Τι καταγράφει τελικά ο Αιμιλιανίδης και γιατί η τόση καθυστέρηση στις αποφάσεις;

Πάνε τώρα είκοσι έξι μέρες από τότε που ο ανεξάρτητος ποινικός ανακριτής, Αχιλλέας Αιμιλιανίδης, παρέδωσε το ογκωδέστατο πόρισα του, σε σχέση με το πρωτοφανές σκάνδαλο διαφθοράς που κατήγγειλε η Διεύθυνση των Φυλακών, με την εμπλοκή του τέως Διοικητή της ΥΚΑΝ, Μιχάλη Κατσουνωτού, στον Γενικό και Βοηθό Εισαγγελέα, με την Νομική Υπηρεσία ωστόσο να μελετά ακόμη τα ευρήματα του, χωρίς να είναι σε θέση, όπως ανέφερε ο Γιώργος Σαββίδης πριν από λίγες ημέρες, να θέσει χρονοδιάγραμμα ως προς το πότε αναμένονται οι ανακοινώσεις. Γεγονός που δίνει το δικαίωμα για παραφιλολογία και σεναριολογία, αφού έχει περάσει σχεδόν το μισό του χρόνου που χρειάστηκε ο ανεξάρτητος ανακριτής, όχι για μελέτη, αλλά για τη λήψη δεκάδων καταθέσεων και αξιολόγηση στοιχείων. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ανακάλεσε τελικά την άδεια, επέστρεψε ο Κατσουνωτός-Υπό μελέτη ακόμη το πόρισμα

Μετά την παράδοση του πορίσματος, απανωτά δημοσιεύματα έκαναν λόγο για τρεις ποινικές διώξεις που εισηγείται ο Αχιλλέας Αιμιλιανίδης. Του Μιχάλη Κατσουνωτού, ενός δεύτερου αστυνομικού και του βαρυποινίτη με τον οποίο φέρεται να συνομιλούσε παράνομα ο τέως Διοικητής της ΥΚΑΝ. Τα εν λόγω δημοσιεύματα μπορεί να μην επιβεβαιώθηκαν επίσημα από την Νομική Υπηρεσία, ωστόσο ούτε διαψεύστηκαν, αντιθέτως πηγές από την Εισαγγελία επιβεβαιώνουν «άτυπα» τις εισηγήσεις του Αχιλλλέα Αιμιλιανίδη, το πόρισμα του οποίου μελετάται. 

Εξάλλου, είναι και αυτοί που θεωρούν πως σε περίπτωση που ο Αχιλλέας Αιμιλιανίδης δεν εισηγείτο ποινικές διώξεις, τα δημοσιεύματα όχι μόνο θα διαψεύδονταν, αλλά ενδεχομένως να υπήρχαν και ήδη ανακοινώσεις, χωρίς καν να μελετηθεί εις βάθος το πόρισμα αλλά με βάση την κατάληξη του ανεξάρτητου ανακριτή, αφού θα ήταν θέμα χρόνου να αναγνωστεί από την Εισαγγελία και να ανακοινωθεί, προς αποφυγή λανθασμένων εντυπώσεων. Από την άλλη, θα έλεγε κανείς πως μοιάζει απομακρυσμένο το σενάριο ο ανεξάρτητος ανακριτής να μην εισηγείται διώξεις, αλλά η Νομική Υπηρεσία να θεωρεί το αντίθετο και ως εκ τούτου εξετάζει ενδελεχώς τις μαρτυρίες για να ανατρέψει την κατάληξη του Αχιλλέα Αιμιλιανίδη, τον οποίο στο μεταξύ, η ίδια διόρισε. Και αυτό, όχι γιατί αποκλείεται ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αλλά λαμβάνοντας υπόψη τις πληροφορίες που ήθελαν αρμόδιους να είναι ενήμεροι, αλλά επιδείχθηκε διστακτικότητα στην αντίδραση τους, αναμένοντας επίσημη γραπτή καταγγελία.  

Για όσους δεν γνωρίζουν, ο Αχιλλέας Αιμιλιανίδης θεωρείται από τον νομικό κόσμο, και όχι μόνο, ένας έγκριτος δικηγόρος, ενώ χαρακτηρίζεται «της λεπτομέρειας». Κάτι το οποίο ενδεχομένως να διαδραμάτισε ρόλο στις έρευνες του, αφού όπως ενημέρωσε η υπουργός Δικαιοσύνης που δεν γνωρίζει τι εισηγείται, το πόρισμα του περιλαμβάνει 660 σελίδες. Σημειώνεται πως το πόρισμα για την εν τέλει δολοφονία του άτυχου Θανάση, που διήρκησε σχεδόν ένα χρόνο και την οποία διερευνούσαν δύο ανακριτές, απαριθμείται, όπως ανακοινώθηκε, από 92 σελίδες. Δηλαδή, 568 σελίδες λιγότερες από αυτό του Αχιλλέα Αιμιλιανίδη, ο οποίος ολοκλήρωσε τις έρευνες του σε διάστημα περίπου δύο μηνών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Παραμύθι δίχως… Δράκο!

