Παζλ σχεδόν δύο ετών το πόρισμα Αιμιλιανίδη-Δείχνουν και συνωμοσία τα ευρήματα

Έχει περάσει ένας μήνας, από τότε που η Νομική Υπηρεσία μελετά το πόρισμα του Αχιλλέα Αιμιλιανίδη, σε σχέση με το πρωτοφανές σκάνδαλο διαφθοράς που κατήγγειλε η Διεύθυνση των Κεντρικών Φυλακών, σε βάρος του πρώην Διοικητής της ΥΚΑΝ και νυν Διοικητή της Λιμενικής, Μιχάλη Κατσουνωτού και ακόμη δεν υπάρχει κάτι νεότερο προς ενημέρωση, γεγονός που από τη μία δημιουργεί συσκότιση και από την άλλη έχει αναπτύξει μια παραφιλολογία, με τις πληροφορίες να δίνουν και να παίρνουν.  

Ο Αχιλλέας Αιμιλιανίδης πέρασε το κατώφλι της Νομικής Υπηρεσίας το απόγευμα της 15ης Σεπτεμβρίου, έχοντας στα χέρια του πέντε box files, τα οποία ήταν γεμάτα με τα ευρήματα της ποινικής έρευνάς του, έπειτα από την οποία εισηγείται τρείς διώξεις. Του Μιχάλη Κατσουνωτού, ενός αστυνομικού και του βαρυποινίτη. Από τότε, μέχρι και σήμερα η Νομική Υπηρεσία τηρεί σιγή ιχθύος, όσον αφορά στη συγκεκριμένη υπόθεση, με τις μόνες τοποθετήσεις από πλευράς της να είναι ότι, λόγω του μεγέθους του πορίσματος, που ειρήσθω εν παρόδω αποτελείται από 660 σελίδες, όπως ανακοίνωσε η υπουργός Δικαιοσύνης, δεν μπορεί να προσδιοριστεί χρονικός ορίζοντας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τι καταγράφει τελικά ο Αιμιλιανίδης και γιατί η τόση καθυστέρηση στις αποφάσεις;

Αυτή ήταν η δήλωση του Γενικού Εισαγγελέα, στις 3 Οκτωβρίου, όταν προέβη σε ανακοινώσεις σχετικά με το πόρισμα της υπόθεσης του 26χρονου εθνοφρουρού Θανάση Νικολάου, το οποίο, μετά από ένα χρόνο, παραδόθηκε την ίδια ημέρα που παραδόθηκε και το πόρισμα του κ. Αιμιλιανίδη, ενδεχομένως και για επικοινωνιακούς λόγους.

Ένα μήνα μετά, η τοποθέτηση, ως προς το πότε αναμένεται να υπάρχει οποιαδήποτε εξέλιξη επί του θέματος, παραμένει η ίδια, με αρμόδια πηγή από τη Νομική Υπηρεσία να αναφέρει ότι πρόκειται για μία αστυνομική έρευνα, που χρειάζεται χρόνο να μελετηθεί ενδελεχώς, χωρίς ωστόσο να προσδιορίζεται ο χρόνος των ανακοινώσεων. 

Πολλοί είναι αυτοί που θεωρούν πως η καθυστέρηση επιβεβαιώνει με έμμεσο τρόπο τις εισηγήσεις του ανεξάρτητου ποινικού ανακριτή, οι οποίοι στο μεταξύ ουδέποτε διαψεύστηκαν, αφού ενδεχομένως σε μια αντίθετη περίπτωση, δηλαδή που το πόρισμα θα ήταν «καθαρό», θα υπήρχαν ήδη ανακοινώσεις, προς αποφυγή λανθασμένων εντυπώσεων. 

Ωστόσο, πηγές από την Νομική Υπηρεσία επιβεβαιώνουν «άτυπα» τις εισηγήσεις του Αχιλλέα Αιμιλιανίδη, ωστόσο το πόρισμα και οι μαρτυρίες που συνέλεξε ο ανεξάρτητος ανακριτής, μελετώνται ενδελεχώς, με κάποιους να βλέπουν σκιές γύρω από την καθυστέρηση στην μελέτη, δεδομένου πως ο κ. Αιμιλιανίδης είναι ένας έγκριτος νομικός, με πλούσια εμπειρία στις ποινικές υποθέσεις, γνώστης των νομοθεσιών και χαρακτηρίζεται της «λεπτομέρειας».   

