Προίκα στη νέα Κυβέρνηση το κεφάλαιο Πουρνάρα-Άρχισαν απελάσεις για τα επεισόδια

Με το καλημέρα ρίχνεται στα βαθιά η νέα Κυβέρνηση, αφού θα καλεστεί να αντιμετωπίσει αρκετά και σημαντικά κεφάλαια, που άπτονται σοβαρών θεμάτων της καθημερινότητας. Ένα από αυτά και το μεταναστευτικό και το Κέντρο Φιλοξενίας «Πουρνάρα» στην Κοκκινοτριμιθιά, καθώς όπως όλα δείχνουν η ευθύνη πλέον θα μεταφερθεί στο νέο υπουργό Εσωτερικών, δεδομένου ότι το χρονοδιάγραμμα του εργολάβου, που έχει αναλάβει να ετοιμάσει την περίφραξη στο Πουρνάρα, λήγει ακριβώς μετά τις Προεδρικές Εκλογές.

Το κρύο, αλλά και το γεγονός ότι ακόμη δεν υπάρχει κάποιος ουσιαστικός τρόπος να γίνεται ο έλεγχος όσων βγαίνουν από το Πουρνάρα, έχουν ως αντίκτυπο να εντείνεται η παρουσία των μεταναστών στην κοινότητα της Κοκκινοτριμιθιάς, με τους κατοίκους να παρακολουθούν την κατάσταση με ανησυχία. Και αυτό επειδή, όπως φαίνεται, άρχισαν να παρατηρούνται κλοπές από σπίτια, καθώς επίσης και παραμονή κάποιων σε υποστατικά.

«Έχουν αρχίσει τα ίδια και μπαίνουν στις βιομηχανίες ή όπου αλλού υπάρχει στέγαστρο για να κοιμηθούν. Έχουμε δεχτεί καταγγελίες ότι παρατηρήθηκαν μικροκλοπές από τα σπίτια και ότι κλέβουν τα παλέτα και τα χαρτιά από τα εργοστάσια της περιοχής, για να ζεσταθούν. Αυτά είναι πράγματα που παρατηρούνται συνέχεια», υπέδειξε στον REPORTER ο κοινοτάρχης Κοκκινοτριμιθιάς, Χριστάκης Μελετιές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αγανακτισμένοι οι κάτοικοι Κοκκινοτριμιθιάς με το Πουρνάρα-Ετοιμάζουν μέτρα

Παρά το γεγονός ότι μετά τα σοβαρά επεισόδια που σημειώθηκαν στις 28 Οκτωβρίου, με αποτέλεσμα να καούν σκηνές και η κατάσταση να βγει εκτός ελέγχου, είχε ενισχυθεί ο τοπικός αστυνομικός σταθμός, ώστε να αποφευχθεί τυχόν επανάληψη της κατάστασης, ωστόσο όπως φαίνεται η ενισχυμένη παρουσία της Αστυνομίας, των προηγούμενων μηνών, δεν αποτέλεσε και τόσο αποτρεπτικό παράγοντα, που θα έφερνε σημαντική αλλαγή στην κατάσταση που επικρατεί.

Πάντως, οι κάτοικοι της περιοχής έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους και στην περίφραξη που άρχισε να χτίζεται γύρω από το Κέντρο Φιλοξενίας, η οποία αναμένεται να είναι αποτελέσει ένα μέτρο που θα περιορίζει την απρόσκοπτη μετακίνηση εντός και εκτός Πουρνάρα, όπου αυτή τη στιγμή διαμένουν συνολικά 1,692 άτομα. Οι εργασίες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και παρά το γεγονός ότι οι μπουλντόζες εργάζονται με γοργούς ρυθμούς, το έργο δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν από τον Μάρτιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Νωρίτερα η περίφραξη του Πουρνάρα-Οδηγίες Νουρή μετά τα άγρια επεισόδια 

Αυτό σημαίνει ότι οποιαδήποτε αλλαγή αναμένεται να φέρει στην κατάσταση το εν λόγω μέτρο, θα αξιολογηθεί από την επόμενη Κυβέρνηση και τον διάδοχο του Νίκου Νουρή, δεδομένου ότι βάσει χρονοδιαγράμματος, δεν προλαβαίνει να ολοκληρωθεί η περίφραξη πριν την αλλαγή σκυτάλης στην Προεδρία. Αν και οι τοπικές αρχές παρακολουθούν την κατάσταση με προσοχή, με τα γεγονότα να προκαλούν πονοκέφαλο, εντούτοις αποφασίστηκε να μην προχωρήσουν με οποιαδήποτε δραστική κίνηση και να δώσουν τον απαιτούμενο χρόνο στους αρμοδίους, για να δουν τυχόν αλλαγές στην κατάσταση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έπιασαν δουλειά οι εκσκαφείς στο Πουρνάρα, άρχισαν οι εργασίες για περίφραξη

