«Μιλούν για παραδειγματισμό, αλλά είμαστε θεατές στην ατιμωρησία σκανδάλων με αξιωματικούς»

Πέραν του ενός μηνός έχει περάσει από την ημέρα που ο ανεξάρτητος ποινικός ανακριτής, Αχιλλέας Αιμιλιανίδης, που κλήθηκε να διερευνήσει το πρωτοφανές σκάνδαλο διαφθοράς που κατήγγειλε η διεύθυνση των φυλακών, με εμπλεκόμενο τον τέως διοικητή της ΥΚΑΝ, Μιχάλη Κατσουνωτό και ακόμα η Νομική Υπηρεσία συνεχίζει να μελετά το πόρισμα, το οποίο εισηγείται τρεις ποινικές διώξεις. Του Μιχάλη Κατσουνωτού, ενός αστυνομικού και του βαρυποινίτη. 

Οι πληροφορίες, με τις εισηγήσεις για διώξεις, δεν διαψεύστηκαν, αντιθέτως πηγές τις επιβεβαιώνουν «άτυπα», ενώ η καθυστέρηση που παρατηρείται στις ανακοινώσεις, σχολιάζεται ποικιλοτρόπως. Ωστόσο, μέχρι σήμερα η Νομική Υπηρεσία, δεν προσδιορίζει τον χρόνο που αναμένεται να προβεί σε ανακοινώσεις. Η Εισαγγελία από την πλευρά της υποστηρίζει πως χρειάζεται χρόνο για μελέτη, ενώ κάποιοι άλλοι βλέπουν προσπάθεια συγκάλυψης και υπάρχουν και αυτοί που βλέπουν επικοινωνιακή στρατηγική, δεδομένου πως εκπνέει και χρονοδιάγραμμα της δεύτερη έρευνας που διατάχθηκε και ακολούθησε των καταγγελιών της Αριστοτέλους, η πλευρά της οποίας έδειξε αντεπίθεση του συστήματος. 

Με αφορμή την καθυστέρηση που παρατηρείται, ο Σύνδεσμος Προστασίας Δικαιωμάτων Φυλακισμένων και Αποφυλακισμένων βγαίνει μπροστά και δίνει στη δημοσιότητα επιστολή κρατουμένων, στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρει πως γινόμαστε θεατές στην ατιμωρισία εγκλημάτων και σκανδάλων στα οποία εμπλέκονται αξιωματικοί της ίδιας της Αστυνομίας. Παράλληλα, δείχνοντας τη δυσαρέσκεια τους προς τους χειρισμούς της πολιτείας, επαναλαμβάνουν τη θέση πως τόσο οι κρατούμενοι, όσο και οι οικογένειές τους, θα παραδώσουν τα εκλογικά τους βιβλιάρια. 

Την ίδια ώρα, οι κρατούμενοι μέσω του Συνδέσμου, αναφέρονται και στο Συμβούλιο Αποφυλακίσεως, το οποίο από τις 26 Ιουλίου, βρίσκεται υπό διάλυση, αφού η Υπουργός Δικαιοσύνης, καθυστέρησε στον διορισμό της νέας σύνθεσης, με αποτέλεσμα, να εκκρεμούν δεκάδες αιτήσεις για αποφυλάκιση προσώπων που πληρούν τα κριτήρια, με βάση τα συνταγματικά τους δικαιώματα. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δυόμιση μήνες για διερεύνηση ο Αιμιλιανίδης, πέραν του ενός και ακόμη μελετά η Εισαγγελία

Αυτούσια η επιστολή

Ο Σύνδεσμος Προστασίας Δικαιωματων Φυλακισμένων και Αποφυλακισμένων θέλει να μεταφέρει το πιο κάτω σημερινό μήνυμα κρατουμένων ημερ. 22.10.22 όπως αυτό παραδόθηκε στο δικηγόρο του Συνδέσμου Αλέξανδρο Κληρίδη κατά τις σημερινές επισκέψεις. 

