Δεν άρχισαν ακόμη οι πειθαρχικές διώξεις των αστυνομικών για την υπόθεση Μεταξά

Μπορεί η υπόθεση του κατά συρροή δολοφόνου να συγκλόνισε το παγκύπριο και να εξέθεσε ανεπανόρθωτα την Αστυνομία σε σχέση με τους χειρισμούς της γύρω από ελλείποντα πρόσωπα, τα οποία τελικά δεν διέφυγαν στις χώρες τους αλλά δολοφονήθηκαν και πετάχτηκαν σε υγρούς τάφους, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα η κοινή γνώμη να ακούσει για άλλη μια φορά τα περί απόδοσης ευθυνών σε όσους καταλογίζονταν ευθύνες, εντούτοις, τρία χρόνια μετά τα στυγερά εγκλήματα του Νίκου Μεταξά, ακόμη δεν ξεκίνησαν οι πειθαρχικές διώξεις.   

Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε πως οι ποινικοί ανακριτές που είχαν διοριστεί για να διερευνήσουν τυχόν ευθύνες σε βάρος αστυνομικών που είχαν εμπλακεί στη διερεύνηση της εξαφάνισης των επτά θυμάτων του Μεταξά, είχαν εισηγηθεί την δίωξη 23 μελών της Δύναμης, ενώ ο τότε Γενικός Εισαγγελέας, Κώστας Κληρίδης, αξιολογώντας το μαρτυρικό υλικό που είχε ενώπιον του, έκρινε και ανακοίνωσε τον Μάϊο του 2020, πως δικαιολογείται η ποινική δίωξη 15 αστυνομικών. Ωστόσο, την απόφαση του ανέτρεψαν ένα χρόνο μετά οι διάδοχοι του, Γιώργος Σαββίδης και Σάββας Αγγελίδης, οι οποίοι αποφάσισαν εν τέλει την πειθαρχική και όχι την ποινική δίωξη των 15 αστυνομικών. Και αυτό διότι, όπως ανέφεραν σε ανακοίνωση τους, «κρίθηκε ότι δεν θα μπορούσε, υπό τις περιστάσεις, η κατηγορούσα Αρχή να αποδείξει πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας ότι τα υπό διερεύνηση μέλη της Αστυνομίας, «εσκεμμένα» παραμέλησαν το καθήκον τους. Ποινικές διώξεις προωθούνται όταν και εφόσον η καταδίκη είναι πιο πιθανή παρά όχι».

Οι δεκαπέντε αστυνομικοί είχαν λάβει κλήση για την πειθαρχική διαδικασία, ωστόσο διαπιστώθηκε πως η διαδικασία που ακολουθείτο εδώ και αρκετά χρόνια ήταν παράτυπη και παραβιάζονταν τα δικαιώματα των κατηγορουμένων, με αποτέλεσμα να αλλάξει η αστυνομική διάταξη τον περασμένο Οκτώβριο. Ωστόσο, από τότε, σύμφωνα με τον δικηγόρο Δημήτρη Απαισιώτη, που εκπροσωπεί ένα από τους δεκαπέντε, δεν κλητεύθηκαν εκ νέου ενώπιον του Πειθαρχικού τα μέλη της Αστυνομίας, οι οποίοι είναι αντιμέτωποι με ευθύνες που αφορούν παραμέληση καθήκοντος ή πλημμελή εκτέλεση καθήκοντος. 

Όπως μας αναφέρθηκε, ανάμεσα στους δεκαπέντε βρίσκονται και αξιωματικοί οι οποίοι μέσα σε αυτά τα τρία χρόνια προήχθησαν σε υψηλές θέσεις, ενώ σε μερικά χρόνια, κάποιοι εκ των δεκαπέντε, που βρίσκονται στα ψηλά στρώματα, πρόκειται να αφυπηρετήσουν, γεγονός που δημιουργεί παραφιλολογία σε σχέση με την καθυστέρηση της εκδίκασης των πειθαρχικών.

Πάντως, σύμφωνα με τον κ. Απαισιώτη, σε περίπτωση που γίνει αυτό πριν την ολοκλήρωση των πειθαρχικών, τότε τίθεται ζήτημα για τα υπόλοιπα μέλη που θα δικάζονται, αφού πρόκειται για άνιση μεταχείριση. Παράλληλα, όπως εξήγησε ο κ. Απαισιώτης, κατά την εκδίκαση, λαμβάνεται υπόψη ο χρόνος που έχει παρέλθει και μέχρι στιγμής έχουν περάσει ήδη τρία χρόνια. 

