Σιγή για παράδοση πορίσματος Αιμιλιανίδη-Θέμα ημερών η ιδιωτική ποινική δίωξη

Στο περίμενε βρίσκεται η νομική ομάδα της Διεύθυνσης των Φυλακών, η οποία απέστειλε στον Γενικό Εισαγγελέα επιστολή μέσω της οποίας ζητά το πόρισμα του Αχιλλέα Αιμιλιανίδη, τα ευρήματα του οποίου ήταν εκ διαμέτρου αντίθετα με τα όσα ανέφερε στην ανακοίνωση της η Νομική Υπηρεσία σε σχέση με την απόφαση της για μη δίωξη του Μιχάλη Κατσουνωτού, για λόγους δημόσιου συμφέροντος και παρά το γεγονός πως σε βάρος του προέκυψαν ποινικά αδικήματα.  

Τζο Τριανταφυλλίδης, Πάμπος Ιωαννίδης και Κρις Τριανταφυλλίδης, στις 13 Ιανουαρίου απέστειλαν επιστολή στον Γιώργο Σαββίδη, αιτούμενοι την παράδοση του πορίσματος, υπενθυμίζοντας στον Γενικό Εισαγγελέα πως στο παρελθόν υπήρξαν περιπτώσεις όπου πορίσματα ποινικών ανακρίσεων είχαν δοθεί στους άμεσα ενδιαφερόμενους, με το πιο πρόσφατο παράδειγμα στη γνωστή και τραγική υπόθεση Θανάση, ενώ παρέπεμψαν και στο πόρισμα Καλλή που αφορούσε τον τέως Βοηθό Γενικό κ. Ρίκκο Ερωτοκρίτου.

Επιπρόσθετα, θέλοντας να προλάβουν την πιθανή άρνηση του Εισαγγελέα, παρέπεμψαν σε αποφάσεις του ΕΔΑΔ σε σχέση με την υποχρέωση για παράδοση του πορίσματος, αλλά και σε άλλες υποθέσεις, δείχνοντας στον Γιώργο Σαββίδη πως σε περίπτωση που αρνηθεί να παραδώσει το πόρισμα, η ενέργεια του θα είναι αντίθετη με τις σχετικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.  

Παρά το γεγονός πως οι προηγούμενες επιστολές των δικηγόρων που αφορούσαν την εν λόγω υπόθεση λάμβαναν απάντηση εντός δύο ημερών, όπως μας αναφέρθηκε από πλευράς νομικών, σε αυτή την περίπτωση ακόμη δεν έχουν λάβει οποιαδήποτε απάντηση, και αν αυτό δεν συμβεί εντός της επόμενης εβδομάδας, τότε οι δικηγόροι της Άννας Αριστοτέλους και Αθηνάς Δημητρίου, αναμένεται να επανέλθουν. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αίτημα για παράδοση πορίσματος Αιμιλιανίδη με αποφάσεις ΕΔΑΔ-Τρία νομικά μέτωπα

Θέμα χρόνου η καταχώρηση ιδιωτικής ποινικής 

Την ίδια ώρα, θέμα χρόνου είναι και η καταχώρηση ιδιωτικής ποινικής σε βάρος του Μιχάλη Κατσουνωτού, με τους δικηγόρους να βρίσκονται στην τελική ευθεία, εν αναμονή όμως και της απόφασης για παράδοση ή μη του πορίσματος. 

Όποια όμως και να είναι η απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα, με την πλάστιγγα να γέρνει στο να αρνηθεί την παράδοση του πορίσματος, θεωρείται δεδομένο πως τόσο η ιδιωτική ποινική σε βάρος του Κατσουνωτού, όσο και οι αγωγές εναντίον του τέως Διοικητή και της Κυπριακής Δημοκρατίας, θα καταχωρηθούν ενώπιον Δικαστηρίου. 

