Δυνάμεις ασφαλείας απαθείς θεατές, ατιμωρησία και επιλεκτική εφαρμογή νόμων

Τα όσα εκτυλίχθηκαν το βράδυ της Πέμπτης, έρχονται να προστεθούν στα όσα εκτυλίχθηκαν το βράδυ της Κυριακής έξω από το Τσίρεο. Η Κύπρος έρμαιο του κάθε πικραμένου, με τις δυνάμεις ασφαλείας στον ρόλο του απαθούς θεατή.  

Η Αστυνομία, εδώ και πολύ καιρό, φροντίζει να στέλνει το μήνυμα πως αν κάποιος κάνει επεισόδια, το πιο πιθανόν είναι πως δεν θα έχει καμία επίπτωση. Ό,τι κι αν κάνει μπροστά στα μάτια τους, δεν θα αντιδράσει και δεν θα προβεί σε συλλήψεις. Το πολύ πολύ να τους αναζητήσει, μέσα από θολές φωτογραφίες, λίγες μέρες μετά. Η έννοια του αυτόφωρου αδικήματος και των δυνάμεων της τάξης που επεμβαίνουν όταν απειλείται η δημόσια ασφάλεια, δεν υπάρχουν στην Κύπρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Επικράτησαν οι βάνδαλοι στη διαδήλωση για Γρίβα-Υπό φρούρηση γραφεία κομμάτων

Για άλλη μια φορά, η Αστυνομία απέτυχε ακόμη και στο πιο στοιχειώδες. Να αντιληφθεί εγκαίρως ποιοι ήταν οι δυνητικοί στόχοι και να φροντίσει για την φρούρησή τους. Ξεκίνησε να επιτηρεί τα γραφεία της ΕΔΕΚ μετά τους βανδαλισμούς και σκέφτηκε ίσως να φρουρήσει τα γραφεία των άλλων κομμάτων, μετά που όχλος έκανε τον περίπατό του και από το ΔΗΚΟ. Παρά την πολυπληθή παρουσία των μελών της έξω από την Βουλή, δεν πήρε χαμπάρι ότι καμιά εικοσαριά άτομα θα κατευθύνονταν προς την ΕΔΕΚ, τα γραφεία της οποίας βρίσκονται στην ίδια ευθεία από το σημείο που βρίσκονταν οι διαδηλωτές. Δεν υπέθεσε πως λόγω της πόλωσης του κλίματος, ενδεχομένως κάποιοι ή κόμματα, να αποτελούσαν στόχο για να λάβουν εκ των προτέρων μέτρα. Τα έλαβαν εκ των υστέρων και αφού οι βάνδαλοι για άλλη μια φορά επικράτησαν.  

Βάσιμη ήταν και η απορία που εξέφρασε η βουλεύτρια των Οικολόγων Αλεξάνδρα Ατταλίδου στο Twitter, η οποία στοχοποιήθηκε από μερίδα των διαδηλωτών. «Η δημόσια εξύβριση είναι ή δεν είναι αδίκημα; Όταν εξύβριζεται αστυνομικός τι κάνει; 1. συλλαμβάνει τον ύποπτο ή 2. πηγαίνει και κάνει καταγγελία σε αστυνομικό σταθμό; Αναμένω την απάντηση σας», έγραψε. Κι είναι αλήθεια. Κάθε λίγο και λιγάκι η Αστυνομία ανακοινώνει ότι συνέλαβε κάποιον, μεταξύ άλλων, για εξύβριση αστυνομικού. Για την εξύβριση βουλευτή, όμως, οι δεκάδες παρόντες αστυνομικοί δεν έκαναν απολύτως τίποτα. Και η συγκεκριμένη μερίδα διαδηλωτών δεν εξύβριζε μόνο την κ. Ατταλίδου, αλλά και την Ειρήνη Χαραλαμπίδου του ΑΚΕΛ και τον Ανδρέα Αποστόλου της ΕΔΕΚ. Οι δεκάδες αστυνομικοί, όμως, δεν άκουσαν καμία ύβρη κάτω από τις ασπίδες τους. Φαίνεται πως ακούνε τις βρισιές μόνο όταν εκτοξεύονται εναντίον τους.

Και σε αυτό το σημείο θα πρέπει να προστεθεί κάτι. Όταν η κ. Ατταλίδου εξήλθε της Βουλής και αποτάθηκε στους αστυνομικούς, ρωτώντας γιατί δεν έγινε σύλληψη αφού εξύβριζαν βουλευτές μπροστά τους, η απάντηση που έλαβε ήταν «να παεις σε αστυνομικό τμήμα να κάνεις παράπονο». Απάντηση που δόθηκε μπροστά σε δεκάδες άτομα. 

