Θέλει απαγόρευση να καλύψει αδυναμίες η Αστυνομία-Το μπαλάκι στο γήπεδο της ΚΟΠ

Στα χέρια της ΚΟΠ, βρίσκεται πλέον η καυτή πατάτα για το θέμα της απαγόρευσης της μετακίνησης φιλάθλων τριών ομάδων, του ΑΠΟΕΛ, Απόλλωνα και Νέας Σαλαμίνας, μετά από εισήγηση της Αστυνομίας, η οποία ήρθε στον απόηχο των νέων σοβαρών επεισοδίων που εκτυλίχθηκαν την περασμένη Κυριακή στο Τσίρειο, όπου οπαδοί εισήλθαν στο γήπεδο και επιδόθηκαν σε μάχες.   

Η κάρτα φιλάθλου, κράτησε τους οργανωμένους οπαδούς εκτός γηπέδων για δύο χρόνια, ωστόσο η επιστροφή τους, έπιασε απροετοίμαστους όλους τους αρμόδιους που είχαν άπλετο χρόνο να προετοιμαστούν ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν φαινόμενα βίας, πράγμα το οποίο δεν έγινε, με αποτέλεσμα οι χούλιγκαν με κάθε ευκαιρία, να δείχνουν την ανεπάρκεια της πολιτείας να αντιμετωπίσει τους γνωστούς άγνωστους που αμαυρώνουν το ποδόσφαιρο. 

Τα απανωτά επεισόδια που σημειώνονται εντός και εκτός γηπέδων, τα οποία καταγράφονται σχεδόν σε κάθε αγωνιστική, ακόμη και σε παιχνίδια που δεν θεωρούνται υψηλού κινδύνου, έρχονται από την μια να ξεγυμνώσουν την κάρτα φιλάθλου, αφού εάν μπορούσε να εφαρμοστεί ενδεχομένως μετά από κάθε επεισόδια να υπήρχαν δεκάδες συλλήψεις και όχι μερικές φωτογραφίες που παραπέμπουν πως λήφθηκαν από κάμερες μιας άλλης εποχής, στις οποίες μάλιστα οι χούλιγκαν φέρουν κουκούλες και δεν διακρίνεις πρόσωπα, ενώ από την άλλη κρούουν το κώδωνα του κινδύνου, αφού η αγριότητα που επιδεικνύεται σε κάποιες περιπτώσεις, οδηγεί στο συμπέρασμα πως δεν θα αργήσουμε να θρηνήσουμε θύματα. 

Πλέον, μετά τα όσα θλιβερά καταγράφονται από τις τελευταίες αγωνιστικές της περασμένης χρονιάς, όπου μάλιστα 20χρονος βρέθηκε διασωληνωμένος στο νοσοκομείο γιατί βρέθηκε στη μέση επεισοδίων ενώ έπαιρνε το σκύλο του περίπατο, οι Αρχές δεν έχουν καμία δικαιολογία, αφού είχαν σχεδόν τρεις μήνες το καλοκαίρι να προετοιμαστούν, αφού πήραν μια γεύση από πέρυσι για το τι επίκειται. Ωστόσο, αποτελεί πλέον παραδεκτό γεγονός, πως υπάρχει αδυναμία στην αντιμετώπιση των χούλιγκαν, αφού το δείγμα πλέον είναι αρκετά μεγάλο, με το ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα να βρίσκεται στην 9η αγωνιστική και να υπάρχει αντίστοιχος αριθμός επεισοδίων. 

Είναι για αυτό το λόγο, που η Αστυνομία απέστειλε επιστολή στην ΚΟΠ, ζητώντας απαγόρευση της μετακίνησης των φιλάθλων τριών ομάδων, οι οπαδοί των οποίων προκάλεσαν επεισόδια το Σαββατοκύριακο που πέρασε, με την μπάλα πλέον να βρίσκεται στο γήπεδο της ΚΟΠ. Μια απόφαση βέβαια, που δικαιολογημένα προκάλεσε αντιδράσεις και από την άλλη ειρωνικά σχόλια για τους εμπνευστές της, αφού πάρθηκε επιφανειακά χωρίς να προηγηθούν διαβουλεύσεις με τους ανθρώπους του ποδοσφαίρου. Και αυτό διότι, σε ότι αφορά τη Νέα Σαλαμίνα, τα επεισόδια που προκάλεσαν οι οπαδοί της, ήταν σαφώς μικρότερης κλίμακας από τα επεισόδια του Τσιρείου, ενώ την ίδια ώρα, εύλογα διερωτάται κάνεις γιατί δεν πάρθηκε η ίδια απόφαση και για οπαδούς άλλων ομάδων που τις προηγούμενες αγωνιστικές προκάλεσαν εξίσου σοβαρά επεισόδια. Όπως για παράδειγμα στον αγώνα ΑΕΚ-Ανόρθωση, ΑΠΟΕΛ-ΑΕΛ και στον ΑΠΟΕΛ-Καρμιώτισσα, όπου μάλιστα βγήκαν και μαχαίρια. 