Σημειώνεται πως εάν τα αδικήματα που καταγράφονται στην ιδιωτική ποινική δίωξη ενός προσώπου προβλέπουν ποινή κάτω από πέντε έτη, τότε δεν χρειάζεται η έγκριση του Γενικού Εισαγγελέα, ωστόσο έχει το δικαίωμα να βάλει φρένο στη διαδικασία και να την αναστείλει, σενάριο το οποίο επίσης θεωρείται επικρατέστερο, αφού η Νομική Υπηρεσία έδειξε πως δεν θέλει η υπόθεση να οδηγηθεί ενώπιον Δικαστηρίου. 

Σε αντίθετη περίπτωση, η ιδιωτική ποινική μπορεί να εκδικαστεί και χωρίς την παράδοση του πορίσματος ή θα είναι ένα ζήτημα για το οποίο θα αποφασίσει το Δικαστήριο, ενώ εάν η διαδικασία δεν ανασταλεί, τότε αναμένεται να αποκαλυφθεί μαρτυρικό υλικό και να κληθούν μάρτυρες. 

Ωστόσο, ο Γενικός Εισαγγελέας μπορεί να βάλει μπλόκο εντός Κύπρου, δεν μπορεί όμως να αποτρέψει ή να παρέμβει στο ΕΔΑΔ, ενώπιον του οποίου προσφεύγει η Άννα Αριστοτέλους και Αθηνά Δημητρίου, οι οποίες θα καταχωρήσουν την προσφυγή, ανεξάρτητα από την ιδιωτική ποινική. 

Σύμφωνα με πληροφορίες από τη νομική ομάδα, η προσφυγή βρίσκεται στα σκαριά και αναμένεται να είναι λεπτομερέστατη, ενώ θα κατατεθεί μαρτυρικό υλικό που έχει σχέση με τις καταγγελίες, ενώ θα περιλαμβάνονται και άλλα στοιχεία που είναι αλληλένδετα και προέκυψαν στη συνέχεια, μέχρι και σήμερα.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Υπό μελέτη ο Κατσουνωτός για πειθαρχικά-Δείχνει διαφθορά ο περί Αστυνομίας Νόμος

Παραμένει εκτός η Αριστοτέλους 

Την ίδια ώρα, εκτός θα συνεχίσει να βρίσκεται η Άννα Αριστοτέλους, η άδεια ασθενείας της οποίας παρατάθηκε για άλλες δέκα ημέρες λόγω προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει εδώ και περίπου δύο μήνες, με την υπουργό Δικαιοσύνης να ανανεώσει την απόφαση της σε σχέση με τον Βοηθό Αστυνομικό Διευθυντή Αμμοχώστου, ο οποίος θα παραμείνει στη θέση του αναπληρωτή Διευθυντή των Φυλακών. 

Υπενθυμίζεται, πως ο Ιωάννης Καπνουλλάς, διορίστηκε ως προσωρινός αντικαταστάτης, αφού οι Φυλακές ήταν ακέφαλες, με την Στέφη Δράκου, μετά την απόδραση του κρατούμενου, να κινητοποιείται και να αποδέχεται την πρόταση του Αρχηγού Αστυνομίας, για διορισμό του Βοηθού Αστυνομικού Διευθυντή Αμμοχώστου, αφού παρά τις προσπάθειες της, δεν κατέστη δυνατόν να εξεύρει τον αντικαταστάτη της Άννας Αριστοτέλους, αφού όσοι προσεγγίστηκαν απάντησαν αρνητικά. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η προσωρινή απόδραση ευθυνών, η καυτή καρέκλα και η απουσία Δρακό(ντειας) λύσης

«Βραχνάς» η απόσπαση στην Ελεγκτική

Σε ό,τι αφορά την απόσπαση της Διεύθυνσης των Φυλακών στην Ελεγκτική Υπηρεσία, η οποία ζητήθηκε και από τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη, η Στέφη Δράκου φαίνεται να μην θέλει την μετακίνηση της Άννας Αριστοτέλους και Αθηνάς Δημητρίου από τις Φυλακές, αφού παρά την επιθυμία των ιδίων να αποχωρήσουν αλλά και τα ζητήματα ασφάλειας που έθεσαν μετά και την απόφαση για μη δίωξη του Μιχάλη Κατσουνωτού, αφού ελλοχεύουν κίνδυνοι, δεδομένου πως νομιμοποιήθηκαν παράνομες ενέργειες και δίνει το έναυσμα στους επόμενους, η υπουργός αρνείται επί του παρόντος να το πράξει. 

