυαλού της οικογένειας βρίσκεται το γεγονός πως η Αστυνομία διερευνά πρώην μέλη της, κάποια εκ των οποίων μάλιστα βρίσκονταν ψηλά στην πυραμίδα της ηγεσίας της Δύναμης. Συνεπώς, αυτό από μόνο του, αλλά και σε συνδυασμό με την γενικότερη καθυστέρηση που παρατηρείται γύρω από αυτή την υπόθεση, δημιουργεί στην οικογένεια αμφιβολίες για το ποια τελικά θα είναι η κατάληξη της υπόθεσης.

Σε αυτό το σημείο, θα πρέπει να σημειωθεί πως τα μέλη της Αστυνομίας δεν μπορούν να ελεγχθούν πειθαρχικά, αφού δεν ανήκουν πλέον στις τάξεις της Δύναμης, συνεπώς είτε θα διωχθούν ποινικά είτε θα απαλλαχθούν από οποιαδήποτε ευθύνη.

Υπενθυμίζεται, πως σύμφωνα με τα είδαν το φως της δημοσιότητας, το πόρισμα των ανεξάρτητων ανακριτών καταγράφει σοβαρές παραλήψεις που δείχνουν κουκούλωμα από πλευράς Αστυνομίας, ενώ σε δηλώσεις που είχε προβεί ο Σάββας Μάτσας, ανέφερε πως η δολοφονία του Θανάση, «διερευνήθηκε ως μικροπαράβαση λες και επρόκειτο για κλοπή ποδηλάτου».

Από πλευράς της οικογένειας, λόγω του ότι έληξε το χρονοδιάγραμμα των ερευνών, εκφράζεται έντονη δυσφορία, με τον δικηγόρο Λουκή Λουκαΐδη να δηλώνει στον REPORTER, «πως πρόκειται για μια απαράδεκτη σιγή», αφού όπως ανέφερε, δεν έχουν οποιαδήποτε ενημέρωση από τον Γενικό Εισαγγελέα. Είναι για αυτό το λόγο, που η οικογένεια μελετά μέτρα αντίδρασης, αφού τρεις μήνες προηγουμένως, η στάση της Νομικής Υπηρεσίας ήταν διαφορετική, ενώ αρνείτο να παραδώσει το πόρισμα, επικαλούμενη διάφορους λόγους, εν τέλει το έπραξε.

Μάλιστα, είχε πραγματοποιήσει συνάντηση με την μητέρα του Θανάση, στην παρουσία των ΜΜΕ, έπειτα από την οποία συμφωνήθηκε «να υπάρχει πλήρης συνεργασία, συνεννόηση, ανταλλαγή απόψεων και πληροφοριών, απευθείας από την οικογένεια και την ανακριτική ομάδα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δεκαοχτώ χρόνια μετά... ακόμη ολιγωρούν στην υπόθεση Θανάση-Φωνάζει η οικογένεια

Πάντως, από πλευράς Αστυνομίας πληροφορίες αναφέρουν πως οι έρευνες βρίσκονται στο τελικό στάδιο και μέχρι το τέλος Ιανουαρίου, ο φάκελος της υπόθεσης αναμένεται να παραδοθεί στη Νομική Υπηρεσία, η οποία με την σειρά της, θα λάβει νέο χρόνο, ώστε να μελετήσει το μαρτυρικό υλικό και να καταλήξεις σε αποφάσεις.

Στο μεταξύ, στις 11 το πρωί, πραγματοποιείται έξω από το Προεδρικό, παγκύπρια διαμαρτυρία, στην οποία θα παρευρεθεί η μητέρα και όλη η οικογένεια του άτυχου Θανάση, απαιτώντας πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης και απονομή Δικαιοσύνης.

«Δικαίωση για τον Θανάση. Φτάνουν οι κοροϊδίες. Παγκύπρια διαμαρτυρία. Έφτασε η ώρα. Ναι έφτασε η ώρα να ενώσουμε και πάλι την φωνή μας και να φωνάξουμε όλοι μαζί πιο δυνατή. Δεν υπάρχει δικαίωση χωρίς την σύλληψη και τιμωρία των αδίστακτων δολοφόνων του Θανάση και των υπαίτιων του μακροχρόνιου και μαρτυρικού αγώνα μας», είναι το μήνυμα της οικογένειας, η οποία ζητά την στήριξη του κόσμου, στον οποία απευθύνει έκκληση για να παρευρεθεί στην διαμαρτυρία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το «έγκλημα» του Μάτσα και η αλλεργία στην... αλήθεια

Δειτε Επισης

Αισιοδοξία Κουμή για αντίστοιχες επιδόσεις στις τουριστικές αφίξεις με το 2023 παρά τις προκλήσεις
Τουρίστες βγήκαν για περίπατο και βρήκαν σε σακούλα εκατοντάδες κροτίδες
Υποψήφια στις ευρωεκλογές η Ιταλίδα ακτιβίστρια που κρατείται στην Ουγγαρία
Γιατί το Ιράν δεν έχει κανένα συμφέρον να διαρκέσει η κρίση με το Ισραήλ-Αναλυτές εξηγούν
Πολιτική αντιπαράθεση στα κατεχόμενα για Συμπεράσματα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Ο Μισέλ απάντησε στον Τραμπ για την στήριξη στην Ουκρανία-«Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους»
Ζητά από υποψήφιους δέσμευση για προώθηση των αιτημάτων της ΟΠΑΚ
Εντοπίστηκε γρίπη των πτηνών στο αγελαδινό γάλα, προειδοποιεί ο ΠΟΥ-Σε πολύ υψηλές ποσότητες ο ιός
Απoρρίφθηκε η προσφυγή Αγοραστού στο Συμβούλιο Εφετών Λάρισας για το μπάζωμα στα Τέμπη
Τροποποίηση κανονισμού ΕΕ για προστασία καταναλωτών, ζητά ο ΓΔ του Υπ. Ενέργειας