Και όλα αυτά, την ώρα που ο Γενικός Εισαγγελέας, ο οποίος όπως δήλωσε μόλις χθες, σε σχέση με την καθυστέρηση των ανακοινώσεων για τα πορίσματα, πως η Νομική Υπηρεσία έχει να ασχοληθεί και με σωρεία άλλων θεμάτων, ωστόσο εντόπισε δεκάδες σχόλια από αναρτήσεις σε λογαριασμό στο facebook που εξύβριζαν τους επικεφαλής της Νομικής Υπηρεσίας, προειδοποιώντας τους διαχειριστές με ποινική έρευνα, αφού εντόπισε «ποινικά κολάσιμες πράξεις». 

Μάλιστα, στην επιστολή του στους διαχειριστές, μεταξύ άλλων ανέφερε πως, «θα πρέπει να γίνει από όλους αντιληπτό ότι η προστασία των θεσμών, αλλά και των αξιωματούχων που υπηρετούν αυτό το κράτος, δεν αφήνει περιθώρια ανοχής σε συμπεριφορές που αποτελούν ύβρεις, απειλές και επιθέσεις εναντίος της τιμής, της αξιοπρέπεια και της σωματικής ακμαιότητας προσώπων και προσβάλλουν τους θεσμούς». 

Ωστόσο, για άλλους, όπως στην περίπτωση της κ. Ατταλίδου, της κ. Χαραλαμπίδου, του κ. Αποστόλου, φαίνεται να επιδεικνύεται ανοχή. Και αξιωματούχος να μην είναι κάποιος, δεν έχει λιγότερα δικαιώματα και δεν διαφοροποιείται ο ποινικός κώδικας για τους απλούς πολίτες. Ανεξαρτήτως, εάν δεν κλαίει κανείς τις περιουσίες που τους κατέστρεψαν οι χούλιγκαν στη Λεμεσό, αλλά όλοι καταδικάζουν τις ζημιές στα γραφεία της ΕΔΕΚ και το ραγισμένο παράθυρο στη Βουλή.

Προφανώς και στις δύο περιπτώσεις πρόκειται για πράξεις βανδαλισμού. Και προφανώς οι νόμοι θα πρέπει να εφαρμόζονται για όλους, με τον ίδιο τρόπο. Όχι μόνο όταν η βία ή οι ύβρεις ή οι απειλές χτυπούν την πόρτα των αξιωματούχων. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Προειδοποίηση Σαββίδη για ποινική έρευνα για την Ομάδα Στήριξης Γενικού Ελεγκτή

Δειτε Επισης

Συνελήφθησαν δύο πρόσωπα-Κλάπηκαν κοσμήματα και χρυσαφικά από οικία
Φωτιά σε δύο οχήματα έξω από μηχανουργείο στην Πάφο-Επηρεάστηκε και τρίτο
Καλωσόρισε τη λειτουργία διαδρόμου από την Κύπρο, τόνισε ανάγκη χερσαίων περασμάτων ο Μπορέλ
ΒΙΝΤΕΟ: Επί ποδός καθ' όλη της διάρκεια της νύχτας συνεργεία της Πυροσβεστικής-Πλημμύρησαν σπίτια και δρόμοι
Μικροεπεισόδια ανάμεσα σε Σύρους και Ε/κ στο κέντρο της Πάφου-Ζημιές στη δομή ανηλίκων
Η βαθμολογία των έξι Ευρωβουλευτών για το έργο τους-Η κοινοβουλευτική και δημόσια επιρροή τους
Τα πολλά ψηφοδέλτια, οι εκατοντάδες υποψήφιοι και το ενδεχόμενο σύγχυσης των ψηφοφόρων
Παραλύουν ΚΙΕ, Ολοήμερα και Μουσικά Σχολεία την Πέμπτη-Έξω από το ΥΠΑΝ οι εκπαιδευτικοί
Δεν λαμβάνουν γονική άδεια οι αυτοτελώς εργαζόμενοι-Δύο νομοσχέδια ενώπιον της Βουλής
Πανηγυρική εμφάνιση Πούτιν στην Κόκκινη Πλατεία-Το μήνυμα για την επέτειο της προσάρτησης της Κριμαίας