«Έφοδος» Europol στις τοπικές Αρχές που αρνούνται να συνδράμουν για υποκλοπές

Έτοιμα να διερευνήσουν το θέμα των παρακολουθήσεων σε όλη την Ευρώπη μέχρι τέλους, αποδεικνύουν ότι είναι τα μέλη της επιτροπής PEGA του Ευρωκοινοβουλίου, που διερευνούν τη χρήση και το εμπόριο κακόβουλων λογισμικών παρακολούθησης εντός ΕΕ, αφού με τον πιο επίσημο, τρόπο ζητούν από την Europol να αναλάβει δράση για να διερευνήσει τις ενέργειες των τοπικών Αρχών των κρατών μελών που εμπλέκονται στο σκάνδαλο.  

Ουσιαστικά τα μέλη της Επιτροπής PEGA, αφού κατέγραψαν την απροθυμία και ενδεχομένως την ξεκάθαρη άρνηση των χωρών να συμμετέχουν στην αποκάλυψη των πραγματικών διαστάσεων του σκανδάλου, ζητούν τη συνδρομή της Ευρωπαϊκής Αστυνομίας, βασιζόμενοι στους κανονισμούς λειτουργίας της Europol που υπογράφηκαν  πριν από λίγους μήνες μεταξύ του Ευρωκοινοβουλίου και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι οποίοι προνοούν μεταξύ άλλων ενισχυμένες εξουσίες στην Ευρωπαϊκή Αστυνομία, εντός των κρατών μελών για υποθέσεις που επηρεάζουν τα συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μάλιστα έχει τη δική του σημασία το γεγονός, ότι την επιστολή που αποστάλθηκε από τους Ευρωβουλευτές της επιτροπής PEGA προς την Εκτελεστική Διευθύντρια της Europol, Κάθριν ντε Μπόιλ, υπογράφει ο πρόεδρος της Επιτροπής, Τζέροεν Λεράενς, ο οποίος προέρχεται από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, την πολιτική ευρωομάδα δηλαδή που κυβερνά στις περισσότερες χώρες που εμπλέκονται στο σκάνδαλο, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα και η Κύπρος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ανοίγει το κεφάλαιο παρακολουθήσεις με Pegasus στην Κύπρο-Το κατέχουν οι Αρχές;

Τι ζητά το ΕΚ από την Europol

Στην επιστολή του με θέμα. «αίτημα της επιτροπής PEGA σχετικά με τη χρήση των νέων εξουσιών της Euopol βάσει κανονισμού», ο πρόεδρος της Επιτροπής PEGA υπενθυμίζει πως, «από τον Ιούλιο του 2021, υπήρξε μια σειρά αποκαλύψεων σχετικά με την παράνομη χρήση κακόβουλων λογισμικών, κατά πολιτών».

Οι στόχοι, σημειώνει ο κ. Λεράενς, «περιλαμβάνουν δημοσιογράφους, πολιτικούς, ΜΚΟ και δημόσιους αξιωματούχους, στην Ουγγαρία, την Πολωνία, την Ισπανία, την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή», ενώ προσθέτει πως, «το εμπόριο κακόβουλου λογισμικού κατασκοπείας, τόσο εντός της ΕΕ όσο και εξαγωγών από την ΕΕ σε τρίτες χώρες, εμπλέκει πολλά περισσότερα κράτη μέλη». Υπενθυμίζεται πως ήδη εκθέσεις της επιτροπής PEGA, δάχτυλοδείχνουν κυρίως την Κύπρο αλλά και τη Βουλγαρία, ως τα κράτη μέλη που επέτρεπαν παράνομο εμπόριο, εντός και εκτός ΕΕ του εν λόγω κακόβουλου λογισμικού, μέσω πολύπλοκων εταιρικών σχημάτων, μητρικών εταιριών με έδρα το Ισραήλ.

«Η αδικαιολόγητη χρήση spyware», συνεχίζει η επιστολή, «θέτει σε κίνδυνο τις αξίες που κατοχυρώνονται στο άρθρο 2 της Συνθήκης Εγκαθίδρυσης, όπως η δημοκρατία, το κράτος δικαίου και ο σεβασμός των θεμελιωδών δικαιωμάτων, και συνιστά σημαντική απειλή για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο εντός της ΕΕ».

Προχωρώντας ένα βήμα παρακάτω ο κ. Λεράενς, υποδεικνύει επιπλέον πως, «υπάρχουν στοιχεία για εγκληματικές πράξεις. Πράγματι, διεξάγονται δικαστικές έρευνες σε πολλά κράτη μέλη, καθώς και ποινική έρευνα από το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ. Τουλάχιστον τρεις πιθανές εγκληματικές πράξεις θα εμπίπτουν στην εντολή της Europol, και συγκεκριμένα το έγκλημα ηλεκτρονικών υπολογιστών, η διαφθορά, ο εκβιασμός και ο εκβιασμός».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κύπρος και παρακολουθήσεις: Η παραδοχή, η σιωπή και τι έλεγαν τα Wikileaks

Καρφώνει τα κράτη για απροθυμία

Με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ο πρόεδρος της Επιτροπής, αναφέρει πως, «υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με την ικανότητα και την προθυμία των εθνικών αρχών να διερευνήσουν γρήγορα και διεξοδικά. Με κάθε μέρα που περνά, αυξάνεται ο κίνδυνος εξαφάνισης ή καταστροφής στοιχείων. Ως εκ τούτου, είναι εξαιρετικά σημαντικό να εμπλακεί η Europol χωρίς καθυστέρηση».