Ενδεχομένως, έχοντας αυτά υπόψη, πληροφορίες αναφέρουν πως η ΚΟΠ δεν αναμένεται να αποδεχθεί την εισήγηση της Αστυνομίας. Εξάλλου, ειδικά για τα επεισόδια του Τσιρείου αναμένεται σκληρή τιμωρία από τα αρμόδια της ΚΟΠ.   

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στη συνεδρία της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΚΟΠ την ερχόμενη Παρασκευή, αναμένεται να τεθεί στο τραπέζι η απαγόρευση μετακίνησης οπαδών για όλα τα παιχνίδια που αξιολογούνται υψηλού κινδύνου. Δηλαδή, των ομάδων που μετακινούν μεγάλη μάζα οπαδών και διαθέτουν οργανωμένους. Για παράδειγμα, στην επόμενη αγωνιστική οι οπαδοί του Απόλλωνα με την Καρμιώτισσα θα μπορούν να ταξιδέψουν στη Λάρνακα, ενώ οι οπαδοί της ΑΕΛ δεν θα μπορούν την 11η αγωνιστική να δουν την ομάδα τους στον εκτός έδρα αγώνα με την ΑΕΚ. 

Πάντως, εάν τελικά εφαρμοστεί η απαγόρευση φιλάθλων, θα αποτελεί ένα τεράστιο αυτογκόλ για όλους τους εμπλεκόμενους στο κυπριακό ποδόσφαιρο, αφού πρόκειται για ένα μέτρο που δεν λήφθηκε ούτε την περίοδο προ της κάρτας φιλάθλου, όταν και πάλι το κυπριακό ποδόσφαιρο ταλαιπωρείτο από συνεχόμενα επεισόδια. Από την άλλη, τίθεται το ερώτημα, εάν εφαρμοστεί το μέτρο, μέχρι πότε θα βρίσκεται σε ισχύ και τι προτίθεται να κάνουν οι αρμόδιοι, ώστε μετά την άρση του, σε περίπτωση που επιστρέψουν και στα εκτός έδρας οι οργανωμένοι, τι θα αλλάξει και πώς θα μπορέσουν να διαχειριστούν ανάλογες καταστάσεις με αυτές του Τσιρείου;

Από την άλλη, η ατιμωρησία δίνει πάτημα στους χούλιγκαν να μετατρέπουν τα γήπεδα σε πεδία μάχης, αφού ο αριθμός των συλλήψεων που έχουν γίνει μετά από επεισόδια, δεν αντιστοιχεί στον αριθμό των εμπλεκομένων, ενώ υπήρχαν περιπτώσεις όπου δεν συνελήφθησαν ανεγκέφαλοι που συμμετείχαν στα έκτροπα, αλλά διαφημίζονταν συλλήψεις ατόμων που πιάστηκαν με φωτοβολίδες.   

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Παραδέχονται αδυναμία, αλλά μοιράζουν συγχαρητήρια για τη βία στα γήπεδα

Δειτε Επισης

Συνελήφθη στα κατεχόμενα άτομο για «παραβίαση ιδιωτικής ζωής»
Μεγαλώνει ο κύκλος των συλλήψεων για τις πλαστές άδειες οδήγησης αλλά και διαμονής στην ΚΔ
Ανοικτή επιστολή από τη μητέρα της αδικοχαμένης Μαριλένας-«Έκλαψα περισσότερο από κάθε άλλη μέρα για την κόρη μου»
Στις 18 Απριλίου απαντά η 47χρονη σε κατηγορίες για κλοπές μέσω καρτών paysafe
Συνελήφθη 16χρονος που οδηγούσε κλοπιμαία μοτοσικλέτα υπό την επήρεια ναρκωτικών
Καταζητείται ο 55χρονος Θεόδωρου Θεοδώρου-Δεν παρουσιάστηκε στο Δικαστήριο (pic)
Ζήτησε πόρισμα με «ανοιχτή αιτία» για Θανάση η Εισαγγελία, δολοφονία πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας έδειξε η οικογένεια
Στροφή Εισαγγελίας στο Εφετείο για 82χρονο παππού-Δεν φέρει ένσταση στο αίτημα για ποινή με αναστολή
Ποινή δύο ετών στον 25χρονο για τον χαμό της 19χρονης Μαριλένα-Ξέσπασε η μητέρα της αδικοχαμένης
Ούτε αυτή την εβδομάδα αναμένεται να παρουσιαστούν ενώπιον της Ανακριτικής Επιτροπής οι μοναχοί