Η σιωπή των ηγεσιών, η παρέμβαση Ιωνά και μια παραδοχή για αποτυχία της κάρτας

Τίποτα δεν έχουν να «ζηλέψουν» οι ειδήσεις και οι εικόνες που διαβάζουμε και παρακολουθούμε τις τελευταίες εβδομάδες από τα γήπεδα ποδοσφαίρου της Κύπρου, από αυτές που βλέπαμε την περασμένη δεκαετία πριν την εφαρμογή της κάρτας φιλάθλου, με τους ίδιους τους εμπλεκόμενους να παραδέχονται πλέον τις αδυναμίες του συστήματος και την αναποτελεσματικότητα της εφαρμογής του μέτρου της κάρτας.  

Ρίψεις αντικειμένων, τραυματισμοί δημοσιογράφων, σπάσιμο καρεκλών, ρίψεις δακρυγόνων, σοβαρά τραυματίες στα Νοσοκομεία, επεισόδια πέριξ των γηπέδων, αποτελούν την απόλυτη δικαίωση όσων εδώ και χρόνια φωνάζουν για την αποτυχία του μέτρου της κάρτας φιλάθλου με τον τρόπο που εφαρμόζεται στην Κύπρο.

Πρόκειται ξεκάθαρα για άλλη μια αποτυχία της πολιτείας να αντιμετωπίσει ένα από τα πιο σοβαρά κοινωνικά προβλήματα που για χρόνια αμαυρώνουν τον κυπριακό αθλητισμό. Η πολυδιαφημιζόμενη κάρτα, ειδικά μετά την επιστροφή των οργανωμένων στα γήπεδα, απέτυχε στην πράξη πλέον να επιλύσει τα προβλήματα του χουλιγκανισμού και έδωσε μάλιστα τη ρεβάνς, τόσο σε όσους προειδοποιούσαν από χρόνια αλλά και στα ίδια τα σωματεία και τους οργανωμένους οπαδούς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το τέρας της βίας στα γήπεδα που ξύπνησε και ο ύπνος του δικαίου των αρμοδίων

Επιβεβαιώθηκε επίσης, αυτό που πολλοί είχαν εντοπίσει εδώ και χρόνια, ότι η αποχή των οργανωμένων σε συνδυασμό με τα μέτρα περιορισμού λόγω της πανδημίας, ουσιαστικά έκρυψαν τα προβλήματα κάτω από το χαλί και έριξαν στάχτη στα μάτια των αρμοδίων, που μέχρι σήμερα δεν καταλαβαίνουν πως και οι ίδιοι ανήκουν στον πυρήνα του προβλήματος.

Πώς αλλιώς να ερμηνεύσεις τη δήλωση του εκπροσώπου Τύπου της Αστυνομίας, ότι ακόμα και σήμερα οι Αρχές μελετούν τον τρόπο που αντιδρούν και θα δουν αν μπορούν να λειτουργούν με άλλο τρόπο έτσι ώστε όταν κάποιος οπαδός σπάσει κα ρίξει κάθισμα στον αγωνιστικό χώρο, θα εντοπίζεται και θα συλλαμβάνεται πριν βγει από το γήπεδο; Πώς εκπαιδεύτηκαν και ετοιμάστηκαν άραγε οι Αρχές επιβολής του Νόμου, κατά τη διάρκεια της ομολογουμένως μακράς, άτυπης περιόδου χάριτος που τους δόθηκε κατά τη διάρκεια της αποχής των οργανωμένων; Πώς να εξηγήσεις την απόλυτη σιωπή που επικρατεί, τόσο σε επίπεδο ηγεσίας της Αστυνομίας όσο και σε επίπεδο Υπουργείου Δικαιοσύνης, οταν μια από τις σημαντικότερες Μεταρρυθμίσεις που έγιναν τα τελευταία χρόνια, για πάταξη του φαινομένου της βίας στα γήπεδα, καταρρέει κάθε Σαββατοκύριακο σαν χάρτινος πύργος;

Όλα αυτά είναι ζητήματα που χρήζουν απαντήσεων, οι οποίες όμως δεν δίδονται από κανένα Οι αρμόδιοι περιορίζονται στις καθιερωμένες δηλώσεις που επαναλαμβάνονται με εκνευριστική ομοιότητα κάθε φορά που υπάρχουν επεισόδια, ενώ δεν υπάρχει καμία πρόθεση ούτε από την πολιτική, ούτε από την επιχειρησιακή ηγεσία της Αστυνομίας για να δοθούν οι απαραίτητες εξηγήσεις.

