Εξαίρει το έργο Αριστοτέλους ο παρουσιαστής του Netflix-«Πήγα σε πολλές φυλακές, η μέθοδος τους αποδίδει»

Την ώρα που στην Κύπρο κάποιοι έψαχναν να πλήξουν το έργο της Διεύθυνσης των Κεντρικών Φυλακών, με σκοπό την εξόντωσή της, με αφορμή την διεθνή αναγνώριση των μεθόδων που ακολουθούνται για σωφρονισμό, οι οποίες κατάφεραν να μειώσουν το ποσοστό υποτροπής από 50% στο 14%, κάτι που αναγνωρίζεται και καταγράφεται στις ευρωπαϊκές εκθέσεις και μαρτυρά τη ριζική αλλαγή στις Φυλακές, το Netflix παρουσίασε την «ουτοπική φυλακή», όπως θέλησε να την χαρακτηρίζει ο παρουσιαστής Raphael Rowe.

Ένας παρουσιαστής, ο οποίος βρέθηκε σε δεκάδες φυλακές ανά το παγκόσμιο, ενώ ο ίδιος μέχρι να αποδείξει την αθωότητά του παρέμεινε στη φυλακή για δώδεκα χρόνια στην Αγγλία. Με τα όσα είδε και συγκρίνοντας τις Φυλακές της Κύπρου με όσες επισκέφτηκε, καταλήγει στο συμπέρασμα πως η ανθρωποκεντρική προσέγγιση και οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται, συμβάλλουν θετικά στην αναμόρφωση των κρατουμένων, σε αντίθεση με τις μεθόδους που χρησιμοποιούν σε άλλες φυλακές.

«Είδαμε τα αποτελέσματα από τα τιμωρητικά συστήματα με σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με έξι αυτοκτονίες σε δέκα μήνες», αναφέρει η Άννα Αριστοτέλους στον Raphael Rowe, με τον ίδιο να απαντά «μπορείς να ορίσεις ένα πράγμα που πιστεύεις ότι αλλάζει τη νοοτροπία και το μέλλον των κρατουμένων, ώστε να μην υποτροπιάσουν;». «Ισχυρές θετικές αξίες, όπως ακεραιότητα, δικαιοσύνη, σεβασμός, επικοινωνία, αγάπη και στήριξη», ήταν η απάντηση της Διευθύντριας των Φυλακών.

«Όταν πρωτοήρθα εδώ ήμουν επιφυλακτικός με όσα είδα, αλλά η επαναστατική προσέγγιση της Διευθύντριας, αντικαθιστώντας την τιμωρία με ένα ανθρώπινο καθεστώς, φαίνεται να αποδίδει. Από την εμπειρία, αυτό που κάνουν εδώ βοηθάει στη συμμόρφωση των κατάδικων», ήταν το κλείσιμο του παρουσιαστή στο ντοκιμαντέρ του Netflix.

Σε συνέντευξή του στην γνωστή βρετανική εκπομπή «The Morning», στο iTV που μαζί με το BBC είναι τα μεγαλύτερα τηλεοπτικά κανάλια στην Μεγάλη Βρετανία με τεράστια τηλεθέαση, αφού μόνο η συγκεκριμένη εκπομπή έχει ένα εκατομμύριο τηλεθεατές την ημέρα, ο Raphael Rowe αναφέρθηκε στην εμπειρία που είχε στις Κεντρικές Φυλακές της Κύπρου, υποδεικνύοντας πως στην αρχή θεωρούσε ότι όσα έζησε ήταν σόου, ωστόσο στην συνέχεια κατάλαβε πως αυτή ήταν η καθημερινότητα και η πραγματικότητα.

Ο τρόπος αντιμετώπισης του παρουσιαστή από τους δεσμοφύλακες, όπως αυτός παρουσιάστηκε στο ντοκιμαντέρ, εντυπωσίασε τους παρουσιαστές της εκπομπής, οι οποίοι αναγνώρισαν ότι η εμπειρία του ήταν διαφορετική στο νησί μας. Ο ίδιος απάντησε ότι η κατάσταση δεν ήταν πάντα έτσι, αφού παλαιότερα ήταν συνήθεια να χτυπούν και να βασανίζουν τους κρατούμενους.

«Όταν ήρθε η προοδευτική διευθύντρια, Άννα Αριστοτέλους, έκανε κάτι που δεν γινόταν παλιά. Αντιμετώπιζε τους κρατούμενους με ανθρωπιά, παρά τα εγκλήματά τους και αυτοί ανταποκρίθηκαν, μειώνοντας τα εγκλήματα που έκαναν εντός των φυλακών και βγαίνουν έξω και είναι καλύτεροι πολίτες», ήταν η απάντησή του.

