Ανοίγουν τα χαρτιά τους ενώπιον της PEGA Κυβέρνηση, Εισαγγελέας και Βουλή

Στην Κύπρο βρίσκεται από χθες το απόγευμα η ερευνητική επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου που διερευνά το ζήτημα των υποκλοπών με τη χρήση κακόβουλου λογισμικού (PEGA), η οποία έχει ήδη πραγματοποιήσει τρεις συναντήσεις, με τον νομικό ο οποίος είχε επιφορτιστεί από τον Γενικό Εισαγγελέα για να διερευνήσει την υπόθεση του μαύρου βαν καθώς επίσης και με τους δημοσιογράφους, Μακάριο Δρουσιώτη και Φάνη Μακρίδη.   

Το σημερινό πρόγραμμα της επιτροπής είναι ιδιαίτερα βαρυφορτωμένο, αφού μέχρι το μεσημέρι, πριν την αναχώρηση των μελών της επιτροπής για την Αθήνα, θα συναντηθεί με την υπουργό Εμπορίου, Νατάσα Πηλείδου, τον υφυπουργό Καινοτομίας, Κυριάκο Κόκκινο, τον Γενικό Εισαγγελέα, Γιώργο Σαββίδη, ενώ θα συμμετάσχει και στην κοινή συνεδρία των επιτροπών της Βουλής Νομικών και Θεσμών, υπό την προεδρία του Νίκου Τορναρίτη. 

Τα αποτελέσματα των συναντήσεων της επιτροπής, τόσο στην Κύπρο όσο κι αυτών που θα ακολουθήσουν μέχρι το τέλος της εβδομάδας στην Ελλάδα, θα παρουσιασθούν σε συνέντευξη Τύπου την ερχόμενη Παρασκευή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η κατεύθυνση της PEGA, τα στοιχεία που τη φέρνουν και η βασική της επιδίωξη

Μέσα από τις σημερινές τους συναντήσεις η  ενδεκαμελής αποστολή της Επιτροπής με επικεφαλής τον πρόεδρο της PEGA, Ολλανδό Ευρωβουλευτή Γέροεμ Λενάερς που προέρχεται από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, θα επιδιώξει να λάβει απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα που συνδέονται με το πρόσωπο των Ισραηλινών Άβνι και Ντίλιαν που μονοπώλησαν το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης στην υπόθεση του μαύρου βαν, της εγκατάστασης wifi στο αεροδρόμιο Λάρνακας και των σχέσεων τους με πολιτικά πρόσωπα, αλλά και τη διασύνδεσή τους με τους πρωταγωνιστές του σκανδάλου υποκλοπών που ξέσπασε στην Ελλάδα, με την παρακολούθηση του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη.

Χθες ο Γενικός Εισαγγελέας προέβη σε δηλώσεις, απαντώντας στο ερώτημα τι θα μεταφέρει στα μέλη της επιτροπής κατά τη διάρκεια της συνάντησης που θα έχουν. Όπως είπε θα δώσει διαβεβαιώσεις ότι η Κύπρος σέβεται πλήρως, μέσω του Συντάγματος της, την ιδιωτική επικοινωνία ενώ σε σχέση με το πόρισμα του Ηλία Στεφάνου για το μαύρο βαν, διερωτήθηκε γιατί γίνεται τόσος ντόρος για το Συγκεκριμένο θέμα.

Μάλιστα υποστήριξε πως, στην Κύπρο, υπάρχουν πολύ αυστηροί κανόνες κάτω από τους οποίους μπορεί νόμιμα να γίνει οποιαδήποτε παρακολούθηση, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Κύπρος είναι από τις χώρες που σέβεται πλήρως την ιδιωτική επικοινωνία. Σημειώνεται πως παρά την αρχική πληροφόρηση που υπήρξε από την ίδια την Επιτροπή πριν από δύο εβδομάδες, ότι στη συνάντηση θα παρευρίσκεται και ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας, όπως δήλωσε ο Γιώργος Σαββίδης, κάτι τέτοιο δεν ζητήθηκε από την Επιτροπή, ενώ επεσήμανε πως ο Βοηθός προΐσταται της συμβουλευτικής Επιτροπής για πρόσληψη δικηγόρων της Δημοκρατίας και έχει 8ωρες συσκέψεις όλη αυτή την εβδομάδα και δεν θα μπορέσει να είναι εκεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Όσα θα πει στην PEGA ο Σαββίδης, απών από τη συνάντηση ο Αγγελίδης

Στο μεταξύ παρά το γεγονός ότι στο ίδιο πρόγραμμα της επιτροπής που εκδόθηκε πριν από δύο εβδομάδες και μοιράστηκε στα μέλη της περιλαμβανόταν και το όνομα της υπουργούς Δικαιοσύνης Στέφης Δράκου, ούτε αυτή θα βρεθεί ενώπιον των Ευρωβουλευτών τελικά. Μάλιστα απαντώντας σε κατηγορίες από μέσα μαζικής ενημέρωσης, ότι αρνήθηκε την πρόσκληση, η κα. Δράκου εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία σημειώνει πως δεν προσκλήθηκε από την Επιτροπή.

