Επικράτησαν οι βάνδαλοι στη διαδήλωση για Γρίβα-Υπό φρούρηση γραφεία κομμάτων

Βανδαλισμοί σε γραφεία πολιτικού κόμματος, φόβοι για επιθέσεις σε άλλα γραφεία, έκτροπα, ύβρεις και ζημιές είναι ο απολογισμός της διαμαρτυρίας, που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης, έξω από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, την ώρα που μέσα συνεδρίαζε η Ολομέλεια της Βουλής, για τον κρατικό προϋπολογισμό, με την Αστυνομία να συνεχίζει τις έρευνες, με το πρώτο φως της ημέρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: ΒΙΝΤΕΟ: Εικόνες από τα έκτροπα στην ΕΔΕΚ-Έσπασαν τζάμια, έριξαν φωτοβολίδα

Τα γραφεία της ΕΔΕΚ, τα οποία δέχθηκαν επίθεση και βανδαλίστηκαν από άγνωστους, λίγο μετά τη λήξη της διαμαρτυρίας στη Βουλή, παραμένουν από το βράδυ αποκλεισμένο, ενώ δυνάμεις της Αστυνομίας βρίσκονται στο σημείο, για επιτήρηση. Σπασμένα γυαλιά και καμένο δωμάτιο είναι ο απολογισμός της επίθεσης των αγνώστων, οι οποίοι έσπασαν την τζαμαρία στα γραφεία της ΔΕΟΚ με πέτρες και πέταξαν εντός του χώρου φωτοβολίδα.

Από τη φωτοβολίδα ξέσπασε φωτιά, την οποία κατάφεραν να κατασβέσουν με τη χρήση πυροσβεστήρων, αλλά και νερού οι έμμισθοι του κόμματος, που εκείνη την ώρα βρίσκονταν στα γραφεία της ΕΔΕΚ. Και αυτό είναι το ανησυχητικό, καθώς αν η φωτιά δεν γινόταν αντιληπτή από τους περίοικους του χώρου, ενδεχομένως η πυρκαγιά να λάμβανε διαστάσεις, με ανυπολόγιστες ζημιές.

Στο μεταξύ, μετά τη συγκεκριμένη επίθεση, υπήρξαν πληροφορίες ότι διαδηλωτές ενδεχομένως να επιτεθούν και σε άλλα γραφεία πολιτικών κομμάτων. Όπως ανέφερε στην κρατική τηλεόραση ο εκπρόσωπος τύπου της Αστυνομίας, Χρίστος Ανδρέου, μετά τη συγκεκριμένη εξέλιξη, δόθηκαν οδηγίες όπως τεθούν υπό φρούρηση κι άλλα γραφεία πολιτικών κομμάτων, ώστε να αποφευχθούν παρόμοιες εικόνες. Όσον αφορά στην επίθεση στα γραφεία της ΕΔΕΚ, ο κ. Ανδρέου σημείωσε πως άρχισε ήδη η περισυλλογή τεκμηρίων από τη σκηνή, ενώ σε κατοπινό στάδιο θα ληφθούν και τα κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης, για εξετάσεις. Την ίδια ώρα, ενώπιον των Αρχών υπάρχει και μαρτυρία για ομάδα κουκουλοφόρων, περίπου 20 ατόμων, που κινούνταν ύποπτα στο σημείο, λίγο πριν την επίθεση.

Αυτό που προκαλεί εντύπωση και κανείς θα μπορούσε να πει ότι, αν ενεργούσε γρηγορότερα η Αστυνομία, η οποία είχε ισχυρές δυνάμεις στο χώρο της Βουλής, ίσως να είχε αποφευχθεί η κατάσταση, είναι το γεγονός ότι υπήρχε στοχοποίηση βουλευτή της ΕΔΕΚ κατά την διαμαρτυρία, αφού αρκετές φορές οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα κατά του Ανδρέα Αποστόλου. Ενδεχομένως, αν μέλη της Αστυνομίας, που δεν βρίσκονταν παρατεταγμένα μπροστά από τους διαδηλωτές, ακολουθούσαν τις ομάδες ατόμων που πορεύονταν μπροστά από γραφεία πολιτικών κομμάτων, να είχαν αποφευχθεί τα έκτροπα.

 

Προσφεύγει σε ευρωπαϊκά σώματα η Ατταλίδου

Στο μεταξύ, έντονη ήταν η αντίδραση της βουλεύτριας του Κινήματος Οικολόγων, Αλεξάνδρας Ατταλίδου, η οποία δέχθηκε προσωπική επίθεση από τους διαδηλωτές. Μάλιστα, λίγο μετά το τέλος της διαμαρτυρίας και την αποχώρηση των διαδηλωτών, η κα. Ατταλίδου εξήλθε της αίθουσας της Ολομέλειας και είχε σύντομη συζήτηση με τους αστυνομικούς που βρίσκονταν στο σημείο.

