Βγαίνει μπροστά για την αποδόμηση των Φυλακών ο ΠτΔ-«Να αρθούν οι παρερμηνείες»

Η ανακοίνωση της Νομικής Υπηρεσίας, μέσω της οποίας αποδομήθηκε πλήρως το έργο των Φυλακών τα τελευταία χρόνια και η οποία στην ουσία αδειάζει ολόκληρη την πολιτική της Κυβέρνησης, φαίνεται να ήταν και η αφορμή πλέον που ο Νίκος Αναστασιάδης ανέλαβε δράση σε σχέση με την κατάσταση που επικρατεί, ειδικότερα μετά τις καταγγελίες της Άννας Αριστοτέλους κατά του τέως Διοικητή της ΥΚΑΝ, Μιχάλη Κατσουνωτού. 

Ο Γενικός και Βοηθός Εισαγγελέας, ούτε λίγο ούτε πολύ περιέγραφαν μια κατάσταση χάους, ισοπεδώνοντας όλες ενέργειες που έγιναν τα τελευταία οκτώ χρόνια προς τον εκσυγχρονισμό των Φυλακών και την αναμόρφωση των κρατουμένων με βάση τις διεθνείς και ευρωπαϊκές εκθέσεις, αφού στην ανακοίνωση τους, έθεσαν θέμα ασφάλειας ολόκληρης της κοινωνίας, καταλογίζοντας ευθύνες στην Διεύθυνση των Φυλακών, με τον Νίκο Αναστασιάδη, να αντιδρά για τον διαφορετικό χειρισμό που ακολούθησε η Νομική Υπηρεσία σε σχέση με τα πορίσματα. 

Σε αυτό το πλαίσιο, σε συνάντηση που είχε χθες με τον Γιώργο Σαββίδη και Σάββα Αγγελίδη, δεν έκρυψε τη δυσφορία του, αντιθέτως, όπως αναφέρουν ασφαλείς πληροφορίες από το Προεδρικό, ήταν ιδιαίτερα έντονος κατά του Γενικού και Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα σε σχέση με την ανακοίνωση τους που αποδομούσε ένα οικοδόμημα της Κυβέρνησης, αφού θεωρούσε πως θα έπρεπε η έκθεση να αποσταλεί και να ενημερωθούν τα αρμόδια τμήματα, όχι μέσω ανακοίνωσης. 

Το γεγονός πως ο Πρόεδρος έκρινε πως η κατάσταση έχει εκτροχιαστεί τους τελευταίους μήνες, μετά και τις καταγγελίες της Άννας Αριστοτέλους, η οποία ήρθε σε σύγκρουση με θεσμούς, έρχεται και να επιβεβαιωθεί μέσα από τις δηλώσεις του ίδιου του Προέδρου Αναστασιάδη, ο οποίος συγκάλεσε σύσκεψη με όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες, λέγοντας πως στόχος είναι «να δημιουργηθούν οι απαραίτητες προϋποθέσεις ομαλής λειτουργίας, όπως μέχρι σήμερα». Η αναφορά του «μέχρι σήμερα», στέλνει μηνύματα, ενώ το γεγονός πως ο Νίκος Αναστασιάδης αναφέρεται στην εξεύρεση λύσεων στα προβλήματα, κόβει την ίδια ώρα τη σεναριολογία περί μετακίνησης της Άννας Αριστοτέλους, με προεδρική παρέμβαση. Εξάλλου, κυβερνητική πηγή, ερωτηθείς για το σχετικό ζήτημα, υπέδειξε πως τίθεται τέτοιο ζήτημα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Παρέμβαση Προέδρου για τις Φυλακές-Έβαλε στη γωνιά Σαββίδη και Αγγελίδη

Την ίδια ώρα, ο Νίκος Αναστασιάδης, ερωτηθείς για την κατάσταση που επικρατεί γύρω από τις Φυλακές, ανέφερε πως «είναι ένα θέμα που φαίνεται πως αποτέλεσε και αποτελεί στον δημόσιο διάλογο σαν ένα ανυπέρβλητο πρόβλημα», ενώ έκανε λόγο για «παρερμηνείες και παρεξηγήσεις». 

Όπως δήλωσε ο κ. Αναστασιάδης, «είναι ένα θέμα που (φαίνεται πως) αποτέλεσε και αποτελεί στον δημόσιο διάλογο σαν ένα ανυπέρβλητο πρόβλημα. Θεώρησα ότι υπό τις συνθήκες, όπως διαμορφώνονται, και για να δημιουργηθούν οι απαραίτητες προϋποθέσεις ομαλής λειτουργίας, όπως μέχρι σήμερα, είτε του Τμήματος Φυλακών είτε της συνεργασίας μεταξύ διαφόρων θεσμών, θα έπρεπε να γίνει μια σύσκεψη, να αντιμετωπιστούν τα υφιστάμενα προβλήματα, να αρθούν οι όποιες παρερμηνείες ή παρεξηγήσεις, έτσι ώστε το κράτος να λειτουργεί ομαλά όπως μέχρι πρότινος λειτουργούσε».

Ερωτηθείς αν πιστεύει πως με το αποτέλεσμα δεν θα υπάρχει η σύγκρουση, ο Πρόεδρος είπε ότι «δεν βλέπω λόγους γιατί να υπάρχει σύγκρουση, όλοι ενδιαφέρονται για το καλύτερο δυνατό, για αντιμετώπιση προβλημάτων που η χώρα αντιμετωπίζει».

Στη σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί αύριο στο Προεδρικό, θα συμμετάσχουν ο Γενικός Εισαγγελέας, ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας, η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, ο Υπουργός Μεταφορών, ο Αρχηγός Αστυνομίας, η Διευθύντρια των Κεντρικών Φυλακών και ο Αναπληρωτής Διευθυντής των Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αντεπιτίθενται οι δικηγόροι Αριστοτέλους-«Προσπαθούν να εξεύρουν τρόπους να μην διώξουν τον Κατσουνωτό»

Δειτε Επισης

Το υπόμνημα που κατέθεσε ο Φλώρος στην ανακρίτρια-«Ατυχές το περιστατικό, ουδέποτε τον χτύπησα στο πρόσωπο»
Πρόστιμο σε παρουσιάστρια της ρωσικής τηλεόρασης που επέκρινε την επίθεση στην Ουκρανία-Είχε οργανώσει γυμνό πάρτι
Εγκρίθηκαν τροποποιητικοί νόμοι για ρυθμίσεις στην καταβολή διαφόρων επιδομάτων
Πεδίο μάχης η Βενετία για το εισιτήριο των 5 ευρώ-Αντιδρούν οι κάτοικοι, συγκρούστηκαν με την αστυνομία
Ψηφίστηκε πρόταση νόμου για δημοσίευση έκθεσης ελέγχων αγοράς από Υπ. Ενέργειας
«Κομβικό» το δημοψήφισμα για σχέδιο Ανάν λέει ο Τατάρ και παραπέμπει στο «όραμα» των δύο κρατών
Ένταλμα σύλληψης για τον Γκάρι Κασπάροφ από τη Ρωσία-Τον κατηγορούν για τρομοκρατία
Η Σουηδία στέλνει τάγμα στη Λετονία στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ
Ισότητα: Εκτεθειμένοι σε ψευδείς καταγγελίες οι Αστυνομικοί
Πέρασαν από την Ολομέλεια οι νέοι κανονισμοί των Δημοτικών-Ικανοποίηση ΥΠΑΝ, όσα αλλάζουν