Τα βλέμματα όλων στραμμένα στα σχολεία για όλους τους λάθος λόγους

Τα βλέμματα όλων στράφηκαν, για ακόμη μία φορά, στον τομέα της παιδείας, όχι όμως για τους σωστούς λόγους. Αντιθέτως, τα σχολεία, κυρίως της Μέσης Εκπαίδευσης, βρίσκονται ξανά στο μάτι του κυκλώνα, για όλους τους λάθος λόγους, αφού οι καταγγελίες των τελευταίων εβδομάδων προκαλούν μόνο ανησυχία, για την κατάσταση που επικρατεί στις σχολικές μονάδες, αλλά και αγωνία για το μέλλον. Την ίδια ώρα, το καθ’ ύλην αρμόδιο Υπουργείο, αρκείται σε σύντομες τοποθετήσεις, χωρίς να γίνεται οποιαδήποτε αναφορά κατά πόσο υπάρχει ή όχι ανησυχία, για τα συγκεκριμένα φαινόμενα.

Τις τελευταίες εβδομάδες, όσα ακούστηκαν για τα σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης, για σεξουαλικές παρενοχλήσεις από καθηγητές σε μαθήτριες, για επιθέσεις Διευθυντών σε μαθητές, τόσο λεκτικά, όσο και σωματικά, αλλά και για επιθέσεις από μαθητές σε άλλους μαθητές, έχουν προκαλέσει αρκετό προβληματισμό, καθώς αυτά τα περιστατικά δεν είναι αντιπροσωπευτικά για την κατάσταση που επικρατεί στα δημόσια σχολεία.

Ενώπιον της Αστυνομίας βρίσκονται δύο υποθέσεις για σεξουαλική παρενόχληση μαθητριών, από εκπαιδευτικούς στη Μέση Εκπαίδευση, οι οποίες τυγχάνουν λεπτού χειρισμού, λόγω της φύσεως τους. Από την πρώτη στιγμή, το αρμόδιο τμήμα της Αστυνομίας έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες, για πλήρη διερεύνηση των υποθέσεων, ωστόσο μέχρι στιγμής βρίσκονται ακόμη σε πρώιμο στάδιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Χειροπέδες σε καθηγητή στη Λεμεσό-Καταγγέλθηκε για σεξουαλική κακοποίηση

Συγκεκριμένα, για την πρώτη υπόθεση, η οποία φαίνεται να άνοιξε τον ασκό του Αιόλου, ο όγκος είναι τόσο μεγάλος, που ακόμη η Αστυνομία βρίσκεται στο στάδιο των ανακρίσεων. Προς αυτό το σκοπό, ανανεώθηκε το διάταγμα κράτησης του καθηγητή, για άλλες οκτώ ημέρες.

Υπενθυμίζεται πως η καταγγελία έγινε στις 14 Νοεμβρίου και για τη συγκεκριμένη υπόθεση είχαν ανοίξει τα στόματα κι άλλων μαθητριών. Το γεγονός ότι επρόκειτο για μία αρκετά σοβαρή κατάσταση διαφάνηκε από τον μεγάλο όγκο καταθέσεων, που λήφθηκαν κατά την αρχική διερεύνηση της Αστυνομίας, ενώ συνεχίζεται η συλλογή μαρτυρικού υλικού, για να μπορεί να στηθεί η υπόθεση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η μεγαλύτερη υπόθεση στα χρονικά οι καταγγελίες κατά καθηγητή-Επέκταση ερευνών

Λίγες ημέρες αργότερα και συγκεκριμένα στις 24 Νοεμβρίου, δεύτερη υπόθεση σεξουαλικής παρενόχλησης μαθητριών από καθηγητή έρχεται στο προσκήνιο και συγκεκριμένα τρεις μαθήτριες κατήγγειλαν καθηγητή τους, για απρεπή αγγίγματα, με το τελευταίο περιστατικό να είναι και το πιο σοβαρό, αφού ο καθηγητής φέρεται να άγγιξε, με ανοιχτή παλάμη, μία μαθήτρια σε σημείο που δεν θεωρείται και τόσο αθώο. Αξίζει να σημειωθεί πως για την συγκεκριμένη υπόθεση, πριν γίνει καταγγελία στην Αστυνομία, οι μαθήτριες είχαν ενημερώσει για τα τεκταινώμενα τη Διεύθυνση του σχολείου τους, μέσω επιστολής.

Η Αστυνομία, όσον αφορά στη συγκεκριμένη υπόθεση, βρίσκεται στα αρχικά στάδια και αναμένεται να λάβει καταθέσεις από όλους όσοι φαίνεται να είδαν και να άκουσαν το οτιδήποτε, σχετικά με τις καταγγελίες. Και αυτό επειδή οι μαθήτριες φαίνεται ότι ανέφεραν στις Αρχές πως άλλοι τέσσερις συμμαθητές τους, μπορούν να καταθέσουν για τη συγκεκριμένη υπόθεση.

Πάντως, η θέση του Υπουργείου Παιδείας, όσον αφορά στον πρώτο καθηγητή ήρθε διά μέσω του πολιτικού προϊστάμενου, ο οποίος είχε δηλώσει ότι δεν τίθεται ακόμη σε διαθεσιμότητα και θα περιμένουν τη διερεύνηση της υπόθεσης από την Αστυνομία. Από ό,τι φαίνεται, το ίδιο ισχύει και για τον δεύτερο καθηγητή, ενώ σε περίπτωση που οι υποθέσεις προχωρήσουν και διαπιστωθεί ότι πρέπει να οδηγηθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης, τότε και μόνο θα ενεργοποιηθούν τα πρωτόκολλα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Νέα υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης μαθητριών από καθηγητή-Άγγιζε απρεπώς

Δύο σχολές σκέψης για εισαγωγή σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης

Οι δύο οργανώσεις που εκπροσωπούν τους καθηγητές, ΟΕΛΜΕΚ και ΟΛΤΕΚ, καταδικάζουν τις δύο περιπτώσεις και ζητούν την πλήρη διερεύνησή τους, από την Αστυνομία, τονίζοντας πως τέτοια περιστατικά δεν έχουν θέση στα σχολεία. Την ίδια ώρα, οι απόψεις τους όσον αφορά στην ενδεχόμενο εισαγωγή της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα σχολεία, ως ξεχωριστό μάθημα διαφέρουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η απουσία αντανακλαστικών και απαρχαιωμένη νοοτροπία για κακοποιήσεις παιδιών

Από τη μία η ΟΕΛΜΕΚ αναφέρει ότι ήδη διδάσκεται το συγκεκριμένο μάθημα, στο πλαίσιο της οικογενειακής αγωγής για τα Γυμνάσια και της Βιολογίας για τα Λύκεια και θεωρεί πως αν υπάρχουν κενά, θα πρέπει το Υπουργείο να ενισχύσει τα δύο αυτά μαθήματα.

Από την άλλη, η ΟΛΤΕΚ θεωρεί ότι είναι αδήριτη ανάγκη να εισαχθεί το εν λόγω μάθημα στα σχολεία, ώστε να μπορούν οι μαθητές να έχουν περισσότερη γνώση και να είναι πιο υποψιασμένοι, σε περίπτωση που έρθουν αντιμέτωποι με περίεργες καταστάσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Καλπάζουν οι καταγγελίες σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών-Μια κάθε 26 ώρες

Αναβρασμός με τις επιθέσεις Διευθυντών

Ένα άλλο φαινόμενο που παρατηρείται στα σχολεία είναι οι επιθέσεις των Διευθυντών σε βάρος μαθητών. Οι περιπτώσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας είναι δύο, η μία λεκτική και η άλλη σωματική. Στην πρώτη περίπτωση, ο διευθυντής της Α’ Τεχνικής Σχολής Λευκωσίας κατηγορήθηκε από τους μαθητές του σχολείου του, για εκφοβισμό και απειλές. Αυτό έγινε γνωστό από μία αυθόρμητη διαμαρτυρία των μαθητών, που βγήκαν εκτός του σχολείου και φώναζαν για την κατάσταση που επικρατεί στο σχολείο.

Αν και οι απόψεις διίστανται, για το τι πραγματικά συνέβη και αποβλήθηκαν οι μαθητές διά παντός, αυτό που έχει σημασία είναι το γεγονός ότι οι μαθητές ένιωσαν την ανάγκη να βγουν από τις τάξεις τους και να στείλουν μήνυμα ότι υφίστανται εκφοβισμό, από ένα άτομο που θα έπρεπε να αποτελεί πατρική φορέα. Και αυτό θα έπρεπε να προβληματίσει όλους τους αρμόδιους, αφού το Υπουργείο Παιδείας αρκέστηκε στο να απαντήσει ότι ζητήθηκε έκθεση γεγονότων για την Διεύθυνση, όσον αφορά στο συμβάν.

Και ενώ ο σάλος δεν πρόφτασε καλά-καλά να κοπάσει, ένα δεύτερο περιστατικό βίας, σωματικής αυτή τη φορά, ήρθε να ταράξει τα ήδη ταραγμένα νερά. Το σκηνικό γνωστό, αφού το συγκεκριμένο σχολείο απασχόλησε ουκ ολίγες φορές και πρόκειται για το Γυμνάσιο Πετράκη Κυπριανού στη Λάρνακα, που στην αρχή της σχολικής χρονιάς, ο Διευθυντής προέβη σε μαζικές αποβολές, λόγω ενός κουρέματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Νέα καταγγελία κατά του διευθυντή στη Λάρνακα-Άσκησε βία σε μαθητή

Και για τη συγκεκριμένη περίπτωση, οι απόψεις είναι εκ διαμέτρου αντίθετες, αφού τόσο ο Διευθυντής, όσο και ο μαθητής προσέφυγαν στην Αστυνομία και έκαμαν καταγγελία για επίθεση, η είδηση ότι Διευθυντής ενδεχομένως να επιτέθηκε και να χτύπησε μαθητή, προκαλεί μεγάλη ανησυχία, για την κατάσταση που επικρατεί στα σχολεία μας.

Πάντως, οι γονείς του συγκεκριμένου σχολείου, αν και δεν επιθυμούν να λάβουν θέση για το συγκεκριμένο περιστατικό, είχαν πολλάκις ζητήσει παρέμβαση του Υπουργείου Παιδείας, λόγω της έκρυθμης κατάστασης, ωστόσο η στάση του Υπουργείου τους έστειλε το μήνυμα ότι υπάρχει προκατάληψη.

Υπενθυμίζεται ότι περιστατικά βίας ενάντια σε μαθητές από Διεύθυνση και καθηγητή, είχε και στην αρχή της σχολικής χρονιάς, όταν σε μία περίπτωση Διευθυντής έθεσε σε κεφαλοκλείδωμα μαθητή, επειδή θεωρούσε ότι είχε εμπλοκή με άναμμα φωτοβολίδας εντός της σχολικής μονάδας, ενώ σε άλλη περίπτωση, καθηγητής έπιασε από το λαιμό μαθητή και τον έσπρωξε στον τοίχο, αφού ο δεύτερος προκαλούσε αναστάτωση και οχλαγωγία έξω από την αίθουσα που δίδασκε.

Ανησυχία σε σχολείο με μαθητές

Και αν όλα αυτά τα κεφάλαια δεν αρκούσαν, το Υπουργείο Παιδείας καλείται να αντιμετωπίσει ένα ακόμη μέτωπο, που δεν είναι άλλο από την ανησυχία που επικρατεί στο Γυμνάσιο Πλατύ Αγλαντζιάς. Συγκεκριμένα, φαίνεται ότι μερίδα μαθητών, που επιδεικνύουν παραβατική συμπεριφορά, προκαλούν πανικό, τόσο με απειλές κατά συμμαθητών τους, όσο και με επιθέσεις, που σε μία περίπτωση είχε ως αποτέλεσμα να στείλουν ένα πρόσωπο στο νοσοκομείο. 

Η Διεύθυνση φάνηκε αποφασισμένη να λάβει μέτρα, αφού μετά από απόφαση του καθηγητικού συλλόγου, οι μαθητές αποβλήθηκαν διά παντός, ωστόσο την εν λόγω απόφαση αναίρεσε το ίδιο το Υπουργείο, που επέτρεψε στους εν λόγω μαθητές να επιστρέψουν κανονικά στα θρανία τους. 

Αυτή η απόφαση προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από πλευράς γονέων, οι οποίοι το καλούν να λάβει σωστά παιδαγωγικά μέτρα, που θα βοηθήσουν και τις δύο πλευρές (σ.σ. μαθητές με παραβατική συμπεριφορά και τους υπόλοιπους μαθητές), αλλά θα βελτιώνει και την κατάσταση. Πάντως, μέχρι στιγμής δεν υπήρξε καμία ανακοίνωση από πλευράς Υπουργείου, για το συγκεκριμένο θέμα. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πυρά γονέων κατά ΥΠΑΝ για αναστάτωση που προκαλείται σε σχολείο από μαθητές

Δειτε Επισης

Ή αυτοί ή εκείνος... Η απόφαση επί της προσφυγής θα γράψει το τέλος της ιστορίας
Ξεκινά επίσημα η προεκλογική κούρσα-Κατατίθενται οι υποψηφιότητες των Ευρωεκλογών
Η ανάγκη της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα σχολεία και οι μύθοι που καταρρίφθηκαν
Λοϊζίδης vs Παπαθεοδώρου: Ο χαρτοπόλεμος, οι κατηγορίες και η καταγγελία για κατάχρηση εξουσίας
Οι άνθρωποι της νύχτας δραστηριοποιούνται πλέον την ημέρα και η Αστυνομία αναζητά χειροκροτητές
Διερευνά τα παράπονα καταναλωτών για υψηλούς λογαριασμούς υδατοπρομήθειας ο Δήμος Πάφου
Το σκανδαλοθηρικό National Enquirer είχε συμφωνία με τον Τραμπ για να «θάβει» ρεπορτάζ εναντίον του
Αποζημίωση 139 εκατ. για την ανεπαρκή έρευνα του FBI κατά του Λάρι Νάσαρ θα λάβουν τα θύματά του
Θλίψη για την απώλεια της Ελένης Νικήτα εκφράζει το Υφυπουργείο Πολιτισμού
Οι υποψήφιοι Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι που στηρίζει το Κόμμα για τα Ζώα σε Λευκωσία