Θα μπορούσε να πει κάποιος, πως η καθυστέρηση που παρατηρείται στην ανακοίνωση των αποφάσεων της Εισαγγελίας, με βάση το πόρισμα, επιβεβαιώνει με έμμεσο τρόπο τις εισηγήσεις για διώξεις. Ως προς τι όμως η καθυστέρηση στις τελικές αποφάσεις; Ένα ερώτημα, πίσω από το οποίο ο κάθε ένας δίνει τον δικό του λόγο, με τους καχύποπτους βέβαια να κάνουν τα δικά τους σενάρια, ειδικότερα μετά τις δηλώσεις του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, ο οποίος ανέφερε σε συνέντευξη του πως τα πορίσματα δεν είναι δεσμευτικά. Εκτός και αν η καθυστέρηση έχει να κάνει με την δεύτερη έρευνα που διατάχθηκε για τις Φυλακές, ώστε οι ανακοινώσεις να συμπίπτουν, για επικοινωνιακούς λόγους, όπως έγινε και στην παράδοση των πορισμάτων Κατσουνωτού και Θανάση, που παραδόθηκαν την ίδια ημέρα.

Πέραν της σεναριολογίας, πληροφορίες αναφέρουν πως η Νομική Υπηρεσία εξετάζει ενδελεχώς το πόρισμα του ανεξάρτητου ανακριτή, ο οποίος επισυνάπτει δεκάδες μαρτυρίες, τόσο από τις Φυλακές όσο και από την Αστυνομία, αλλά και από άλλα πρόσωπα, ενώ στο πόρισμα υπάρχουν και τα αποτελέσματα του δικανικού ελέγχου από το κινητό του βαρυποινίτη, το οποίο, εξετάστηκε από ιδιώτη εμπειρογνώμονα που ενέκρινε ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας.

Όπως μας ανέφερε πηγή, πέραν των βασικών μαρτυριών, εξετάζεται όλο το μαρτυρικό υλικό, στο οποίο βασίστηκε ο Αχιλλέας Αιμιλιανίδης για τις εισηγήσεις του, με βάση τις οποίες θεωρεί πως δικαιολογούνται οι διώξεις τριών προσώπων.  

Η επικοινωνία του τέως Διοικητή της ΥΚΑΝ με τον βαρυποινίτη, αποτελεί αδιαμφισβήτητο γεγονός, αφού αποδείχθηκε και επιστημονικά από τον δικανικό έλεγχο, ενώ σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στο πόρισμα υπάρχουν μαρτυρίες που δείχνουν μια σειρά από γεγονότα, που προηγήθηκαν και ακολούθησαν. Των μαρτυριών αυτών, υπάρχουν και άλλες ενισχυτικές μαρτυρίες σε σχέση με τη συμπεριφορά και τις ενέργειες τόσο του βαρυποινίτη, όσο και του Μιχάλη Κατσουνωτού, τις οποίες έδεσε ο Αχιλλέας Αιμιλιανίδης, για να καταλήξει στα ευρήματα του. Μάλιστα, όπως μας αναφέρθηκε από πηγή, ο ανεξάρτητος ανακριτής κάλυψε διάφορες πτυχές και διερεύνησε διάφορους ισχυρισμούς, καταλήγοντας στα συμπεράσματα του με βάση όλα τα στοιχεία που είχε ενώπιον του, ενώ καταλήγει και στα κίνητρα πίσω από τα αδικήματα που εντοπίζει.

Το αν τελικά έχουν σχέση τα ευρήματα και τα όσα καταγράφει το πόρισμα που εισηγείται διώξεις με την καθυστέρηση από πλετράς Νομικής Υπηρεσίας, είναι κάτι που θα διαφανεί με τις τελικές ανακοινώσεις… Πάντως, πηγές επιμένουν να αναφέρουν πως υπάρχουν ακόμη άγνωστες πτυχές του σκανδάλου διαφθοράς που δεν είδαν το φως της δημοσιότητας...    

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι συγκυρίες βάρυναν στη ζυγαριά της Δικαιοσύνης...

Δειτε Επισης

Υπό πλήρη έλεγχο η δασική πυρκαγιά στο Κρατικό Δάσος Λεμεσού
Ανακρίθηκε αριθμός ατόμων για την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη
Πέντε νέες κάμερες σε λειτουργία στη Λεμεσό από τη Δευτέρα-Η ανακοίνωση της Αστυνομίας
Ποινική διερεύνηση για θέματα διαιτησίας και χειραγώγησης αγώνων ποδοσφαίρου
Ανάκληση όλων των αδειών για ρίψη πυροτεχνημάτων ζήτησε η Παναγιώτου-Καταζητείται ένα άτομο για τη φωτιά στην Πάφο
Κατασχέθηκαν προϊόντα ελεγχόμενων φαρμακευτικών και ναρκωτικών μετά από έρευνα σε κατάστημα
Ένταλμα σύλληψης εναντίον ενός προσώπου-Προκάλεσε τη φωτιά μετά από ρίψη πυροτεχνημάτων
Οδηγούσε υπό την επήρεια αλκοόλ στο αντίθετο ρεύμα στον αυτοκινητόδρομο
Πιθανόν από ρίψη πυροτεχνημάτων προκλήθηκε η φωτιά σε δύσβατη περιοχή στην Πάφο
Χειροπέδες σε 18χρονο που εντοπίστηκε ένα κιλό κάνναβης στην κατοχή του (pics)