Έξι διαθεσιμότητες για τον θάνατο Tansu-Κάμερες τον δείχνουν το μεσημέρι χωρίς τραύματα

Με γοργούς ρυθμούς τρέχουν οι δύο παράλληλες έρευνες σε σχέση με τον θάνατο του 41χρονου τουρκοκύπριου κρατούμενου, Tansu Cidan, που βρέθηκε νεκρός το βράδυ της Πέμπτης, με το βάρος των εξετάσεων να έχει πέσει στην αξιολόγηση των κλειστών κυκλωμάτων της πτέρυγας που κρατείτο, τόσο το θύμα όσο και οι οκτώ ύποπτοι που συνελήφθησαν και τελούν υπό κράτηση, ανάμεσα στους οποίους και τούρκος που θεωρείται ο «εγκέφαλος». Την ίδια ώρα, η Διεύθυνση των Φυλακών, μετά από την προκαταρκτική έκθεση που της παραδόθηκε, αναμένεται να θέσει έξι δεσμοφύλακες σε διαθεσιμότητα. 

Στις 8:59 κρατούμενος ειδοποιεί τους δεσμοφύλακες πως ο 41χρονος εντοπίστηκε αναίσθητος στο κελί του, με την Αστυνομία και τις Φυλακές να γυρίζουν προς τα πίσω τις κάμερες της πτέρυγας και να τις εξετάζουν ενδελεχώς, ώστε να εξακριβωθεί τι προηγήθηκε και ποιος ο ρόλος των υπόπτων, με το οπτικό υλικό να αρχίζει να δίνει απαντήσεις. 

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ο πρώτος ύποπτος, που είναι ο τούρκος που διέμενε στο κελί 7, θεωρείται ως το βασικό πρόσωπο στην υπόθεση, αφού φαίνεται να είναι αυτός που ξυλοκόπησε το θύμα, χωρίς να σημαίνει πως δεν συμμετείχαν και άλλα πρόσωπα, αφού όπως ανέφερε ο ανακριτής ενώπιον Δικαστηρίου, τόσο ο βασικός ύποπτος όσο και άλλα δύο πρόσωπα, έφεραν εμφανείς εκδορές, γεγονός που δείχνει πάλη. Ωστόσο, η κάμερα της πτέρυγας δεν καταγράφει οτιδήποτε, αφού το επεισόδιο διαδραματίστηκε εντός του κελιού.

Από την εξέταση των κλειστών κυκλωμάτων, τις τελευταίες ώρες, προτού ο 41χρονος βρεθεί νεκρός, ο εν λόγω τούρκος, φαίνεται να μπαίνει σε διάφορες φάσεις στο κελί του θύματος, όπως και άλλα πρόσωπα εκ των υπόπτων, ενώ τρεις εξ αυτών, συμπεριλαμβανομένου και του βασικού υπόπτου, βρίσκονταν στο κελί του Tansu πριν εντοπιστεί αναίσθητος και στη συνέχεια εξήλθαν. 

Ωστόσο, στο κάδρο των ερευνών έχουν μπει και άλλα πρόσωπα που απεικονίζονται στο κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης και τα οποία δεν βρίσκονται ανάμεσα στους συλληφθέντες, εξού και όπως μας ανέφερε αστυνομική πηγή, δεν αποκλείεται να προκύψουν νέες συλλήψεις, εάν εξασφαλιστεί μαρτυρία. 

Κλειδί στην υπόθεση φαίνεται να αποτελεί ο συγκάτοικος του θύματος, ο οποίος δεν βρίσκεται ανάμεσα στους συλληφθέντες, αφού ενδεχομένως να είναι το πρόσωπο που γνωρίζει κάτι περισσότερο ή αυτός που μπορεί να απαντήσει το ερώτημα πότε είδε χτυπημένο τον 41χρονο. Ωστόσο, και οι κινήσεις του συγκατοίκου του βρίσκονται στο μικροσκόπιο, ώστε να διαφανεί αν είχε οποιαδήποτε εμπλοκή, αφού οι κάμερες καταγράφουν σε κάποιες στιγμές να είναι παρών με τους υπόλοιπους και τον βασικό ύποπτο. Σημειώνεται πως όλοι οι ύποπτοι και το θύμα, φαίνεται να διατηρούσαν φιλικές σχέσεις.   

Από τις έρευνες στις Φυλακές, η Αστυνομία παρέλαβε διάφορα τεκμήρια τα οποία απέστειλε επιστημονικές εξετάσεις, σε μια προσπάθεια να εντοπιστούν στοιχεία που θα δώσουν κατεύθυνση, ενώ ανάμεσα σε αυτά βρίσκεται και μια κλειδωνιά, που δεν ενδεχομένως να χρησιμοποιήθηκε για τα προκληθείσα τραύματα, τα οποία όπως είπε ο ανακριτής ενώπιον Δικαστηρίου, προκλήθηκαν, όχι από αιχμηρό αντικείμενο, αλλά από επιθετικό με πλάτος, που χαρακτηρίζεται ως θρομβώδης.

