Το τέρας της βίας στα γήπεδα που ξύπνησε και ο ύπνος του δικαίου των αρμοδίων

Με τον χειρότερο τρόπο επιβεβαιώνονται καθημερινά, όλοι όσοι εδώ και χρόνια φωνάζουν για το μέτρο της κάρτας φιλάθλου, το οποίο ουσιαστικά λειτούργησε από την εφαρμογή του μέχρι σήμερα, ως αλεξικέραυνο για όλα τα κακά κι ανάποδα του Κυπριακού ποδοσφαίρου. Πλέον κάθε αγωνιστική που περνά απλά αποτελεί μια επιβεβαίωση αποτυχίας, όχι της κάρτας φιλάθλου, αλλά όλων των εμπλεκόμενων φορέων στο ποδοσφαιρικό γίγνεσθαι.    

Τα πρώτα σημάδια φάνηκαν από την περσινή χρονιά. Από την πρώτη κιόλας παρουσία οργανωμένων, διαφάνηκαν τα κενά. Αφενός η αποχή δεν λειτούργησε όπως έπρεπε για να προετοιμαστεί κατάλληλα η Αστυνομία και γενικά το όλο σύστημα επιβολής της τάξης και αφετέρου δεν συνέτισε τους οργανωμένους οπαδούς που απείχαν. Για την ιστορία υπενθυμίζουμε την πρώτη επίσκεψη των οργανωμένων οπαδών του ΑΠΟΕΛ στο Τσίρειο, όπου οι περισσότεροι από εξ αυτών, έσπασαν την πόρτα και εισήλθαν στο γήπεδο χωρίς εισιτήριο και χωρίς να καταγραφούν από την κάρτα φιλάθλου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ένα ταξίδι του μέλιτος τεσσάρων χρόνων που έφτασε στο τέλος του...

Χρειάστηκε μόλις μια εβδομάδα για να καταγραφούν τα πρώτα σοβαρά επεισόδια και να αρχίσουν να την πληρώνουν αθώοι πολίτες. Έξω από το γήπεδο «Αντώνης Παπαδόπουλος», οπαδοί του Απόλλωνα και της Ανόρθωσης συναντήθηκαν σε παρακείμενο χώρο του γηπέδου και αφού αντάλλαξαν, πέτρες φωτοβολίδες και μολότοφ προκάλεσαν τον σοβαρό τραυματισμό περίοικου. Πέραν από τις συνηθισμένες θολές φωτογραφίες που κατά καιρούς η Αστυνομία δίνει στη δημοσιότητα και τις καταδίκες για αποκλεισμό από τα γήπεδα μετρημένων στα δάχτυλα οπαδών, δεν υπήρξε καμία σοβαρή, παραδειγματική και αποτρεπτική τιμωρία. Την ίδια ώρα βέβαια οι ευθύνες γινόντουσαν πινγκ πονγκ μεταξύ των υπευθύνων για το ποιος ευθύνεται για την τυφλή και ανεξέλεγκτη βία εντός και εκτός γηπέδων.

Το περσινό πρωτάθλημα ολοκληρώθηκε και ξεκίνησε η νέα ποδοσφαιρική χρονιά. Η εικόνα ίδια και απαράλλαχτη, αν όχι χειρότερη. Οι χούλιγκανς επέστρεψαν φέρνοντας μαζί τους και τη βία. Επεισόδια έξω από το «ΑΕΚ Αρένα» μεταξύ οπαδών της ομώνυμης ομάδας και των οπαδών της Νέας Σαλαμίνας, σοβαρός τραυματισμός δημοσιογράφου σε αγώνα φούτσαλ στο «Ελευθερία», σπάσιμο και ρίψη δεκάδων καρεκλών από οπαδούς της Ανόρθωσης μετά τη βαριά ήττα της ομάδας τους το περασμένο Σάββατο και το αποκορύφωμα, σοβαρά επεισόδια μεταξύ οπαδών του ΑΠΟΕΛ και της ΑΕΛ την Κυριακή, μετά το τέλος του αγώνα στο ΓΣΠ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Βάλλει κατά Αστυνομίας η ΑΕΛ-«Γιατί ήταν μέτριας επικινδυνότητας το παιχνίδι;»

Όλα αυτά, απλά επιβεβαιώνουν ότι το τέρας της βίας είναι εδώ. Μπορεί η αποχή των οργανωμένων και εν μέρει η πανδημία να το κρατούσαν σε ύπνωση για μερικά χρόνια, ωστόσο τίποτα απολύτως δεν άλλαξε. Οι χούλιγκανς έχουν τα ίδια μυαλά κι αυτό δεν αποτελεί έκπληξη, αφού η πολιτεία δεν επεδίωξε και δεν προσπάθησε με κανένα τρόπο όλα αυτά τα χρόνια να αποβάλει την βία, όχι από τα γήπεδα, αλλά από την κοινωνία.