Την ίδια ώρα υπενθυμίζει ότι από τον Ιούνιο, η Europol έχει ενισχυθεί με νέες εξουσίες για την υποστήριξη και την α της δράσης των αρμόδιων αρχών των κρατών μελών για την πρόληψη και την καταπολέμηση μορφών εγκληματικότητας που επηρεάζουν ένα κοινό συμφέρον που καλύπτεται από μια πολιτική της Ένωσης, προκειμένου να προστατεύονται οι πολίτες.

«Αν και μια τέτοια πρόταση δεν είναι δεσμευτική και τα κράτη μέλη μπορούν να επιλέξουν να την απορρίψουν, η Europol θα πρέπει να κάνει όσο το δυνατόν πληρέστερη χρήση των νέων εξουσιών της, προς το συμφέρον των πολιτών της Ευρώπης και της δημόσιας ασφάλειας εντός της ΕΕ. Ως εκ τούτου, η Επιτροπή PEGA του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ζητά από την Europol να υποβάλει πρόταση έρευνας στα ενδιαφερόμενα κράτη μέλη».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η έκθεση που συνδέει Κύπρο με παρακολουθήσεις μέσω Pegasus-Αρνείται η Αστυνομία

Το έργο της επιτροπής και η επίσκεψη στην Κύπρο

Υπενθυμίζεται ότι η Ειδική Επιτροπή που συστάθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο, η οποία συνεδριάζει κάθε εβδομάδα, έχει επισκεφθεί ήδη έναν αριθμό κρατών που εμπλέκονται στις υποθέσεις, όπως η Πολωνία και η Ισπανία, ενώ στις αρχές του επόμενου μήνα θα επισκεφθούν την Κύπρο και ακολούθως την Ελλάδα.

Με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν, αν και για την Κύπρο υπήρξαν στο παρελθόν σοβαρές υποθέσεις παρακολουθήσεων όπως του μαύρου βαν, αλλά και των στοιχείων που διέρρευσαν μέσω των wikileaks, και παρά τις καταγγελίες ακόμα και από δημοσιογράφους για παρακολουθήσεις, δεν άνοιξε καμία υπόθεση και δεν ξεκίνησε καμία έρευνα από τις αρμόδιες Αρχές.

Την 1η Νοεμβρίου όταν αντιπροσωπεία της επιτροπής θα επισκεφθεί την Κύπρο, αναμένεται να έχει συναντήσεις με αξιωματούχους της Αστυνομίας, της Νομικής Υπηρεσίας και του Υπουργείου Δικαιοσύνης, που εμπλέκονται στο θέμα των κακόβουλων λογισμικών παρακολούθησης.

Εξάλλου και σε άλλες χώρες όπου αποκαλύφθηκαν σοβαρές υποθέσεις υποκλοπών, όπως για παράδειγμα στην Πολωνία, τα μέλη της επιτροπής συνάντησαν την απροθυμία των τοπικών Αρχών για να παρέχουν ενημέρωση και στοιχεία για τη χρήση παράνομων λογισμικών στην χώρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Κάθειρξη 10 ετών σε 67χρονο για βιασμό 61χρονης-Την κτύπησε και την κακοποίησε
Καταγγελία για κακοποίηση ηλικιωμένου από τη σύζυγό του-Ενήμερες και οι ΥΚΕ
Χειροπέδες σε 40χρονο για εμπρησμό οχήματος στην Αραδίππου
Παρανάλωμα του πυρός δύο οχήματα ζεύγους-Καταστράφηκαν ολοσχερώς
Τους ανέκοψαν για έλεγχο και τους τσάκωσαν με πέντε κιλά κάνναβη-Χειροπέδες σε δύο (pics)
Το μπαλάκι στο Εφετείο για αναστολή ποινής στον 82χρονο παππού-Τα νέα δεδομένα και τα σενάρια
Ορόσημο η 10η Μαΐου για ένα ασήκωτο Γολγοθά 19 χρόνων... Ο επίλογος της αρχής του τέλους
Συνελήφθη στα κατεχόμενα άτομο για «παραβίαση ιδιωτικής ζωής»
Μεγαλώνει ο κύκλος των συλλήψεων για τις πλαστές άδειες οδήγησης αλλά και διαμονής στην ΚΔ
Ανοικτή επιστολή από τη μητέρα της αδικοχαμένης Μαριλένας-«Έκλαψα περισσότερο από κάθε άλλη μέρα για την κόρη μου»