Καλά κρατεί ο εμφύλιος των Παλαιοημερολογιτών-Ανεκτέλεστη η απόφαση του Ανωτάτου

Μπορεί πριν από ένα μήνα το Ανώτατο Δικαστήριο να έδωσε τέλος στην πολυετή δικαστική διαμάχη των Παλαιοημερολογιτών, σχετικά με την νομιμότητα της εκλογής, αλλά και της χειροτονίας του Σεβαστιανού σε Μητροπολίτη Κιτίου, δικαιώνοντας την πλευρά που υποστηρίζει ότι ο νόμιμος Μητροπολίτης είναι ο Παρθένιος, ωστόσο δεν φαίνεται να έβαλε τέλος στην κόντρα που καλά κρατεί, μεταξύ των δύο στρατοπέδων για πάνω από δεκαπέντε χρόνια. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Επεισόδια μεταξύ των Παλαιοημερολογιτών σε εκκλησία-Συμπλοκές για μία Λειτουργία

Το Ανώτατο, με απόφασή του, ημερομηνίας 13 Οκτωβρίου 2022, είχε κρίνει άκυρη την χειροτονία του Σεβαστιανού, όπως επίσης και ότι δεν έχει κανένα δικαίωμα να διαχειρίζεται την περιουσία της Εκκλησίας των Παλαιοημερολογιτών, παρόλα αυτά, σύμφωνα με πληροφορίες, στον χρόνο που παρήλθε δεν άλλαξε οτιδήποτε σε σχέση με τη διαχείριση της Εκκλησίας, γεγονός που αναμένεται να φέρει σύντομα νέες εξελίξεις στην υπόθεση. 

Τα επεισόδια της περασμένης Πέμπτης, που εκτυλίχθηκαν στο εκκλησάκι των Αγίων Αναργύρων στη Λάρνακα και κατά τη διάρκεια των οποίων σημειώθηκαν και συμπλοκές, αποτελούν άλλη μια μαύρη σελίδα για την εκκλησία των Παλαιοημερολογιτών και επιβεβαιώνουν το μένος που αναπτύχθηκε ανάμεσα στα δύο αντίπαλα στρατόπεδα, αλλά και πως το χάσμα παραμένει αγεφύρωτο, ανεξαρτήτως της Δικαστικής απόφασης που πάρθηκε.

Αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που οι υποστηρικτές του Σεβαστιανού από τη μια και του Παρθένιου από την άλλη, έρχονται σε σύγκρουση έξω ή ακόμα και μέσα σε κάποια εκκλησία ή μονή, αλλά αντίθετα, είναι σύνηθες φαινόμενο, όποτε συναντιούνται. Στην περίπτωση της περασμένης Πέμπτης, οι συμπλοκές σημειώθηκαν γιατί υποστηρικτές του Παρθένιου πήγαν να λειτουργήσουν στους Αγίους Αναργύρους και μπήκαν στο ναό σπάζοντας την κλειδαριά. Όταν στον χώρο έφτασαν υποστηρικτές του Σεβαστιανού ξεκίνησε φραστική αντιπαράθεση και στη συνέχεια επεισόδια μεταξύ τους, τα οποία έκξηαν με την παρέμβαση της Αστυνομίας, η οποία κλήθηκε για να επιβάλει την τάξη.

Τα επεισόδια μεταξύ Παλαιοημερολογιτών

Στο παρελθόν, υπήρξαν πολλά και μεγαλύτερης κλίμακας επεισόδια, ανάμεσα στις δύο πλευρές, όπως για παράδειγμα το 2007, όταν μια οικογένεια που υποστήριζε τον Παρθένιο, είχε μεταβεί στην μονή Μεταμορφώσεως, για να επισκεφθεί μια μοναχή.  Εκεί, χτύπησαν το κουδούνι, ωστόσο η μοναχή που ήταν υπεύθυνη και στήριζε τον Σεβαστιανό, δεν τους άνοιξε. Στη συνέχεια κάλεσαν μια άλλη μοναχή από τη Μονή, η οποία προσπάθησε να τους ανοίξει, όμως τότε άκουσαν φωνές. 

Λίγο αργότερα στο σημείο έφθασε άλλο πρόσωπο κουβαλώντας μαζί του ρόπαλο και απείλησε την οικογένεια να αποχωρήσει από το μέρος, με αποτέλεσμα να σημειωθούν συμπλοκές. Ένα άλλο πολύ σοβαρό περιστατικό έλαβε χώρα στους Τρούλλους, το Μάιο του 2021, όταν πενήντα περίπου Παλιοημερολογίτες από τους Τρούλλους και την Αραδίππου είχαν έρθει σε αντιπαράθεση για τον έλεγχο του ναού. 

