Πέντε καταγγελίες από θεσμούς ενώπιον της Αρχής της Διαφθοράς-Αναμένει αύξηση

Γύρω στις 20 καταγγελίες βρίσκονται ενώπιον της Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς, εκ των οποίων περίπου πέντε έχουν κατατεθεί από θεσμούς και οι υπόλοιπες 15 από πολίτες, δήλωσε ο Επίτροπος Διαφάνειας και Πρόεδρος της Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς Χάρης Πογιατζής, μιλώντας ενώπιον των μελών της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, που εξέταζε τον πρώτο ετήσιο προϋπολογισμό της Αρχής για το 2023, ύψους €1.019.173, σε σχέση με €456.000 για 6μηνο προϋπολογισμό το 2022 (Ιούλιο – Δεκέμβριο).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αύξηση καταγγελιών στην Αρχή της Διαφθοράς, επίκεινται άλλες κατά αξιωματούχων

Μιλώντας κατά τη συνεδρία της Επιτροπής, στην οποία παρευρέθηκε και το μέλος της Αρχής Νίκος Ζαμπακίδης, ο κ. Πογιατζής είπε ότι πολλοί επικοινώνησαν με την Αρχή για να υποβάλουν καταγγελίες και «όταν τους είπαμε ότι ακόμη να θεσπιστούν οι κανονισμοί της Αρχής, μας είπαν ότι θα περιμένουν».

«Μόλις θεσπιστούν οι κανονισμοί, αναμένουμε μια πληθώρα καταγγελιών», πρόσθεσε.

Σε σχέση με τις καταγγελίες των πολιτών, ο κ. Πογιατζής είπε ότι θα διαφανεί κατά την προκαταρκτική εξέταση αν έχει αρμοδιότητα η Αρχή να εξετάσεις τις καταγγελίες αυτές, τονίζοντας ότι η Αρχή «θα κάνει την δουλειά της όπως πρέπει να την κάνει».

«Κάποιοι πολίτες έχουν έρθει και υποβάλει παράπονα που ίσως απορριφθούν από το πρώτο στάδιο», είπε ο κ. Πογιατζής, υπογραμμίζοντας ότι «δεν θα διατάζουμε έρευνες αν δεν καταλήξουμε ότι έχουμε αρμοδιότητα», καθώς «είναι πολλά τα χρήματα για κάθε έρευνα».

Επίσης, ο Επίτροπος Διαφάνειας ζήτησε όπως μη δεσμευτεί από τη Βουλή κονδύλι για αγορά συμβουλευτικών υπηρεσιών, ύψους €120.000, το οποίο θα χρειαστεί η Αρχή κατά της Διαφθοράς, όπως είπε, για αγορά υπηρεσιών από ερευνώντες λειτουργούς, στους οποίους θα ανατεθούν οι έρευνες της Αρχής και πρόσθεσε ότι είναι ένα συντηρητικό ποσό για αρχή και θα επανέλθει αν υπάρξει ανάγκη για μεγαλύτερο ποσό.

«Μέχρι στιγμής δεν έχουμε ξοδέψει οτιδήποτε διότι δεν έχουν αρχίσει οι έρευνες. Από την στιγμή που θα αρχίσουν οι έρευνες δεν γνωρίζουμε πόσες καταγγελίες θα έχουμε και πόσο σημαντικές θα είναι αυτές και πόσο χρόνο θα χρειαστεί», σημείωσε.

Πρόσθεσε ότι οι έρευνες είναι εμπιστευτικές και «δεν μπορούμε να αποκαλύπτουμε» τι θα αφορά κάθε ποσό που θα ζητείται να αποδεσμευθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πίεσαν Εισαγγελία για το... άβατο των πορισμάτων-Δεν δίνει την υπόθεση του βαν

Στον προϋπολογισμό της Αρχής, η οποία εργοδοτεί 4 άτομα μόνιμο προσωπικό, 1 ωρομίσθιο και 2 άτομα με αγορά υπηρεσιών μέχρι τον Δεκέμβριο του 2022, περιλαμβάνεται επίσης κονδύλι ύψους €90.000 για εκπαίδευση (εκπόνηση εκπαιδευτικού πλάνου για θέματα πρόληψης και γενικά καταπολέμησης της διαφθοράς) και κονδύλι ύψους €145.000 για ενημερωτικές εκστρατείες ευαισθητοποίησης της κοινωνίας κατά της διαφθοράς.

