Έπρεπε ή όχι να γίνει η καταδίωξη του μοτοσικλετιστή; Οι οδηγίες του 2019

Πολλά ερωτηματικά αλλά και εκ νέου άνοιγμα της συζήτησης σε σχέση με το πότε, γιατί και πώς η Αστυνομία θα πρέπει να προβαίνει σε καταδιώξεις, έφερε το προσκήνιο το χθεσινό ατύχημα που προκλήθηκε στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας-Λεμεσού παρά την έξοδο του Πέρα Χωριού Νήσου, μετά από άγρια καταδίωξη.

Σύμφωνα με τα γεγονότα της υπόθεσης, η Αστυνομία, όπως ενημέρωσε επίσημα, μετά από καταγγελία για οχληρία στη Λεωφόρο Αθαλάσσας στη Λευκωσία, γύρω στη μια χθες το μεσημέρι, έστειλαν σήμα σε μοτοσικλετιστές της δύναμης για να μεταβούν στο σημείο. Πράγματι τα μέλη της Αστυνομίας που έσπευσαν στην περιοχή, εντόπισαν τον μοτοσικλετιστή ο οποίος επέβαινε σε μεγάλου κυβισμού μοτοσικλέτα, χωρίς μάλιστα να φοράει προστατευτικό κράνος. Τα μέλη της Αστυνομίας έκαναν σήμα στον μοτοσικλετιστή να σταματήσει, με τον ίδιο να μην υπακούει και να επιχειρεί να διαφύγει από το σημείο.

Εκεί άρχισε μια άγρια καταδίωξη, που όπως φανερώνουν και τα βίντεο που εξασφάλισε ο REPORTER, θυμίζουν σκηνές από αμερικανική ταινία, παρά τη συνήθη εικόνα που έχουν οι κυπριακοί δρόμοι, ειδικά σε ώρα αιχμής, όπως αυτή που εκτυλίχθηκε η καταδίωξη. Ο μοτοσικλετιστής, ήταν αποφασισμένος να διαφύγει από τους Αστυνομικούς, που με τη σειρά τους, έδειξαν κι αυτοί αποφασισμένοι, να μην αφήσουν κάτι τέτοιο να συμβεί, κάτι άλλωστε που αποδείχθηκε εκ του αποτελέσματος.

Η καταδίωξη, αν και δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση, εκτιμάται ότι κράτησε πέραν των 20 λεπτών, με τους Αστυνομικούς να καταδιώκουν τον μοτοσικλετιστή, ο οποίος έκανε μανούβρες ανάμεσα σε οχήματα, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ενώ καταδιωκόμενος από τα μέλη, εισήλθε και στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν τεράστιοι κίνδυνοι για σοβαρά ατυχήματα και θέτοντας σε κίνδυνο όχι μόνο τη δική τους ζωή, αλλά και των ανυποψίαστων πολιτών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Βίντεο από τη στιγμή της καταδίωξης μοτοσικλετιστή στο κέντρο της Λευκωσίας

Από τη λεωφόρο Αθαλάσσας αφού διέσχισε κεντρικούς δρόμους της πρωτεύουσας, η καταδίωξη συνεχίστηκε μέχρι την έξοδο του Πέρα Χωριού Νήσου, όπου ο μοτοσικλετιστής, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, έχασε τον έλεγχο της μεγάλου κυβισμού μοτοσικλέτας του και βρέθηκε στο έδαφος, τραυματίας. Μάλιστα στην κατοχή του βρέθηκε μικροποσότητα κάνναβης και ένας σπαστήρας. Ακολούθως μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο για νοσηλεία.

Αυτό το περιστατικό επαναφέρει και πάλι τη συζήτηση για το αν πρέπει η Αστυνομία να προβαίνει σε καταδιώξεις και ειδικά μοτοσικλετιστών, όταν αυτή δεν δείχνουν διάθεση να συμμορφωθούν με τις υποδείξεις. Παλαιότερα υπήρξαν ανάλογα περιστατικά με τραυματισμό νεαρών, κυρίως ανήλικων, που οδηγούσαν μοτοσικλέτες πριν γίνουν κάτοχοι άδειας οδήγησης. Στην προκειμένη περίπτωση ουσιαστικά μια ασήμαντη καταγγελία για οχληρία και το γεγονός πως δεν σταμάτησε στο σήμα των αστυνομικών ο νεαρός, (σ.σ. η μικροποσότητα κάνναβης εντοπίστηκε εκ των υστέρων) από τύχη δεν κατάληξε σε σοβαρό ατύχημα.

