Βγαίνουν μπροστά οι στιούαρτ του Τσιρείου-«Τα βάζουν στα γεννητικά τους όργανα»

Λίγα εικοσιτετράωρα μετά τα επεισόδια ντροπής που έλαβαν χώρα στο Τσίρειο Στάδιο, οι ευθύνες για ακόμη μια φορά μαζεύτηκαν σε ένα μπαλάκι και πηγαινοέρχονται, με τους αρμόδιους να ρίχνουν το βάρος της ευθύνης αλλού, χωρίς να αναλαμβάνει κανείς το μερίδιο ευθύνης που του αναλογεί για τις βιαιότητες που έγιναν τόσο εντός, αλλά και εκτός του γηπέδου της Λεμεσού. 

Το γεγονός ότι ήταν ήδη κοινώς γνωστό στα ποδοσφαιρικά στέκια και όχι μόνο από τις προηγούμενες ημέρες ότι θα δημιουργούσαν επεισόδια οι ταραξίες στο ντέρμπι, φαίνεται να είναι αποδεκτό από τους αρμόδιους, καθώς είχαν ενώπιον τους σχετικές πληροφορίες, χωρίς ωστόσο να αποτρέψουν τα έκτροπα, αφού άπαντες παρέμειναν σε πλήρη αδράνεια, με τους χούλιγκαν για άλλη μια φορά, να κάνουν κουμάντο και κανείς να μην μπορεί να τους σταματήσει.  

Από τη μια, αλλεπάλληλα πυρά και επικρίσεις για ανεπαρκείς μέτρα δέχεται η Αστυνομία, με το οργανωμένο σύνολο των ποδοσφαιριστών (ΠΑΣΠ), να κατακεραυνώνει τα μέλη της Δύναμης, κάνοντας λόγο ακόμη και για ανεπάρκεια εκπαίδευσης και αδυναμία εφαρμογής της Νομοθεσίας για την αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα, καταγγέλλοντας παράλληλα πως «οποιοσδήποτε μπορεί να μεταφέρει μέσα στα γήπεδα, ότι θέλει πλέον». 

Από την άλλη η Αστυνομία, όσον αφορά τον έλεγχο στους φιλάθλους, επιρρίπτει την ευθύνη στις αρχές του Σταδίου και στους επιτηρητές, ενώ όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Δύναμης, Χρίστος Ανδρέου, υπήρχε ενισχυμένη παρουσία της Αστυνομίας, εντός αλλά και εκτός γηπέδου. Όσον αφορά και για τους κουκουλοφόρους που βρίσκονταν στις κερκίδες, ο κ. Ανδρέου απάντησε ότι σύλληψη μπορεί να γίνει, μόνο στην περίπτωση διάπραξης αυτόφωρου αδικήματος ενώπιον μέλους της Αστυνομίας ή με εξασφάλιση εντάλματος σύλληψης.

Την ίδια ώρα, η Αστυνομία ρίχνει βάρος ευθύνης και στα ίδια τα Σωματεία και στον Σύνδεσμο Ποδοσφαιριστών, καθώς όπως αναφέρθηκε, δεν έχει λάβει ουδέποτε βοήθεια στην προσπάθεια που καταβάλλει για εντοπισμό των ταραξιών.

Σημειώνεται ότι λόγω και του τεταμένου κλίματος που επικρατεί στον ποδοσφαιρικό κόσμο και στον απόηχο των σοβαρών επεισοδίων που αμαύρωσαν για άλλη μια φορά το ποδόσφαιρο, η υπουργός Δικαιοσύνης, Στέφη Δράκου, συγκάλεσε σύσκεψη με τον Αρχηγό Αστυνομίας, Στέλιο Παπαθεοδώρου, από τον οποίο θα ζητήσει περαιτέρω ενημέρωση και αλλά και εισηγήσεις για επιπρόσθετα μέτρα για αντιμετώπιση της βίας, ενώ στη συνέχεια, θα συγκαλέσει σύσκεψη με όλους τους αρμόδιους φορείς, προκειμένου να τεθούν επί τάπητος όλα τα ζητήματα και να παρθούν αποφάσεις.  