Έχει το δικό του ενδιαφέρον και θύμισε σε πολλούς την εποχή που όταν ήταν ακόμη υπουργός Δικαιοσύνης ο ίδιος, η παρέμβαση του Ιωνά Νικολάου, με τον οποίο είτε κάποιος συμφωνεί, είτε διαφωνεί, οφείλει να αναγνωρίσει πως ποτέ δεν κρύφτηκε και πάντα έδινε απαντήσεις για τα ζητήματα που αφορούσαν το Υπουργείο του χωρίς αοριστολογίες και μισόλογα. Ο Ιωνάς Νικολάου, λοιπόν, παρενέβη στο κρατικό ραδιόφωνο για να καταθέσει τη δική του άποψη για την κάρτα φιλάθλου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ένα ταξίδι του μέλιτος τεσσάρων χρόνων που έφτασε στο τέλος του...

«Αναποτελεσματική η εφαρμογή, όχι ο Νόμος»

Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, ο οποίος ήταν και ο εμπνευστής του εν λόγω μέτρου, υπέδειξε πως δεν μπορούμε να μιλούμε για αποτυχία της κάρτας φιλάθλου, από τη στιγμή που μέχρι σήμερα οι αρμόδιοι φορείς, δεν εφαρμόζουν ορθά τη Νομοθεσία που ψηφίστηκε. Ο κ. Νικολάου έκανε λόγο για αδυναμία του συστήματος του λογισμικού που κατέχει ο ΚΟΑ, ενώ εξήγησε πως η Νομοθεσία δεν προνοεί αυτό που κάνει σήμερα η Αστυνομία, η οποία εντοπίζει τα πρόσωπα κάποιων οπαδών που συμμετείχαν στα επεισόδια και τα δίνει στη δημοσιότητα.

 «Δεν είναι η Νομοθεσία που το επιβάλει είναι η αδυναμία του συστήματος του λογισμικού που κατέχει ο ΚΟΑ. Δεν επιβάλλεται από τη Νομοθεσία αυτού του είδους η ταυτοποίηση που παίρνουν τις φωτογραφίες από την Αστυνομία. Γιατί να επιλέγει η Αστυνομία ποιες φωτογραφίες που θα στείλει;. Αν βρουν τη φωτογραφία κάποιου που είναι γνωστός στο γήπεδο να μπορούν να την αποκρύψουν;  Το σύστημα το ίδιο θα πρέπει την ίδια ώρα, καταγράφει, ετοιμάζει φωτογραφία για ταυτοποίηση και δίδει τα στοιχεία στην Αστυνομία να πάει να τον συλλάβει», είπε ο κ. Νικολάου ο οποίος υπογράμμισε πως, δεν θα πρέπει να θεωρείται από κανέναν ότι η κάρτα δεν είναι αποτελεσματική, αλλά ο τρόπος που εφαρμόζεται σήμερα.

Ο κ. Νικολάου είπε πως η νομοθεσία έχει καταρτιστεί στο πρότυπο των συστημάτων ελέγχου που λειτουργούν σε πολλά ευρωπαϊκά γήπεδα. Εκείνο που δεν εφαρμόζεται, εξήγησε είναι να αναβαθμιστεί το σύστημα για να γίνεται αυτόματα ο έλεγχος. «Ενόσω στο γήπεδο βρίσκεται σε εξέλιξη και καταγράφεται ένα περιστατικό και το συγκεκριμένο άτομο συλλαμβάνεται από τη κάμερα, η φωτογραφία του αυτού περνά αμέσως στο σύστημα ηλεκτρονικά. Δηλαδή θα πρέπει τα γήπεδα να συνδεθούν με το κεντρικό μητρώο που έχει ο ΚΟΑ. Στη συνέχεια θα διερευνάται χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση στο αρχείο του μητρώου μελών της κάρτας φιλάθλου και αμέσως θα δίδει τα στοιχεία του προσώπου αυτού στην εικόνα του ηλεκτρονικού υπολογιστή στον χώρο του γηπέδου. Αυτό είναι το σύστημα δεν χρειάζεται ούτε η ταξιθέτηση, ούτε ο έλεγχος κατά την είσοδο», τόνισε.

