Η εμπλοκή που φέρνει... επιπλοκή στη δίκη Al Jazeera και η αλλαγή ρόλων

Είναι πλέον ξεκάθαρο πως αναμένεται μια μεγάλη δικαστική μάχη, στα πλαίσια της δίκης των τεσσάρων πρωταγωνιστών του Al Jazeera, αφού οι συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων θέλησαν να δείξουν εξαρχής τις προθέσεις τους, θέτοντας σε πρώτο πλάνο τη σύγκρουση συμφέροντος από τον Γενικό και Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα.  

Στην ουσία, είναι η πρώτη φορά, που το Δικαστήριο θα κληθεί να απαντήσει για το εάν προκύπτει ζήτημα γύρω από το γεγονός ότι οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν κατηγορίες για διαβατήρια, τα οποία όμως ενέκριναν Γιώργος Σαββίδης και Σάββας Αγγελίδης, ως τότε μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου.

Στο μεταξύ, την ώρα που το Κακουργιοδικείο θα εξετάζει την προδικαστική ένσταση που αναμένεται να τεθεί από τους δικηγόρους τριών εκ των κατηγορουμένων, Κρις Τριανταφυλλίδη και Γιώργο Παπαϊωάννου, στο μικροσκόπιο της Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς, θα βρίσκεται η καταγγελία της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, η οποία παρέδωσε λίστα των δικηγορικών και λογιστικών γραφείων που παρείχαν υπηρεσίες σε επενδυτές που πολιτογραφήθηκαν μέσω του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος και στην οποία βρίσκεται το δικηγορικό του Σάββα Αγγελίδη.

H αλλαγή των ρόλων του Γενικού και Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, οι οποίοι από μέλη του Υπουργικού που ενέκριναν παράνομες πολιτογραφήσεις έχουν μετατραπεί σε δημόσιοι κατήγοροι των παράνομων αυτών πολιτογραφήσεων, θα έλεγε κανείς πως βρίσκεται σε κομβικό σημείο, αφενός λόγω των μετώπων που είναι ανοιχτά, και αφετέρου, στην περίπτωση που η υπεράσπιση κερδίσει τη μάχη ενώπιον Κακουργιοδικείου, τότε ενδεχομένως αυτή η σύγκρουση συμφέροντος ενδεχομένως να βάλει μπλόκο και σε άλλες υποθέσεις, αφού η Νομική Υπηρεσία θα το βρει ξανά μπροστά της.   

Επιπρόσθετα, μια άλλη ιδιαιτερότητα που προκύπτει, είναι πως οι δημόσιοι κατήγοροι, δηλαδή ο Γενικός και Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας, στα πλαίσια της δίκης, θα βρεθούν «κατηγορούμενοι» της υπεράσπισης των κατηγορουμένων, με το Δικαστήριο να καλείται να αποφασίσει, με βάση τα όσα θα τεθούν ενώπιον του, κατά πόσο προκύπτει ζήτημα εναντίον τους.    

Κατά τη χθεσινή ακροαματική διαδικασία, όπου οι κατηγορούμενοι θα έπρεπε να απαντήσουν παραδοχή ή μη στις πέντε κατηγορίες που αντιμετωπίζουν, Τριανταφυλλίδης και Παπαϊωάννου ζήτησαν αναβολή, αφού ο Γενικός Εισαγγελέας δεν απάντησε στις δυο επιστολές τους που απέστειλαν από τον Σεπτέμβριο. Η μια αφορούσε το πρόσωπο που πολιτογραφήκε και στο οποίο αναφέρονται οι δύο εκ των κατηγοριών, ενώ με την άλλη ζητούσε να πληροφορηθεί εάν ο Εισαγγελέας και ο Βοηθός του, συμμετείχαν ως υπουργοί στα διαβατήρια που αναφέρονται στις πρώτες τρεις κατηγορίες.

Η απάντηση ήρθε τελικά από την εκπρόσωπο της Κατηγορούσας Αρχής, Έλλη Παπαγαπίου, η οποία παραδέχθηκε πως ο Γενικός και Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας συμμετείχαν στις πολιτογραφήσεις για τις οποίες κατηγορούνται οι πρωταγωνιστές του Al Jazeera.

Στο μεταξύ, υπενθυμίζεται πως κατά τον περασμένο Αύγουστο, όταν ο Γενικός Ελεγκτής κλήθηκε ενώπιον της Επιτροπής Ελέγχου να μιλήσει επί των ευρημάτων του που καταγράφονται στην έκθεση για τα διαβατήρια, μεταξύ άλλων ανέφερε πως ο Σάββας Αγγελίδης, ως υπουργός συμμετείχε σε 1000 πολιτογραφήσεις και ο Γιώργος Σαββίδης, ήταν σε περίπου 500-600 πολιτογραφήσεις.

Το Κακουργιοδικείο όρισε την 30η Νοεμβρίου ως ημερομηνία κατά την οποία, πέραν των προδικαστικών ενστάσεων που αναμένεται να κατατεθούν, θα απαγγελθούν κατηγορίες στους τέσσερις κατηγορούμενους. Ωστόσο, μπορεί χθες να μην απάντησαν, οι δικηγόροι τους όμως, έστειλαν το μήνυμα πως η απάντηση θα είναι αρνητική. Μάλιστα, ο Κρις Τριανταφυλλίδης, που εκπροσωπεί τον Δημήτρη Συλλούρη, θέλησε να τονίσει πως η απάντηση θα είναι «αθώος με κεφαλαία».  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έφεραν αναβολή οι αναπάντητες επιστολές-Παραδοχή για εμπλοκή Εισαγγελίας

Δειτε Επισης

Χειροπέδες σε 40χρονο για εμπρησμό οχήματος στην Αραδίππου
Παρανάλωμα του πυρός δύο οχήματα ζεύγους-Καταστράφηκαν ολοσχερώς
Τους ανέκοψαν για έλεγχο και τους τσάκωσαν με πέντε κιλά κάνναβη-Χειροπέδες σε δύο (pics)
Το μπαλάκι στο Εφετείο για αναστολή ποινής στον 82χρονο παππού-Τα νέα δεδομένα και τα σενάρια
Ορόσημο η 10η Μαΐου για ένα ασήκωτο Γολγοθά 19 χρόνων... Ο επίλογος της αρχής του τέλους
Συνελήφθη στα κατεχόμενα άτομο για «παραβίαση ιδιωτικής ζωής»
Μεγαλώνει ο κύκλος των συλλήψεων για τις πλαστές άδειες οδήγησης αλλά και διαμονής στην ΚΔ
Ανοικτή επιστολή από τη μητέρα της αδικοχαμένης Μαριλένας-«Έκλαψα περισσότερο από κάθε άλλη μέρα για την κόρη μου»
Στις 18 Απριλίου απαντά η 47χρονη σε κατηγορίες για κλοπές μέσω καρτών paysafe
Συνελήφθη 16χρονος που οδηγούσε κλοπιμαία μοτοσικλέτα υπό την επήρεια ναρκωτικών