Αγώνας… θρίλερ το πόρισμα για Κατσουνωτό-87 ο Αιμιλιανίδης, 83 η Νομική Υπηρεσία

Ακατάλληλος για καρδιακούς εξελίσσεται ο καλαθοσφαιρικός αγώνας, καθώς εκατέρωθεν οι δυο ομάδες διεκδικούν με αξιώσεις για να πάρουν τη νίκη μέχρι το τελικό σφύριγμα. Οι τέσσερις μόλις πόντοι, 87-83, που χωρίζουν τις δυο ομάδες, λίγα λεπτά πριν την οριστική λήξη, είναι ανατρέψιμοι και όλα είναι ανοικτά στον εναπομείναντα χρόνο της συναρπαστικής μάχης. Η κλεψύδρα αδειάζει και όσο περνάει ο χρόνος τόσο ακόμη περισσότερο μεγαλώνει η αγωνία για το ποια ομάδα με το τελικό σφύριγμα θα κλείσει το μάτι στην άλλη.

Το πιο πάνω, είναι η… δραματική μετάδοση ενός αθλητικογράφου που περιγράφει ένα καλαθοσφαιρικό αγώνα. Κάπως έτσι, εξελίσσεται και η πολύκροτη υπόθεση με τις καταγγελίες της Διεύθυνσης των Φυλακών σε βάρος του τέως Διοικητή της ΥΚΑΝ, Μιχάλη Κατσουνωτού, με τον ανεξάρτητο ανακριτή που διορίστηκε, Αχιλλέα Αιμιλιανίδη, να δίνει το πόρισμα του, με τελικό «σκορ» τις 87 ημέρες, ενώ στον αντίπαλο πάγκο, η Νομική Υπηρεσία, έχει αγγίξει τις 83 ημέρες, πλησιάζοντας τη… ισοφάριση, χωρίς να αποκλείεται μάλιστα το σκορ να ανατραπεί στις καθυστερήσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τι καταγράφει τελικά ο Αιμιλιανίδης και γιατί η τόση καθυστέρηση στις αποφάσεις; 

Η καθυστέρηση που παρατηρείται από την Νομική Υπηρεσία, ερμηνεύεται ποικιλότροπος, με τις σκιές που έχουν δημιουργηθεί να πυκνώνουν όλο και περισσότερο, ενώ την ίδια ώρα αποστέλλονται λάθος μηνύματα στην κοινωνία, ειδικότερα από τους θεσμούς, οι οποίοι για μια σειρά από λόγους, δικαίως ή αδίκως, τον τελευταίο καιρό βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα, με τους πολίτες να εμφανίζονται δύσπιστοι ως προς τις εξαγγελίες περί πάταξης φαινομένων διαφθοράς (σ.σ γενικά).

O Αχιλλέας Αιμιλιανίδης, άρχισε την έρευνα του στις 20 Ιουνίου και παρέδωσε το πόρισμα του στις 15 Σεπτεμβρίου, καταφέρνοντας μέσα σε αυτούς τους περίπου δυόμιση μήνες, να λάβει δεκάδες καταθέσεις, να εξετάσει έγγραφα και να μελετήσει τα στοιχεία από τον δικανικό έλεγχο. Θα πρέπει να σημειωθεί σε αυτό το σημείο, πως όπως τόνισε και πρόσφατα ο δικηγόρος Ηλίας Στεφάνου που είχε διερευνήσει την υπόθεση του κατασκοπευτικού βαν, ο ποινικός ανακριτής που διορίζεται από την Νομική Υπηρεσία, έχει ακριβώς τις ίδιες εξουσίες που έχει ένας αστυνομικός κατά την διερεύνηση του. Δηλαδή, να λάβει καταθέσεις, ανακριτικές καταθέσεις κάνοντας επίστηση της προσοχής ενός προσώπου στο Νόμο, να ζητήσει να του παραδοθούν έγγραφα και αν κρίνει ακόμα πως θα πρέπει να εκδοθούν εντάλματα σύλληψης ή έρευνας, μπορεί να αποταθεί στις Αρχές για να το πράξουν.

Την ίδια ώρα, οι ανεξάρτητοι ποινικοί ανακριτές που είναι δικηγόροι και ασχολούνται και με το ποινικό, όπως τον Αχιλλέα Αιμιλιανίδη, τον Ηλία Στεφάνου κτλ, έχουν ακόμη ένα πλεονέκτημα, σε αντίθεση με αρκετούς αστυνομικούς, που δεν είναι νομικοί. Γνωρίζουν πολύ καλύτερα το ποινικό δίκαιο και έχουν στην πλάτη τους εκατοντάδες υποθέσεις που χειρίστηκαν ενώπιον Δικαστηρίων.