Παράλληλα, οι τρεις εκ των υπόπτων που φέρουν εκδορές, αναμένεται να περάσουν από ιατροδικαστική εξέταση, η οποία, σύμφωνα με αστυνομική πηγή, αναμένεται να διενεργηθεί εντός των επόμενων ωρών, ενώ αναμένεται να αρχίσει η λήψη καταθέσεων και από τους κρατούμενους της πτέρυγας. 

Έξι δεσμοφύλακες σε διαθεσιμότητα 

Στο μεταξύ, το πρωί παραδόθηκε στα χέρια της Διευθύντριας η προκαταρκτική έκθεση που ζήτησε σε σχέση με τις συνθήκες θανάτου και εάν τα μέλη του προσωπικού υπέπεσαν σε παραλήψεις. 

Μετά από την αξιολόγηση της έκθεσης, η Διευθύντρια αναμένεται να ζητήσει από την ΕΔΥ την διαθεσιμότητα έξι δεσμοφυλάκων, ανάμεσα στους οποίους και ένας λοχίας. 

Σε δηλώσεις της η υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε πως έτυχε ενημέρωσης από την πρώτη στιγμή τόσο από την Διευθύντρια όσο και από τον Αρχηγό, λέγοντας πως «προχώρησε σε διοικητική έρευνα όπως προνοούν οι κανονισμοί, έχει ολοκληρωθεί και σήμερα το πρωί. Έτυχα ενημέρωσης από την Διευθύντρια και έχει υποβληθεί εισήγηση για διαθεσιμότητα πέντε δεσμοφύλακες και ένας λοχία για την διερεύνηση πιθανόν πειθαρχικών αδικημάτων. και θα προχωρήσω με τις νενομισμένες διαδικασίες μέσω της ΕΔΥ και παράλληλα θα διορίσω ερευνών λειτουργό για τα πειθαρχικά».  

Σε ότι αφορά τις έρευνες της Αστυνομίας, ανέφερε πως τυγχάνει ενημέρωσης από τον Αρχηγό, με τον οποίο θα έχει το μεσημέρι συνάντηση ώστε να ενημερωθεί για τις εξελίξεις.

Από την πλευρά της η Διευθύντρια των Φυλακών, ανέφερε πως παράλληλα των έξι διαθεσημοτήτων, διατάχθηκαν και πειθαρχικές έρευνες σε βάρος τεσσάρων μελών του προσωπικού, χωρίς ωστόσο τα πιθανά αδικήματα να σχετίζονται με τον θάνατο του κατάδικου αλλά με στα πλαίσια των ερευνών προέκυψαν ορισμένες παραλήψεις.

Προέκυψε υλικό που δεν τον δείχνει τραυματισμένο 

Την ίδια ώρα, η Άννα Αριστοτέλους δήλωσε πως από περαιτέρω έρευνα στα κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης, εντοπίστηκε το θύμα να καπνίζει στην πόρτα του κελιού του την ίδια μέρα που βρέθηκε νεκρός και ήταν ημίγυμνος, χωρίς όμως να διακρίνονται εξωτερικές κακώσεις. 

Όπως είπε, «δεν μπορώ να εισέλθω στην ουσία της υπόθεσης καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη ποινική έρευνα, όμως πρόκειται για ένα σημαντικό στοιχείο και θα το δώσουμε στην αστυνομία, με την οποία βρισκόμαστε σε ανοιχτή γραμμή. Εντοπίστηκε το θύμα το μεσημέρι κατά τις ενάμιση να καπνίζει, στην είσοδο του κελιού του, ήταν ημίγυμνος και δεν έφερε εξωτερικές κακώσεις. Ωστόσο είναι θέμα περαιτέρω διερεύνησης». 

Η κ. Αριστοτέλους δεν θέλησε να αναφέρει κάτι περαιτέρω επί του προκειμένου, τονίζοντας πως δεν θέλει να επιρεάσει τις έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη, ενώ ανέφερε πως υπάρχουν εκθέσεις δεσμοφυλάκων που αναφέρουν πως τον είχαν δει και δεν έφερε εξωτερικές κακώσεις, εκθέσεις οι οποίες επίσης θα δοθούν στην Αστυνομία.  

Δειτε Επισης

Πυροβολισμοί στα ΚΤΕΛ Κηφισού-Ένας τραυματίας
Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Τραγωδία στη Νότια Αφρική-Λεωφορείο με 46 άτομα έπεσε από γέφυρα, επέζησε μόνο ένα παιδί
Πράσινο φως για μαλλί άφρο και ράστα στους χώρους εργασίας ανάβει η Γαλλία
Απειλητικό μήνυμα Ισλαμικού Κράτους προς Δύση-«Να πλήξουμε τους σταυροφόρους στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και το Ισραήλ»
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Κάθειρξη 19 ετών ζήτησε ο εισαγγελέας στη Γαλλία για τον «βιαστή του Tinder»-«Είναι επικίνδυνος, κατέστρεψε 17 ζωές»
Συνελήφθη στα κατεχόμενα άτομο για «παραβίαση ιδιωτικής ζωής»
Οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν επαναφέρουν τον δημόσιο λιθοβολισμό των γυναικών
Μεγαλώνει ο κύκλος των συλλήψεων για τις πλαστές άδειες οδήγησης αλλά και διαμονής στην ΚΔ