Μιλώντας κατά τη συνεδρία, η Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Χριστιάνα Ερωτοκρίτου είπε ότι η Αρχή έχει αναλάβει ένα «πολύ σημαντικό έργο και έχουμε κάθε πεποίθηση ότι θα το φέρετε εις πέρας με επιτυχία».

Ανέφερε ότι το ΔΗΚΟ θα υποστηρίζει την οποιανδήποτε προσπάθεια και «να παρέχουμε οποιανδήποτε βοήθεια έτσι ώστε να μπορέσετε να έχετε αποτελέσματα σε αυτά τα πολύ σημαντικά για τον τόπο μας που έχετε αναλάβει».

Ανέφερε, επίσης, ότι η Κύπρος είναι μια από τις λίγες χώρες της ΕΕ που έχει υπερψηφίσει ως νομοθετικό Σώμα και νομοθετήσει ένα πακέτο νομοθεσιών που αφορούν την καταπολέμηση της διαφθοράς και πρόσθεσε ότι «το πρόβλημα στον τόπο μας είναι η εφαρμογή των υφιστάμενων νόμων σε όσην έκταση και όσον γρήγορα θέλει κάποιος σε μια ευνοούμενη πολιτεία».

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης, αφού ευχήθηκε κάθε επιτυχία στην εργασία της Αρχής, εξέφρασε βεβαιότητα ότι τα μέλη της Αρχής «θα κάνουν τη δουλειά τους και θα δικαιώσουν τις πολυήμερες συνεδρίες της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών για να καταλήξουμε στην γένεση της επιτροπής, αλλά και στα αποτελέσματα που περιμένουν οι πολίτες να φέρει η Αρχή».

Ο κ. Τορναρίτης είπε ότι η Επιτροπή Νομικών διήλθε τους κανονισμούς της Αρχής και αυτοί βρίσκονται πλέον για τοποθέτηση της Επιτροπής κατά την ερχόμενη συνεδρία της.

«Έχουμε δεσμευτεί όλα τα κόμματα της Επιτροπής ότι κανένα δεν θα ζητήσει αναβολή στην Ολομέλεια της Βουλής, για να μπορέσει να πάρει σάρκα και οστά η Επιτροπή κατά της Διαφθοράς και να φέρει αποτελέσματα», πρόσθεσε.

Επιπλέον, ο κ. Τορναρίτης διαβεβαίωσε πως όλοι είναι έτοιμοι να στηρίξουν την Αρχή «γιατί θεωρούμε ότι είναι ένα από τα πιο σημαντικά βήματα που έκανε αυτή η Βουλή», ενώ έκανε αναφορά σε πρωινή δήλωση της Υπουργού Δικαιοσύνης Στέφης Δράκου, κατά την παρουσίαση του προϋπολογισμού του Υπουργείου για το 2023 στην Επιτροπή Οικονομικών, ότι «η Κύπρος είναι ένα από τα πολύ λίγα κράτη μέλη της ΕΕ που ψήφισε τα τρία σημαντικότατα νομοσχέδια καταπολέμησης της διαφθοράς, ίδρυση της Αρχής κατά της Διαφθοράς, whistleblowers (Προστασία προσώπων που αναφέρουν παραβιάσεις του Ενωσιακού και Εθνικού Δικαίου και αφορούν το δημόσιο συμφέρον) και Lobbying (διαφάνεια στις Διαδικασίες Λήψης Δημόσιων Αποφάσεων και Συναφών Θεμάτων)».

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού ευχήθηκε «καλή δουλειά και καλή δύναμη» στα μέλη της Αρχής και πρόσθεσε πως «γνωρίζουμε πως υπάρχει σημαντική αποστολή που πρέπει να διεκπεραιωθεί» και «πλείστα όσα εμπόδια μπορούν να βρεθούν στον δρόμο της».