Αντιστρέφουν τα πυρά οι επιτηρητές του Τσιρείου

Την ίδια ώρα, πολλά είναι τα ερωτήματα που προκύπτουν σε ότι αφορά τους ελέγχους στα γήπεδα, αφού αποδεικνύονται τρύπια, με αποτέλεσμα οπαδοί να μεταφέρουν εντός των γηπέδων μεγάλο αριθμό φωτοβολίδων, κροτίδων και διάφορα άλλα αντικείμενα. Από την πλευρά της η Αστυνομία επιρρίπτει ευθύνες στους επιτηρητές, οι οποίοι ωστόσο ξεκαθαρίζουν από την πλευρά τους για άλλη μια φορά, πως δεν έχουν την εξουσιοδότηση να προβαίνουν σε ελέγχους, όπως αυτούς που θα μπορούσαν να διενεργηθούν από πλευράς Αστυνομίας. 

Το μεγάλο ερώτημα που προκύπτει σε αυτή την περίπτωση, είναι ότι ενώ υπήρχαν πληροφορίες από προηγουμένως σε σχέση με τις προθέσεις των χούλιγκαν, το έργο των επιτηρητών δεν ενίσχυσε η Αστυνομία, με τους επιτηρητές να βγαίνουν μπροστά και να τονίζουν πως δεν μπορούν να προβούν σε εξονυχιστικούς ελέγχους, έπειτα από τους οποίους ενδεχομένως να εντοπίζονταν αντικείμενα σε απόκρυφα σημεία οπαδών. 

Σε δηλώσεις του στον REPORTER, o υπεύθυνος Ασφαλείας του Τσιρείου, Ευτύχιος Χριστοφίδης, σημείωσε ότι οι επιτηρητές με τα γιλέκα δεν μπορούν να κάνουν ότι θέλουν στην κερκίδα, καθώς έχουν συγκεκριμένες αρμοδιότητες, ενώ αναφορικά με τους ελέγχους, θέλησε να τονίσει πως «μέχρι και στα γεννητικά τους όργανα βάζουν αντικείμενα οι οπαδοί, για να τα περάσουν εντός των γηπέδων», προσθέτοντας πως, «όπως αντιλαμβάνεστε είναι αδύνατο να εντοπιστούν από επιτηρητές κάποια πράγματα. Δεν μιλάμε για μεγάλα αντικείμενα, αλλά είναι στο μέγεθος ενός μισού μολυβιού. Αλλά ακόμη και αυτά κάνουν τη ζημιά. Είναι πράγματα που είναι αδύνατο να εντοπιστούν».

Σε σχέση με την αναβολή του αγώνα, ο κ. Χριστοφίδης ανέφερε πως υπό τον φόβο ότι το μπετόν που έσπασαν οπαδοί θα εκτοξευόταν στο γήπεδο, ήταν και ο λόγος που η Αστυνομία δεν μπορούσε να εγγυηθεί την ασφαλή διεξαγωγή του αγώνα. «Ρωτήθηκε και η άποψη η δική μου και ανέφερα ότι από τη στιγμή που η Αστυνομία δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια, οι επιτηρητές με ένα γιλέκο μόνο δεν μπορούν να κάνουν κάτι παραπάνω, οπότε προχωρήσαμε και στην ενημέρωση του διαιτητή», ανέφερε ο κ. Χριστοφίδης. 

