Αθώος ο 41χρονος για υπόθεση διαδικτυακής απάτης-Είχε συλληφθεί στη Μαδρίτη

Αθώο έκρινε το Επαρχιακό Δικαστήριο Πάφου  σήμερα Δευτέρα τον 41χρονο, ο οποίος συνελήφθη στη Μαδρίτη και μεταφέρθηκε στη Κύπρο για υπόθεση διαδικτυακής απάτης.

Τα αδικήματα που αντιμετώπιζε ο κατηγορούμενος αφορούσαν απώλεια περιουσίας άλλου προσώπου με παρέμβαση στη λειτουργία ηλεκτρονικού υπολογιστή, απόσπαση χρημάτων με ψευδείς παραστάσεις, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και το αδίκημα της κλοπής.

Συγκεκριμένα, τα αδικήματα διαπράχτηκαν τον Οκτώβριο του 2020 όπου σύμφωνα με καταγγελία κατοίκου Πάφου, ο παραπονούμενος είχε επικοινωνήσει με εταιρεία που ασχολείται με κηπουρικές εργασίες με σκοπό αυτή να αναλάβει κάποιες εργασίες στο σπίτι του. Στο πλαίσιο της συμφωνίας ο παραπονούμενος απέστειλε μέσω τραπεζικού λογαριασμού στην εταιρεία το χρηματικό ποσό των €17.850 ευρώ ως προκαταβολή.

Αργότερα ο παραπονούμενος έλαβε ενημέρωση μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, να ακυρώσει την συναλλαγή, επειδή δεν ήταν σε θέση η εταιρεία να παραλάβει το χρηματικό ποσό, πράγμα το οποίο ο παραπονούμενος έπραξε.

Στην συνέχεια, σύμφωνα με την καταγγελία, του δόθηκαν νέες οδηγίες μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, καθώς επίσης και ένας τραπεζικός λογαριασμός στην Ολλανδία, όπου του ζήτησαν να αποστείλει χρήματα, πράγμα το οποίο ο παραπονούμενος έπραξε. Ακολούθως όπως αναφέρθηκε στο Δικαστήριο μετά από επικοινωνία που είχε, διαπίστωσε ότι η εν λόγω εταιρεία δεν διέθετε λογαριασμό στην Ολλανδία και ότι επρόκειτο για απάτη.

Όσον αφορά τα περιστατικά της υπόθεσης η Κατηγορούσα Αρχή, που εκπροσωπήθηκε από την Δικηγόρο της Δημοκρατίας Γ. Αργυρού είχε παρουσιάσει στο Δικαστήριο, πέντε μάρτυρες κατηγορίας εκ των οποίων ο πρώτος ήταν αστυνομικός- εξεταστής -  ο οποίος εξέταζε την υπόθεση. Ο δεύτερος μάρτυρας κατηγορίας ήταν ο Διευθυντής της εταιρείας που σύναψε συμφωνία με τον παραπονούμενο στα εν λόγω εξεταζόμενα αδικήματα, η τρίτη μαρτυρία ήταν η υπάλληλος της Τράπεζας η οποία μαρτύρησε για την μεταφορά των χρημάτων στον λογαριασμό του κατηγορούμενου, ο τέταρτος μάρτυρας κατηγορίας ήταν ο υπάλληλος της εταιρείας ο οποίος είχε άμεση συνομιλία με τον παραπονούμενο και ο πέμπτος μάρτυρας ήταν ο παραπονούμενος ο οποίος κατέθεσε για την απάτη και την απόσπαση των χρημάτων του.

Σημειώνεται ότι ο κατηγορούμενος είχε συλληφθεί στην Μαδρίτη και μεταφέρθηκε στην Κύπρο στις 25 Αυγούστου, 2022 για να ξεκινήσει η ακροαματική διαδικασία. Με ενδιάμεση απόφαση του Δικαστηρίου ημερομηνίας 08 Νοεμβρίου, 2022 ο Κατηγορούμενος  αθωώθηκε και απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες της απώλειας περιουσίας άλλου προσώπου με παρέμβαση στη λειτουργία ηλεκτρονικού υπολογιστή, της απόσπασης χρημάτων με ψευδείς παραστάσεις καθώς και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και το Δικαστήριο τον κάλεσε σε απολογία για το αδίκημα της κλοπής.