Ουσιαστικά οι Αρχές, έπαιξαν κορόνα γράμματα και τη ζωή του μοτοσικλετιστή και τις ζωές των Αστυνομικών και τις ζωές των πολιτών που κινούνταν στο οδικό δίκτυο της πρωτεύουσας για να πετύχουν μια ασήμαντη σύλληψη, η οποία θα μπορούσε να γίνει κάτω από άλλες συνθήκες. Για παράδειγμα να μην καταδιωχθεί και να τεθούν σε κίνδυνο ζωές, αλλά να εκδοθεί σε βάρος του ένταλμα. Εξάλλου δεν επρόκειτο για καταζητούμενο για φόνο ή για πρόσωπο που μετέφερε μεγάλη ποσότητα νακρωτικών που ενδεχομένως να δικαιολογούσαν την άγρια καταδίωξη. 

Το ερώτημα που εγείρεται, είναι αν μια τέτοια σύλληψη άξιζε το ρίσκο που λήφθηκε και που από τύχη δεν κόστισε σε σοβαρούς τραυματισμούς ή ακόμα και ανθρώπινες ζωές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Άγρια καταδίωξη μοτοσικλετιστή από το κέντρο της Λευκωσίας στον αυτοκινητόδρομο-Εκτινάχθηκε στην άσφαλτο

Τη στιγμή μάλιστα, που την τελευταία φορά που το θέμα απασχόλησε την επικαιρότητα, ήταν σαφής η θέση της Αστυνομίας και οι οδηγίες προς τα μέλη της, πως σε ανάλογες περιπτώσεις, οι Αστυνομικοί θα πρέπει να εγκαταλείπουν την καταδίωξη, υπό το φόβο σοβαρότερων ατυχημάτων.

Συγκεκριμένα, μόλις πριν δύο χρόνια περίπου, τον Ιούλιο του 2019 ο Στέλιος Στυλιανού, υπαστυνόμος Β/Υπεύθυνος Γραφείου Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων της Αστυνομίας, απαντούσε σε ανάλογα δημοσιεύματα πως, «οι οδηγίες που έχουν δοθεί στα μέλη των Κλάδων Τροχαίας σκοπό έχουν την αποφυγή πρόκλησης δυσάρεστων γεγονότων. Συγκεκριμένα, αφορούν μεταξύ άλλων στην αποφυγή της καταδίωξης νεαρών παραβατών ως επίσης και οδηγών που οδηγούν αλόγιστα και επικίνδυνα, προς αποφυγή πρόκλησης τροχαίας οδικής σύγκρουσης, τόσο για την ασφάλεια των ιδίων των παραβατών όσο και των υπόλοιπων χρηστών του οδικού δικτύου, αλλά και των μελών μας».

Μάλιστα ο εκπρόσωπος της Αστυνομίας, υπέδειξε πως, «ο τρόπος ανακοπής ή και καταγγελίας των πιο πάνω οδηγών μπορεί να γίνει με ασφαλέστερο εναλλακτικό τρόπο, με άλλες μεθόδους ή και διαδικασίες όπως είναι η αξιοποίηση πληροφοριών, οι έλεγχοι στους χώρους όπου συχνάζουν αυτά τα πρόσωπα, η αξιοποίηση της τεχνολογίας και η αναζήτηση άλλης μαρτυρίας, στο πλαίσιο πάντα των εξουσιών που μας παρέχονται από τη Νομοθεσία».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Νέο βίντεο από την άγρια καταδίωξη-Εισήλθαν στο αντίθετο ρεύμα, πανικός στους δρόμους

Δειτε Επισης

Ζητούν ακύρωση της διαδικασίας για τη Μονή Αββακούμ οι μοναχοί-Το υπόμνημα στην Ιερά Σύνοδο
Κάθειρξη 10 ετών σε 67χρονο για βιασμό 61χρονης-Την κτύπησε και την κακοποίησε
Καταγγελία για κακοποίηση ηλικιωμένου από τη σύζυγό του-Ενήμερες και οι ΥΚΕ
Χειροπέδες σε 40χρονο για εμπρησμό οχήματος στην Αραδίππου
Παρανάλωμα του πυρός δύο οχήματα ζεύγους-Καταστράφηκαν ολοσχερώς
Τους ανέκοψαν για έλεγχο και τους τσάκωσαν με πέντε κιλά κάνναβη-Χειροπέδες σε δύο (pics)
Το μπαλάκι στο Εφετείο για αναστολή ποινής στον 82χρονο παππού-Τα νέα δεδομένα και τα σενάρια
Ορόσημο η 10η Μαΐου για ένα ασήκωτο Γολγοθά 19 χρόνων... Ο επίλογος της αρχής του τέλους
Συνελήφθη στα κατεχόμενα άτομο για «παραβίαση ιδιωτικής ζωής»
Μεγαλώνει ο κύκλος των συλλήψεων για τις πλαστές άδειες οδήγησης αλλά και διαμονής στην ΚΔ