«Ποινικός ανακριτής, πρώην αξιωματικός Αστυνομίας, έκλεψε τυφλό λαχειοπώλη για 1000 ευρώ»

Την ώρα που η Ανεξάρτητη Αρχή Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας (ΑΑΔΙΠΑ) δέχεται αλλεπάλληλα πυρά ως προς τους ανεξάρτητους ποινικούς ανακριτές που βρίσκονται στη λίστα της που καταρτίζεται σε συνεργασία με τον Γενικό Εισαγγελέα και προέρχονται από τις τάξεις της Αστυνομίας, με τις απανωτές καταγγελίες να έχουν δημιουργήσει σκιές γύρω από την ανεξαρτησία τους, η Συντεχνία των Αστυνομικών Ισότητα, έρχεται να ρίξει και άλλο λάδι στη φωτιά. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η δήλωση που ανασκευάστηκε μετά το τηλεφώνημα και η πρώτη τοποθέτηση ενός εκ των πρωταγωνιστών

Μέχρι στιγμής η ΑΑΔΙΠΑ, επέλεξε τον δρόμο της σιωπής, χωρίς να επιθυμεί να σχολιάσει, τόσο το βίντεο με την συνομιλία του προέδρου της Αρχής με τον πρώην Αρχηγό Αστυνομίας, αναφορικά με την υπόθεση του Μεταξά και τις έρευνες σε βάρος αστυνομικών, όπου μεταξύ άλλων ο Αντρέας Πασχαλίδης ακούγεται να λέει στον Κύπρο Μιχαηλίδη πως «όπως μου τα είπες, είπα τα», «θα κόψω τον βήχα» και «ότι θέλεις πιάννε με», ενώ σιγήν ιχθύος τηρεί και για τις καταγγελίες που κάνουν λόγο για παρεμβάσεις και επιλεκτική διερεύνηση σε διάφορες υποθέσεις.

Σε όλα αυτά, προστέθηκαν και οι αναφορές πως γιος ανεξάρτητου ποινικού ανακριτή συνελήφθη για μεγάλη ποσότητα ναρκωτικών, εντούτοις δεν ενημερώθηκε ο Εισαγγελέας για εξαίρεση του πρώην αξιωματικού αφού προκύπτει σύγκρουση συμφέροντος, όπως και επίσης το φως της δημοσιότητας είδε εκ νέου η σύλληψη ανακριτή για απάτη, σε βάρος του οποίου υπήρχε ποινική έρευνα. Επιπρόσθετα, δημοσίευμα έφερε στο φως την υπόθεση του αξιωματικού που χαστούκισε υφιστάμενο του, ωστόσο υπήρξε καθυστέρηση τριών ετών στην διερεύνηση, με αποτέλεσμα να πέσει στα χαμηλά, ενώ ο εν λόγω αξιωματικός προήχθη και σε ανώτερη βαθμίδα.

Υπενθυμίζεται πως προηγήθηκαν οι καταγγελίες της Διεύθυνσης των Φυλακών στην Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς, αφού προέκυψαν τέσσερις μαρτυρίες, σύμφωνα με τις οποίες, μέλη της Αστυνομίας προσέγγισαν πρόσωπα ώστε να καταθέσουν σε βάρος της Διεύθυνσης στην έρευνα που βρίσκεται υπό εξέλιξη, με αντάλλαγμα να τους ανασταλούν οι ποινικές τους υποθέσεις ή να βοηθηθούν στην αποφυλάκιση τους. Μάλιστα, σύμφωνα με τα όσα προκύπτουν, τα μέλη είχαν επικοινωνία με τους δύο εκ των ανακριτών που προέρχονται από τις τάξεις της Αστυνομίας, με τον ένα να καλεί μάρτυρα την επόμενη ημέρα που προσεγγίστηκε από αστυνομικό. Σημειώνεται ότι οι εν λόγω δύο πρώην αξιωματικοί που βρίσκονται ανάμεσα στους τέσσερις ποινικούς ανακριτές και οι οποίοι φέρονται να έχουν ανοιχτή γραμμή με την μέλη της Αστυνομίας, παρά το γεγονός πως πρόκειται για ανεξάρτητους, βρίσκονται στη λίστα των ανακριτών της ΑΑΔΙΠΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πλήγμα στην αμεροληψία της δεύτερης έρευνας για Φυλακές-«Μίλησε» και ο δικανικός