Υπενθυμίζεται πως οι διώξεις των δεκαπέντε αστυνομικών έφεραν αντιδράσεις ανάμεσα στα μέλη, οι οποίοι μίλησαν για μέλη δύο ταχυτήτων, καθώς η αλυσίδα των ευθυνών σταμάτησε μέχρι ένα σημείο. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Από τα ψηλά στα χαμηλά… μια πειθαρχική δρόμος! Πλυντήριο ευθυνών οι έρευνες;

Στα... αζήτητα και η πειθαρχική κατά αξιωματικού 

Την ίδια ώρα, στα... αζήτητα παραμένει και η πειθαρχική δίωξη που διατάχθηκε σε βάρος ανώτερου αξιωματικού της Αστυνομίας, σε σχέση με εξευτελιστική συμπεριφορά σε βάρος υφιστάμενών του. Μια καταγγελία που έγινε τον Φεβρουάριο του 2021, πήγε και ήρθε σε Αστυνομία και Νομική Υπηρεσία, με την τελευταία τελικά να δίνει οδηγίες, τον Μάιο του ίδιου χρόνου, για πειθαρχική δίωξη του εν λόγω αξιωματικού, που κατά τον ουσιώδη χρόνο ήταν ο επικεφαλής του Τμήματος.  

Σύμφωνα με πληροφορίες, και αυτή η πειθαρχική παραμένει στάσιμη, χωρίς να έχει αρχίσει η διαδικασία, ενώ ο ανώτερος αξιωματικός αναμένεται να αφυπηρετήσει σύντομα από το Αστυνομικό Σώμα. 

Σημειώνεται πως είναι η πρώτη φορά στα χρονικά που υπάρχει σωρεία καταγγελιών εναντίον αξιωματικού της Αστυνομίας, ο οποίος δεν τέθηκε σε διαθεσιμότητα αλλά μετακινήθηκε και εργάζεται σε άλλο νευραλγικό πόστο. Επίσης, σημαντική θεωρείτο και η περίοδος που οι παραπονούμενοι αποφάσισαν να μιλήσουν, αφού υπήρχε ο ξεσηκωμός από το κίνημα metoo.

Υπενθυμίζεται πως για την υπόθεση είχε διοριστεί ερευνών λειτουργός για να διερευνήσει την καταγγελία υφιστάμενης του αξιωματικού. Στα πλαίσια της πειθαρχικής έρευνας, κλήθηκε για κατάθεση αριθμός αστυνομικών, με τις καταγγελίες εναντίον του αξιωματικού να αυξάνονται, αφού προέκυψαν άλλες έντεκα καταγγελίες σε βάρος του από μέλη που συνεργάστηκαν μαζί του, τα οποία έκαναν λόγο για καταπιεστική και εξευτελιστική συμπεριφορά. Πρόκειται για αστυνομικούς από διάφορες βαθμίδες, τόσο γυναίκες όσο και άντρες. Ο συνολικός αριθμό των καταγγελιών εναντίον του αξιωματικού, που αποτελούν μαρτυρία, ανήλθαν στις δώδεκα.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Διώκεται πειθαρχικά, χάθηκαν στον… δρόμο τα ποινικά κατά ανώτερου αξιωματικού

Δειτε Επισης

Πλημμύρισαν υπόγεια και δρόμοι, 72 κλήσεις για βοήθεια- Ο απολογισμός της κακοκαιρίας
Στα 60 τα περιστατικά για βοήθεια λόγω κακοκαιρίας-Ανάκληση προσωπικού από Πυροσβεστική
Δεκατέσσερα συνεργεία επί πόδος, στις 56 οι κλήσεις για βοήθεια λόγω κακοκαιρίας
Στο νοσοκομείο γυναίκα που εγκλωβίστηκε στο όχημά της μετά από τροχαίο
ΒΙΝΤΕΟ: Πλημμύρισαν υποστατικά και δρόμοι στη Λευκωσία-Επί ποδός η Πυροσβεστική
Όχημα ανετράπη και κατέληξε σε χωράφι-Στο νοσοκομείο δύο πρόσωπα
ΒΙΝΤΕΟ: Καρέ-καρέ η επιχείρηση διάσωσης του στρατιώτη στη Λευκωσία
Βροχόπτωση και χαλαζόπτωση στον αυτοκινητόδρομο-Οι συστάσεις της Αστυνομίας
Ανέβαζαν βίντεο στο διαδίκτυο από το Πουρνάρα και ενημέρωναν διακινητές για την άφιξη μεταναστών
Στρατιώτης έπεσε σε γκρεμό στη Λευκωσία-Στήθηκε επιχείρηση διάσωσης