Ενισχύθηκε η Αστυνομία μετά τα επεισόδια στο Πουρνάρα-Στους 2000 οι μετανάστες

Στην Κοκκινοτριμιθιά παραμένουν στραμμένα τα βλέμματα, αφού τα πρωτοφανή επεισόδια που εκτυλίχθηκαν την περασμένη Παρασκευή στο Κέντρο Φιλοξενίας «Πουρνάρα», μόνο προβληματισμό και έντονη ανησυχία προκάλεσαν στις αρμόδιες Αρχές, με το Υπουργείο Εσωτερικών, αλλά και την Αστυνομία να έχουν ήδη αναλάβει δράση, ώστε να μην υπάρξουν παρόμοιας φύσης περιστατικά στο μέλλον. Όλα αυτά, την ώρα που οι τοπικές αρχές, αλλά και οι κάτοικοι της περιοχής φωνάζουν για απομάκρυνση του Κέντρου Φιλοξενίας από την περιοχή τους.

Μετά τα πρωτοφανή επεισόδια της Παρασκευής, η ηγεσία της Αστυνομίας έλαβε δράση, ώστε να μην πιαστεί και πάλι εξ απροόπτου, ενισχύοντας τον αστυνομικό σταθμό της περιοχής. Όπως πληροφορείται ο REPORTER, από το μεσημέρι της Παρασκευής, όταν και ολοκληρώθηκαν οι πανηγυρικοί εορτασμοί για την επέτειο του ΟΧΙ, στην περιοχή έσπευσαν αρκετά περιπολικά, ώστε να επιτηρούν την κατάσταση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πρωτοφανή επεισόδια στο Πουρνάρα-Έτρεχαν να γλιτώσουν γυναικόπαιδα (vids&pics)

Τα εν λόγω περιπολικά πραγματοποιούν καθημερινά διάφορες περιπολίες στην κοινότητα και περισυλλέγουν τους αλλοδαπούς που περιφέρονται στους δρόμους και τους μεταφέρουν στο Κέντρο Φιλοξενίας. Αν και οι τοπικές αρχές έχουν δει με θετικό μάτι τα εν λόγω μέτρα, την ίδια ώρα παρουσιάζονται προβληματισμένες, αφού ενδεχομένως να περνούν λάθος μήνυμα προς τους μετανάστες.

«Αυτό είναι επικίνδυνο, επειδή δίνουν το μήνυμα στους μετανάστες ότι αν κλέψουν ξύλα, αν χτυπήσουν κάποιο κάτι, αν κλέψουν από κάποιο σπίτι, θα τους μεταφέρει η Αστυνομία στο Πουρνάρα και όλα καλά. Αυτό το έχουν καταλάβει και οι διακινητές και το λένε στα άτομα που μεταφέρουν», ανέφερε στον REPORTER ο κοινοτάρχης Κοκκινοτριμιθιάς, Χριστάκης Μελετιές.

Παράλληλα, αυτό που προβληματίζει τους κατοίκους της περιοχής, αλλά και το Κοινοτικό Συμβούλιο είναι κατά πόσο θα παραμείνουν στην περιοχή οι δυνάμεις της Αστυνομίας ή αν έχουν σταλεί προσωρινά, ώστε να αντιμετωπιστεί η κατάσταση και μετά να αποχωρήσουν. Εκτός αυτού, η χρονική συγκυρία που ξέσπασαν τα επεισόδια δεν θεωρείται τυχαία για τον κ. Μελετιέ

«Ήξεραν ότι θα ήταν περιορισμένη η παρουσία της Αστυνομίας, επειδή υπήρχαν παρελάσεις. Κάποιος τους δίδαξε πότε να κάνουν τα επεισόδια και έγιναν την Παρασκευή. Όπως έγινε και πέρσι, που εμείς βγήκαμε έξω και κλείσαμε τον αυτοκινητόδρομο. Την επόμενη μέρα βγήκαν αυτοί και έκλεισαν το δρόμο. Ποιος τους είπε; Κάποιος τους καθοδηγεί».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ανεξέλεγκτη η κατάσταση στο Πουρνάρα-Ξύλο, πέτρες, δακρυγόνα και τραυματισμοί

Θέλουν να φύγει το Πουρνάρα

Οι κάτοικοι της Κοκκινοτριμιθιάς, εν τω μεταξύ, είχαν κάνει συνεδρία δύο εβδομάδες πριν τα επεισόδια και αποφάσισαν όπως στείλουν επιστολές προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ζητώντας του όπως μετακινηθεί άμεσα το Πουρνάρα από την περιοχή.

«Φτάνει πια. Δεν μπορούμε να τρώμε μόνο εμείς τη φάκα. Έχουν περάσει επτά χρόνια, πρέπει να μετακινηθούν. Διαφορετικά να βρουν τρόπους να αντιμετωπιστεί η κατάσταση. Εμείς, όμως, θέλουμε να φύγουν άμεσα από το χωριό μας».

Οι κάτοικοι αναμένεται να δώσουν ένα μικρό περιθώριο, ώστε να δουν κατά πόσο τα νέα μέτρα που έχει ανακοινώσει ο υπουργός θα έχουν αποτέλεσμα και σε αντίθετη περίπτωση θα μελετήσουν μέτρα αντίδρασης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μετανάστες φοβούνται να επιστρέψουν στο Πουρνάρα και πήγαν στην Αστυνομία (pics)

Σημειώνεται ότι, αυτή τη στιγμή στο Κέντρο Φιλοξενίας διαμένουν περίπου 2,000 μετανάστες, όπως αναφέρει αρμόδια πηγή από το Υπουργείο Εσωτερικών, ενώ η χωρητικότητα του Κέντρου είναι για 800-1,000 άτομα. 

