Καταγράφηκαν έξι μετασεισμοί μετά τη νέα σεισμική δόνηση στην Πάφο-Στους 2,9 ο μεγαλύτερος

Στα πλαίσια της σεισμικότητας της περιοχής μας εντάσσεται η νέα σεισμική δόνηση στις 2:34 τα ξημερώματα στην επαρχία Πάφου, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Διευθυντής του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης Χριστόδουλος Χατζηγεωργίου.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο κ. Χατζηγεωργίου ανέφερε ότι έχει καταγραφεί μετασεισμική δραστηριότητα και συγκεκριμένα έξι μετασεισμοί, με το μεγαλύτερο να καταγράφεται στους 2,9 βαθμούς στην κλίμακα Ρίχτερ.  Επεσήμανε επίσης πως η μετασεισμική δραστηριότητα παρακολουθείται.

Ο σεισμός, είπε, εκδηλώθηκε στην περιοχή μεταξύ της ζώνης με τα ρήγματα από την περιοχή Αργάκας στην Καναβιού και του ρήγματος Φοινιού. Πρόσθεσε ωστόσο πως στην ευρύτερη περιοχή ο μεγαλύτερος σεισμός που είχαν ιστορικά ήταν αυτός του 1953 μεγέθους 6,5 βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ στο Στρουμπί που ήταν καταστρεπτικός.

Ανέφερε ακόμη πως στην ευρύτερη περιοχή έχουν καταγραφεί στο παρελθόν 30 σεισμοί πάνω από 4,0 βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ και 5 σεισμικές δονήσεις πάνω από 5,0 βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ.

Ο κ. Χατζηγεωργίου ανέφερε ακόμη πως στην εποχή εκείνη δεν υπήρχαν ενόργανες καταγραφές επομένως μπορεί να έχουν προκύψει λάθη σε σχέση με τα επίκεντρα και τα μεγέθη των σεισμών αυτών.

Η νέα σεισμική δόνηση, συνέχισε, εντάσσεται στα πλαίσια της σεισμικότητας της περιοχής μας, προσθέτοντας πως καθημερινά καταγράφονται από το σεισμολογικό δίκτυο σεισμοί, αλλά, όπως είπε, υπάρχουν αυτοί που είναι ασθητοί αλλά δεν είναι καταστροφικοί.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηγεωργίου η  σεισμική δόνηση καταγράφηκε στις 2.34 τα ξημερώματα και το επίκεντρο της ήταν 30 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της πόλης της Πάφου (ευρύτερη περιοχή Αγίου Ιωάννη της Πάφου) με εστιακό βάθος 12 χιλιόμετρα. Ο σεισμός έγινε αντιληπτός σε ολόκληρη την Κύπρο και ιδιαίτερα αισθητός στις επαρχίες Πάφου και Λεμεσού.

Επίσης σημείωσε πως το φαινόμενο παρακολουθείται από το Σεισμολογικό Κέντρο του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Συνελήφθη 16χρονος που οδηγούσε κλοπιμαία μοτοσικλέτα υπό την επήρεια ναρκωτικών
Καταζητείται ο 55χρονος Θεόδωρου Θεοδώρου-Δεν παρουσιάστηκε στο Δικαστήριο (pic)
Ζήτησε πόρισμα με «ανοιχτή αιτία» για Θανάση η Εισαγγελία, δολοφονία πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας έδειξε η οικογένεια
Στροφή Εισαγγελίας στο Εφετείο για 82χρονο παππού-Δεν φέρει ένσταση στο αίτημα για ποινή με αναστολή
Ποινή δύο ετών στον 25χρονο για τον χαμό της 19χρονης Μαριλένα-Ξέσπασε η μητέρα της αδικοχαμένης
Ούτε αυτή την εβδομάδα αναμένεται να παρουσιαστούν ενώπιον της Ανακριτικής Επιτροπής οι μοναχοί
Συνελήφθη καταζητούμενη για υποθέσεις κλοπών σε Λάρνακα και Αμμόχωστο
Μη παραδοχή απάντησε σε όλες τις κατηγορίες ο 44χρονος που κατηγορείται για το τετραπλό θανατηφόρο
Εικόνες από την φωτιά στο οίκημα της Ομόνοιας-Δείχνει «άσπονδους φίλους» ο πρόεδρος του Σωματείου
Φωτιά στο σωματείο της Ομόνοιας στην Παπανικολή-Έρευνες από τις Αρχές