Οι αποκαλύψεις της PEGA, τα παραθυράκια στο νόμο και ο μονόδρομος της Κυβέρνησης

Μπορεί ο Πρόεδρος Αναστασιάδης να έκανε λόγο για «φανταστική εμπλοκή της Κυπριακής Δημοκρατίας στις παρακολουθήσεις που γίνονται σε άλλες χώρες», ωστόσο τα όσα καταγράφει το προσχέδιο της έκθεσης της ευρωβουλευτή Σοφία ιν ‘τ Βελντ, εισηγήτριας της εξεταστικής επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη χρήση του Pegasus και ανάλογων λογισμικών (PEGA), δημιουργούν μια πολύ διαφορετική εικόνα. Μια εικόνα που έπρεπε να λειτουργεί ως συναγερμός για τα κενά και τις παραλείψεις, που επέτρεψαν να δημιουργηθούν σκιές πάνω από την Κύπρο. Κι όλα αυτά, ενώ το θέμα ανοίγει για τα καλά σήμερα ενώπιον της Επιτροπής Νομικών της Βουλής και δεν αποκλείεται να υπάρξουν και περαιτέρω αποκαλύψεις.  

Το ζήτημα των παρακολουθήσεων αλλά και η έκβαση της υπόθεσης του κατασκοπευτικού βαν, η υπόθεση του οποίου έκλεισε με το πρόσχημα πως επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο, βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα της αντιπολίτευσης, ειδικότερα του ΑΚΕΛ, το οποίο ζητά απαντήσεις τόσο από την Κυβέρνηση όσο και από την Εισαγγελία, ενώ την ίδια ώρα κατέθεσε αίτημα στην Βουλή, όπως παραδοθεί το πόρισμα του ανεξάρτητου ανακριτή με το ενδεχόμενο διάπραξης οποιωνδήποτε ποινικών αδικημάτων που αφορούν σε παραβιάσεις του συνταγματικού δικαιώματος ιδιωτικής ζωής, του απορρήτου επικοινωνίας και συναφών δικαιωμάτων μέσω κινητής μηχανοκίνητης μονάδας ηλεκτρονικών συσκευών, το οποίο μοιάζει με… άβατο, αφού δεν παραδόθηκε ούτε στην Επιτροπή PEGA.

Στην έκθεση γίνεται ειδική αναφορά στην υπόθεση του κατασκοπευτικού βαν και την πειραματική χρήση των εν λόγω τεχνολογιών της εταιρείας WiSpear του Ταλ Ντιλιάν στο Αεροδρόμιο Λάρνακας. Γίνεται ακόμα αναφορά σε «στενές διασυνδέσεις μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας όσον αφορά το θέμα των spyware» καθώς και στο ότι «η Intellexa του Ταλ Ντίλιαν είναι εγκατεστημένη στην Ελλάδα και το spyware Predator έχει χρησιμοποιηθεί στα σκάνδαλα υποκλοπών στην Ελλάδα».

Προκύπτει, μάλιστα, πως, κατά τη διάρκεια της περιόδου που οι αντένες λειτουργούσαν, ανακτήθηκαν υποκλεμμένα δεδομένα 9,507,429 κινητών συσκευών. Δηλαδή, με λίγα λόγια, η κατασκοπευτική εταιρεία μπήκε σε όποια συσκευή πέρασε σε ακτίνα 500 μέτρων από το αεροδρόμιο Λάρνακας, κατά την περίοδο που είχε εγκατεστημένες τις κεραίες, με την ανοχή των αρμοδίων. Είναι πραγματικά πολύ τρομακτικό πως παραβιάστηκαν δυνητικά εκατομμύρια συσκευές, αλλά το κράτος μας έκρινε πως οι άνθρωποι που φέρεται να βρίσκονται πίσω από τις παραβιάσεις δεν χρειαζόταν να έχουν οποιαδήποτε επίπτωση, αφού επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο στην εταιρεία.

Κατεύθυνση για τον τρόπο χειρισμού της υπόθεσης δίνει η ίδια η εισηγήτρια της έκθεσης, πάντως, η οποία υποδεικνύει πως θα μπορούσε η υπόθεση να ξανανοίξει εναντίον των τριών φυσικών προσώπων, των οποίων η δίωξη αναστάληκε, κάτι που μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να υπάρχει πρόθεση να γίνει από την Νομική Υπηρεσία, για άγνωστους λόγους. Πάντως φαίνεται πως η PEGA θεώρησε άξιο αναφοράς το γεγονός πως ο αδελφός του Σάββα Αγγελίδη διασυνδεόταν με τον Άβνι και ακολούθως ο κ. Αγγελίδης είχε την ευθύνη να ελέγχει τον Άβνι και τον Ντίλιαν για την υπόθεση του κατασκοπευτικού βαν.