Η Νομική Υπηρεσία μετά την παράδοση του πορίσματος, δεν θέλησε να σχολιάσει οτιδήποτε, ούτε τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, σε σχέση με τις εισηγήσεις του κ. Αιμιλιανίδη, ο οποίος στο πόρισμα του υποδεικνύει ποινικά αδικήματα σε βάρος του Μιχάλη Κατσουνωτού, ενός ακόμη αστυνομικού και του βαρυποινίτη, με τον οποίο συνομιλούσε ο πρώην Διοικητής της ΥΚΑΝ.     

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αιμιλιανίδης: Η Νομική Υπηρεσία έχει όλα τα έγγραφα, δικό της θέμα τι θα πράξει

Οι επικεφαλής της Εισαγγελίας ανέφεραν πως το πόρισμα θα μελετηθεί, ενώ ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας, λίγο καιρό μετά την παράδοση του πορίσματος, είχε αναφέρει σε συνέντευξη του, γενικά ομιλούντες, πως τα πορίσματα δεν είναι δεσμεύτηκα. Κάτι που προκαλεί γενικότερα ερωτήματα, αφού από τη μια η Νομική Υπηρεσία διορίζει ανεξάρτητους ανακριτές, τους οποίους πληρώνει, τους δίνει δηλαδή τις εξουσίες ενός αστυνομικού για την έρευνα τους, προβαίνουν σε ανακρίσεις, καταλήγουν σε εισηγήσεις, αλλά στο τέλος, και ενώ στην αρχή διορίστηκαν έχοντας εμπιστοσύνη στο πρόσωπο και στην τεχνογνωσία τους, δεν συμφωνούν με την δουλειά που έκαναν. Βεβαία, οι διαφωνίες είναι θεμιτές και ο κάθε δικηγόρος μπορεί να βλέπει τα γεγονότα από διαφορετική οπτική γωνία, ωστόσο ο ποινικός κώδικας είναι κοινός.

Παρά το γεγονός πως έχουν παρέλθει 83 ημέρες από την παράδοση του πορίσματος, η Νομική Υπηρεσία ακόμη δεν είναι σε θέση να ανακοινώσει πότε θα είναι έτοιμη για να προβεί σε ανακοινώσεις σε σχέσεις με τις τελικές της αποφάσεις. Αν δηλαδή θα συμφωνήσει με τον Αχιλλέα Αιμιλιανίδη ή αν θα ανατρέψει το πόρισμα του. Εκπρόσωπος της Εισαγγελίας, ερωτηθείς την Τρίτη για το πότε αναμένονται ανακοινώσεις, ανέφερε πως όταν η Νομική Υπηρεσία είναι με πάσα βεβαιότητα έτοιμη για ανακοινώσεις, η απόφαση της θα κοινοποιηθεί.

Σημειώνεται, ότι μετά την παράδοση του πορίσματος, δημοσιογραφικές πληροφορίες έκαναν λόγο για ανακοινώσεις εντός δέκα ημερών, ενώ μετά την παράδοση του δεύτερου πορίσματος για τις Φυλακές, η Νομική Υπηρεσία δέχθηκε επικρίσεις ότι το παρέλαβε και το μελέτησε σε 21 ημέρες σε αντίθεση με αυτό του Αιμιλιανίδη, με τις νέες πληροφορίες από την Εισαγγελία να έκαναν λόγω πως αναμενόταν να ανακοινωθούν αποφάσεις εντός δέκα ημερών, χωρίς αυτό να συμβεί.

Υπενθυμίζεται πως ο διαθεσιμότητα του Μιχάλη Κατσουνωτού είχε αρθεί από την υπουργό Δικαιοσύνης μετά την παράδοση του πορίσματος, με τον ίδιο ωστόσο να ανακοινώνει πως θα παραμείνει εκτός χρησιμοποιώντας την άδεια του (σ.σ τελικά την ανακάλεσε μετά τις δέκα ημέρες). Μάλιστα, όταν η υπουργός Δικαιοσύνης ρωτήθηκε επί τούτου και αν για παράδειγμα η μελέτη του πορίσματος διαρκέσει δύο μήνες, τι γίνεται αφού οι άδειες που έχει ο κάθε ένας είναι συγκεκριμένες, απάντησε πως, «ο Γενικός Εισαγγελέας μου είπε θα το μελετήσει το συντομότερο δυνατόν και δεν αναφέρθηκε σε δύο ή τρεις μήνες. Απλώς μου είπε πως είναι ένα ογκώδες μαρτυρικό υλικό το οποίο θα διερευνήσει και το συντομότερο θα με ενημερώσει».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Παραμύθι δίχως… Δράκο!