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ανακάλεσε τελικά την άδεια, επέστρεψε ο Κατσουνωτός-Υπό μελέτη ακόμη το πόρισμα

Όπως αναφέρουν πληροφορίες από την Εισαγγελία, το πόρισμα είναι ογκωδέστατο, περιλαμβάνει δεκάδες καταθέσεις από διάφορα πρόσωπα, που δεν προέρχονται μόνο από τις Φυλακές, ενώ ο Αχιλλέας Αιμιλιανίδης κάλυψε διάφορες πτυχές και μελέτησε διάφορους ισχυρισμούς προτού καταλήξει στα ευρήματα του, ενώ υπάρχουν ενισχυτικές και επιβεβαιωτικές μαρτυρίες, που αφορούν γεγονότα, συμπεριφορές και ενέργειες των προσώπων που εισηγείται τη δίωξη τους.

Παράλληλα, πληροφορίες αναφέρουν πως από τις μαρτυρίες που καταγράφονται στο πόρισμα, φαίνεται να υποδεικνύονται αδικήματα που αφορούν διαφθορά και κατάχρηση εξουσίας, αλλά και συνωμοσίας. Και αυτό ενδεχομένως, γιατί εντοπίστηκαν μηνύματα που όπου οι εμπλεκόμενοι έψαχναν στοιχεία που θα έπλητταν την Διεύθυνση των Φυλακών ή ο βαρυποινίτης λάμβανε βίντεο που απέστελλε, κάποια από τα οποία, σύμφωνα με τις μαρτυρίες που κατατέθηκαν, να ήταν σκηνοθετημένα έναντι ανταλλαγμάτων, ενώ υπάρχει μήνυμα όπου ο κρατούμενος ζητούσε βίντεο από πρόσωπο, το οποίο ωστόσο ήταν επί προηγούμενης Διεύθυνσης, λέγοντας του «να κόψει» το πρόσωπο του και να του το αποστείλει.    

Επίσης, πρόσωπα κατέθεσαν για τις ενέργειες στις οποίες προέβη ο Μιχάλης Κατσουνωτός μετά που έλαβε γνώση πως εντοπίστηκε και κατασχέθηκε το κινητό του βαρυποινίτη, εναντίον του οποίου στο μεταξύ, υπάρχουν αρκετές μαρτυρίες από πρόσωπα κλειδιά, που τον «δίνουν» στις καταθέσεις τους. Κάποιες μάλιστα, θεωρούνται καθοριστικής σημασίας, αφού πρόκειται για πρόσωπα που ήταν αρκετά κοντά του και τους εκμυστηρευόταν πράγματα, ενώ έδειξαν επικοινωνίες από πέρσι, μέσω άλλης εφαρμογής στο κινητό, η οποία στη συνέχεια αντικαταστάθηκε με άλλη, η οποία ήταν πιο «ασφαλής».  

Επιπρόσθετα, στο πόρισμα καταγράφονται μαρτυρίες από πρόσωπα που έδειξαν παρεμβάσεις σε διαδικασίες και προτεινόμενα deal σε πρόσωπα, με ένα από αυτούς να καταθέτει πως του προσφέρθηκε να εφοδιαστεί με κινητό ώστε να αποστέλλει πληροφορίες από «μέσα», ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει και άλλη μαρτυρία που κάνει λόγο για συγκεκριμένη πρόταση. 

Πέραν των μαρτυριών και των εγγράφων που κατατέθηκαν, στο πόρισμα υπάρχουν και άλλα στοιχεία σε σχέση με ισχυρισμούς συγκεκριμένων προσώπων, τα οποία μάλιστα επιβεβαιώνονται από γραπτά μηνύματα. 

Στο μεταξύ, υπενθυμίζεται πως το κινητό τεκμήριο πέρασε από δικανικό έλεγχο, τα αποτελέσματα του οποίου περιλαμβάνονται, αφού πρόκειται για επιστημονική μαρτυρία που επιβεβαιώνει την παράνομη συνομιλία, το περιεχόμενο της οποίας θεωρείται σημαντικό. Μάλιστα, το τεκμήριο υπάρχουν βίντεο και μηνύματα που δεν σχετίζονται μόνο με αυτή την υπόθεση, αλλά και για άλλες.   

