Άγγιξαν τις 80.000 ευρώ τα πρόστιμα σε λαθροκυνηγούς-Το 40% καταγγέλθηκε ξανά

Μόλις σε ένα μήνα από την έναρξη της κυνηγετικής περιόδου, τα πρόστιμα που έχουν εκδοθεί σε παραπτωματίες κυνηγούς είναι δεκάδες, με το ύψος τους να έχει αγγίξει τις 80.000 ευρώ και τα μέλη της Υπηρεσίας Θήρας, να βρίσκονται σε εγρήγορση, καθώς με συντονισμένες επιχειρήσεις, προσπαθούν να αποτρέψουν διάφορους κυνηγούς που κυνηγούν παράνομα, σε απαγορευμένες περιοχές ή να σκοτώνουν απαγορευμένα ήδη θήρευσης. 

Συγκεκριμένα, από την 1η Νοεμβρίου, έχουν καταγγελθεί συνολικά είκοσι υποθέσεις, οι οποίες αφορούν κυνήγι σε απαγορευμένη περιοχή κυνηγίου, κυνήγι χωρίς άδεια κυνηγίου και για μεταφορά κυνηγετικού όπλου σε ώρες που δεν επιτρέπεται. Επίσης, καταγγέλθηκαν άλλες δεκαπέντε υποθέσεις, που αφορούσαν τη χρήση ηχοπαραγωγικών συσκευών που εκπέμπουν κελαηδήματα πουλιών, κάτι που απαγορεύεται ρητά μέσα από τη Νομοθεσία. Επίσης, το συνολικό πρόστιμο που επιβλήθηκε από αυτά τα εξώδικα που εκδόθηκαν, είναι γύρω στις 80.000 ευρώ.

Ταυτόχρονα, σε εγρήγορση βρίσκονται τα μέλη της Υπηρεσίας Θήρας, καθώς προσπαθούν να αποφύγουν τέτοια φαινόμενα, ωστόσο παραμένουν τα φαινόμενα, λαθροθηρίας που ταλανίζουν τον τόπο μας. Όπως ανέφερε στον REPORTER, ο λειτουργός του Τμήματος Θήρας, Πέτρος Αναγιωτός, «είναι κάτι που δυστυχώς, αναμένουμε να γίνεται κάθε κυνηγετική περίοδο, παρόλο που εμφανίζεται μειωμένο τα τελευταία χρόνια, όμως υπάρχουν πληροφορίες στην Υπηρεσία μας και προσπαθούμε να τις αξιοποιούμε, σε συνεργασία με τα επαρχιακά γραφεία που έχουμε σε κάθε επαρχία. Αξιολογούνται όλες οι πληροφορίες, γίνονται στοχευμένες επιχειρήσεις και είμαστε γενικώς σε εγρήγορση».

Χαρακτηριστικό πάντως, είναι το γεγονός πως από αυτές τις υποθέσεις που καταγγέλθηκαν μέσα σε ένα μήνα, το 40% φαίνεται να είναι άτομα τα οποία έχουν καταγγελθεί ξανά και στο παρελθόν. «Ο αριθμός των προστίμων που επιβλήθηκαν φέτος, είναι μέσα στα πλαίσια, συγκρίνοντας και με άλλες χρονιές, καθώς λόγω και της Νομοθεσίας που έχει εφαρμοστεί τα τελευταία χρόνια, αυτά τα πρόστιμα λειτουργούν ως αποτρεπτικά για τους κυνηγούς». 

Σε βάθος χρόνου, εξήγησε ο κ. Αναγιωτός, η Υπηρεσία Θήρας, καταγγέλλει εκείνους που κατήγγειλε ξανά. «Ο κόσμος ο απλός, φαίνεται να συμμορφώνεται και να φοβάται πλέον, ενώ από την άλλη, ο κόσμος που θέλει να κάνει παρανομία, φαίνεται ότι και να τον καταγγείλεις, είναι πολύ πιθανόν να ξανακάνει το παράπτωμα. Όσον αφορά τις ηλικίες, είναι από πολύ μικρούς μέχρι και ηλικιωμένους κυνηγούς που εντοπίζουμε και δεν υπάρχει περιορισμός στην ηλικία των παραπτωματιών».