Η Στέφη Δράκου, μέχρι πρόσφατα είχε δηλώσεις πως δεν γνωρίζει για τις εισηγήσεις του Αχιλλέα Αιμιλιανίδη, εντούτοις πριν από λίγες ημέρες ανακοίνωσε πως στα πλαίσια του δεύτερου πορίσματος είχε συναντηθεί με τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα, ωστόσο άγνωστο εάν σε αυτή την συνάντηση η υπουργός ρώτησε τον Σάββα Αγγελίδη και επί τούτου.

Στο μεταξύ, σε όλη αυτή την καθυστέρηση που δίνει τροφή στους πιο καχύποπτους, ήρθαν να προστεθούν και οι αποκαλύψεις από την ίδια την Διευθύντρια των Κεντρικών Φυλακών, η οποία επιβεβαίωσε τόσους μήνες μετά, τις πληροφορίες που ήθελαν τον Γενικό Εισαγγελέα και τον Βοηθό Εισαγγελέα, να ήταν ενήμεροι για τα στοιχεία που εντοπίστηκαν, χωρίς ωστόσο να αντιδράσουν και να παρέμβουν αυτεπάγγελτα όπως έπραξαν με την δεύτερη έρευνα, λέγοντας τους πως για να προχωρήσουν θα πρέπει να υπάρχει γραπτή καταγγελία. Και σε όλα αυτά, έρχεται επίσης να προστεθεί και η εμπλοκή της Νομικής Υπηρεσίας στα μηνύματα που εντοπίστηκαν στο κινητό του βαρυποινίτη από τις συνομιλίες του με τον τέως Διοικητή της ΥΚΑΝ, σε σχέση με αναφορές για κλείσιμο υποθέσεων. 

Πάντως, όποια και αν είναι η απόφαση της Νομικής Υπηρεσίας, η καθυστέρηση που παρατηρείται γύρω από μια τέτοια σοβαρή καταγγελία, εγείρει υποψίες ακόμη και στον πιο καλόπιστο, ενώ γενικότερα οι διστακτικοί χειρισμοί γύρω από υποθέσεις που αφορούν διαφθορά, γενικώς ομιλούντες, δεν ανακτούν την χαμένη εμπιστοσύνη των πολιτών έναντι των θεσμών του κράτους.   

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αν θες συγκάλυψη σκανδάλου διέταξε έρευνα... Πορίσματα που χάθηκαν στην σκόνη

Δειτε Επισης

Συνελήφθησαν δύο πρόσωπα-Κλάπηκαν κοσμήματα και χρυσαφικά από οικία
Φωτιά σε δύο οχήματα έξω από μηχανουργείο στην Πάφο-Επηρεάστηκε και τρίτο
Καλωσόρισε τη λειτουργία διαδρόμου από την Κύπρο, τόνισε ανάγκη χερσαίων περασμάτων ο Μπορέλ
ΒΙΝΤΕΟ: Επί ποδός καθ' όλη της διάρκεια της νύχτας συνεργεία της Πυροσβεστικής-Πλημμύρησαν σπίτια και δρόμοι
Μικροεπεισόδια ανάμεσα σε Σύρους και Ε/κ στο κέντρο της Πάφου-Ζημιές στη δομή ανηλίκων
Η βαθμολογία των έξι Ευρωβουλευτών για το έργο τους-Η κοινοβουλευτική και δημόσια επιρροή τους
Τα πολλά ψηφοδέλτια, οι εκατοντάδες υποψήφιοι και το ενδεχόμενο σύγχυσης των ψηφοφόρων
Παραλύουν ΚΙΕ, Ολοήμερα και Μουσικά Σχολεία την Πέμπτη-Έξω από το ΥΠΑΝ οι εκπαιδευτικοί
Δεν λαμβάνουν γονική άδεια οι αυτοτελώς εργαζόμενοι-Δύο νομοσχέδια ενώπιον της Βουλής
Πανηγυρική εμφάνιση Πούτιν στην Κόκκινη Πλατεία-Το μήνυμα για την επέτειο της προσάρτησης της Κριμαίας