Επτασφράγιστο μυστικό το πόρισμα για βαν-Τα ερωτήματα από τη στάση Σαββίδη

Αν και τα τελικά συμπεράσματα των Ευρωβουλευτών μελών της επιτροπής PEGA, κλιμάκιο της οποίας επισκέφθηκε την Κύπρο το περασμένο διήμερο, θα πρέπει να τα αναμένουμε αύριο Παρασκευή, όταν τα μέλη της Επιτροπής θα παραθέσουν συνέντευξη Τύπου στην Αθήνα, ήδη μέσα από τις δηλώσεις των αξιωματούχων και άλλων προσώπων που συνάντησαν την Επιτροπή, αλλά και μέσα από τα όσα συνέβησαν στην κοινή συνεδρία με τη Βουλή, μπορούν να εξαχθούν μια σειρά από σημεία που χρήζουν ερμηνείας.

Καταρχήν από την επίσκεψη της Επιτροπής, επιβεβαιώθηκαν πως η προσέγγιση της σε σχέση με την Κύπρο, έχει δύο πτυχές. Η πρώτη είναι το θέμα της χρήσης κακόβουλων λογισμικών στην Κύπρο, το οποίο εστιάζεται στην υπόθεση του μαύρου βαν και των πρωταγωνιστών εκείνης της υπόθεσης και η δεύτερη είναι το ζήτημα των ξένων εταιρειών, που επέλεξαν την Κύπρο για βάση εξαγωγής κακόβουλων λογισμικών προς τρίτους.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Όσα λέχθηκαν στη συνεδρία της Βουλής με την PEGA

Η πτυχή του βαν και η Νομική Υπηρεσία

Αρχίζοντας από το πρώτο, πραγματικά εγείρει ερωτηματικά το γεγονός ότι για άλλη μια φορά η Νομική Υπηρεσία, επέλεξε να μην παραδώσει το πόρισμα Στεφάνου, όταν της ζητήθηκε από τα μέλη της. Την ώρα που τα ίδια τα μέλη της Επιτροπής PEGA φαίνεται να γνωρίζουν πολύ καλά την υπόθεση του μαύρου βαν και μάλιστα να είναι εν γνώση τους η σχέση του αδερφού του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα με έναν εκ των πρωταγωνιστών της υπόθεσης, επιλέχθηκε να μη δοθεί το πόρισμα για να φύγουν οι σκιές που εδώ και καιρό μαζεύτηκαν πάνω από το κτίριο της Νομικής Υπηρεσίας.

Μια υπόθεση που πραγματικά πλήγωσε την αξιοπιστία των ανεξάρτητων θεσμών, λόγω και της τροπής που πήρε με το κλείσιμο της, χωρίς να υπάρξουν ποινικές διώξεις, παραμένει μυστήριο και επιτρέπει την παραφιλολογία μεταξύ των πολιτών και των κομμάτων της αντιπολίτευσης για το τι πραγματικά κρύβεται πίσω από αυτή, χωρίς να υπάρχει η οποιαδήποτε απόδειξη για αυτά που λέγονται και γράφονται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δεν έδωσε το πόρισμα για βαν στην PEGA o Σαββίδης-«Mέρος ποινικής διερεύνησης»

Το καλύτερο που θα μπορούσε να κάνει η Νομική Υπηρεσία, ήταν να ανοίξει τα χαρτιά της και να αποδείξει με στοιχεία, ονόματα και διευθύνσεις πως δεν υπάρχει οτιδήποτε μεμπτό. Αντ΄ αυτού ακόμα και σήμερα, αρνείται πεισματικά να παραδώσει το πόρισμα στην Επιτροπή PEGA, έτσι να διαπιστωθεί από τρίτους, αφού στην Κύπρο αποδείξαμε ουκ ολίγες φορές πως δεν τα πάμε καλά με την ερμηνεία των πορισμάτων, να διαβάσουν τι τελικά εντοπίζει ο Ηλίας Στεφάνου και να προβεί σε έκδοση των δικών της συμπερασμάτων.