Την ίδια ώρα, στο πόρισμα του Αχιλλέα Αιμιλιανίδη, πάντως, δεν φαίνεται να υπάρχουν οποιαδήποτε έγγραφα που να δείχνουν την εμπλοκή προϊσταμένων, δηλαδή να είχαν γνώση για την επικοινωνία, παρά κάποιες αναφορές σε γραπτά μηνύματα, ενώ παράλληλα καταγράφονται τα κίνητρα, στα οποία κατέληξε ο ανακριτής με βάση το μαρτυρικό υλικό. 

Επίσης, προκύπτουν μια σειρά από γεγονότα, με επίκεντρο τα τελευταία περίπου δύο χρόνια, όπου στη φυλακή βρέθηκαν συγκεκριμένα πρόσωπα. Είναι επίσης σε αυτά τα πλαίσια, που κάποιοι μίλησαν και για το πρόγραμμα μαρτύρων της ΥΚΑΝ, στο οποίο εντάχθηκαν κατάδικοι, καταγγέλλοντας ευνοϊκή μεταχείριση και στημένες υποθέσεις με ανταλλάγματα. Επιπρόσθετα, υπάρχουν καταγγελίες, που επίσης αφορούν υποθέσεις των τελευταίων δύο ετών, για παρεμβάσεις στο Συμβούλιο Αποφυλακίσεως, με την πρόεδρο του οποίου φαίνεται, με βάση τα μηνύματα που είδαν το φως της δημοσιότητας, να είχε επικοινωνία ο Μιχάλης Κατσουνωτός, ο οποίος φέρεται να μεσολάβησε για βοηθηθεί ο βαρυποινίτης στην αίτηση για αποφυλάκιση του. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Παραμύθι δίχως… Δράκο!

Θα δοθεί το πόρισμα στην πλευρά Αριστοτέλους;

Ένα άλλο σημαντικό κεφάλαιο της συγκεκριμένης υπόθεσης είναι κατά πόσο η Νομική Υπηρεσία θα ακολουθήσει την ίδια τακτική με αυτή που τήρησε στην υπόθεση Θανάση, όσον αφορά στην παράδοση του πορίσματος στην πλευρά της Αριστοτέλους, για τα επόμενα της νομικά βήματα.

Όπως μας ανέφερε πηγή, μέχρι στιγμής δεν υποβλήθηκε τέτοιο αίτημα στον Γενικό Εισαγγελέα από πλευράς των δικηγόρων της Αριστοτέλους, ωστόσο κάτι τέτοιο θεωρείται απομακρυσμένο σενάριο και η απάντηση πιθανόν να είναι αρνητική, εντούτοις, όπως μας αναφέρθηκε, τον τελικό λόγο τον έχει ο Γιώργος Σαββίδης. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι συγκυρίες βάρυναν στη ζυγαριά της Δικαιοσύνης...

Δειτε Επισης

Πυροβολισμοί στα ΚΤΕΛ Κηφισού-Ένας τραυματίας
Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Τραγωδία στη Νότια Αφρική-Λεωφορείο με 46 άτομα έπεσε από γέφυρα, επέζησε μόνο ένα παιδί
Πράσινο φως για μαλλί άφρο και ράστα στους χώρους εργασίας ανάβει η Γαλλία
Απειλητικό μήνυμα Ισλαμικού Κράτους προς Δύση-«Να πλήξουμε τους σταυροφόρους στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και το Ισραήλ»
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Κάθειρξη 19 ετών ζήτησε ο εισαγγελέας στη Γαλλία για τον «βιαστή του Tinder»-«Είναι επικίνδυνος, κατέστρεψε 17 ζωές»
Συνελήφθη στα κατεχόμενα άτομο για «παραβίαση ιδιωτικής ζωής»
Οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν επαναφέρουν τον δημόσιο λιθοβολισμό των γυναικών
Μεγαλώνει ο κύκλος των συλλήψεων για τις πλαστές άδειες οδήγησης αλλά και διαμονής στην ΚΔ