Σημειώνεται, ότι υπάρχουν παραπτωματίες που αν και τους επιβλήθηκαν αυστηρά πρόστιμα, φαίνεται να μην συμμορφώνονται και έτσι η Θήρα τους καταγγέλλει συνεχώς. «Δυστυχώς, οι συγκεκριμένοι έτσι έχουν μάθει και συνεχίζουν να κάνουν παράνομες ενέργειες και να καταγγέλλονται».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εξορμούν 40.000 κυνηγοί με τα όπλα στα χέρια-Τα τσουχτερά πρόστιμα και ο χάρτης

Ο χάρτης κυνηγιού του επιδημητικού θηράματος πέρδικας και λαγού

Σημαντικό εγχειρίδιο στα χέρια των κυνηγών παραμένει το application Artemis Cy, με τους κυνηγούς να έχουν τη δυνατότητα μεταξύ άλλων να βλέπουν τη θέση που βρίσκονται για να αποφεύγουν τις απαγορευμένες περιοχές κυνηγίου. Μέσω της εφαρμογής, παρέχεται πρόσβαση σε χάρτες κυνηγίου και άλλους χάρτες, με δυνατότητα για άμεση αντίληψη της θέσης του χρήστη σε σχέση με τις απαγορευμένες και επιτρεπόμενες περιοχές κυνηγίου. Επίσης, παρέχεται στον κυνηγό χρήστη της εφαρμογής, η δυνατότητα ενημέρωσης προσωπικού κυνηγετικού και σκοπευτικού ημερολογίου καθώς και ημερολογίου εξάσκησης κυνηγετικών σκύλων.

Επιπρόσθετα παρέχεται η δυνατότητα τήρησης και ενημέρωσης ηλεκτρονικού βιβλιαρίου υγείας σκύλων με την καταχώρηση πληροφοριών όπως θεραπείες, διαγωνιστικοί έλεγχοι, εμβολιασμοί, επεμβάσεις κτλ. Ακόμα μέσω της εφαρμογής δίδεται η δυνατότητα στον κυνηγό χρήστη, να ενημερώσει άμεσα και πολύ συγκεκριμένα την Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας, για υποθέσεις λαθροθηρίας που πιθανόν να εντοπίσει, για θέση δηλητηριασμένων δολωμάτων ή για την απώλεια ή εύρεση αντικειμένων.

Μάλιστα, στον χρήστη της εφαρμογής δίδεται ακόμα η δυνατότητα αποστολής μηνύματος SOS. Βάσει της εν λόγω δυνατότητας, αποστέλλεται μήνυμα στην περίπτωση, που το πρόσωπο που χρησιμοποιεί την εφαρμογή, βρίσκεται σε κίνδυνο. Το μήνυμα θα αποστέλλεται σε πρόσωπο που ο χρήστης έχει επιλέξει από προηγουμένως και στο μήνυμα θα αναγράφονται οι συντεταγμένες του σημείου που βρίσκεται ο χρήστης.

 

Δειτε Επισης

LIVE: Έστειλε μήνυμα για αλλαγή ο Αρμεύτης, μίλησε για «καθαρές δουλειές» ο Νικολαΐδης στη Λεμεσό
Κατασχέθηκαν προϊόντα ελεγχόμενων φαρμακευτικών και ναρκωτικών μετά από έρευνα σε κατάστημα
Ένταλμα σύλληψης εναντίον ενός προσώπου-Προκάλεσε τη φωτιά μετά από ρίψη πυροτεχνημάτων
Οδηγούσε υπό την επήρεια αλκοόλ στο αντίθετο ρεύμα στον αυτοκινητόδρομο
Πιθανόν από ρίψη πυροτεχνημάτων προκλήθηκε η φωτιά σε δύσβατη περιοχή στην Πάφο
ΗΠΑ για τον ανθρωπιστικό διάδρομο-«Σε ετοιμότητα τα σκάφη να ξεκινήσουν όταν δοθεί η εντολή»
ΟΗΕ: Ο θαλάσσιος διάδρομος μέσω της Κύπρου βοήθησε, αλλά δεν αρκεί για την παράδοση μέσω ξηράς
Χειροπέδες σε 18χρονο που εντοπίστηκε ένα κιλό κάνναβης στην κατοχή του (pics)
Μονόδρομος το Συνταγματικό κατά πλειοψηφία-Ξανά στο προσκήνιο και ο διαχωρισμός εξουσιών του Εισαγγελέα
«Όταν δεν υπάρχει ένα σύστημα που θα φοβάται ο πολίτης να διαπράξει ένα έγκλημα, γιατί να μην το κάνει;»