Το ακόμα πιο οξύμωρο, είναι το σκεπτικό πίσω από την άρνηση της Νομικής Υπηρεσίας να παραδώσει το πόρισμα. Συγκεκριμένα ο κ. Σαββίδης, θέλοντας να δικαιολογήσει την άρνηση του δήλωσε μετά από τη συνάντηση με την επιτροπή PEGA ότι, ««είναι ένα μέρος της ποινικής διερεύνησης μιας υπόθεσης. Ποτέ δεν δίνονται στη δημοσιότητα, ούτε ανακοινώνονται, ούτε πληροφορίες σχετικά με το τι γίνεται στα πλαίσια ποινικής διερεύνησης».

Μιας ποινικής διερεύνησης βέβαια που δεν υφίσταται από τη στιγμή που η υπόθεση του μαύρου βαν θεωρείται κλειστή από τότε που ο Γενικός Εισαγγελέας αποφάσισε την απόσυρση των κατηγοριών εναντίον του Ταλ Ντίλιαν και το κλείσιμο της. Το ερώτημα είναι ποια ποινική διερεύνηση βρίσκεται σε εξέλιξη σε σχέση με το πόρισμα του Ηλία Στεφάνου;

Κι ακόμα και στο σενάριο που κάποια υπόθεση βρίσκεται υπό διερεύνηση, ουσιαστικά γίνεται παραδοχή από τον Γενικό Εισαγγελέα, ότι αυτή βρίσκεται ανοικτή εδώ και πάνω από δύο χρόνια και συνεχίζεται ακόμα η ποινική διερεύνηση της; Ποιος έχει την ευθύνη λοιπόν -αν κάτι τέτοιο ισχύει- για το γεγονός ότι μια έρευνα τρέχει για δύο χρόνια χωρίς κανένα αποτέλεσμα;

Αυτά είναι σοβαρά ερωτήματα που ενδεχομένως να αποκόμισαν μετά τη συνάντηση με τον Γενικό Εισαγγελέα και τα ίδια τα μέλη της Επιτροπής, τα οποία όπως τα ίδια έκαναν γνωστό, άκουσαν από άλλα πρόσωπα που συνάντησαν βαριές κατηγορίες για διαφθορά, τόσο για την Αστυνομία, όσο και για την Κυβέρνηση και την Νομική Υπηρεσία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έχουμε θέμα με τις παρακολουθήσεις και έρχεται η PEGA στην Κύπρο;

Η πτυχή των εξαγωγών

Η δεύτερη πτυχή που μέσα από τις ερωτήσεις των ίδιων των Ευρωβουλευτών προς τα μέλη των επιτροπών Θεσμών και Νομικών της Βουλής, συνδέεται με το θέμα της διαφθοράς, αλλά και της απαρχαιωμένης Νομοθεσίας που υπάρχει για τα συγκεκριμένα θέματα, έχει να κάνει με το γεγονός ότι η Κύπρος κατέστη πόλος έλξης εταιρειών κατασκευής και εμπορίας κακόβουλων λογισμικών παρακολουθήσεων.

Ουσιαστικά οι Ευρωβουλευτές επιχειρώντας να αγγίξουν τη ρίζα του προβλήματος, διερωτήθηκαν εύλογα, γιατί αυτές οι εταιρείες από όλο τον πλανήτη και ενώ το Ισραήλ απέχει μισή ώρα από την Κύπρο, επέλεξαν το νησί μας για να εγκατασταθούν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ζήτησε απαντήσεις η PEGA για παρακολουθήσεις-Το βαν και ο παράγοντας Ισραήλ