Και αυτό, συνέχισε, δείχνει πώς μπορεί να αλλάξει η κατάσταση, εννοώντας πως με την κατάλληλη αντιμετώπιση των κρατουμένων, μπορείς να βελτιώσεις τα αποτελέσματα και να πετύχεις το στόχο του σωφρονισμού των κρατουμένων.

«Η Κύπρος είναι ένα προοδευτικό σύστημα, κάνει τα πράγματα με ανθρώπινο τρόπο. Είναι μία κατάσταση που δεν έζησα ξανά και επισκέφτηκα πολλές φυλακές, σε διαφορετικές κουλτούρες. Έκαναν μέχρι και γάμο στις φυλακές, έπαιξαν bingo, γυναίκες είχαν επαφές με άνδρες κρατούμενους».

Στο ντοκιμαντέρ που κυκλοφόρησε την περασμένη Τετάρτη, παρουσιάζεται η κατάσταση όπως έχει σήμερα, ενώ γίνεται και μία σύγκριση με την κατάσταση όπως ήταν πριν την έλευση της τωρινής Διεύθυνσης, όταν η καθημερινότητα των κρατουμένων ήταν πιο σκληρή και γεμάτη τιμωρίες.

Μάλιστα, ο παρουσιαστής, μετά την παραμονή του στις Φυλακές και συγκρίνοντας την εμπειρία του με άλλες, αναγνώρισε τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται, θεωρώντας πως συμβάλουν περισσότερο στην αναμόρφωση των κρατουμένων. Ο δημοσιογράφος, είχε την ευκαιρία να μιλήσει με κρατούμενους αλλά και δεσμοφύλακες, οι οποίου του παραδέχθηκαν πως πριν αναλάβει η Άννα Αριστοτέλους, το ξύλο και η βία, ήταν καθημερινά φαινόμενα. Ωστόσο, η Διευθύντρια άλλαξε τη νοοτροπία και την σκέψη, άνοιξε σχολεία, έβαλε προγράμματα και δραστηριότητες, ώστε να υπάρχει αναμόρφωση και σωστή επανένταξη των κρατουμένων στην κοινωνία. 

Μάλιστα, ο παρουσιαστής αναφέρει στο ντοκιμαντέρ και το ζήτημα των ναρκωτικών, λέγοντας πως στις φυλακές που επισκέφθηκαν μύριζαν παντού και το καταλάβαινε, ενώ στην Κύπρο δεν είδε αυτό το φαινόμενο. Επίσης, μέσα από τα μάτια των κρατουμένων και τις συνεντεύξεις τους παρουσιάζεται το πώς οι Φυλακές από ένα κολαστήριο μετατράπηκαν σε ένα σωφρονιστικό ίδρυμα. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Ψηφίστηκε πρόταση νόμου για δημοσίευση έκθεσης ελέγχων αγοράς από Υπ. Ενέργειας
«Κομβικό» το δημοψήφισμα για σχέδιο Ανάν λέει ο Τατάρ και παραπέμπει στο «όραμα» των δύο κρατών
Ένταλμα σύλληψης για τον Γκάρι Κασπάροφ από τη Ρωσία-Τον κατηγορούν για τρομοκρατία
Η Σουηδία στέλνει τάγμα στη Λετονία στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ
Ισότητα: Εκτεθειμένοι σε ψευδείς καταγγελίες οι Αστυνομικοί
Πέρασαν από την Ολομέλεια οι νέοι κανονισμοί των Δημοτικών-Ικανοποίηση ΥΠΑΝ, όσα αλλάζουν
Οι ΗΠΑ κατηγορούν την Κίνα για υποστήριξη της Ρωσίας στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας-«Παρέχετε όπλα, δεν είστε ουδέτεροι»
Άκυρο Βουλής για αποσπάσεις δημοσίων υπαλλήλων και αορίστου χρόνου-«Γάγγραινα και βόλεμα ημετέρων»
Πράσινο Βουλής για χρονική παράταση χρηματοδότησης ελλειμμάτων ΟΚΥπΥ
Ανατροπή στο Ανώτατο της Ν. Υόρκης-Ακύρωσε την καταδίκη του Χάρβεϊ Γουάινστιν γιατί «δεν είχε δίκαιη δίκη»