Ο κ. Δαμιανού εξέφρασε ετοιμότητα «για να συνδράμουμε από τη δική μας αρμοδιότητα στο έργο της Αρχής» και πρόσθεσε ότι σε διάφορα στάδια των συζητήσεων για την ίδρυση της Αρχής «είχαμε διεκδικήσει διευρυμένες στο μέτρο του συνταγματικά εφικτού αρμοδιότητες για την Αρχή».

«Χαιρόμαστε που, υπό τις περιστάσεις, είναι δεμένη με πολύ σημαντικές αρμοδιότητες για να διεκπεραιώσει το έργο της», πρόσθεσε.

Είπε ακόμη ότι με βάση δεδομένα των τελευταίων μηνών που έχει ενώπιον του το ΑΚΕΛ και εν αναμονή της ψήφισης των κανονισμών της Αρχής «ενδέχεται ως ΑΚΕΛ να αποταθούμε στην Αρχή για συγκεκριμένα γεγονότα που θεωρούμε ότι ενδεχομένως να εμπίπτουν στις αρμοδιότητες της».

Η βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Συνεργασία Πολιτών Αλεξάνδρα Ατταλίδου εξέφρασε ανησυχία γιατί όταν οι επαγγελματίες αυτού του τόπου, όπως είπε, «είτε είναι λογιστές είτε είναι δικηγόροι είτε είναι ελεγκτές αρνούνται να συμμετέχουν σε έρευνες, πλέον έχω την πεποίθηση ότι η διαφθορά είναι τόσο διαδεδομένη και τόσο μέσα στις δομές που θα έχουμε τεράστιο πρόβλημα».

«Γιατί φοβούνται οι επαγγελματίες να τα βάλουν με το πολιτικό σύστημα», διερωτήθηκε και πρόσθεσε πως αυτό «σημαίνει ότι φοβούνται τον οδοστρωτήρα που θα περάσει από πάνω τους και θα τους καταστρέψει είτε επαγγελματικά είτε προσωπικά».

Η κ. Ατταλίδου είπε ακόμη ότι σωστά κάνει η Αρχή να φέρνει εμπειρογνώμονες από το εξωτερικό, προσθέτοντας, ωστόσο, πως «με κάποιο τρόπο θα πρέπει να λύσουμε το θέμα, ίσως με άλλου είδους συνεργασίες και προστασία εκείνων που θα πρέπει να αναλάβουν αυτές τις έρευνες».

«Αν φοβούμαστε να κάνουμε έρευνα σημαίνει ότι η διαφθορά δεν θα λυθεί ποτέ σε αυτό τον τόπο», κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έριξε το μπαλάκι σε Εισαγγελέα η Δράκου για πόρισμα Κατσουνωτού-«Δεν γνωρίζω τις εισηγήσεις»

Δειτε Επισης

Μιχαηλίδου: Έμφαση στην προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των παιδιών
Ανάλυση BBC: Δώρο για τα γενέθλια του Χαμενεΐ η επίθεση, τώρα ο Νετανιάχου περιμένει
Αρνητική εξέλιξη η απόφαση για Κόσοβο-«Δυσκολεύει τα δικά μας επιχειρήματα και βοηθά το ψευδοκράτος»
Καμία αναφορά στις επιθέσεις του Ισραήλ από τον πρόεδρο του Ιράν
Ξεκαθαρίζει για πυραύλους στο Ισραήλ μέσω Κύπρου η Κυβέρνηση-«Δεν δόθηκε ποτέ τέτοια άδεια»
Προετοιμάζεται για την επόμενη επίσκεψη Ολγκίν η Λευκωσία-«Αταλάντευτη προσήλωση στις προσπάθειες»
Aπέδρασε κρατούμενος από τις Κεντρικές Φυλακές
Πληρώνει τελικά επιπλέον τόκους €4.220.000 με απόφαση Δικαστηρίου η ΚΔ για ακίνητο στη Λάρνακα
ΠΙΝΑΚΕΣ: Πόσες ενστάσεις εγκρίθηκαν στις περιοχές που έβαλε στο μικροσκόπιό του το ΥΠΕΣ
Ενδείξεις πως κόμματα και υποψήφιοι βρίσκονται πίσω από τις ψευδείς εγγραφές στους καταλόγους