Η Ανεξάρτητη Αρχή Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας, αν και με καθυστέρηση μερικών ημερών, θέλησε να τοποθετηθεί μόνο για την υπόθεση χειροδικίας σε βάρος αξιωματικού, απορρίπτοντας τα περί καθυστέρησης στην διερεύνηση, ενώ υπέδειξε πως εξαρχής εισηγήθηκε την πειθαρχική του δίωξη, με την οποία συμφώνησε και ο Γενικός Εισαγγελέας, στον οποίο έριξε και το μπαλάκι της ευθύνης, αναφορικά με την αναστολή της ιδιωτικής ποινικής δίωξης που είχε καταχωρήσει ο παραπονούμενος.  

Σε ότι αφορά τις υπόλοιπες καταγγελίες και το βίντεο που είδε το φως της δημοσιότητας, η ΑΑΔΙΠΑ, χωρίς να αναφερθεί σε υποθέσεις, μίλησε για «αβάσιμα και απαράδεκτα» γεγονότα, ξεκαθαρίζοντας πως δεν «προτίθεται να εμπλακεί σε διάλογο με το ίδιο ύφος, όταν μάλιστα αυτό γίνεται στη βάση εντελώς ατεκμηρίωτων επιχειρημάτων».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δεν σχολιάζει βίντεο και καταγγελίες η ΑΑΔΙΠΑ, δίνει εξηγήσεις για το χαστούκι Αξιωματικού

Ωστόσο, η Συντεχνία Ισότητα, στην οποία υπάγονται πέραν των χιλίων αστυνομικών, σήκωσε το γάντι και επανήλθε, επικαλούμενη από την μια τη σύλληψη ποινικού ανακριτή, πρώην αξιωματικού της Αστυνομίας που έχει διοριστεί στην δεύτερη έρευνα για τις Φυλακές (σ.σ η Ανεξαάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς διερευνά τις καταγγελίες που εμπλέκουν τους δύο από τους τέσσερις ανακριτές), που εξαπάτησε τυφλό λαχειοπώλη, ενώ από την άλλη, για άλλη μια φορά αφήνει σαφέστατες αιχμές για διασπάθιση δημόσιου χρήματος, καταγγέλλοντας πως ανακριτές ενώ δεν δούλεψαν, πληρώθηκαν από τον φορολογούμενο πολίτη.

Όπως αναφέρει σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Συντεχνίας Ισότητα, Νίκος Λοϊζίδης, «χαιρόμαστε όταν η ΑΑΔΙΠΑ, παραδέχεται αλαζονικά για τα απαράδεκτα πράγματι γεγονότα που έχει καταγγελθεί δημοσίως, να μην απαντά ή να τοποθετείται», προσθέτοντας πως «τηρεί ευλαβικά το δικαίωμα της σιωπής» και «εξάλλου είναι δικαίωμα ενός υπόπτου για ποινικά ή πειθαρχικά αδικήματα να τηρεί το δικαίωμα αυτό».

Την ίδια ώρα, απαντώντας στην ΑΑΔΙΠΑ, αναφέρει πως:

«Πράγματι είναι απαράδεκτο να κατηγορείσαι ότι:

-Ποινικός Ανακριτής της ΑΑΔΙΠΑ έκλεψε τυφλό λαχειοπώλη για 1000 ευρώ!

- Ποινικός Ανακριτής της ΑΑΔΙΠΑ έχει συγγενή Α΄Βαθμού που συνελήφθηκε με μεγάλη ποσότητα ναρκωτικών και δεν είναι αμερόληπτος!