Ωστόσο, άγνωστο εάν το θέμα που προκύπτει είναι η Υπηρεσία που ζήτησε την απόσπαση τους, αφού η Ελεγκτική Υπηρεσία μεταξύ άλλων διερευνά τόσο την Αστυνομία, όσο και το Υπουργείο Δικαιοσύνης, εντούτοις είχε ξεκαθαριστεί πως δεν θα έχουν οποιαδήποτε ανάμειξη στους ελέγχους αυτών των υπηρεσιών. 

Όμως, η Ελεγκτική φαίνεται να αποτελεί «βραχνά», με πηγές να αναφέρουν πως η υπουργός εμφανίζεται ανένδοτη για την απόσπαση της Διεύθυνσης, ενώ κληθείσα πριν από μερικές ημέρες να τοποθετηθεί σε σχέση με πληροφορίες πως σε σύσκεψη που πραγματοποίησε με τον Αρχηγό Αστυνομίας τέθηκαν προσκόμματα ως προς την μετακίνηση τους στην Ελεγκτική Υπηρεσία, η Στέφη Δράκου απάντησε μόνο πως, «συσκέψεις με τον Αρχηγό της Αστυνομίας έχω συχνά, τακτικά», χωρίς να διαψεύδει τα λεχθέντα.  

Όπως διαμορφώνεται το σκηνικό, η Στέφη Δράκου θέλει να μετακυλήσει την ευθύνη στον διάδοχο της που θα αναλάβει την 1η Μαρτίου, αφενός γιατί δεν κατάφερε να βρει μόνιμους αντικαταστάτες και αφετέρου γιατί φαίνεται να μην συμφωνεί με την απόσπαση της Διεύθυνσης στην Ελεγκτική Υπηρεσία, παρά το γεγονός πως η υπουργός επικαλέστηκε ζητήματα διαδικασιών. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Βρέθηκε σε αδιέξοδο η Δράκου για Φυλακές-Τα σενάρια, η πίεση και η… παραδοξότητα

Δειτε Επισης

«Θέλουμε μία ζωή απαλλαγμένη από τον φόβο της αστυνομικής βίας»-Ειρηνική διαμαρτυρία μεταναστών
Άνοδος 5,4% στις αφίξεις τουριστών την πρώτη τριμηνία 2024-Αισιοδοξία Υφ. Τουρισμού
Εκ πρώτης όψεως ευθύνες για την απόδραση κρατούμενου από τις Κεντρικές-Εν αναμονή της έκθεσης γεγονότων
Απαντά στη συσκότιση της Αστυνομίας για σοβαρές υποθέσεις ο Χαρτσιώτης-Τα ρίχνει στα ΜΜΕ «που εστιάζουν στα αρνητικά»
Δεν είναι ευχαριστημένος με τα μέτρα για το έγκλημα ο Χαρτσιώτης-«Ευελπιστώ να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα»
Στέλνει στη Βουλή το θέμα μετακίνησης ψηφοφόρων το ΑΚΕΛ-Ζητά διερεύνηση πριν τις εκλογές
Επιστολή Στεφάνου σε Κεραυνό για πράσινη φορολογία-Ζητά ξανά αναβολή της επιβολής της
Βαριά καμπάνα σε 49χρονη που πιάστηκε με δεκάδες κούτες αδασμολόγητων τσιγάρων
Δεκαεννιάχρονος έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του και προσέκρουσε σε πάσσαλο (pics)
Ποιος είναι ο αρχιτέκτονας που σχεδίασε την επίθεση Ιράν σε Ισραήλ-Βετεράνος πολέμου