Άτομα κρατούμενοι στις Κεντρικές Φυλακές κατάδικοι που άκουσαν στις  αποφάσεις για την ποινή τους φράσεις όπως "παραδειγματισμός", "αποτροπή" και σκοπός και στόχος της ποινής, σήμερα είναι μάρτυρες θεατές στην ατιμωρησία των εγκλημάτων και σκανδάλων που βρίσκουν εμπλεκόμενα άτομα και αξιωματικούς της ίδιας της Αστυνομίας.

Και όχι μόνο αυτό αλλά εξακολουθούν να βλέπουν τον πόλεμο εναντίων της Διεύθυνσης των Κεντρικών Φυλακών να συνεχίζεται πάρα του ότι σχεδόν όλες οι έρευνες που είχαν διαταχθεί από το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα ολοκληρώθηκαν με την Διεύθυνση να απαλλάσσεται παρά την σπίλωση.

Οι ίδιοι οι κρατούμενοι απορούν τι μήνυμα αφήνει η κοινωνία προς όλους αλλά και τι παράδειγμα/προηγούμενο αφήνει συγκεκριμένα προς τους επόμενους αξιωματικούς της Αστυνομίας, όταν τέτοια συμπεριφορά δεν επιφέρει καμία ποινή, καμία ποινική υπόθεση και αποτελεί μόνο αιτία για μετάθεση.

Την ίδια ώρα, υπάρχει πλήρη αδιαφορία στα όσα οι ίδιοι οι κρατούμενοι δικαιούνται και στερούνται λόγο της απραξίας των αρμοδίων. Εξακολουθεί να μην έχει διοριστεί Συμβούλιο Αποφυλάκισης, οι αιτήσεις για αποφυλάκιση με όρους εκκρεμούν και πολλαπλασιάζονται χωρίς καμία ενημέρωση ως προς το πότε να αναμένουν να εξεταστούν τα αιτήματα τους.

Όπως είπαν και κατά την προηγούμενη τους επιστολή ημερ. 03.08.22 και θέλουν να επαναλάβουν με τον πλέον πιο έντονο και αυστηρό τρόπο, οι ίδιοι και οι οικογένειες τους είναι έτοιμοι να παραδώσουν τα εκλογικά τους βιβλιάρια και να μην ψηφίσουν σε αυτές τις εκλογές αν δεν μαρτυρίσουν οι ίδιοι αλλαγές στην πιο πάνω συμπεριφορά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Συνελήφθησαν δεκατρία πρόσωπα που εργάζονταν παράνομα
Πτώμα σε αποσύνθεση εντοπίστηκε σε βραχώδη περιοχή στη Σωτήρα
Ενώπιον της Βουλής πρόταση νόμου για ποινές σε ακτιβιστές που κυνηγούν τους... κυνηγούς
Στο εδώλιο για κλοπή 77 ευρώ από παγκάρι, υποστήριξε πως τα είχα ανάγκη-«Να μου κοπούν τα χέρια αν το ξανά κάνω»
Οι επικίνδυνες παραλίες, οι πολίτες που αγνοούν τον κίνδυνο και οι ενέργειες διάσωσης του ΚΣΕΔ
Μοιάζει με... πόλεμο η προσφυγή για παύση Ελεγκτή-Το deja vu με πρωταγωνιστές της υπόθεσης Ρίκκου
Πρώτη στην ΕΕ στις νέες αιτήσεις ασύλου κατ' αναλογία με τον πληθυσμό η Κύπρος τον Ιανουάριο
Σύγκρουση οχημάτων στον αυτοκινητόδρομο-Έκλεισε η μία λωρίδα
Ενημέρωσε τον INTOSAI για την συνέντευξη Αγγελίδη ο Γενικός Ελεγκτής
Η ανακοίνωση της οικογένειας για τον θάνατο της οκτάχρονης-Περιμένει τον ιατρικό φάκελο