Πιθανό να άγγιξαν τις 19,000 οι αιτήσεις ασύλου

Τα επεισόδια της Παρασκευής έχουν προκαλέσει έντονη δυσφορία, τόσο στις αρμόδιες υπηρεσίες, όσο και στις τοπικές αρχές, καθώς μαρτυρούν το τεράστιο πρόβλημα με το μεταναστευτικό που αντιμετωπίζει η Κύπρος. Μάλιστα, το συγκεκριμένο πρόβλημα φαίνεται να διογκώθηκε τους τελευταίους μήνες και ειδικά τον τρέχοντα χρόνο, καθώς μέχρι στιγμής οι αιτήσεις ασύλου που υπάρχουν ενώπιον των αρμόδιων αρχών του κράτους, βάσει των στοιχείων, είναι δεδομένο ότι ξεπέρασαν τις 17,000.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κοντά σε άπιαστο ρεκόρ το μεταναστευτικό, αλλά Συμβασιούχοι… από χρόνου με υγεία

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία από αρμόδια πηγή, μέχρι τον Σεπτέμβριο έχουν καταγραφεί 16,705 αιτήσεις ασύλου, κάτι που έχει ξεπεράσει κατά πολύ τις αιτήσεις που υπήρχαν καθ’ όλη τη χρονιά του 2021, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία, είχαν καταγραφεί 13,235 αιτήσεις για άσυλο.

Αν και μέχρι στιγμής δεν έχουν ανανεωθεί τα στοιχεία και δεν υπάρχει αριθμός για τις αιτήσεις που καταγράφηκαν εντός Οκτωβρίου, ωστόσο αν αναλογιστεί κανείς τα δεδομένα και το γεγονός ότι καθημερινά οι Υπηρεσίες Ασύλου δέχονται 60-100 αιτήσεις, όχι μόνο ξεπέρασαν τις 17,000, είναι πιθανόν να έχουν αγγίξει τις 19,000.

Δόθηκε έμφαση στις απελάσεις

Πάντως, όπως φαίνεται και από τις τοποθετήσεις των αρμοδίων, αυτή τη στιγμή έχει δοθεί έμφαση σε ένα μέτωπο, για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση, με τους αυξανόμενους αριθμούς μεταναστών στην Κύπρο. Στις απελάσεις και εθελούσιες επιστροφές και αυτό φαίνεται από τα στοιχεία που έχουν οι αρμόδιες υπηρεσίες.

Συγκεκριμένα, μέχρι στιγμής έχουν γίνει 6,000 απελάσεις και εθελούσιες επιστροφές και είναι ήδη σχεδόν ο τριπλάσιος αριθμός των απελάσεων που πραγματοποιήθηκαν όλη τη χρονιά του 2021, που ο αριθμός έφτασε τις 2,300. Η συγκεκριμένη πολιτική φαίνεται να ικανοποιεί την Αστυνομία και το Υπουργείο Εσωτερικών, αφού με αυτό τον τρόπο δίνεται μία ανάσα στις αρμόδιες υπηρεσίες, αλλά και τις δομές φιλοξενίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Νωρίτερα η περίφραξη του Πουρνάρα-Οδηγίες Νουρή μετά τα άγρια επεισόδια 

Στο μεταξύ, ο αριθμός των 6,000 απελάσεων μέχρι στιγμής είναι από τους υψηλότερους αριθμούς σε ευρωπαϊκό επίπεδο, κατά αναλογία πληθυσμού, κάτι που έχει επιφέρει χαμόγελα ικανοποίησης στην Κυβέρνηση.

Την ίδια ώρα, η προσοχή στρέφεται και προς το Υπουργείο Δικαιοσύνης και την Αστυνομία, όσον αφορά στους 300 ειδικούς αστυνομικούς, για την επιτήρηση της Πράσινης Γραμμής, καθώς τα στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών φανερώνουν ότι το 93% παράτυπων μεταναστών εισέρχονται στις ελεύθερες περιοχές από την Πράσινη Γραμμή.

Ο Αρχηγός της Αστυνομίας είχε αναφέρει στις δηλώσεις του ότι εντός της εβδομάδας αναμένεται να προκηρυχθούν οι θέσεις, ωστόσο αυτό δεν θα φέρει άμεσα αποτελέσματα, αφού θα χρειαστεί χρόνος για να εκπαιδευτούν και στη συνέχεια να πιάσουν δουλειά. Με αυτά τα δεδομένα, το συμπέρασμα ότι η Μονάδα θα είναι έτοιμη με το νέο χρόνο, φαντάζει να είναι το πιο ορατό σενάριο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών
Το λάθος που κάνουμε όλοι-Γιατί δεν πρέπει να βάζουμε τα αυγά στην πόρτα του ψυγείου
Πολιτικές αναταράξεις στην Ουγγαρία-Έρευνες κατά επικριτή του Όρμπαν λόγω υποψιών για χρηματοδότηση
Αισιοδοξία Κουμή για αντίστοιχες επιδόσεις στις τουριστικές αφίξεις με το 2023 παρά τις προκλήσεις
Τουρίστες βγήκαν για περίπατο και βρήκαν σε σακούλα εκατοντάδες κροτίδες
Υποψήφια στις ευρωεκλογές η Ιταλίδα ακτιβίστρια που κρατείται στην Ουγγαρία
Γιατί το Ιράν δεν έχει κανένα συμφέρον να διαρκέσει η κρίση με το Ισραήλ-Αναλυτές εξηγούν
Πολιτική αντιπαράθεση στα κατεχόμενα για Συμπεράσματα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Ο Μισέλ απάντησε στον Τραμπ για την στήριξη στην Ουκρανία-«Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους»
Ζητά από υποψήφιους δέσμευση για προώθηση των αιτημάτων της ΟΠΑΚ