Ανακοινώνοντας την απόφαση το Επαρχιακό Δικαστήριο Πάφου σημείωσε πως στην υπό εξέταση υπόθεση τα όσα έτυχαν αμφισβήτησης από πλευράς του κ. Σατολιά, δικηγόρου υπεράσπισης του κατηγορούμενου, ήταν ιδιαίτερα περιορισμένα και αφορούσαν κυρίως στο κατά πόσον υπήρχε ή όχι μαρτυρία ότι ήταν ο Κατηγορούμενος που είχε αποστείλει τα συγκεκριμένα ηλεκτρονικά μηνύματα σε σχέση με την απάτη, ή είχε παρέμβει στον ηλεκτρονικό υπολογιστή της εταιρείας που συνομιλούσε με τον παραπονούμενο ή του παραπονούμενου ή αν αυτός γνώριζε ότι τα χρήματα που είχαν πιστωθεί στον λογαριασμό του ήταν αποτέλεσμα παράνομων δραστηριοτήτων ή χρήματα άλλα από αυτά που τρίτο πρόσωπο τον ενημέρωσε ότι θα πιστώνονταν στον λογαριασμό  του και στην συνέχεια θα του παρέδιδε.

Μεταξύ άλλων, όπως υπέβαλε η πλευρά της υπεράσπισης, για το σύνολο των αδικημάτων για τα οποία ζητήθηκαν και εξασφαλίστηκαν τα εντάλματα σύλληψης, ο Κατηγορούμενος είχε αθωωθεί από το στάδιο του εκ πρώτης όψεως. Θέση η οποία έγινε αποδεκτή από το Δικαστήριο.

Το Δικαστήριο ανέφερε πως η νομολογία είναι σαφέστατη, σημειώνοντας πως το βάρος της απόδειξης είναι στην κατηγορούσα αρχή και το επίπεδο απόδειξης, αυτό του πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας, αναφέροντας πως ακόμα και αν ήθελε φανεί ότι η πιο πάνω θέση του Δικαστηρίου δεν είναι ορθή, προχώρησε και εξέτασε το κατά πόσον ο κατηγορούμενος με την τεθείσα ενώπιον του μαρτυρία θα καταδικαζόταν ή όχι.

Αναφέροντας μεταξύ άλλων, «η ανεπάρκεια της μαρτυρίας την οποία παρουσίασε η Κατηγορούσα Αρχή για να αποδείξει την πρωταρχική της θέση πως ο Κατηγορούμενος έκλεψε το επίμαχο ποσό των €17.850 οδηγεί την υπόθεση σε αποτυχία αφού στο μυαλό του Δικαστηρίου δημιουργούνται τέτοιες υποθέσεις και αμφιβολίες με αποτέλεσμα αυτές να πρέπει να αποφασιστούν υπέρ του κατηγορούμενου και αυτός να απαλλαγεί των κατηγοριών που αντιμετωπίζει».

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Ισραηλινά ΜΜΕ: Μέσω Κύπρου μεταφέρθηκαν αμερικανικοί πύραυλοι από το Κατάρ στο Ισραήλ
Αυξημένη τροχαία κίνηση στον αυτοκινητόδρομο λόγω τροχαίου
Ενέκρινε ψήφισμα για μεταναστευτικό η Βουλή-Ζητά-Ζητά να εντείνει τις ενέργειες της προς την ΕΕ η Κυβέρνηση
Ισραήλ vs Ιράν-Σύγκριση αεροπορικών δυνάμεων και συστημάτων αεροπορικής άμυνας (pics)
Εικόνες από τον σεισμό 5,6 Ρίχτερ στην Τουρκία-Πληροφορίες ότι κατέρρευσαν μιναρέδες, ζημιές σε σπίτια
Βίντεο ντοκουμέντο από τη δολοφονία της Κυριακής-Η στιγμή που ο 39χρονος τραβάει το μαχαίρι
Ανέκοψαν όχημα για έλεγχο και εντόπισαν 120 κροτίδες-Συνελήφθη 22χρονος
ΒΙΝΤΕΟ: Σεισμός 5,6 Ρίχτερ στην Τουρκία-Ιδιαίτερα αισθητός κοντά στην Άγκυρα
Απάντησε στα πυρά του Τουρκικού ΥΠΕΞ για Συμπεράσματα ο Κόμπος-«Επιλογή της άλλης πλευράς αν θα προχωρήσει»