Υπό μελέτη ο Κατσουνωτός για πειθαρχικά-Δείχνει διαφθορά ο περί Αστυνομίας Νόμος

Την ώρα που η υπουργός Δικαιοσύνης φαίνεται να είναι ανένδοτη ως προς την απόσπαση της Διεύθυνσης των Φυλακών στην Ελεγκτική Υπηρεσία, την οποία ζήτησε με επιστολή του ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης, σε ένα άλλο μέτωπο, μετά τις νέες επικρίσεις για την μη παράδοση μαρτυρικού υλικού στην Αστυνομία για την διερεύνηση πειθαρχικών αδικημάτων σε βάρος του Μιχάλη Κατσουνωτού, από τις 21 Δεκεμβρίου οπότε η Νομική Υπηρεσία εξέδωσε τις αποφάσεις, ανακοινώνοντας την μη δίωξη του για λόγους δημόσιου συμφέροντος, χωρίς να υπάρχει περαιτέρω αιτιολόγηση, αποστάλθηκε στην Αστυνομία ο φάκελος της υπόθεσης.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Βρέθηκε σε αδιέξοδο η Δράκου για Φυλακές-Τα σενάρια, η πίεση και η… παραδοξότητα

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Αστυνομίας, Χρίστο Αντρέου, την περασμένη Παρασκευή (13/1/2023) παραλήφθηκε ο φάκελος για την υπόθεση του Μιχάλη Κατσουνωτού, ο οποίος μελετάται από το νομικό τμήμα της Αστυνομίας, ώστε να διαπιστωθεί εάν προκύπτουν ή όχι πειθαρχικά αδικήματα, κάτι το οποίο θα πρέπει να αποφασιστεί εντός 30 ημερών.  

Όπως ανέφερε ο κ. Ανδρέου, «παραλήφθηκε ο φάκελος για την υπόθεση του κ. Κατσουνωτού, είναι μαρτυρικό υλικό με καταθέσεις και θα μελετηθεί από το νομικό τμήμα της Αστυνομίας. Αν από την διερεύνηση προκύψουν πειθαρχικά παραπτώματα, τότε ο Αρχηγός θα διορίσει ερευνώντα λειτουργό, ο οποίος θα είναι ανώτερος αξιωματικός από τον αξιωματικό που εμπλέκεται, ώστε να διερευνήσει από πλευράς του, λαμβάνοντας καταθέσεις από όσους κατέθεσαν ήδη».

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος Τύπου ανέφερε πως, «σε περίπτωση που ο ερευνών λειτουργός διαπιστώσει πειθαρχικά, τότε ο εμπλεκόμενος θα οδηγηθεί σε πειθαρχικό δικαστήριο. Το νομικό τμήμα δεν έχει χρονοδιάγραμμα για να μελετήσει τον φάκελο. Θα πρέπει να τον διαβάσει όλο για να καταλήξει σε αποφάσεις. Σε περίπτωση που προχωρήσει πειθαρχική έρευνα, θα πρέπει να ολοκληρωθεί σε διάστημα 30 ημερών και αν δεν προλάβει ο ερευνών λειτουργός να ολοκληρώσει την έρευνα σε αυτό το περιθώριο, θα δοθεί παράταση».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εμπόδια και στην πειθαρχική Κατσουνωτού-Ο γρίφος γύρω από το πόρισμα Αιμιλιανίδη

Ερωτήματα για το μαρτυρικό υλικό 

Δεδομένου πως οι όροι εντολής του Αχιλλέα Αιμιλιανίδη ήταν συγκεκριμένοι και ως γνωστόν έλαβε καταθέσεις από τη Διεύθυνση των Φυλακών και αρκετούς κρατούμενους, ερωτήματα προκαλεί ως το τι μαρτυρικό υλικό επιλέχθηκε από τη Νομική Υπηρεσία να παραδοθεί στην Αστυνομία. Δηλαδή άγνωστο εάν παραδόθηκαν τα μηνύματα του κ. Κατσουνωτού στον βαρυποινίτη, εάν δόθηκαν καταθέσεις από κρατούμενους που ενέπλεκαν τον κ. Κατσουνωτό, συνεπώς αυτή τη στιγμή ενδεχομένως η Αστυνομία γνωρίζει μάρτυρες, εάν δόθηκαν οι καταθέσεις της Διεύθυνσης ή εάν δόθηκαν οι καταθέσεις άλλων μαρτύρων που ενέπλεξαν τον τέως Διοικητή. 