Ο κ. Χριστοφίδης ανέφερε πως έγιναν έλεγχοι πριν την έναρξη του αγώνα, ωστόσο άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο τα αντικείμενα να πέρασαν εντός γηπέδου ώρες προηγουμένως. «Δεν ξέρω αν εκείνα όλα τα αντικείμενα ήταν μέσα από προηγούμενες ώρες, ή αν πέρασαν με κάποιο άλλο τρόπο. Από τους χώρους όπου υπήρχε έλεγχος από τους επιτηρητές και από την Αστυνομία, έγινε πολύ σωστή δουλειά. Ωστόσο, το Τσίρειο, είναι ένα γήπεδο το οποίο δεν μπορείς να ελέγξεις 100% όλους τους χώρους».

Σε σχέση με τις πληροφορίες που έφθασαν ενώπιον των Αρχών ότι οπαδοί ετοιμάζονταν να κάνουν «κηδεία» του Τσιρείου και πως θα προκαλούσαν έκτροπα, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι, «πληροφορία ότι θα έρχονταν να χαλάσουν την κερκίδα, δεν υπήρχε», ενώ χαρακτήρισε τα όσα εκτυλίχθηκαν πρωτόγνωρα. «Ήταν πράγματα πρωτόγνωρα αυτά που είδαμε εμείς. Δεν μπορείς να τους ελέγξεις. Δηλαδή, μπήκαν μέσα στην κερκίδα και ξεκίνησαν να σπάζουν πράγματα. Δεν υπήρχε καμία ένταση, ούτε πρόκληση για να ακολουθήσουν αυτά που έγιναν. Αυτός ήταν ο σκοπός τους που ήρθαν στο γήπεδο και ήταν κάτι που δεν μπορούσαμε να προλάβουμε μετά».

Μάλιστα, ακόμη και να βρίσκονταν επιτηρητές στις κερκίδες, ο κ. Χριστοφίδης διερωτήθηκε τι θα μπορούσαν να έκαναν. «Θα τους έλεγαν μην σπάζετε την κερκίδα; Οι επιτηρητές δεν έχουν δικαίωμα, ούτε να συλλάβουν, ούτε να σταματήσουν κανένα. Η Αστυνομία είχε την επιλογή να παρέμβει στις κερκίδες. Αντιλαμβάνεστε όμως, πόσο επικίνδυνη κίνηση θα ήταν αυτή, για την ασφάλεια όλων των οπαδών που βρίσκονταν στην Ανατολική κερκίδα, που υπήρχαν γυναικόπαιδα. Θα ήταν πολύ χειρότερα τα πράγματα αν έμπαινε στην κερκίδα των οπαδών η Αστυνομία».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δειτε Επισης

Συνελήφθησαν δύο πρόσωπα-Κλάπηκαν κοσμήματα και χρυσαφικά από οικία
Φωτιά σε δύο οχήματα έξω από μηχανουργείο στην Πάφο-Επηρεάστηκε και τρίτο
ΒΙΝΤΕΟ: Επί ποδός καθ' όλη της διάρκεια της νύχτας συνεργεία της Πυροσβεστικής-Πλημμύρησαν σπίτια και δρόμοι
Σαραντατετράχρονος έβρισε και γρονθοκόπησε αλλοδαπό στην Πάφο-Συνελήφθη για υπόθεση ρατσισμού
Πλημμύρισαν υπόγεια και δρόμοι, 72 κλήσεις για βοήθεια- Ο απολογισμός της κακοκαιρίας
Στα 60 τα περιστατικά για βοήθεια λόγω κακοκαιρίας-Ανάκληση προσωπικού από Πυροσβεστική
Δεκατέσσερα συνεργεία επί πόδος, στις 56 οι κλήσεις για βοήθεια λόγω κακοκαιρίας
Στο νοσοκομείο γυναίκα που εγκλωβίστηκε στο όχημά της μετά από τροχαίο
ΒΙΝΤΕΟ: Πλημμύρισαν υποστατικά και δρόμοι στη Λευκωσία-Επί ποδός η Πυροσβεστική
Όχημα ανετράπη και κατέληξε σε χωράφι-Στο νοσοκομείο δύο πρόσωπα