Η παραβίαση άγραφων νόμων, οι φόβοι και η… φουρτουνιασμένη νύχτα της Λάρνακας

Ένας από τους άγραφους νόμους του υποκόσμου, είναι πως όσοι έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς θα πρέπει να αντιμετωπίζονται στα ίσα, χωρίς παράπλευρες απώλειες με θύματα αθώους, και το κυριότερο, τα παιδιά θα πρέπει να βρίσκονται εκτός της εξίσωσης, σε διαφορετική περίπτωση, καταπατώνται οι κώδικες τιμής.

Είναι για αυτό το λόγο, που η απόπειρα φόνου στην Ορόκλινη, έπειτα από την οποία τραυματίστηκε ένα παιδί έξι ετών, που δεν είχε σχέση στο ξεκαθάρισμα λογαριασμών, προκάλεσε νέες τρικυμίες στα άλλοτε ήσυχα νερά της Λάρνακας, τα οποία τα τελευταία χρόνια παραμένουν φουρτουνιασμένα, αφού η Επαρχία ανακάτεψε την τράπουλα του υποκόσμου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ένα ημερολόγιο δολοφονιών μιας δεκαετίας με... τρύπιες αστυνομικές σελίδες

Αν ανατρέξει κανείς πίσω στον χάρτη των δολοφονιών την τελευταία δεκαετία, θα διαπιστώσει πως τα σκήπτρα κρατούσε η Αγία Νάπα και η Λευκωσία, δύο Επαρχίες που μετρούσαν τους περισσότερους νεκρούς, ενώ η Λάρνακα, ήταν σχετικά μια «ήσυχη» επαρχία, στην οποία διατηρούνταν οι ισορροπίες, ωστόσο τα τελευταία χρόνια βρίσκεται στο επίκεντρο. Και αυτό διότι, όπως είπε κάποτε ένας ανακριτής ενώπιον του Δικαστηρίου, «οι μεταγραφές του υποκόσμου είναι περισσότερες από αυτές του ΑΠΟΕΛ και της Ομόνοιας», γεγονός που έφερε ανακατατάξεις στον χάρτη του υποκόσμου της Λάρνακας, ενώ σημειώθηκε μια σειρά από διάφορα γεγονότα, τα οποία αποτελούν κοινό μυστικό, πυροδότησαν καταστάσεις.

Σε αυτό το ήδη τεταμένο κλίμα, στο οποίο διαδραματίζει σημαντικό ρόλο η μεταχείριση των προσώπων που εμπλέκονται σε εγκληματικές ενέργειες, αφού ένας άλλος νόμος, και κυριολεκτικά και μεταφορικά, λέει πως άπαντες θα πρέπει να αντιμετωπίζονται σε ίσα, ήρθε να προστεθεί και η απόπειρα φόρου που διαπράχθηκε το πρωί της Κυριακής στη Λάρνακα.

Με βάση τα δεδομένα, ο δράστης ενδεχομένως να μην είχε σκοπό μόνο τον εκφοβισμό του στόχου, αφού άρχισε να πυροβολεί αδιακρίτως κατά του οχήματος στο οποίο επέβαινε και λίγα μόλις λεπτά προηγουμένως, σε αυτό επιβιβάστηκαν ένας φίλος του και το εξάχρονο παιδί του. Ωστόσο, αυτό δεν τον εμπόδισε για αποτρέψει τα σχέδια του, αντιθέτως άνοιξε πυρ και άρχισε να πυροβολεί, με αποτέλεσμα, πυρά να πλήξουν και το πόδι του παιδιού που καθόταν στο πίσω κάθισμα, ενώ από τύχη φαίνεται να αποφεύχθηκαν τα χειρότερα.

Κάτι, που προκάλεσε τεράστιο αναβρασμό στη Λάρνακα, αφού για πρώτη φορά τις τελευταίες δεκαετίες, τραυματίζεται παιδί κατά τη διάρκεια εγκληματικής ενέργειας, γεγονός που έβαλε… μπουρλότο ανάμεσα σε πρόσωπα της νύχτας.

