Καρφιά Μάτσα-«Οι έρευνες δεν πρέπει να φαίνονται, αλλά να είναι αντικειμενικές»

Σφοδρές αντιδράσεις προκάλεσε η απόφαση της Νομικής Υπηρεσίας για την καρατόμηση του ανεξάρτητου ποινικού ανακριτή, Σάββα Μάτσα και τον οριστικό αποκλεισμό του από τις έρευνες στην υπόθεση διερεύνησης του θανάτου του Εθνοφρουρού, Θανάση Νικολάου, αφού τα όσα ανέφερε με δηλώσεις του γύρω από τη μελέτη το τελευταίο διάστημα, θεωρήθηκαν ως αντιδεοντολογικά, με τον Γενικό Εισαγγελέα να τον αφήνει εκτός, λόγω της μη τήρησης της εμπιστευτικότητας του περιεχομένου του πορίσματος. 

Μετά από αυτή την ενέργεια, είναι ηλίου φαεινότερο, πως η Νομική Υπηρεσία δεν ήθελε ουσιαστικά τις συγκεκριμένες αποκαλύψεις από τον ανεξάρτητο ποινικό ανακριτή, ο οποίος στην ουσία επαναλάμβανε την αμέλεια και την συγκάλυψη από πλευράς Αστυνομίας, με αποτέλεσμα η υπόθεση να παραμένει κουκουλωμένη για δεκαεπτά ολόκληρα χρόνια. Από την πλευρά του ο κ. Μάτσας, ισχυρίζεται πως δεν διέπραξε κάποιο παράπτωμα ή παρενέβη της δεοντολογίας, αλλά αντιθέτως, θεωρεί πως έκανε ότι πρέπει να γίνεται σε μια δημοκρατική κοινωνία, που είναι καθήκον να ενημερώνεται ο κόσμος για οτιδήποτε διερευνάται. 

Μιλώντας στον REPORTER, o κ. Μάτσας, χαρακτήρισε άκρως προσβλητική σε βάρος του, την απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα, λέγοντας πως, «δεν πρόκειται να πράξω κάτι από εδώ και πέρα, απλά διαφωνώ με την απόφασή τους, διαφωνώ με τους λόγους που επικαλέστηκαν για να με αποκλείσουν και μόνο αυτό μπορώ να κάνω στην παρούσα φάση, χωρίς να προχωρώ σε οποιαδήποτε άλλη ενέργεια. Είναι στην εξουσία του Γενικού Εισαγγελέα να δει πώς θα συνεχίσει την υπόθεση, την οποία θεωρώ ότι άσκησε λανθασμένα και με ένα τρόπο άκρως προσβλητικό σε βάρος μου».

Ερωτηθείς ο κ. Μάτσας κατά πόσο θεωρεί ότι υπάρχει συγκεκριμένη σκοπιμότητα πίσω από αυτή την ενέργεια, ο ίδιος λέει, ότι, «δεν μπορώ να ξέρω κάτι τέτοιο, αλλά πραγματικά αδυνατώ να το φανταστώ αυτό και ελπίζω να μην υπάρχει κάποια σκοπιμότητα. Για το αν υπάρχει διαφθορά, αυτό θα το αποδείξει ο χρόνος, όμως τέτοιες διερευνήσεις δεν πρέπει να φαίνονται μόνο αντικειμενικές, αλλά πρέπει να είναι ταυτόχρονα και αντικειμενικές. Προς το παρών δεν βλέπω να υπάρχει διαφθορά, αλλά σίγουρα ο χρόνος θα το δείξει».

Η έκθεση της έρευνας της υπόθεσης του Θανάση, είναι και η καλύτερη απάντηση μετά από δεκαεπτά ολόκληρα χρόνια, εκτιμά ο κ. Μάτσας, ο οποίος δεν θέλει να πιστέψει ότι θα κουκουλωθεί στη συνέχεια η υπόθεση. «Δεν θέλω να πιστέψω ότι θα γίνει τέτοιο πράγμα, γινόταν δεκαεπτά χρόνια. Υπάρχει πλέον και μια έκθεση από εμάς και πιστεύω ότι ήρθε ο χρόνος επιτέλους να επιτελέσουν το καθήκον τους, προς την κοινωνία αλλά και προς τον εαυτό τους».