Πάντως, οι δικηγόροι της Άννας Αριστοτέλους και Αθηνάς Δημητρίου, απέστειλαν επιστολή ζητώντας από τον Γενικό Εισαγγελέα το πόρισμα, παραπέμποντας τον σε σχετικές αποφάσεις του ΕΔΑΔ, χωρίς όμως μέχρι στιγμής να λάβουν οποιαδήποτε απάντηση, αν και θεωρείται σχεδόν δεδομένο πως αυτή θα είναι αρνητική. 

Παράλληλα, προχωρούν την διαδικασία για καταχώρηση ιδιωτικής ποινικής και αγωγών, ενώ ετοιμάζεται και η προσφυγή στο ΕΔΑΔ.    

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αίτημα για παράδοση πορίσματος Αιμιλιανίδη με αποφάσεις ΕΔΑΔ-Τρία νομικά μέτωπα

Ποινή πειθαρχικών για διαφθορά 

Σύμφωνα με το νόμο για τη σύσταση της Αρχής κατά της Διαφθοράς, που ψηφίστηκε μόλις πρόσφατα, στην ερμηνεία των πράξεων διαφθοράς περιλαμβάνει την κατάχρηση εξουσίας, συμπεριλαμβανομένου και του προσωπικού οφέλους. Συγκεκριμένα, αναφέρεται πως: «Πράξεις διαφθοράς» σημαίνει τα αδικήματα που προβλέπονται στον περί της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Ποινικοποίηση της Διαφθοράς (Κυρωτικό) Νόμο, στον περί του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου στη Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Ποινικοποίηση της Διαφθοράς (Κυρωτικό) Νόμο, στον περί Πρόληψης Διαφθοράς Νόμο, στον περί Αθέμιτης Κτήσης Περιουσιακού Οφέλους από Αξιωματούχους και Λειτουργούς του Δημοσίου Νόμο, τα αδικήματα που περιλαμβάνονται στον Ποινικό Κώδικα τα οποία εμπεριέχουν το στοιχείο του δεκασμού ή της κατάχρησης εξουσίας ή εμπιστοσύνης ή στρέφονται εναντίον της άσκησης νόμιμης εξουσίας, καθώς και οποιαδήποτε άλλα αδικήματα τα οποία εκ φύσεως συνιστούν πράξη διαφθοράς».

Επίσης, ο Περί Αστυνομίας Νόμος του 2004 (73(I)/2004) δίνει την ίδια ερμηνεία, ενώ αναφέρει πως, «πράξεις εν δυνάμει διαφθοράς σημαίνει καταχρηστικές ή αθέμιτες συμπεριφορές, ενέργειες, παραλείψεις ή πρακτικές, οι οποίες παραβιάζουν ή σκοπό έχουν να παραβιάσουν οποιαδήποτε νομική υποχρέωση, περιλαμβανομένης της κατάχρησης εξουσίας και περιλαμβάνει τη συγκάλυψη όλων ή οποιουδήποτε από τα ανωτέρω».

Με βάση την πιο πάνω ερμηνεία, όπου δείχνει πως η κατάχρηση εξουσίας συνιστά διαφθορά, ανεξαρτήτως αν δεν υπήρχε οικονομικό κέρδος, ο Περί Αστυνομίας Νόμος του 2004 (Ν. 73(I)/2004) αναφέρει πως: 

«Διάπραξη πειθαρχικού αδικήματος από μέλος της Αστυνομίας για πράξεις διαφθοράς

38Α. Μέλος της Αστυνομίας που διαπράττει, συμμετέχει, συμπράττει, συνεργάζεται, συνωμοτεί για να διαπραχθεί ή αποπειράται να διαπράξει ή/και παρέχει συνδρομή, βοήθεια, καθοδήγηση ή συμβουλή στη διάπραξη οποιασδήποτε πράξης διαφθοράς διαπράττει πειθαρχικό αδίκημα, και σε περίπτωση που διαπιστωθεί πειθαρχική ευθύνη, υπόκειται στην ποινή της απόλυσης ή της υποχρεωτικής αφυπηρέτησης».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Διαχώρισε τη θέση του από Εισαγγελία ο Αιμιλιανίδης-Αυτές είναι οι διαφορές στα συμπεράσματα τους

Ανένδοτη η Δράκου-«Πρόβλημα» η Ελεγκτική;  

Την ίδια ώρα, η υπουργός Δικαιοσύνης φαίνεται να μην προχωρεί με την απόσπαση της Διεύθυνσης των Φυλακών στην Ελεγκτική Υπηρεσία, η οποία ζητήθηκε και από τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη, αφού η Στέφη Δράκου, όπως ανέφερε και στις τελευταίες τις δηλώσεις, αναμένει την Άννα Αριστοτέλους να «επιστρέψει», όπως είπε, από την άδεια της, ώστε να συναντηθεί μαζί της, δείχνοντας πως δεν υπάρχει άμεση πρόθεση για μετακίνηση της. 