Σε υψηλό τόνο και με έντονη την ανησυχία και ενόχληση στο ύφος της, η κα. Ατταλίδου ζήτησε το λόγο από τους αρμόδιους, τονίζοντας πως μία βουλεύτρια στοχοποιήθηκε, αλλά η Αστυνομία δεν έκανε τίποτα. Μάλιστα, ενημέρωσε τους αστυνομικούς που την παρότρυναν να κάνει καταγγελία, ότι θα κάνει αλλά σε ευρωπαϊκά σώματα και όχι στην Κύπρο. Την πρόθεσή της για συγκεκριμένες κινήσεις γνωστοποίησε και σε παρέμβασή της ενώπιον της Ολομέλειας.

Στο στόχαστρο των διαδηλωτών δεν βρέθηκαν μόνο Ατταλίδου και Αποστόλου, αλλά και η βουλεύτρια του ΑΚΕΛ, Ειρήνη Χαραλαμπίδου και όλη η κοινοβουλευτική ομάδα του ΑΚΕΛ, εναντίον των οποίων ακούστηκαν υβριστικά συνθήματα.

Αν και στην ολότητά της η διαμαρτυρία ήταν ειρηνική, δεν αποφεύχθηκαν και τα έκτροπα, αφού σε κάποια στιγμή, διαδηλωτές άρχισαν να πετάνε πέτρες προς το κτίριο του Κοινοβουλίου, με αποτέλεσμα να προκαλέσουν ζημιές και να σπάσουν ένα παράθυρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μεγάλη διαμαρτυρία για Γρίβα έξω από Βουλή-Συνθήματα, επεισόδια, φωτοβολίδες (pics)

Καταδίκασαν Πρόεδρος της Δημοκρατίας και κόμματα

Τα όσα διαδραματίστηκαν, τόσο έξω από τη Βουλή (σ.σ. πέτρες και ύβρεις κατά βουλευτών) αλλά και τα έκτροπα στην ΕΔΕΚ, καταδίκασαν Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αλλά και πολιτικά κόμματα. Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, αν και απουσιάζει στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στην Ισπανία, για τη Σύνοδο Κορυφής των EUMED9, μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Twitter ανέφερε πως «από την Ισπανία που βρίσκομαι για τη Σύνοδο των EUMED9 καταδικάζω με τον πιο έντονο τρόπο τα όσα απαράδεχτα έλαβαν χώρα νωρίτερα σήμερα. Ανάλογες ακραίες συμπεριφορές ούτε επιτρέπονται, ούτε συμβάλλουν στην ενότητα και ομοψυχία που επιβάλλεται να επικρατεί σε μια υπό κατοχή χώρα». 

Λύπη και αποτροπιασμό εξέφρασε και η Πρόεδρος της Βουλής, η οποία προεδρεύει της Δημοκρατίας. Επεισόδια όπως αυτά που παρατηρήθηκαν σήμερα έξω από το κοινοβούλιο, τον ναό της Δημοκρατίας, είναι καταδικαστέα με τον πιο έντονο τρόπο, είπε.

Σε ανάρτησή της στο Twitter, η κ. Δημητρίου ανέφερε πως «η εκδήλωση κάθε μορφής βίας, οι βανδαλισμοί στη Βουλή και στα γραφεία της ΕΔΕΚ, οι ύβρεις και οι προσβλητικοί χαρακτηρισμοί απέναντι σε βουλευτές και βουλεύτριες αποτελούν μέγιστη προσβολή για την ίδια τη δημοκρατία».

Πρόσθεσε πως «τέτοια επεισόδια όπως αυτά που παρατηρήθηκαν σήμερα έξω από το κοινοβούλιο, τον ναό της Δημοκρατίας, είναι καταδικαστέα με τον πιο έντονο τρόπο. Εκφράζουμε λύπη και αποτροπιασμό για την καταπάτηση δημοκρατικών αρχών και αξιών», σημείωσε η κ. Δημητρίου. 

«Καταδικάζω απερίφραστα την επίθεση στα γραφεία της ΕΔΕΚ», ανέφερε σε ανάρτησή του ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου. «Η τρομοκρατία δεν θα περάσει. Οι θρασύδειλοι νοσταλγοί του μαύρου παρελθόντος θα μας βρουν απέναντί τους», τόνισε.