Όσον αφορά τις διώξεις των τεσσάρων προσώπων, τριών πρώην αστυνομικών και ενός ιατροδικαστή, ο ποινικός ανακριτής ρίχνει το μπαλάκι στον Γιώργο Σαββίδη, αφού όπως ο κ. Μάτσας τονίζει, «από την πλευρά μας, δεν κάναμε εισήγηση να διωχθούν τώρα, αλλά αφήσαμε ανοικτό το ζήτημα. Δικαίωμα του Γενικού Εισαγγελέα να αποφασίσει ποιοι και πότε θα διωχθούν».

Την ίδια ώρα ωστόσο, κληθείς να σχολιάσει τον λόγο για τον οποίο δεν ολοκλήρωσε πλήρως την έρευνα, απάντησε ότι «είναι κάτι που εκφεύγει από τις δυνάμεις μας σαν ιδιώτες, καθώς δεν μπορούμε να κάνουμε συλλήψεις και να πάρουμε DNA. Δεν έχουμε ούτε κελιά, ούτε χειροπέδες. Αντιλαμβάνεστε ότι δεν εφικτό να γίνει κάτι τέτοιο από πλευράς μας».

Ιδιαίτερη ανησυχία πάντως, προκαλεί η εκτίμηση του κ. Μάτσα για το πρόβλημα που επικρατεί πίσω από κλειστές πόρτες που λαμβάνονται διάφορες καθοριστικές αποφάσεις, αφού χαρακτήρισε ως διαχρονικό το πρόβλημα από πρόσωπα κλειδιά που έχουν «κακά δικαιώματα». Μετά και την ένταξη μας στην Ε.Ε., εξήγησε, «αλλά και μετά και τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στις οποίες αναφέρονται πάρα πολλά για τη διαφάνεια, για τη δίκαιη διερεύνηση και ένα σωρό άλλες δημοκρατικές διαδικασίες που πράγματι εμπεδώνουν το κράτος δικαίου και την εμπιστοσύνη του κόσμου στους θεσμούς, αυτοί δυστυχώς, συνεχίζουν να τα αγνοούν. Μολονότι η Ευρώπη, τα εφαρμόζει εδώ και πάρα πολλά χρόνια».

Επιπρόσθετα, ο κ. Μάτσας, αν και δεν μπορεί να εκφράσει την πρόβλεψή του για την εξέλιξη της υπόθεσης του Θανάση, εντούτοις, εύχεται να υπάρξει ένα αίσιο τέλος και «επιτέλους να εξιχνιαστεί αυτή η υπόθεση και να υπάρξει απονομή δικαιοσύνης στην οικογένεια του Εθνοφρουρού». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Κτηνίατρος σχεδίαζε να κακοποιήσει σεξουαλικά το μωρό που θα αποκτούσε σε λίγες μέρες μέσω παρένθετης
Αυτά είναι τα πέντε μέτρα της Κυβέρνησης για την ακρίβεια-Οριζόντια επιδότηση για ρεύμα, εφάπαξ για καύσιμα
Καταζητείται ο 55χρονος Θεόδωρου Θεοδώρου-Δεν παρουσιάστηκε στο Δικαστήριο (pic)
Εντός της εβδομάδας η αναχώρηση του δεύτερου πλοίου για τη Γάζα
LIVE: Εισηγήθηκε να παραμείνει «ανοιχτή» η αιτία θανάτου του Θανάση η Εισαγγελία-Ο λόγος στην πλευρά της οικογένειας
Στροφή Εισαγγελίας στο Εφετείο για 82χρονο παππού-Δεν φέρει ένσταση στο αίτημα για ποινή με αναστολή
Ποινή δύο ετών στον 25χρονο για τον χαμό της 19χρονης Μαριλένα-Ξέσπασε η μητέρα της αδικοχαμένης
Ούτε αυτή την εβδομάδα αναμένεται να παρουσιαστούν ενώπιον της Ανακριτικής Επιτροπής οι μοναχοί
Κομματική υποστήριξη για τον «Ζανέττο»-Πήρε «ψήφο» από τους Οικολόγους για τον Δήμο Λευκωσίας
Συνελήφθη καταζητούμενη για υποθέσεις κλοπών σε Λάρνακα και Αμμόχωστο