Χωρίς σύνθεση το Συμβούλιο Αποφυλακίσεως, περιμένουν Δράκου από τον Ιούλιο

Την ώρα που το Συμβούλιο Αποφυλακίσεως έχει δεχθεί πλήγμα στην αμεροληψία του, στον απόηχο του σκανδάλου διαφθοράς που κατήγγειλε η Διεύθυνση των Φυλακών σε βάρος του τέως Διοικητή της ΥΚΑΝ, Μιχάλη Κατσουνωτού, ο οποίος συνομιλούσε με βαρυποινίτη και στον οποίο φέρεται να υποσχέθηκε βοήθεια στην αίτηση αποφυλάκισης του, με άλλους κρατούμενους μάλιστα να καταγγέλλουν παρεμβάσεις και αλά καρτ αποφάσεις, η υπουργός Δικαιοσύνης δεν προχώρησε στη σύσταση νέου Συμβουλίου, με αποτέλεσμα δεκάδες αιτήσεις να παραμένουν στα συρτάρια, γεγονός που από τη μία επιβαρύνει το πρόβλημα υπερπληθυσμού στο Σωφρονιστικό Ίδρυμα και από την άλλη θέτει ζήτημα παραβίασης συνταγματικό δικαιωμάτων. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ρεκόρ υπερπληθυσμού λόγω μεταναστών, πέφτουν στο πάτωμα-Χωρίς σύνθεση το Parole

Η θητεία του Συμβουλίου Αποφυλακίσεως (Parole), το οποίο βρέθηκε στο στόχαστρο των ερευνών του Αχιλλέα Αιμιλιανίδη που κλήθηκε να διερευνήσει το σκάνδαλο, ολοκληρώθηκε το καλοκαίρι, χωρίς ωστόσο μέχρι σήμερα η υπουργός Δικαιοσύνης, που είναι η καθ΄ ύλην αρμόδια, να έχει προβεί στη σύσταση νέας σύνθεσης, ώστε να εξετάζει τις αιτήσεις καταδικασθέντων που πληρούν τα κριτήρια για αποφυλάκιση, με βάση τη σχετική νομοθεσία.   

Σύμφωνα με τον δικηγόρο του Συνδέσμου Προστασίας των Δικαιωμάτων Φυλακισμένων, Αλέξανδρο Κληρίδη, μετά από αρκετά παράπονα που έλαβε από κρατούμενους πως οι αιτήσεις για αποφυλάκιση βρίσκονται στον πάγο, απέστειλε επιστολή στο Συμβούλιο Αποφυλακίσεως, με την γραμματέα να του απαντά πως έληξε η θητεία του από τις 26 Ιουλίου. Έκτοτε, η υπουργός Δικαιοσύνης, δεν προχώρησε στην σύσταση νέου Συμβουλίου, το οποίο εγκρίνεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με αποτέλεσμα οι αιτήσεις, οι οποίες υπολογίζονται περίπου στις 100, να παραμένουν στοιβαγμένες, γεγονός που επιβαρύνει το πρόβλημα του υπερπληθυσμού.  

Ως εκ τούτου, ο Αλέξανδρος Κληρίδης απέστειλε επιστολή στην υπουργό Δικαιοσύνης, με την οποία αναφέρει πως «όπως μπορεί να γνωρίζεται η προηγούμενη σύνθεση του Συμβουλίου Αποφυλάκισης αποδεσμεύτηκε των καθηκόντων της κατά ή περί τις 26/722 και αναμένεται από τότε να διοριστεί η νέα σύνθεση που θα εξετάσει αιτήσεις κρατουμένων όπως αυτές εκκρεμούσαν κατά την πιο πάνω ημερομηνία αλλά και έχουν καταχωρηθεί από εκείνη την ημέρα μέχρι σήμερα». 

Μέχρι στιγμής, όπως αναφέρει στην υπουργό, δεν υπάρχει καμία ενημέρωση ως προς το πότε αναμένεται να υπάρξει ο διορισμός της νέας σύνθεσης και πότε θα πρέπει να αναμένουν οι κρατούμενοι να ακουστούν από το νέο Συμβούλιο. «Αποτέλεσμα τούτου, είναι να παραβιάζονται ουσιαστικά Συνταγματικά Δικαιώματα τους όπως το δικαίωμα να εξετάζετε το αίτημα τους εντός εύλογου χρόνου αλλά και να παρέχεται από το κράτος η διαδικασία για να μπορεί να εξεταστεί το αίτημα τους». 

Ο Αλέξανδρος Κληρίδης καλεί μέσω της επιστολής του την υπουργό Δικαιοσύνης να τον ενημερώσει το συντομότερο δυνατό ως προς το πότε χρονικά αναμένεται ο διορισμός της νέας σύνθεσης του Συμβουλίου Αποφυλακίσεως, ώστε να ενημερώσει τόσο τους κρατούμενους, όσο και τις οικογένειες τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δριμύ κατηγορώ Αντωνίου σε Δράκου-«Οι έμποροι και όσοι έκλεψαν εκ. είναι έξω»

Λάβρος η Αντωνίου 

Για το εν λόγω ζήτημα τοποθετήθηκε και η πρόεδρος του Συνδέσμου Φυλακισμένων και Αποφυλακισθέντων, Άννα Αντωνίου, η οποία με έντονο ύφος τονίζει πως η υπουργός Δικαιοσύνης θα έπρεπε να αναζητήσει τα νέα άτομα του Συμβουλίου πριν την ολοκλήρωση της θητείας του, ώστε να προχωρήσει άμεσα στη νέα σύνθεση του, προκειμένου να εξετάζονται οι αιτήσεις και όχι να βρίσκεται στον αέρα εδώ και σχεδόν τρεις μήνες. 