«Το Δημοκρατικό Κόμμα καταδικάζει μετά βδελυγμίας τους βανδαλισμούς εναντίον των γραφείων της ΕΔΕΚ στη Λευκωσία, στους οποίους προέβησαν διαδηλωτές που διαμαρτύρονταν για το ψήφισμα της Βουλής για τον Γρίβα.  Σημειώνεται ότι ο όχλος κινήθηκε και προς τα κεντρικά γραφεία του Δημοκρατικού Κόμματος, χωρίς ευτυχώς, να υπάρξουν οποιεσδήποτε ζημιές», ανέφερε το κόμμα σε ανακοίνωσή του.

«Η τροπή που έλαβε η διαμαρτυρία, είναι απαράδεκτη και ανεύθυνη. Τέτοιες συμπεριφορές στρέφονται εναντίον της ίδιας της δημοκρατίας και προσβάλλουν κατάφωρα την κυπριακή κοινωνία. Η οποιασδήποτε μορφής βία, είναι καταδικαστέα και δεν πρέπει να γίνεται από κανέναν ανεκτή», τόνισε.

«Τα γραφεία της ΕΔΕΚ έχουν γίνει στόχος μιας προμελετημένης και προσχεδιασμένης τραμπουκικής ενέργειας που όπως  έχετε διαπιστώσει επιχειρήθηκε να προκληθεί εμπρησμός  στα γραφεία του κόμματος μετά τη θραύση των υαλοπινάκων και τη ρίψη φωτοβολίδας εντός των γραφείων.

Παρόλα αυτά, από την πλευρά της ΕΔΕΚ παραμένουμε ψύχραιμοί, παραμένουμε ήρεμοι και δεν πρόκειται να αντιδράσουμε με τρόπο θυμικό ή ενδεχομένως εκτός των πλαισίων της δημοκρατικής συμπεριφοράς», δήλωσε ο πρόεδρος του κόμματος, Μαρίνος Σιζόπουλος.

«Θλίψη και αποτροπιασμό προκαλούν τα επεισόδια τα οποία συνέβησαν έξω και γύρω από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, κατά τη διάρκεια της αποψινής ολομέλειας. Η λεκτική βία, η καταστροφή δημόσιας περιουσίας, η στοχοποίηση και εξύβριση μελών του κοινοβουλίου, αντιπροσώπων του κυπριακού λαού, είναι καταδικαστέα, είναι απαράδεκτα και δεν έχουν χώρο σε καμία σύγχρονη δημοκρατία», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ΔΗΠΑ.

«Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τη στοχοποίηση της βουλεύτριας μας, Αλεξάνδρας Ατταλίδου, σε διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε έξω από τη Βουλή την ώρα που ψηφίζονται οι προϋπολογισμοί του κράτους για την χρονιά 2023», τόνισαν σε ανακοίνωσή τους οι Οικολόγοι.

Οι τραμπουκισμοί και τα όσα εισακούστηκαν, μέσω συνθημάτων από διαδηλωτές – υποστηρικτές του Γεώργιου Γρίβα και της εγκληματικής οργάνωσης της ΕΟΚΑ Β’, είναι άκρως απαράδεκτα και μας οδηγούν πολλά χρόνια πίσω, στις σκοτεινές εποχές της δράσης της Χούντας. Οι ύβρεις και οι χυδαίοι χαρακτηρισμοί προς το πρόσωπο της βουλεύτριας μας αποπνέουν μίσος και δεν είναι ανεχτές, επεσήμανε το Κίνημα.

Δειτε Επισης

Στο κελί για πέντε χρόνια 25χρονος για δύο ληστείες περιπτέρου στη Χλώρακα
Αυτά είναι τα εξεταστικά κέντρα για τις Παγκύπριες Εξετάσεις κατά επαρχία
Θρήνος για τον 31χρονο αστυνομικό που σκοτώθηκε όταν κατέρρευσε κτήριο-Έκανε μεροκάματα εκτός υπηρεσίας
Καταζητείσαι 42χρονος Σύρος για παράνομη είσοδο στην Κύπρο το... 2022
ΥΠΕΣ για σχέδιο ΚτίΖΩ-«Δεν θα υπάρξει σοβαρή παρέκκλιση από τα καθορισμένα χρονοδιαγράμματα»
Δικαιώνει την Κυβέρνηση για αναστολή εξέτασης των αιτήσεων ασύλου η Κομισιόν-«Προβλέπεται για εννέα μήνες»
Στο κελί οι δύο συλληφθέντες για την άφιξη 110 μεταναστών από τη Συρία
Νέα μαρτυρία για τον νεκρό στο Πασαλιμάνι-«Πήδηξε στο φορτηγό για να σωθεί και τον πλάκωσαν τα μπάζα»
Ποινή φυλάκισης οκτώ ετών σε 34χρονο που χτύπησε και βίασε την πρώην σύζυγο του
Βιώσιμο ως το 2080 το ΤΚΑ-Πολιτική βούληση Κυβέρνησης για εξορθολογισμό επενδυτικής πολιτικής