Θλίψη… Έφυγε από τη ζωή ο Κύπρος Χρυσοστομίδης

Έφυγε από την ζωή σε ηλικία 80 ετών, νικημένος από προβλήματα υγείας τα οποία αντιμετώπιζε, ο γνωστός δικηγόρος και επί σειρά ετών πολιτικός, Κύπρος Χρυσοστομίδης.  

Ο Κύπρος Χρυσοστομίδης γεννήθηκε στην Πάφο. Σπούδασε νομικά στην Αθήνα με υποτροφία της Ελληνικής Κυβέρνησης και συγκριτικό δίκαιο στο Λουξεμβούργο με υποτροφία της εκεί νομικής σχολής. Έκανε μεταπτυχιακά με υποτροφία της Γερμανικής Κυβέρνησης στο Πανεπιστήμιο της Βόννης, όπου αναγορεύθηκε διδάκτωρ του δικαίου.

Εργάστηκε ως επιστημονικός βοηθός και ερευνητής του ιδιωτικού διεθνούς δικαίου στο Πανεπιστήμιο της Βόννης και για τέσσερα χρόνια στο Στρασβούργο, στη νομική γραμματεία της επιτροπής ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Ενδιαφέρθηκε νωρίς για τα κοινά, δραστηριοποιήθηκε πολιτικά στον κεντρώο, προοδευτικό και δημοκρατικό χώρο και συμμετείχε ενεργά στην επιστημονική και κοινωνική ζωή της Κύπρου.

Διετέλεσε πρόεδρος της Έπαλξης Ανασυγκρότησης Κέντρου και του Κυπριακού Ινστιτούτου Πολιτικής Έρευνας και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων. Υπήρξε ένας από τους πρώτους δικηγόρους που παρουσίασαν υποθέσεις προσφύγων και άλλων θυμάτων της Τουρκικής Εισβολής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Έχει γράψει εκτεταμένα γύρω από τη διεθνή πτυχή του Κυπριακού, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την πολιτική ζωή στην Κύπρο.

Από τον Μάρτιο του 2003 μέχρι το 2006 ήταν μέλος της Κυβέρνησης Τάσσου Παπαδόπουλου ως Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, από το 2006 ως το 2008 είχε εκλεγεί μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων και το 2008 διορίστηκε Υπουργός Δικαιοσύνης, απ’ όπου παραιτήθηκε τον Δεκέμβριο του ίδιου χρόνου.

Εκπροσώπησε την Κύπρο για οκτώ χρόνια εκ μέρους του CCCI στο Δικαστήριο Διεθνούς Διαιτησίας στο Παρίσι και είναι τώρα μέλος, εκ μέρους της Κύπρου, της Επιτροπής Διαιτησίας του ίδιου οργανισμού.

Ο Κύπρος Χρυσοστομίδης, έχει παρασημοφορηθεί δύο φορές από τη Γαλλική Κυβέρνηση και μια φορά από την Ελληνική Κυβέρνηση.

Ήταν νυμφευμένος με τη δικηγόρο Ελένη Χρυσοστομίδου και έχουν δύο θυγατέρες.

*Η ΙΜΗ εκφράζει στους φίλους, συγγενείς και λοιπούς οικείους του Κύπρου Χρυσοστομίδη τα ειλικρινή της συλλυπητήρια. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ 

Δειτε Επισης

Εκ πρώτης όψεως ευθύνες για την απόδραση κρατούμενου από τις Κεντρικές-Εν αναμονή της έκθεσης γεγονότων
Απαντά στη συσκότιση της Αστυνομίας για σοβαρές υποθέσεις ο Χαρτσιώτης-Τα ρίχνει στα ΜΜΕ «που εστιάζουν στα αρνητικά»
Δεν είναι ευχαριστημένος με τα μέτρα για το έγκλημα ο Χαρτσιώτης-«Ευελπιστώ να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα»
Συμπλοκή και μαχαιρώματα μεταξύ Σύρων στη Λευκωσία-Οι ισχυρισμοί των εμπλεκομένων
Βαριά καμπάνα σε 49χρονη που πιάστηκε με δεκάδες κούτες αδασμολόγητων τσιγάρων
Δεκαεννιάχρονος έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του και προσέκρουσε σε πάσσαλο (pics)
Ξάφριζε δωμάτια του ξενοδοχείου που εργαζόταν-Χειροπέδες σε 30χρονο, επιτέθηκε σε αστυνομικούς
Ένορκες δηλώσεις πολιτών για τις €807.000 στον μονάχο-Ολοκληρώθηκαν δύο από τις διερευνώμενες υποθέσεις
Απορρίφθηκε αίτηση Γενικού Εισαγγελέα σε απόφαση απαλλοτρίωσης γης
Τουρίστες βγήκαν για περίπατο και βρήκαν σε σακούλα εκατοντάδες κροτίδες