Την ίδια ώρα πάντως που η επιτροπή βρίσκεται στην Κύπρο, το θέμα απασχολεί ιδιαίτερα τον πολιτικό κόσμο μετά και από τις τελευταίες αποκαλύψεις που έγιναν την περασμένη Κυριακή από την εφημερίδα «Το Βήμα», το οποίο προχωρεί σε διασύνδεση των πρωταγωνιστών του σκανδάλου υποκλοπών στην Ελλάδα με πολιτικούς κύκλους που πρόσκεινται στο κυβερνών κόμμα στην Κύπρο.

Πάντως σε χθεσινές του δηλώσεις ο δικηγόρος που παρουσιάζεται από το ρεπορτάζ ως ο συνδετικός κρίκος, ο οποίος διετέλεσε και γραμματέας διεθνών σχέσεων του ΔΗΣΥ, Αλέξανδρος Σίνκα υπέδειξε πως δεν γνώρισε και δεν μίλησε ποτέ στον Ταλ Ντίλιαν, ενώ επισήμανε πως με την ιδιότητα του στον ΔΗΣΥ, βοήθησε την εβραϊκή κοινότητα τής Κύπρου της οποίας ήταν πρόεδρος ο κ. Άβνι, με κάποιες συμβουλές για το θέμα της συναγωγής στην Λάρνακα, το κτήριο που έκτισαν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έχουμε θέμα με τις παρακολουθήσεις και έρχεται η PEGA στην Κύπρο;

Το πρόγραμμα της Επιτροπής αρχίζει νωρίς σήμερα το πρωί με τις συναντήσεις με την υπουργό Εμπορίου και τον υφυπουργό Καινοτομίας στις 8 και 30 το πρωί, ενώ ακολουθεί η συνάντηση με τον Γενικό Εισαγγελέα στις δέκα και η κοινή συνεδρία με τις επιτροπές Νομικών και Θεσμών της Βολής στις 11 και 30. Ακολούθως τα μέλη της επιτροπής θα αναχωρήσουν για την Ελλάδα.

Πάντως στη διάρκεια της κοινής συνεδρίας με τις δύο κοινοβουλευτικές επιτροπές, αναμένεται ότι θα ακουστούν σημαντικά πράγματα, αφού σε αυτή θα συμμετάσχουν και βουλευτές που κατά καιρούς προέβησαν σε σημαντικές καταγγελίες σε σχέση με τη χρήση συστημάτων παρακολουθήσεων στην Κύπρο.

Η λίστα με τις υποθέσεις που κατά καιρούς καταγγέλθηκαν αλλά ποτέ δεν αποδείχθηκαν, περιλαμβάνει τις καταγγελίες για παρακολούθηση των τηλεφώνων του δημοσιογράφου Μακάριου Δρουσιώτη, τον οποίο εξάλλου συνάντησε χθες το βράδυ η επιτροπή, τις καταγγελίες ΑΚΕΛ, για τη διασύνδεση των Ισραηλινών κατάσκοπων με τον Δημοκρατικό Συναγερμό, την υπόθεση του μαύρου βαν που έκλεισε πριν καν ανοίξει ενώπιον των Δικαστηρίων, αλλά και άλλες καταγγελίες βουλευτών, όπως για παράδειγμα αυτή του Κωστή Ευσταθίου που στο παρελθόν έκανε λόγο για χρήση συστημάτων παρακολούθησης από αρχηγούς κομμάτων.

Υπενθυμίζεται ότι τα αποτελέσματα των συναντήσεων των μελών της επιτροπής, θα ανακοινωθούν σε συνέντευξη Τύπου που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Παρασκευή στην Αθήνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η έκθεση που συνδέει Κύπρο με παρακολουθήσεις μέσω Pegasus-Αρνείται η Αστυνομία

 

Δειτε Επισης

Διαπιστώνει παράλειψη και αμέλεια των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών για την ανεξέλεγκτη εισαγωγή σκύλων η Λοττίδη
Πιάστηκαν ξανά στον ύπνο μέρα μεσημέρι-Οργανώθηκε καλύτερα από την Αστυνομία ο υπόκοσμος για την ενέδρα
Πιθανόν ανήλικης η σορός που εντοπίστηκε στη Σωτήρα-Λήφθηκαν δείγματα για ιστοπαθολογικές εξετάσεις
Χείμαρρος κατά Παπαθεοδώρου ο Λοϊζίδης-«Να μας πει ο Αρχηγός αν μιλά με μάρτυρες κατηγορίας»
Κλειστό τμήμα του δρόμου Ανθούπολης-Παλαιχωρίου λόγω της απόπειρας φόνου
Εν κινήσει οι πυροβολισμοί στο θύμα της ενέδρας-Έφυγε από επίσκεψη στα αστυνομικά κρατητήρια Λακατάμιας (pics)
Έτσι στήθηκε η ενέδρα θανάτου μέρα μεσημέρι στη Λακατάμια-Σε απόσταση αναπνοής από τον αστυνομικό σταθμό
Απόπειρα φόνου εναντίον γνωστού προσώπου στη Λακατάμια
Στο νοσοκομείο κυνηγός μετά από δάγκωμα φίνας
Έρευνες στη θάλασσα για το άλλο μισό πτώμα-Στο μικροσκόπιο δύο υποθέσεις αγνοούμενων μεταναστών