Η Στέφη Δράκου, μετά την απόφαση για μετακίνηση της Διεύθυνσης, η οποία ήρθε μετά την απόφαση για μη δίωξη του Μιχάλη Κατσουνωτού αφού στην ουσία νομιμοποιήθηκε η κατάχρηση εξουσίας και η συνομωσία, κάτι που ελλοχεύει κινδύνους και δίνει το έναυσμα για παροιμίες ενέργειες για τις οποίες δίνεται ασυλία, αναζήτησε αντικαταστάτες, ωστόσο έλαβε αρνητικές απαντήσεις. 

Στο τραπέζι έπεσε από τον Αρχηγό Αστυνομίας το όνομα του Βοηθού Αστυνομικού Διευθυντή Αμμοχώστου, Ιωάννη Καπνουλλά, ο οποίος και διορίστηκε ως αναπληρωτής Διευθυντής Φυλακών μέχρι νεοτέρας, ενώ σε ότι αφορά το θέμα της απόσπασης της Άννας Αριστοτέλους και Αθηνάς Δημητρίου, οι ενέργειες της Στέφης Δράκους αποτελούν σπαζοκεφαλιά. Εκτός, και αν το ζήτημα που προκύπτει, πέραν του ότι δεν εντοπίζονται μόνιμοι αντικαταστάτες, είναι η υπηρεσία που ζητά την απόσπαση τους, η οποία μεταξύ άλλων διερευνά τόσο την Αστυνομία, όσο και το Υπουργείο Δικαιοσύνης, ωστόσο η Ελεγκτική ξεκαθάρισε πως δεν θα έχουν οποιαδήποτε ανάμειξη στους ελέγχους αυτών των υπηρεσιών. 

Πάντως, κληθείσα, πριν από μερικές ημέρες, να τοποθετηθεί η Στέφη Δράκου σε σχέση με πληροφορίες πως σε σύσκεψη που πραγματοποίησε με τον Αρχηγό Αστυνομίας, κατά την οποία συζήτησαν για το θέμα του Διευθυντή αλλά και διάφορα ζητήματα στις Φυλακές, τέθηκαν προσκόμματα ως προς την μετακίνηση τους στην Ελεγκτική Υπηρεσία, απάντησε μόνο πως, «συσκέψεις με τον Αρχηγό της Αστυνομίας έχω συχνά, τακτικά, όπως και με τη Διεύθυνση των Φυλακών και είχα και με την κα. Σαηλή (σ.σ ανώτερη λειτουργός Φυλακών), που είναι τώρα στο σωφρονιστικό ίδρυμα». 

Όπως διαμορφώνεται το σκηνικό, φαίνεται να επιχειρείται να κερδηθεί χρόνος ώστε η υπουργός να αποφασίσει τα επόμενα της βήματα. Ωστόσο θα πρέπει να θεωρηθεί δεδομένο πως η εποχή Άννας Αριστοτέλους και Αθηνάς Δημητρίου στις Φυλακές έχει τελειώσει, αφού δεν μπορούν να υποχρεωθούν να παραμείνουν στην Διεύθυνση όταν οι ίδιες εξέφρασαν την επιθυμία να αποσπαστούν στην Ελεγκτική Υπηρεσία για λόγους ασφάλειας και προστασίας τους, παρά το γεγονός πως κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως προσεγγίστηκαν ώστε να κάνουν δεύτερες σκέψεις. 