«Τι κάνει η υπουργός;», διερωτήθηκε η κ. Αντωνίου, λέγοντας πως, «έπρεπε ήδη να διορίσει νέο Συμβούλιου, είναι η δουλειά της. Έπρεπε να ψάξει για τα άτομα έξι μήνες προηγουμένως. Την καλώ να μας απαντήσει. Γιατί δεν υπάρχει ακόμα Συμβούλιο;». 

Η κ. Αντωνίου ανέφερε πως υπάρχουν δεκάδες αιτήσεις που βρίσκονται στο περίμενε, ενώ όσο ο χρόνος περνάει, ο αριθμός αυξάνεται. 

Κληθείς να σχολιάσει τις καταγγελίες κρατουμένων που κάνουν λόγο για παρεμβάσεις στο Συμβούλιο Αποφυλακίσεως, στον απόηχο του σκανδάλου με τον τέως Διοικητή της ΥΚΑΝ, η κ. Αντωνίου ανέφερε πως το Συμβούλιο δεν θα έπρεπε να ζητά τη θέση της Αστυνομίας για την εξέταση αιτήσεων κρατουμένων, λέγοντας πως η δουλειά των Αρχών τελειώνει με την ολοκλήρωση της διερεύνησης μιας υπόθεσης.

«Τι σχέση έχει η Αστυνομία με τον φυλακισμένο που μπορεί να είναι στη φυλακή οκτώ δέκα χρόνια; Το τι σκέφτεται, τι θέλει και γιατί το θέλει είναι άλλο πράγμα, είναι πρόβλημα τους. Σχεδόν σε όλες τις αιτήσεις λένε όχι στην αποφυλάκιση. Δεν είναι δουλειά τους οι φυλακισμένοι», ανέφερε η κ. Αντωνίου, ενώ σε ότι αφορά τις καταγγελίες για παρεμβάσεις, υπέδειξε πως υπάρχουν καταγγελίες από αρκετούς κρατούμενους και παρέπεμψε στην υπόθεση του βαρυποινίτη. «Μα το είπε ξεκάθαρα ο βαρυποινίτης, πως του υποσχέθηκε πως θα τον βοηθήσει στην αίτηση αποφυλάκιση του. Μόνο από αυτό καταλαβαίνετε... Υπάρχουν όπως αρκετές καταγγελίες από κρατούμενους. Υπάρχουν για παράδειγμα περιπτώσεις όπου κάποιος που ήταν πέντε χρόνια μέσα αποφυλακίστηκε από το Συμβούλιο, ενώ άλλος που είναι δεκαπέντε όχι. Για αυτό εμείς ζητούμε διαφάνεια. Πότε πήγε η αίτηση; Ποιο το σκεπτικό; Γιατί αυτός και γιατί ο άλλος;»

Η κ. Αντωνίου κάλεσε την υπουργό Δικαιοσύνης όπως προχωρήσει άμεσα στον διορισμό της νέας σύνθεσης του Συμβουλίου Αποφυλακίσεως, τονίζοντας πως παραβιάζονται συνταγματικά δικαιώματα. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Παραπληροφόρησε η Αστυνομία για κατάδικους με βούλα Ανωτάτου-Έκοψε αποφυλακίσεις

Δειτε Επισης

Έρευνες στη θάλασσα για το άλλο μισό πτώμα-Στο μικροσκόπιο δύο υποθέσεις αγνοούμενων μεταναστών
Συγκάλεσε Εθνικό Συμβούλιο ο Πρόεδρος-Ενημερώνει αρχηγούς κομμάτων για τις εξελίξεις στο Κυπριακό
Δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να ανήκει σε μετανάστη το πτώμα-«Υπάρχει υπόνοια ότι πρόκειται για γυναίκα»
Προσπάθησε να επηρεάσει μάρτυρα για να καταθέσει υπέρ του φίλου της και συνελήφθη
Συνελήφθη 66χρονος για κλοπή μοτοσικλέτας στην Πάφο
Συνελήφθησαν δεκατρία πρόσωπα που εργάζονταν παράνομα
Οι ένοπλες δυνάμεις της Ονδούρας προχώρησαν στην κατάσχεση άνω των 2,8 τόνων κοκαΐνης (pics)
Συνελήφθησαν σωφρονιστικοί υπάλληλοι στην Ιταλία για επιθέσεις σε βάρος ανηλίκων εγκλείστων
Πτώμα σε αποσύνθεση εντοπίστηκε σε βραχώδη περιοχή στη Σωτήρα
Παγιδευμένος στη διογκούμενη θεσμική κρίση ο Πρόεδρος-O αντίκτυπος και το ντόμινο από τη πιθανή προσφυγή