Στο προσχέδιο της έκθεσης, οι 13 από τις 159 σελίδες αναφέρονται στην Κύπρο και στα όσα εκ πρώτης όψεως προκύπτουν από τα όσα κατατέθηκαν ενώπιον της Επιτροπής, που έφθασε προ ημερών στην Κύπρο για διερεύνηση του θέματος, δείχνοντας την χώρα ως κεντρικό σημείο εξαγωγών για τη βιομηχανία των παρακολουθήσεων, καθώς οι εταιρείες χρησιμοποιούσαν κόλπα για να παρακάμψουν τους κανόνες εξαγωγής του κράτους.  

Η έκθεση δείχνει διασύνδεση της Αστυνομίας Κύπρου με αυτές τις εταιρείες κατασκοπευτικού λογισμικού, ενώ αφήνει να νοηθεί πως γινόταν χρήση του από την ΥΚΑΝ. Πρόκειται για πληροφορίες που έχουν ξανακυκλοφορήσει, αλλά η Αστυνομία τις απέρριπτε. Αφήνει να νοηθεί πως, με μια αναπάντητη κλήση στο whatsup οποιοσδήποτε πολίτης μπορεί να καταστεί στόχος κακόβουλου λογισμικού, με τους χρήστες του να περνούν μέσα από τα παραθυράκια της νομοθεσίας, καθώς δεν υπάρχει ο απαραίτητος έλεγχος και εποπτεία. Ζούμε σε μια χώρα που δηλώνει κράτος δικαίου και το δίκαιο μπάζει από τα παράθυρα…

Η Κυβέρνηση έχει μία επιλογή: Να διατάξει μια σοβαρή έρευνα για να διαχωρίσει επίσημα το πραγματικό από το φανταστικό. Να βρει τα παραθυράκια της και να τα σφραγίσει, έτσι ώστε το ενδεχόμενο παρανομίας να περιορίζεται και να μην μπορεί κανείς να εκμεταλλευτεί την Κύπρο. Να εντοπίσει τους παρανομούντες και να προβεί στις ανάλογες ενέργειες. Να ξανανοίξει την υπόθεση του κατασκοπευτικού βαν και να μην την ξανακλείσει εάν δεν είναι σίγουρη πως αυτή τη φορά δεν έμεινε κανένας στο απυρόβλητο.

Δεν υπάρχει πλέον η πολυτέλεια της ομερτάς. Η Κυβέρνηση οφείλει και να προστατεύει την εθνική ασφάλεια και οφείλει να προστατεύει τους Κύπριους πολίτες. Όσο επιτρέπει τη δράση κρατικών ή μη παραγόντων που παρακάμπτουν το γράμμα και το πνεύμα των νόμων, δεν εξυπηρετεί κανένα από τα δύο. Και δικαίως αισθανόμαστε όλοι ανασφάλεια. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

Δειτε Επισης

Κάθειρξη 10 ετών σε 67χρονο για βιασμό 61χρονης-Την κτύπησε και την κακοποίησε
Καταγγελία για κακοποίηση ηλικιωμένου από τη σύζυγό του-Ενήμερες και οι ΥΚΕ
Χειροπέδες σε 40χρονο για εμπρησμό οχήματος στην Αραδίππου
Παρανάλωμα του πυρός δύο οχήματα ζεύγους-Καταστράφηκαν ολοσχερώς
Τους ανέκοψαν για έλεγχο και τους τσάκωσαν με πέντε κιλά κάνναβη-Χειροπέδες σε δύο (pics)
Το μπαλάκι στο Εφετείο για αναστολή ποινής στον 82χρονο παππού-Τα νέα δεδομένα και τα σενάρια
Ορόσημο η 10η Μαΐου για ένα ασήκωτο Γολγοθά 19 χρόνων... Ο επίλογος της αρχής του τέλους
Συνελήφθη στα κατεχόμενα άτομο για «παραβίαση ιδιωτικής ζωής»
Μεγαλώνει ο κύκλος των συλλήψεων για τις πλαστές άδειες οδήγησης αλλά και διαμονής στην ΚΔ
Ανοικτή επιστολή από τη μητέρα της αδικοχαμένης Μαριλένας-«Έκλαψα περισσότερο από κάθε άλλη μέρα για την κόρη μου»