Σε περίπτωση μη επιστροφής της Άννας Αριστοτέλους, και σε περίπτωση που δεν βρεθεί ο διάδοχος της στο αμέσως επόμενο διάστημα, τότε επικρατέστερο σενάριο είναι ο κ. Καπνουλλάς να παραμείνει στη θέση του αναπληρωτή, μέχρι τον διορισμό της νέας Κυβέρνησης, εκτός και αν αρνηθεί, κάτι που θα φέρει νέα πίεση στην Στέφη Δράκου. Ακολούθως, το κεφάλαιο που φαίνεται να μην μπορεί να κλείσει η Στέφη Δράκου, θα κληθεί να κλείσει η νέα Κυβέρνηση, όπως και άλλα ζητήματα, γύρω από τα οποία υπήρξε κινητοποίηση μετά τις καταγγελίες της Άννας Αριστοτέλους, ωστόσο πλέον φαίνεται να έχουν περάσει σε δεύτερη μοίρα, όπως είναι το πολυσυζητημένο θέμα με το σύστημα απανεργοποίησης κινητών τηλεφώνων, γύρω από το οποίο υπήρξε μεγάλη συζήτηση και μέχρι σήμερα, παρά τις διεβαβαιώσεις, δεν αναβαθμίστηκε ώστε να αποκόπτει το σήμα.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δεν μετακινεί Αριστοτέλους προσώρας, απαντά στις φωνές για Καπνουλλά η Δράκου

Είδε τον Σύνδεσμο Φυλακισμένων ο Καπνουλλάς, αναγνώρισε Αριστοτέλους 

Ο προσωρινός διορισμός του Ιωάννη Καπνουλλά στη θέση του αναπληρωτή Διευθυντή των Φυλακών, αφού προέρχεται από τις τάξεις της Αστυνομίας, έφερε έντονες αντιδράσεις από τους κρατούμενους, οι οποίοι έθεσαν σωρεία ερωτημάτων ως προς τον ρόλο του και έδειξαν σύγκρουση εξουσιών. 

Ο κ. Καπνουλλάς μίλησε με δεσμοφύλακες και είχε κάποιες επαφές με κρατούμενους, ενώ συναντήθηκε και με τον Σύνδεσμος Προστασίας των Δικαιωμάτων των Φυλακισμένων και Αποφυλακισθέντων, μια μέρα μετά την ανακοίνωση του, στον οποίο δόθηκαν διαβεβαιώσεις πως θα συνεχιστεί το έργο της Διεύθυνσης, το οποίο αναγνωρίστηκε και πως θα ενεργεί στη βάση τον περί Φυλακών Νόμων. 

Όπως αναφέρει σε ανάρτηση του ο Σύνδεσμος Φυλακισμένων, «πράγματι την αμέσως επόμενη μέρα που ενημερωθήκαμε για την εξέλιξη, θεωρήσαμε καθήκον και υποχρέωση να μετάβουμε στις Κεντρικές Φυλακές και να μιλήσουμε με τον Προσωρινό Αναπληρωτή Διευθυντή των Κεντρικών Φυλάκων αφού ακόμα και προσωρινά, βρίσκεται σε μια εξαιρετικά σημαντική θέση η οποία επηρεάζει όλους τους κρατουμένους άμεσα και τις οικογένειες τους. Ο κύριος Καπνουλάς υποσχέθηκε και μας διαβεβαίωσε ότι όσες μέρες βρίσκεται σε αυτή την θέση θα ακολουθεί πιστά και μόνο τον περί Φυλάκων Νόμο και Κανονισμούς και ότι οι ενέργειες του θα στοχεύουν στην συνέχεια της φιλοσοφίας ενός ανθρωποκεντρικού σωφρονιστικού οικήματος».

Παράλληλα, αναφέρεται στην ανακοίνωση, πως ο κ. Καπνουλλάς, «παραδέχτηκε ότι με την άφιξη του στις Κεντρικές Φυλακές βρήκε μια ήρεμη φυλακή στην οποία όλα λειτουργούν εύρυθμα και στη βάσει και εντός των πλαισίων που δημιουργήθηκαν από την διεύθυνση των Φυλάκων και ότι αποτελεί αντικειμενική παρατήρηση ότι πρόκειται για επιτυχία, όταν πάρα τις δυσκολίες, μια διεύθυνση καταφέρνει να φέρνει και να διατηρεί αυτό το οίκημα σε μια τέτοια κατάσταση. Ο ίδιος έχει ζητήσει να δει όλα τα αιτήματα των κρατουμένων που εκκρεμούν και υπόσχεται ότι αυτά αποτελούν προτεραιότητα του. Στην συνάντηση μας διαβεβαίωσε ότι όλα τα δικαιώματα όλων ανεξαιρέτως των κρατουμένων θα γίνουν σεβαστά. Υπό το φως των πιο πάνω θα στηρίξουμε την συγκεκριμένη προσπάθεια».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Φωνές κρατουμένων-«Νομιμοποιούν πρακτικές Ράμπο και έβαλαν τον λύκο να φυλάει τα πρόβατα»