Για αυτό το λόγο, το βάρος της ευθύνης για εξιχνίαση της υπόθεσης είναι ακόμη μεγαλύτερο για την Αστυνομία, η οποία εάν δεν θέλει να υπάρξει νέο αιματοκύλισμα, θα πρέπει να δράσει με τέτοιο τρόπο, ώστε να αποτρέψει πιθανά αντίποινα. Σε διαφορετική περίπτωση, ως γνωστόν, τα άτομα της νύχτας αποδίδουν δικαιοσύνη με διαφορετικό τρόπο, εάν δεν αποδοθεί μέσω της νόμιμης οδού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εισήλθε το παιδί στο όχημα, πυροβολούσε αδιακρίτως-Η σύνδεση με γνωστό πρόσωπο

Οι ανακατατάξεις στη Λάρνακα, είχαν ως αποτέλεσμα η Επαρχία να βρεθεί στο επίκεντρο τα τελευταία δύο με τρία χρόνια. Από το 2016, στην Λάρνακα δεν είχαν καταγραφεί δολοφονίες που να σχετίζονται με ξεκαθάρισμα λογαριασμών, ωστόσο πέντε χρόνια αργότερα, τα πράγματα άλλαξαν και η ενέδρα θανάτου τον Απρίλιο του 2021, στον 34χρονο Μάριο Γεωργίου, γνωστός ως «Μαριούθκιας», ήρθε να επισφραγίσει τον αναβρασμό που επικρατούσε πριν από την εκτέλεση. Λίγους μήνες αργότερα και συγκεκριμένο τον Δεκέμβριο, εκτελέστηκε και ο πεθερός του, Ανδρέας Ευαγγέλου, 53 ετών.

Μετά τη δολοφονία του 40χρονου Γιώργου Γεωργίου, άλλως «Τσικίτο», τον Μάρτιο του 2016, όταν ο άριστος εκτελεστής πέτυχε στόχο από απόσταση περίπου 150 μέτρων, δεν είχε εκτελεστεί άλλο συμβόλαιο θανάτου, παρά μόνο διαπράχθηκε άλλη μια δολοφονία, τον ίδιο μήνα, η οποία ωστόσο δεν είχε την σφραγίδα επαγγελματιών και δεν κατατάσσεται στη λίστα με τις εκτελέσεις του οργανωμένου εγκλήματος.

Έκτοτε, στη Λάρνακα υπήρχε κατάπαυση του πυρός και οι Αρχές θεωρούσαν πως διατηρούνταν οι ισορροπίες. Αυτό διήρκεσε μέχρι το 2021, όταν «πυροδοτήθηκε η βόμβα», η οποία όμως δεν ξάφνιασε την Αστυνομία, η οποία γνώριζε γπως η κατάσταση μύριζε μπαρούτι, κι αυτό διότι, νέες πρωτοβουλίες που αναλήφθηκαν, ανοίγοντας μέτωπα, διατάραξαν τα ήρεμα νερά της πόλης.

Η αρχή έγινε με την δολοφονία του «Μαριούθκια», ο οποίος το 2020 είχε καταδικαστεί για υπόθεση ναρκωτικών, ωστόσο έπεσε στα μαλακά, αφού η Αστυνομία και η ΥΚΑΝ, μετά από συμφωνία, τον μετέτρεψε σε υπό προστασία μάρτυρα και τον μετέφερε εκτός φυλακών, σε χώρο όπου κρατούνται οι υπό προστασία μάρτυρες. Εξού και καταδικάστηκε σε δύο χρόνια για υπόθεση συνωμοσίας προς διάπραξη κακουργήματος και κατοχής ενάμισι κιλού κοκαΐνης με σκοπό την προμήθεια σε άλλα άτομα, ενώ σε διαφορετική περίπτωση, η ποινή θα ήταν πολύ μεγαλύτερη. Τελικά, η ποινή του «Μαριούθκια», αναστάλθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όπου υπήρξαν αποφυλακίσεις για σκοπούς αποσυμφόρησης των Φυλακών, αν και το θύμα κρατείτο σε αστυνομικά κρατητήρια όπου κρατούνται οι υπό προστασία μάρτυρες της ΥΚΑΝ.