Το πιο τραγικό ωστόσο, είναι πως οι εμπλεκόμενοι φορείς και ειδικά η Αστυνομία και το Υπουργείο Δικαιοσύνης, δεν έκαναν απολύτως τίποτα για να είναι έτοιμοι για αυτά που με μαθηματική πράξη τα βλέπαμε να έρχονται. Ελλιπής αστυνομικά μέτρα, αδυναμία πάταξης της βίας εντός και εκτός, λανθασμένη πρόβλεψη του βαθμού επικινδυνότητας, αδυναμία εντοπισμού των και σύλληψης όσων έχουν παραβατική συμπεριφορά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: ΒΙΝΤΕΟ: Φωτιές, φωτοβολίδες σε οχήματα και πέτρες στη μέση του δρόμου-Πεδίο μάχης έξω από το ΓΣΠ

Αυτό που προκαλεί ακόμα περισσότερο εκνευρισμό στο υγιές κομμάτι της κοινωνίας, είναι πως αυτοί που σήμερα είναι εξαφανισμένοι και δεν βγαίνουν μπροστά, τουλάχιστον για να αναλάβουν το μερίδιο της ευθύνης που τους αναλογεί και να κάτσουν σε ένα τραπέζι για να βρουν λύσει παραμένουν άφαντοι. Καμία δήλωση και καμία αντίδραση. Μόνο όταν κάποιοι βουλευτές έθεσαν θέμα για αλλαγές στον Νόμο της κάρτας φιλάθλου, είχαν φωνή για να βγουν μπροστά για να εκφράσουν την αποφασιστικότητα τους, ότι δεν θα δεχθούν καμία αλλαγή.

Το σίγουρο είναι πως όλοι όσοι εμπλέκονται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στη βιομηχανία του ποδοσφαίρου έχουν ευθύνες για την αρρωστημένη κατάσταση που σήμερα παρουσιάζει το άθλημα στην Κύπρο. Από το θέμα της βίας στο θέμα των γηπεδικών εγκαταστάσεων με τα όσα τραγελαφικά συμβαίνουν με το Τσίρειο, στο θέμα του Μακαρίου και του Παφιακού, που η πολιτεία αδυνατεί να αποδεχθεί πως όσα η ίδια δεν μπορεί να κάνει, μπορούν να τα κάνουν οι ιδιώτες, μέχρι το φιάσκο που εξελίσσεται με το γήπεδο της Λεμεσού, είτε αυτό αφορά τη χωρητικότητα, είτε το δυσθεώρητο κόστος, είτε το καθεστώς ιδιοκτησίας του, παντού υπάρχουν καταγεγραμμένες αποτυχίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Δειλοί, τζάμπα μάγκες, άθλια ανθρωπάκια κρυμμένα πίσω από καλυμμένα πρόσωπα»

Η ίδια η πολιτεία που πανηγύριζε για το ρεκόρ των εκδιδόμενων καρτών φιλάθλων και την μεγάλη προσέλευση του κόσμου στα γήπεδα με την παρουσία παιδιών και γυναικών, σήμερα η ίδια με αποκλειστικά δική της ευθύνη, αδυνατεί να τους παρέχει την ασφάλεια που θεωρητικά εξασφαλίζει μέσω της κάρτας φιλάθλου, διώχνοντας από τα γήπεδα το υγιές κομμάτι της κοινωνίας και κρατώντας το τοξικό των χούλιγκανς που έμπρακτα πλέον αποδεικνύεται ότι αδυνατεί να διαχειριστεί.

Ότι πήγε να φτιάξει δηλαδή, με δική της ευθύνη το γκρέμισε, αφενός διότι δεν καταδέχεται να παραδεχτεί ότι η κάρτα φιλάθλου είναι ένα πλήρως αποτυχημένο μέτρο και αφετέρου διότι οι Αρχές επιβολής του Νόμου περί άλλων τυρβάζουν, όπως κάνουν και για μια σειρά άλλων ζητημάτων που βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Η ώρα της κρίσης για την Ρούλα Πισπιρίγκου-Αποφασίζει το Δικαστήριο για το θάνατο της Τζωρτζίνας
Παρανάλωμα του πυρός δύο οχήματα ζεύγους-Καταστράφηκαν ολοσχερώς
Τους ανέκοψαν για έλεγχο και τους τσάκωσαν με πέντε κιλά κάνναβη-Χειροπέδες σε δύο (pics)
Ακούει εισηγήσεις και καθορίζει τα επόμενα βήματα για την κοινωνική ένταξη μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Το μπαλάκι στο Εφετείο για αναστολή ποινής στον 82χρονο παππού-Τα νέα δεδομένα και τα σενάρια
Ορόσημο η 10η Μαΐου για ένα ασήκωτο Γολγοθά 19 χρόνων... Ο επίλογος της αρχής του τέλους
Διφορούμενες οι αντιδράσεις για τα μέτρα-Φόβοι για νέα φυγή στα κατεχόμενα για καύσιμα
Οι κεραυνοί κατά της αντιπολίτευσης και η ολιστική προσέγγιση στην οικονομική πολιτική
Πυροβολισμοί στα ΚΤΕΛ Κηφισού-Ένας τραυματίας
Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού