Επτά καταγγελίες την ημέρα για βία στην οικογένεια-Άνδρες το 78% των θυτών

Η Κύπρος κατά καιρούς κατακρίνεται -και όχι άδικα- για τους χειρισμούς της σε διάφορα ζητήματα από ευρωπαϊκά όργανα και να χρειάστηκε να εκσυγχρονίσει νόμους, αλλά και να λογοδοτήσει ενώπιον της επιτροπών της Ένωσης, για τη διαφθορά, την οικονομία και για πολλά άλλα. Δεν ήταν, άλλωστε, λίγες οι φορές που η χώρα μας κατατάχθηκε στις τελευταίες θέσεις μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών, μεταξύ άλλων για δότες οργάνων, αλλά και για τα περισσότερα θανατηφόρα δυστυχήματα, πριν από πέντε χρόνια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αναζητούμε λύση για τη βία κι ακόμη δεν ξέρουμε τι θεωρείται οικογένεια

Ένα από τα ζητήματα τα οποία η χώρα μας δεν κατάφερε να αντιμετωπίσει δραστικά, με αποτέλεσμα να αναγκαστεί να καταστήσει πιο αυστηρό το νομικό της πλαίσιο, είναι η βία κατά των γυναικών, η παγκόσμια η μέρα για την εξάλειψη της οποίας είναι σήμερα, 25 Νοεμβρίου. Τα τελευταία χρόνια, το κυπριακό Κοινοβούλιο, βλέποντας τα φαινόμενα βίας κατά των γυναικών να διογκώνονται και την αγανάκτηση των πολιτών να αυξάνεται, αποφάσισε να προχωρήσει μέσω νομοθετικών ρυθμίσεων σε εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας και αυστηροποίηση των ποινών, ώστε να τιμωρούνται παραδειγματικά οι θύτες.

Μέσα από μια σειρά νόμων που εφαρμόστηκαν, όπως είναι η ποινικοποίηση της γυναικοκτονίας ως ιδιώνυμο αδίκημα, για το οποίο θα επιβάλλεται ποινή δια βίου φυλάκισης, αλλά και ο νόμος του 2020 για ποινικοποίηση του σεξισμού και του διαδικτυακού σεξισμού, τον οποίο ψήφισε η Βουλή το 2020, καθιστώντας την Κύπρο δεύτερη χώρα της Ευρώπης που πέρασε μια τέτοια νομοθεσία, καθώς επίσης και ο περί της Πρόληψης και της Καταπολέμησης της Βίας κατά των Γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας νόμος του 2021, η Κυπριακή Δημοκρατία ευελπιστεί ότι οι πιο αυστηροί νόμοι θα περιορίσουν το φαινόμενο. 

Δυστυχώς όμως, οι θύτες συνεχίζουν να δρουν, κρυμμένοι πίσω από τα χαμηλά αντανακλαστικά του κράτους αλλά κυρίως από την συντήρηση πατριαρχικών αντιλήψεων, καθώς δεν έχουν γίνει σοβαρά βήματα προς την κατεύθυνση της αλλαγής της νοοτροπίας και η χώρα μας συνεχίζει να υστερεί σε θέματα ισότητας σε διάφορα πεδία. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πανδημία… βίας στην οικογένεια και δράστες χωρίς προφίλ-Ασφυξία σε καταφύγια

Τρομάζουν οι αριθμοί παραπόνων για βία στην οικογένεια

Πάντως, τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία που υπάρχουν από τη βάση δεδομένων της Αστυνομίας, δείχνουν ότι συνεχίζουμε να κινούμαστε προς τη λάθος κατεύθυνση, αφού αδικήματα βίας κατά των γυναικών, όχι μόνο δεν μειώνονται, αλλά αντίθετα, αυξάνονται ραγδαία χρόνο με το χρόνο.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι πως το 2021 καταγράφηκαν από τις αρχές 2446 καταγγελίες για βία στην οικογένεια, υπερδιπλάσιες δηλαδή από αυτές του 2020, όταν είχαν φθάσει τις 2446 και ήταν διπλάσιες από εκείνες του 2020, που ήταν 1346. Και η ραγδαία αύξηση πηγαίνει ακόμα πιο πίσω στο χρόνο, αφού το 2019, έγιναν συνολικά 796 καταγγελίες. Με απλές πράξεις μπορεί κανείς να διαπιστώσει ότι οι καταγγελίες του 2021 είναι τρεις φορές περισσότερες από αυτές του 2019. 

Σημειώνεται, μάλιστα, ότι για να υπήρξαν 2446 καταγγελίες πέρυσι, αυτό σημαίνει ότι σχεδόν επτά γυναίκες κατήγγειλαν βία στην οικογένεια τους κάθε ημέρα, δηλαδή μία κάθε σχεδόν τρεις ώρες. 

Πάντως, εκτόξευση καταγγελιών παρατηρείται και από τα κορίτσια κάτω των 18 ετών, τα αγόρια, αλλά και τους άνδρες. Ειδικά για τα κορίτσια, οι καταγγελίες πέρυσι έφθασαν στις 241, ενώ το 2020 ήταν 151 και το 2020 137. Όσο γυρίζουν τα χρόνια πίσω, τόσο λιγότερες ήταν οι καταγγελίες, κάτι που οφείλεται και στο γεγονός ότι τα θύματα φοβούνταν να σπάσουν τη σιωπή τους.