Η δολοφονία του χαρακτηρίστηκε ακόμα και από μέλη της Αστυνομίας που γνωρίζουν πράγματα και καταστάσεις, ως «φυσικό επακόλουθο», αφού το θύμα είχε πολλά μέτωπα ανοιχτά, ενώ οι Αρχές είχαν κατηγορηθεί κατά τη διάρκεια εκδίκασης υπόθεσης ενώπιον Δικαστηρίου, ως προς την μεταχείριση του μάρτυρα της, ειδικότερα σε ότι αφορά τη διερεύνηση - και μη - κάποιων καταγγελιών σε βάρος του.

Οι πληροφορίες ενώπιον των Αρχών, μετά την δολοφονία του 34χρονου, έδιναν και έπαιρναν, με την κατάσταση να παραμένει έκρυθμη. Εξού και η Αστυνομία είχε στήσει ομπρέλα προστασίας γύρω από συγκεκριμένα άτομα, ωστόσο ο υπόκοσμος έδειξε τις «ικανότητες» του, τρυπώντας αυτά τα μέτρα – αν και η Αστυνομία θεωρείται δεδομένο πως δεν θα μπορούσε να βρισκόταν μαζί του σε κάθε του κίνηση -, με τον άριστο εκτελεστή που επιστρατεύτηκε να εκτελεί στο ακέραιο το συμβόλαιο θανάτου.

Λίγο πριν την έλευση του νέου έτους, ήρθε να καταγραφεί και η δολοφονία του 53χρονου πεθερού του «Μαριούθκια», με την Αστυνομία να αποδίδει τα κίνητρα στυγερής δολοφονίας, σε ξεκαθάρισμα λογαριασμών, με φόντο τον αναβρασμό που παρατηρείτο στη Λάρνακα.

Η δεύτερη δολοφονία, ήρθε να σημάνει συναγερμό στην Αστυνομία, η οποία ωστόσο, θα ήταν υπερβολή να λεχθεί πως έπεσε και από τα σύννεφα, λαμβάνοντας υπόψη πως γνωρίζει καταστάσεις και την εικόνα που έχει διαμορφωθεί, ενώ σε αυτή διαδραματίζει σημαντικό ρόλο η μεταχείριση των προσώπων που εμπλέκονται σε διάφορες ενέργειες.

Η χθεσινή απόπειρα φόνου, ήρθε να σημάνει εκ νέου συναγερμό στις Αρχές οι οποίες φοβούνται αντίποινα, αφού το γεγονός πως τραυματίστηκε παιδί και πως οι ηθικοί αυτουργοί ξεπέρασαν τις κόκκινες γραμμές, έχουν πυροδοτήσει το ήδη τεταμένο κλίμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η δεκαετία ξεκληρίσματος, οι κώδικες τιμής που έσπασαν και οι... «ιερόδουλες»

 

Δειτε Επισης

Πλημμύρισαν υπόγεια και δρόμοι, 72 κλήσεις για βοήθεια- Ο απολογισμός της κακοκαιρίας
Στα 60 τα περιστατικά για βοήθεια λόγω κακοκαιρίας-Ανάκληση προσωπικού από Πυροσβεστική
Δεκατέσσερα συνεργεία επί πόδος, στις 56 οι κλήσεις για βοήθεια λόγω κακοκαιρίας
Στο νοσοκομείο γυναίκα που εγκλωβίστηκε στο όχημά της μετά από τροχαίο
ΒΙΝΤΕΟ: Πλημμύρισαν υποστατικά και δρόμοι στη Λευκωσία-Επί ποδός η Πυροσβεστική
Όχημα ανετράπη και κατέληξε σε χωράφι-Στο νοσοκομείο δύο πρόσωπα
ΒΙΝΤΕΟ: Καρέ-καρέ η επιχείρηση διάσωσης του στρατιώτη στη Λευκωσία
Βροχόπτωση και χαλαζόπτωση στον αυτοκινητόδρομο-Οι συστάσεις της Αστυνομίας
Ανέβαζαν βίντεο στο διαδίκτυο από το Πουρνάρα και ενημέρωναν διακινητές για την άφιξη μεταναστών
Στρατιώτης έπεσε σε γκρεμό στη Λευκωσία-Στήθηκε επιχείρηση διάσωσης