Απελάθηκαν οι 20, καταζητούνται άλλοι 30

Παράλληλα, μετά τα επεισόδια που διαπράχθηκαν στο Πουρνάρα τον περασμένο Οκτώβριο, η Αστυνομία είχε εκδώσει συνολικά εβδομήντα εντάλματα σύλληψης, για τα άτομα που ενεπλάκησαν σε αυτά. Από τα εβδομήντα εντάλματα, έχουν εκτελεστεί τα σαράντα, ενώ οι άλλοι τριάντα καταζητούνται από την Αστυνομία.

Από τους σαράντα που συνελήφθησαν, οι 24 έχουν ήδη απελαθεί, όπως ήταν και η οδηγία του υπουργού Εσωτερικών, ενώ εντός του επόμενου διαστήματος, αναμένεται να απελαθούν και οι άλλοι 16. Πάντως, οι απελάσεις και οι εθελούσιες επιστροφές ήταν προτεραιότητα του Υπουργείου Εσωτερικών τον περασμένο χρόνο και αυτό φάνηκε από τους αριθμούς, καθώς για το 2022 έχουν καταγραφεί συνολικά 7,500 επιστροφές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στο κόκκινο οι μεταναστευτικές ροές, επτά χιλιάδες επιστροφές σε ένα χρόνο

Άρχισαν οι αξιολογήσεις για τους 300

Στο μεταξύ, εξελίξεις αναμένονται από το μέτωπο της Αστυνομίας, καθώς έχουν αρχίσει οι απαιτούμενες διαδικασίες για την πρόσληψη των 300, που θα οχυρώνουν την Πράσινη Γραμμή. Συγκεκριμένα, αφού η Αστυνομία είχε δεχθεί τις αιτήσεις για κάλυψη των θέσεων, παρά το γεγονός ότι αρχικά δεν υπήρχε και τόσο μεγάλο ενδιαφέρον, έχει ήδη καταρτιστεί ένας κατάλογος και άρχισαν οι αξιολογήσεις των υποψηφίων, για να διαπιστωθούν τα προσόντα που διαθέτει ο καθένας. Η συγκεκριμένη διαδικασία βρίσκεται στο τελικό στάδιο και μετά την κατάρτιση του εν λόγω καταλόγου, οι επιλεχθέντες θα υποβληθούν σε γυμναστικές εξετάσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δεν βρίσκουν τους 300 της πράσινης γραμμής-Επεκτείνεται η προθεσμία αιτήσεων

Δειτε Επισης

Δύο εκατομμύρια Βρετανοί υποφέρουν από μακροχρόνια συμπτώματα Covid-Όσα δείχνει έρευνα
Απαντά στην καταχώρηση της αγωγής από τον Αναστασιάδη ο Δρουσιώτης-«Κίνηση πανικού και εκφοβισμού»
Διατάχθηκαν επιχειρήσεις αυξημένων ελέγχων για τις λαμπρατζιές-Έκκληση σε γονείς για να λάβουν μέτρα
«Θα δημιουργηθούν περισσότερα προβλήματα»-H απάντηση του Κρεμλίνου για τους πυραύλους από τις ΗΠΑ στην Ουκρανία
Διαμαρτυρία φοιτητών ΤΕΠΑΚ για μεταφορά μαθημάτων στην Πάφο
Κακοποιούσε σεξουαλικά τις ανήλικες και τους έλεγε είναι αναγκαίο-Η ετυμηγορία του Κακουργιοδικείου για τον προπονητή
«Το Ισραήλ παρουσίασε χάρτες στους οποίους θα ελέγχει το 20% της Λωρίδας μετά τον πόλεμο»
Ο πιο χαλαρός κροκόδειλος-Πήρε έναν υπνάκο στη ρόδα πολεμικού αεροσκάφους
Ετοιμότητα ΕΦ για παροχή βοήθειας στην ΕΕ με κάθε δυνατό τρόπο στην αντιμετώπιση κρίσεων στο μέλλον
Έδωσε το σύνθημα για αλλαγή σελίδας στον Στρόβολο ο Τσίγκης-«Με μέθοδο και όραμα για όλους τους πολίτες»