Πιο συγκεκριμένα, οι Παλαιομερολογίτες από την Αραδίππου, είχαν πάει στην εκκλησία για να αλλάξουν τις κλειδαριές και τότε υπήρξε ένταση με τους Παλαιοημερολογίτες των Τρούλλων. Το περιστατικό διακόπηκε και πάλι με την επέμβαση της Αστυνομίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Άκυρη είναι η χειροτονία του Σεβαστιανού Σταύρου σε Μητροπολίτη Κιτίου

Έπονται εξελίξεις

Τα επεισόδια της περασμένης Πέμπτης, ως επίσης και η άρνηση του Σεβαστιανού, όπως υποστηρίζουν πρόσωπα που πρόσκεινται στον Παρθένιο, να τηρήσει την δικαστική απόφαση, αναμένεται να φέρουν εξελίξεις στην υπόθεση το αμέσως επόμενο διάστημα. Οι υποστηρικτές του Παρθένιου έχοντας ανά χείρας την απόφαση του Ανωτάτου, ζητούν όπως αυτή εκτελεστεί, ενώ πρόσωπα που μίλησαν στον REPORTER, ξεκαθάρισαν ότι δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια ανοχής του Σεβαστιανού.

Ως εκ τούτου, αναμένεται να γίνουν κάποιες ενέργειες για να δοθεί ένα τέλος στο μεγάλο αυτό ζήτημα, μέσω της εκτελεστικής εξουσίας. Ωστόσο, ακόμη κι αν εφαρμοστεί η απόφαση του Δικαστηρίου και δοθεί λύση στο πρόβλημα, είναι σχεδόν απίθανο να σταματήσει η κόντρα που παραμένει ενεργή για χρόνια ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Υπενθυμίζεται ότι το σχίσμα μεταξύ των Παλιοημερολογιτών ξεκίνησε όταν το 2006 έφυγε από τη ζωή ο Μητροπολίτης Επιφάνιος και άρχισαν διαδικασίας για τη διαδοχή του. Η μια πλευρά χειροτόνησε τον Σεβαστιανό, όπως ανέφεραν Παλαιημερολογίτες σε προηγούμενο ρεπορτάζ του REPORTER, χωρίς να γίνουν εκλογές.

Η άλλη πλευρά προχώρησε σε εκλογές από τις οποίες εκλέγηκε ο Παρθένιος, τον οποίο δεν αναγνώριζε η πλευρά του Σεβαστιανού. Μάλιστα, χωρίστηκαν και οι εκκλησίες στις οποίες λειτουργούσαν οι υποστηρικτές του ενός, από αυτές που λειτουργούσαν οι υποστηρικτές του άλλου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Φάκελος Παλαιοημερολογίτες... Το σχίσμα, οι υπόγειες κόντρες και τα επεισόδια

Aκολούθησε μια δικαστική διαμάχη που κράτησε δεκαέξι χρόνια, κατά την οποία το πρωτόδικο Δικαστήριο δικαίωσε την πλευρά του Σεβαστιανού και στη συνέχεια το Ανώτατο την πλευρά του Παρθένιου, βάζοντας οριστικό τέλος στην κόντρα των δύο αντιμαχόμενων μερών.

Δειτε Επισης

Δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να ανήκει σε μετανάστη το πτώμα-«Υπάρχει υπόνοια ότι πρόκειται για γυναίκα»
Προσπάθησε να επηρεάσει μάρτυρα για να καταθέσει υπέρ του φίλου της και συνελήφθη
Συνελήφθη 66χρονος για κλοπή μοτοσικλέτας στην Πάφο
Συνελήφθησαν δεκατρία πρόσωπα που εργάζονταν παράνομα
Οι ένοπλες δυνάμεις της Ονδούρας προχώρησαν στην κατάσχεση άνω των 2,8 τόνων κοκαΐνης (pics)
Συνελήφθησαν σωφρονιστικοί υπάλληλοι στην Ιταλία για επιθέσεις σε βάρος ανηλίκων εγκλείστων
Πτώμα σε αποσύνθεση εντοπίστηκε σε βραχώδη περιοχή στη Σωτήρα
Παγιδευμένος στη διογκούμενη θεσμική κρίση ο Πρόεδρος-O αντίκτυπος και το ντόμινο από τη πιθανή προσφυγή
Ενώπιον της Βουλής πρόταση νόμου για ποινές σε ακτιβιστές που κυνηγούν τους... κυνηγούς
Στο εδώλιο για κλοπή 77 ευρώ από παγκάρι, υποστήριξε πως τα είχα ανάγκη-«Να μου κοπούν τα χέρια αν το ξανά κάνω»