Μάλιστα πρόσθεσε πως, «ακόμα και ο έλεγχος κατά την είσοδο να μην γίνεται ταυτοποίηση του προσώπου με τη φωτογραφία της κάρτας, το γεγονός ότι εισήλθε κάποιος μέσα στο γήπεδο μπορεί να γίνεται ηλεκτρονικά η κάρτα και να καταγράφεται ότι ο συγκεκριμένος κάτοχος έχει περάσει στο γήπεδο, απλός προς επιβεβαίωση ότι έγινε η καταγραφή μέσα στο γήπεδο».

Ο Ιωνάς Νικολάου, προχωρώντας ένα βήμα παρακάτω αναφέρθηκε στα πρόσφατα επεισόδια στο ΑΕΚ Αρένα, χαρακτηρίζοντας αδιανόητο το γεγονός ότι σε ένα γήπεδο με σύγχρονα συστήματα δεν μπορεί να εφαρμοστεί το πρόγραμμα.  Να συνδεθεί δηλαδή μέσω μιας τηλεφωνικής γραμμής το γήπεδο με το μητρώο και την ίδια ώρα χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση μέσα στο γήπεδο, το λογισμικό να κάνει την έρευνα και να επιστρέφει τα στοιχεία, με όνομα και διεύθυνση σε τρία δευτερόλεπτα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: ΒΙΝΤΕΟ: Φωτιές, φωτοβολίδες σε οχήματα και πέτρες στη μέση του δρόμου-Πεδίο μάχης έξω από το ΓΣΠ

Έρχεται αναβάθμιση

Πάντως η Γενική Διευθύντρια του ΚΟΑ, Μαίρη Παπαχαραλάμπους, παραδέχθηκε τις αδυναμίες του συστήματος που χρησιμοποιείται σήμερα, ενώ σημείωσε πως λόγω αυτών των αδυναμιών, υπήρξε συνεννόηση με την Αστυνομία για τον τρόπο με τον οποίο εφαρμόζεται σήμερα ο Νόμος.

Μάλιστα αποκάλυψε πως ο ΚΟΑ, εντοπίζοντας αυτές τις αδυναμίες στο θέμα του λογισμικού, έχει ήδη προβεί σε διαδικασίες αναβάθμισης. Συγκεκριμένα ο Οργανισμός έχει προκηρύξει διαγωνισμό ο οποίος βρίσκεται στο στάδιο της κατακύρωσης έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα νέο πολύ πιο αναβαθμισμένο σύστημα που να επιτρέπει αυτή την άμεση αυτόματη ταυτοποίηση. Σύμφωνα με τη Γενική Διευθύντρια του ΚΟΑ, το εν λόγω λογισμικό θα μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή σε έξι με οκτώ μήνες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

Δειτε Επισης

Απορρίφθηκε έφεση ενάντια στην Τρ. Κύπρου και την ΚΤΚ για αγορά αξιογράφων
Μικρό σκάφος βυθιζόταν στον κόλπο Λεμεσού-Ενεργοποιήθηκε το «Νέαρχος», διασώθηκαν δύο άτομα
Η ανάγκη του Νετανιάχου για πολιτική επιβίωση στο επίκεντρο της κρίσης Ισραήλ-Ιράν
Χειροπέδες σε 44χρονο για τον εμπρησμό 17 οχημάτων σε συνεργείο
Στο κελί για πέντε χρόνια 25χρονος για δύο ληστείες περιπτέρου στη Χλώρακα
Αυτά είναι τα εξεταστικά κέντρα για τις Παγκύπριες Εξετάσεις κατά επαρχία
Θρήνος για τον 31χρονο αστυνομικό που σκοτώθηκε όταν κατέρρευσε κτήριο-Έκανε μεροκάματα εκτός υπηρεσίας
Καταζητείσαι 42χρονος Σύρος για παράνομη είσοδο στην Κύπρο το... 2022
ΥΠΕΣ για σχέδιο ΚτίΖΩ-«Δεν θα υπάρξει σοβαρή παρέκκλιση από τα καθορισμένα χρονοδιαγράμματα»
Δικαιώνει την Κυβέρνηση για αναστολή εξέτασης των αιτήσεων ασύλου η Κομισιόν-«Προβλέπεται για εννέα μήνες»