Η απάντηση στο συγκεκριμένο ερώτημα, ενδεχομένως να κρύβει και όλη την ουσία της υπόθεσης των υποκλοπών που συνδέεται με τα κακόβουλα λογισμικά και τη χρήση τους στην Ελλάδα για την παρακολούθηση πολιτικών και δημοσιογράφων στην Ελλάδα. Πλέον αυτό που διερευνάται είναι μέχρι που φτάνει η εμπλοκή της Κύπρου κι αν οι εταιρείες που εγκαταστάθηκαν εδώ, εκμεταλλεύτηκαν τα κενά της Νομοθεσίας, την απαρχαιωμένη Νομοθεσία αλλά και ενδεχομένως το φιλικό περιβάλλον για φαινόμενα διαφθοράς και διαμοίραζαν σε παγκόσμια κλίμακα το λογισμικό κάτω από τη μύτη κρατών και κυβερνήσεων.

Τα συμπεράσματα της PEGA

Μπορεί η Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου να μην έλαβε πλήρης και ολοκληρωμένες απαντήσεις στον βαθμό που θα ήθελε, ωστόσο σίγουρα πήρε μια γεύση και δημιούργησε μια σφαιρική εικόνα για το τι πραγματικά συμβαίνει.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής, τα μέλη θα συζητήσουν μεταξύ τους τα συμπεράσματα του κάθενος και θα καταλήξουν στα τελικά συμπεράσματα, μέρος των οποίων θα παρουσιαστούν την ερχόμενη Παρασκευή σε συνέντευξη Τύπου στην Αθήνα, αφού ολοκληρωθεί και ο κύκλος επαφών με αξιωματούχους στην Ελλάδα.

«Βεβαίως θα πρέπει να συζητήσω με τους συνάδελφους μου και στο τέλος αυτής της επίσκεψης, καθώς και τις πληροφορίες που λάβαμε σήμερα από τον Γενικό Εισαγγελέα, αλλά και από τους Υπουργούς και άλλα πρόσωπα με τα οποία μιλήσαμε. Θα ελέγξουμε όλες τις πληροφορίες με άλλες πηγές πληροφόρησης που έχουμε στη διάθεσή μας και θα καταλήξουμε στα συμπεράσματά μας, τα οποία θα βρείτε στην έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Λέναρς: Πήραμε απαντήσεις από τον Εισαγγελέα και θα τις ελέγξουμε με άλλες πηγές

Δειτε Επισης

Συνελήφθη ο Κωνσταντίνος Φλώρος για την επίθεση στον Βασίλη Γραμμένο της Ελληνικής Λύσης
Τα νούμερα, τα απρόοπτα και τα ενδιαφέροντα της υποβολής υποψηφιοτήτων
Απέσυρε την υποψηφιότητα της με ριπή κατά της ηγεσίας του ΔΗΚΟ η Μαρία Τοφινή-Τσαντίλα
Ενισχύονται οι δυνάμεις πυρόσβεσης στο Κρατικό Δάσος Παρεκκλησιάς-Στην περιοχή πνέουν άνεμοι
Στηρίζουν Νίκο Νικολαΐδη οι «Ενεργοί Πολίτες – Κίνημα Ενωμένοι Κύπριοι Κυνηγοί» στη Λεμεσό
Ανησυχία της Κυβέρνησης για τη νέα εγκληματική ενέργεια-«Αξιολογούμε διαρκώς τα μέτρα»
Ηχηρά ονόματα στους προτείνοντες και υποστηρίζοντες των υποψηφίων-Στηρίζει Γεάδη και Πελεκάνο η Παρισινού
Ζητούν παύση της ανακριτικής διαδικασίας οι δικηγόροι των μοναχών-Στάλθηκε επιστολή στον Αρχιεπίσκοπο
Πυρκαγιά στην Επαρχία Λεμεσού-Στη μάχη και εναέριο μέσο
Στην εξίσωση δύο εμπρησμοί στη Λευκωσία και μια βόμβα στον Πρωταρά-Είχε κληθεί για κατάθεση το «Δημητρούι»