Σχόλια για την πρώτη οδηγία 

Από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων του, ο Ιωάννης Καπνουλλάς εξέδωσε εγκύκλιο προς το προσωπικό, με την οποία έθεσε θέμα για την στολή, ενώ ανακοίνωσε την διενέργεια παρατάξεων, μια πρακτική που ακολουθείται στην Αστυνομία, γεγονός που σχολιάστηκε ανάμεσα σε δεσμοφύλακες. 

Συγκεκριμένα, στην εγκύκλιο με θέμα «Στολή - Εμφάνιση», αναφέρεται πως, «η εμφάνιση του προσωπικού είναι ακρογωνιαίος λίθος σε μια πειθαρχική υπηρεσία και στέλνει τα ορθά μηνύματα προς όλους. Ως εκ τούτου και επειδή η στολή αποτελεί μέρος αυτής, παρακαλείσθε όπως άμεσα προβείτε σε αντικατάσταση των φθαρμένων στολών ή εξοπλισμού που έχετε στην κατοχή σας από την Αποθήκη. Σε περίπτωση ύπαρξης προβλήματος, μην διστάσετε να το αναφέρετε στους άμεσα προϊστάμενους σας για να δοθούν λύσεις. Είναι αυτονόητο ότι η προσωπική εμφάνιση πρέπει να είναι ανάλογη στο λειτούργημα που επιτελούν τα μέλη μας. Επίσης από τις 14/01/2023 να διενεργούνται οι παρατάξεις του προσωπικού έτσι ώστε να ενημερώνονται για τα τρέχοντα προβλήματα και ότι άλλο θέμα χρήζει προς ενημέρωση». 

Άρση της απαγόρευσης ρολογιών 

Λίγες μέρες αργότερα, ο κ. Καπνουλλάς προχώρησε στην άρση της διαταγής για απαγόρευση των ρολογιών που έθεσε η Διεύθυνση, αφού λόγω της μη λειτουργίας του συστήματος απενεργοποίησης κινητών, υπήρχαν κίνδυνοι να περάσουν εντός φυλακής ρολόγια που είχαν εμφάνιση αναλογιών αλλά ήταν smart που χρησιμοποιούνται και ως κινητά και μπορούν να έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο. 

Ωστόσο, σύμφωνα με την εφημερίδα Πολίτης, ο αναπληρωτής Διευθυντής προχώρησε στην ακύρωση της διαταγής, επιτρέποντας πλέον τα ρολόγια, παρά το γεγονός πως ακόμη μέχρι σήμερα δεν έγινε κατορθωτή η αναβάθμιση του συστήματος απενεργοποίησης κινητών, ώστε να καλύπτονται όλες οι συχνότητες. 

Δειτε Επισης

Κλειστό τμήμα του δρόμου Ανθούπολης-Παλαιχωρίου λόγω της απόπειρας φόνου
Εν κινήσει οι πυροβολισμοί στο θύμα της ενέδρας-Έφυγε από επίσκεψη στα αστυνομικά κρατητήρια Λακατάμιας (pics)
Έτσι στήθηκε η ενέδρα θανάτου μέρα μεσημέρι στη Λακατάμια-Σε απόσταση αναπνοής από τον αστυνομικό σταθμό
Απόπειρα φόνου εναντίον γνωστού προσώπου στη Λακατάμια
«Το μεταναστευτικό είναι εδώ για να μείνει»-Οι προκλήσεις ενώπιον του Υπουργού Εσωτερικών
Κόβει τη κουβέντα ο Πρόεδρος για την κόντρα Εισαγγελίας με Ελεγκτή-«Δεν είμαι εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας»
Στο νοσοκομείο κυνηγός μετά από δάγκωμα φίνας
Πολλές αναφορές για κυβερνητική διαφθορά στην Κύπρο καταγράφηκαν σε έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ
Έρευνες στη θάλασσα για το άλλο μισό πτώμα-Στο μικροσκόπιο δύο υποθέσεις αγνοούμενων μεταναστών
Συγκάλεσε Εθνικό Συμβούλιο ο Πρόεδρος-Ενημερώνει αρχηγούς κομμάτων για τις εξελίξεις στο Κυπριακό