Εάν συμψηφιστούν οι καταγγελίες γυναικών και κοριτσιών για το 2021, τότε οι καθημερινές καταγγελίες φθάνουν στις 2687 και πλησιάζουν τις οκτώ ανά ημέρα, την ίδια ώρα που από τους άντρες και τα αγόρια μαζί, είναι γύρω στις δύο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αδήριτη ανάγκη η επικαιροποίηση των πρωτοκόλλων για τα δικαιώματα των θυμάτων

Εκτόξευση σωματικής και σεξουαλικής βίας

Όσον αφορά τα είδη βίας που καταγγέλλουν τα θύματα, χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες. Την ψυχολογική, την σωματική και την σεξουαλική, με τη σωματική να έχει εκτοξευθεί τα τελευταία χρόνια, ενώ το ίδιο ισχύει και για τη σεξουαλική. 

Πιο συγκεκριμένα, τα θύματα σωματικής βίας για το 2021 ήταν 1905, ενώ την αμέσως προηγούμενη χρονιά ήταν κατά χίλιες λιγότερες (905) και το 2019 798. Ουσιαστικά, εντός του 2021, πέντε πρόσωπα ζούσαν τον τρόμο της κάκοποίησης στην οικογένειά τους κάθε μέρα.

Τα θύματα σεξουαλικής βίας την περσινή χρονιά ήταν 50 και το 2020 είχαν φθάσει τα 28, ένα περισσότερο από το 2019 (27), ενώ τα θύματα ψυχολογικής βίας που τα προηγούμενα χρόνια ήταν στην πρώτη θέση, το 2021 παρότι αυξήθηκαν, δεν ξεπέρασαν τα θύματα σωματικής βίας. Πέρυσι έγιναν 1346 καταγγελίες, σε σχέση με τις 946 του 2020 και τις 374 του 2019. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έρχεται αύξηση ποινών για τη βία κατά γυναικών-Μέχρι 14 χρόνια η εκδικητική πορνογραφία

Άνδρες το 78% των θυτών

Σε ένα άλλο σημείο των στατιστικών στοιχείων, όπου ομαδοποιούνται οι καταγγελλόμενοι για βία στην οικογένεια, διαπιστώνεται ότι οι άνδρες κατέχουν τη μερίδα του λέοντος, αφού το ποσοστό τους αγγίζει το 78%, που σε πραγματικούς αριθμούς σημαίνει 2643 από τις 3385 του 2021. Μάλιστα, όπως φαίνεται, οι καταγγελίες σε βάρος των ανδρών αυξήθηκαν κατά 1100 σε σύγκριση με το 2020, όταν ήταν 1520, ενώ ένα χρόνο προηγουμένως, το 2019, ήταν 925.

Μεγάλη αύξηση παρουσιάζουν και οι καταγγελίες σε βάρος των γυναικών, οι οποίες αποτελούν το 21% των καταγγελιών για βία στην οικογένεια. Εναντίον γυναικών έγιναν το 2021 719 καταγγελίες, ενώ το 2020 ήταν μόλις 402 και το 2019, 308. Ουσιαστικά μόνο πέρυσι οι καταγγελίες ξεπέρασαν αυτές των δύο προηγούμενων χρόνων μαζί.

Αμελητέο ποσοστό της τάξης του 1% των καταγγελιών αφορά παιδιά, αγόρια και κορίτσια, κάτω των 18 ετών, τα οποία παρουσίασαν τέτοια συμπεριφορά εις βάρος άλλου μέλους της οικογένειάς τους. 

Σίγουρα, χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια, αλλά και επιβολή αυστηρών ποινών για να περιοριστούν όσοι προβαίνουν σε τέτοιου είδους ενέργειες σε βάρος άλλων ανθρώπων της οικογένειάς τους. Πάντως, αυτή η ραγδαία αύξηση δεν μπορεί παρά να ανησυχήσει τους αρμόδιους, οι οποίοι θα πρέπει να αναζητήσουν τη ρίζα του προβλήματος.

Δειτε Επισης

Συμπλοκή και μαχαιρώματα μεταξύ Σύρων στη Λευκωσία-Οι ισχυρισμοί των εμπλεκομένων
Βαριά καμπάνα σε 49χρονη που πιάστηκε με δεκάδες κούτες αδασμολόγητων τσιγάρων
Δεκαεννιάχρονος έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του και προσέκρουσε σε πάσσαλο (pics)
Ξάφριζε δωμάτια του ξενοδοχείου που εργαζόταν-Χειροπέδες σε 30χρονο, επιτέθηκε σε αστυνομικούς
Ένορκες δηλώσεις πολιτών για τις €807.000 στον μονάχο-Ολοκληρώθηκαν δύο από τις διερευνώμενες υποθέσεις
Απορρίφθηκε αίτηση Γενικού Εισαγγελέα σε απόφαση απαλλοτρίωσης γης
Τουρίστες βγήκαν για περίπατο και βρήκαν σε σακούλα εκατοντάδες κροτίδες
Έφυγε… κύριος ως επισκέπτης από τις Κεντρικές ο δραπέτης-Έτσι τους πήρε στον ύπνο
Υπόδικος για υπόθεση εισαγωγής μεθαμφεταμίνης ο δραπέτης των Κεντρικών-Ερωτήματα για το πώς ξέφυγε όλων των μελών
Aπέδρασε κρατούμενος από τις Κεντρικές Φυλακές