-Βίντεο μέλους της ΑΑΔΙΠΑ με προσυννενοήσεις και στημένες δηλώσεις και διώξεις!

-Ο νόμος που ιδρύθηκε σαν ΑΑΔΙΠΑ ΤΟ 2006 να έρχεται σε σύγκρουση με το Σύνταγμα και τον Περί Αστυνομίας Νόμο!

-Ώρες που πληρώθηκαν σε Ποινικούς Ανακριτές της ΑΑΔΙΠΑ από το υστέρημα του Κύπριου φορολογούμενου και δεν δουλεύτηκαν ποτέ.

-Οδηγίες του Συμβουλίου της Ευρώπης να φύγουν από το 2018 οι πρώην Αξιωματικοί της Αστυνομίας από την ΑΑΔΙΠΑ και ακόμα πληρώνονται παράνομα (σύμφωνα με την Ε.Ε.) από τον φορολογούμενο πολίτη επιπρόσθετα χρήματα από τις συντάξεις τους».

Σ

Παράλληλα, ο κ. Λοϊζίδης χαρακτηρίζει την Ανεξάρτητη Αρχή «τηλεκατευθυνόμενη», αναφέροντας πως «έχει ήδη αποδομηθεί και καταρρέει ο μύθος της περί ανεξάρτητης και αδιάφθορης. Μια ομάδα συνταξιούχων αφαιμάζουν τον Κύπριο πολίτη, τρώγοντας με χρυσά κουτάλια. Φτάνει πλέον η ασυδοσία με τα χρήματα του φορολογούμενου».

Τέλος, ο πρόεδρος της Ισότητας στέλνει το μήνυμα στην ΑΑΔΙΠΑ αλλά και στον πρόεδρο της, Ανδρέα Πασχαλίδη, πως «αναμένονται εξελίξεις», αναφέροντας πως «όταν με το καλό κληθεί για εξηγήσεις, ως πρώην δικαστές και ως πρώην αξιωματικοί γνωρίζουν καλά το δικαίωμα της σιωπής. Ας το συνεχίσουν».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μελετώνται νέες καταγγελίες κατά Αστυνομίας σε Ανεξάρτητη Αρχή-Πού στρέφονται

Δειτε Επισης

Πιθανόν από ρίψη πυροτεχνημάτων προκλήθηκε η φωτιά σε δύσβατη περιοχή στην Πάφο
ΗΠΑ για τον ανθρωπιστικό διάδρομο-«Σε ετοιμότητα τα σκάφη να ξεκινήσουν όταν δοθεί η εντολή»
ΟΗΕ: Ο θαλάσσιος διάδρομος μέσω της Κύπρου βοήθησε, αλλά δεν αρκεί για την παράδοση μέσω ξηράς
Χειροπέδες σε 18χρονο που εντοπίστηκε ένα κιλό κάνναβης στην κατοχή του (pics)
Μονόδρομος το Συνταγματικό κατά πλειοψηφία-Ξανά στο προσκήνιο και ο διαχωρισμός εξουσιών του Εισαγγελέα
«Όταν δεν υπάρχει ένα σύστημα που θα φοβάται ο πολίτης να διαπράξει ένα έγκλημα, γιατί να μην το κάνει;»
Πώς τοποθετούνται οι συνταξιούχοι για το πασχαλινό επίδομα-«Ούτε οι μισοί δεν θα το πάρουν»
Δημοσκόπηση IMR: Προβάδισμα Γιάννη Αρμεύτη στον Δήμο Λεμεσού
Δίνει μάχη με το χρόνο το ΥΠΑΝ για αντιμετώπιση της παραβατικότητας στα σχολεία-Οι δύο δράσεις στα σκαριά
Κάνει αρχή στο Βερολίνο, ανιχνεύει θέσεις και προθέσεις πριν επιστρέψει στην Κύπρο η Ολγκίν