Α. Αριστοτέλους: «Η ουτοπική Φυλακή» είναι καταξίωση για την Κύπρο γενικότερα

Τις εντυπώσεις όλων έκλεψε το ντοκιμαντέρ του Netflix για τις Κεντρικές Φυλακές, αφού παρουσιάζει το σημαντικό έργο που έχει επιτελέσει η Διεύθυνση τα τελευταία οκτώ χρόνια, με αποτέλεσμα να αλλάξει εντελώς η εικόνα του σωφρονιστικού ιδρύματος της Κύπρου και να μειωθούν κατά πολύ τα ποσοστά υποτροπιασμού, αλλά και εγκληματικότητας εντός των κελιών.

Το ντοκιμαντέρ, που έκανε πρεμιέρα την περασμένη Τετάρτη, συγκαταλέγεται στην έκτη σεζόν της σειράς «Inside the world’s toughest prisons», με τον παρουσιαστή Raphael Rowe να μπαίνει εντός των κελιών και για μία εβδομάδα να ζει ως κατάδικος. Ο ίδιος έμεινε έκπληκτος με τις μεθόδους που ακολουθεί η Άννα Αριστοτέλους και η διευθυντική της ομάδα και στην αρχή θεώρησε ότι όλα γίνονταν για σόου. Ωστόσο, αυτό άλλαξε σύντομα, όταν κατάλαβε ότι αυτή είναι η καθημερινότητά τους.

Η ίδια η Άννα Αριστοτέλους, σε δηλώσεις της χαρακτήρισε καταξίωση για τις φυλακές αλλά και για την Κύπρο γενικότερα ο χαρακτηρισμός «Η ουτοπική Φυλακή» που αποδόθηκε από την πλατφόρμα προβολής,

«Το iTV είναι μαζί με το BBC τα μεγαλύτερα τηλεοπτικά κανάλια στη Μεγάλη Βρετανία με τεράστια τηλεθέαση. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει τηλεθέαση 1 εκ. τηλεθεατές την ημέρα. Εκείνο το οποίο σημειώνω είναι ότι ο Raphael Rowe, ο οποίος βίωσε τη σκληρότητα των φυλακών για 12 χρόνια για ένα αδίκημα που δεν είχε διαπράξει, έχει κάνει ντοκιμαντέρ για εκατοντάδες φυλακές στον κόσμο και επέλεξε να κάνει αναφορά και να εκθειάσει με τα καλύτερα λόγια μόνο τις Φυλακές της Κύπρου».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εξαίρει το έργο Αριστοτέλους ο παρουσιαστής του Netflix-«Πήγα σε πολλές φυλακές, η μέθοδος τους αποδίδει»

Μέσα από το ντοκιμαντέρ φαίνεται η καθημερινότητα των κρατουμένων στις Κεντρικές Φυλακές, αλλά και η αντιμετώπισή τους από τους δεσμοφύλακες. Κάτι που προκάλεσε εντύπωση σε όσους παρακολούθησαν το επεισόδιο είναι η ανθρωποκεντρική προσέγγιση του προσωπικού προς τους κρατούμενους, αλλά και η αγάπη που δείχνουν οι κρατούμενοι προς το πρόσωπο της Διευθύντριας.

Περιέχει υλικό από την αντίδραση των κρατουμένων όταν βλέπουν την Διευθύντρια και τα γνωστά «Mamma Anna», που φωνάζουν με κάθε ευκαιρία, ώστε να δείξουν την αγάπη και τον σεβασμό τους. Παράλληλα, γίνεται μία σύγκριση με την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στις Φυλακές, με εκείνη που επικρατούσε επί της προηγούμενης Διεύθυνσης.

Ο παρουσιαστής, μετά την παραμονή του στις Φυλακές και συγκρίνοντας την εμπειρία του με άλλες, αναγνώρισε τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται, θεωρώντας πως συμβάλουν περισσότερο στην αναμόρφωση των κρατουμένων. Ο δημοσιογράφος, είχε την ευκαιρία να μιλήσει με κρατούμενους αλλά και δεσμοφύλακες, οι οποίου του παραδέχθηκαν πως πριν αναλάβει η Άννα Αριστοτέλους, το ξύλο και η βία, ήταν καθημερινά φαινόμενα. Ωστόσο, η Διευθύντρια άλλαξε τη νοοτροπία και την σκέψη, άνοιξε σχολεία, έβαλε προγράμματα και δραστηριότητες, ώστε να υπάρχει αναμόρφωση και σωστή επανένταξη των κρατουμένων στην κοινωνία.

Μάλιστα, ο παρουσιαστής σε δηλώσεις σε βρετανική εκπομπή, εξέφρασε την έκπληξή του για την εικόνα που αντίκρισε, ενώ ξεκαθάρισε ότι πριν από οκτώ χρόνια, τα πράγματα ήταν εντελώς διαφορετικά, αφού ήταν συνήθεια να χτυπούν και να βασανίζουν τους κρατούμενους.

«Όταν ήρθε η προοδευτική διευθύντρια, Άννα Αριστοτέλους, έκανε κάτι που δεν γινόταν παλιά. Αντιμετώπιζε τους κρατούμενους με ανθρωπιά, παρά τα εγκλήματά τους και αυτοί ανταποκρίθηκαν, μειώνοντας τα εγκλήματα που έκαναν εντός των φυλακών και βγαίνουν έξω και είναι καλύτεροι πολίτες. Η Κύπρος είναι ένα προοδευτικό σύστημα, κάνει τα πράγματα με ανθρώπινο τρόπο. Είναι μία κατάσταση που δεν έζησα ξανά και επισκέφτηκα πολλές φυλακές, σε διαφορετικές κουλτούρες. Έκαναν μέχρι και γάμο στις φυλακές, έπαιξαν bingo, γυναίκες είχαν επαφές με άνδρες κρατούμενους».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Χειροπέδες σε 29χρονο για τη μεταφορά μεταναστών στην Κύπρο
Τρέχουν να σβήσουν τις... φωτιές μετά τις πυρκαγιές από βεγγαλικά-Ανάκληση αδειών για χρήση πυροτεχνημάτων
Ανακαλούνται όλες οι άδειες που έχουν εκδοθεί για χρήση πυροτεχνημάτων μετά τη φωτιά που ξέσπασε
Τίθεται σε διαθεσιμότητα ο διευθυντής της Υπηρεσίας Μεταλλείων για τη φωτιά στο Κρατικό Δάσος
Διατάχθηκαν επιχειρήσεις αυξημένων ελέγχων για τις λαμπρατζιές-Έκκληση σε γονείς για να λάβουν μέτρα
Κακοποιούσε σεξουαλικά τις ανήλικες και τους έλεγε είναι αναγκαίο-Η ετυμηγορία του Κακουργιοδικείου για τον προπονητή
Ετοιμότητα ΕΦ για παροχή βοήθειας στην ΕΕ με κάθε δυνατό τρόπο στην αντιμετώπιση κρίσεων στο μέλλον
Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας απέρριψε αγωγή κατά της Δημοκρατίας σε υπόθεση κουρέματος
«Αλλοδαποί στις Κεντρικές ζητούν αναστολή ποινής και συμφωνούν με απέλαση αλλά απορρίπτονται οι αιτήσεις»
Συνελήφθησαν τρία πρόσωπα για υπόθεση λαθρεμπορίου μεταναστών