Δεν σχολιάζει βίντεο και καταγγελίες η ΑΑΔΙΠΑ, δίνει εξηγήσεις για το χαστούκι Αξιωματικού

H Ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας (Α.Α.Δ.Ι.Π.Α.) διαψεύδει ισχυρισμούς για προσπάθεια να παρέλθει, επί τούτου, ο χρόνος παραγραφής των ποινικών αδικημάτων σε συγκεκριμένη υπόθεση.

Η Αρχή εξέδωσε ανακοίνωση την Πέμπτη για να απαντήσει σε δημοσίευμα της ιστοσελίδας Philenews, ημερ.27/09/2022, σε σχέση με χειρισμό συγκεκριμένης υπόθεσης και προς αποκατάσταση των πραγματικών γεγονότων, όπως αναφέρει. Σημειώνεται πως πρόκειται για την υπόθεση όπου αξιωματικός χαστούκισε μέλος της Αστυνομίας, ο οποίος προέβη σε καταγγελία στην Ανεξάρτητη Αρχή. 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, με την ολοκλήρωση της διερεύνησης της εν λόγω υπόθεσης, η Α.Α.Δ.Ι.Π.Α. έλαβε εξαρχής απόφαση για εισήγηση πειθαρχικής και όχι ποινικής δίωξης του ύποπτου μέλους της Αστυνομίας.

Η Αρχή, προστίθεται, όπως σε όλες τις περιπτώσεις που  υπάρχει διερεύνηση ποινικών αδικημάτων ή ποινικών και πειθαρχικών αδικημάτων, όπως ορίζει η νομοθεσία, προώθησε το φάκελο της υπόθεσης με την εισήγηση της στο Γενικό Εισαγγελέα, ο οποίος είναι ο μόνος που αποφασίζει τελικώς για την άσκηση ποινικής δίωξης ή όχι.

«Τούτο έγινε εντός της προθεσμίας που ορίζει η νομοθεσία και προτού λήξει το διάστημα παραγραφής των υπό διερεύνηση ποινικών αδικημάτων. Στο διαβιβαστικό, μάλιστα, σημείωμα της προς τον Γενικό Εισαγγελέα, η Α.Α.Δ.Ι.Π.Α., όχι μόνο δεν παρασιώπησε, αλλά αντίθετα υπογράμμισε και επεσήμανε  με έμφαση την ημερομηνία που τα εν λόγω αδικήματα παραγράφονται, ούτως ώστε να ληφθεί έγκαιρα η οποιαδήποτε απόφαση», σημειώνει.

Προστίθεται πως ο Γενικός Εισαγγελέας συμφώνησε εν τέλει με την εισήγηση της Α.Α.Δ.Ι.Π.Α. για μη άσκηση ποινικής δίωξης αλλά άσκηση πειθαρχικής δίωξης εναντίον του ύποπτου μέλους της Αστυνομίας.

Επιπρόσθετα, σημειώνει, και προφανώς προς επίρρωση της ειλημμένης απόφασης του να μην οδηγηθεί η εν λόγω υπόθεση σε ποινικό δικαστήριο, ο Γενικός Εισαγγελέας ανέστειλε την ιδιωτική ποινική δίωξη που είχε καταχωρηθεί από τον παραπονούμενο εναντίον του ύποπτου μέλους της Αστυνομίας.

«Ως εκ τούτου, από τα πιο πάνω, είναι σαφές ότι καμία προσπάθεια δεν έγινε από την Α.Α.Δ.Ι.Π.Α., ως αφήνεται να νοηθεί, για να παρέλθει επί τούτου ο χρόνος της παραγραφής των ποινικών αδικημάτων», σημειώνεται.

Πέραν των πιο πάνω, η Αρχή σημειώνει ότι οι εκάστοτε παραπονούμενοι έχουν αναμφίβολα δικαίωμα ενημέρωσης για την πορεία διερεύνησης του παραπόνου τους, δικαίωμα το οποίο βεβαίως μπορεί να ασκηθεί και μέσω του Δικηγόρου τους.

«Αυτό είναι κάτι το οποίο γνωρίζει ο κ. Απαισιώτης, ο οποίος φέρεται να υπέβαλε την καταγγελία στην ιστοσελίδα Philenews, ως εκ της εμπειρίας που αυτός διαθέτει, εφόσον αρκετές φορές έχει υποβάλει παράπονα/καταγγελίες στην Α.Α.Δ.Ι.Π.Α. εναντίον μελών της Αστυνομίας», αναφέρεται.

Στη συγκεκριμένη υπόθεση, η Α.Α.Δ.Ι.Π.Α. θεωρεί ότι στο πλαίσιο της κείμενης νομοθεσίας, τηρούσε ενήμερο τον παραπονούμενο για την όλη πορεία του παραπόνου του, «στο μέτρο βεβαίως που αυτό αφορούσε ενέργειες και αποφάσεις της ίδιας της Α.Α.Δ.Ι.Π.Α. και όχι ενέργειες άλλων θεσμικών οργάνων ή Αξιωματούχων».

«Είναι αξιοπερίεργο γιατί, παρά ταύτα, επιλέγηκε αυτό το χρονικό σημείο, 2,5 χρόνια μετά τα υπό κρίση γεγονότα, να εκφραστούν παράπονα και να εκτοξευθούν εντελώς αβάσιμες κατηγορίες για γεγονότα και αποφάσεις για τις οποίες οι ενδιαφερόμενοι ήταν πλήρως ενήμεροι κατά τον κρίσιμο χρόνο», αναφέρει.

Στην ανακοίνωση υπενθυμίζεται ότι η Α.Α.Δ.Ι.Π.Α. ενεργεί και λαμβάνει τις αποφάσεις της ως συλλογικό όργανο, σύμφωνα με τη νομοθεσία που διέπει τη σύσταση και τη λειτουργία της και αναφορικά με τις ποινικές υποθέσεις, ενεργεί πάντα υπό την εποπτεία του Γενικού Εισαγγελέα, ο οποίος εκ του Συντάγματος έχει τον τελικό λόγο. 

Σε ότι αφορά τα όσα βλέπουν τον τελευταίο καιρό το φως της δημοσιότητας, μεταξύ των οποίων και βίντεο που έδειχνε συνομιλίες, ενώ έγιναν και καταγγελίες από μέλη της Αστυνομίας που θέτουν υπό αμφισβήτηση την ανεξαρτησία των ανεξάρτητων ποινικών ανακριτών που προέρχονται από τις τάξεις της Αστυνομίας, η Αρχή αναφέρει πως δεν θα εμπλακεί σε διάλογο. 

«Παρά τα όσα αβάσιμα και απαράδεκτα βλέπουν το φως της δημοσιότητας τελευταία, αναφορικά με τη λειτουργίας της Α.Α.Δ.Ι.Π.Α., η Α.Α.Δ.Ι.Π.Α. σεβόμενη το ρόλο της, δεν προτίθεται να εμπλακεί σε διάλογο με το ίδιο ύφος, όταν μάλιστα αυτό γίνεται στη βάση εντελώς ατεκμηρίωτων επιχειρημάτων», καταλήγει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Διέταξε έρευνα για την πυρκαγιά η Παναγιώτου-Πιθανή αιτία η καταστροφή φωτοβολίδων
Την Παρασκευή η διαδικασία αίτησης των μοναχών για ακύρωση δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων
Άρον-άρον στην Ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-«Παράνομα οι πληρωμές Μαρτίου»
Με πακέτο προτάσεων Νόμου που ετοίμασε ο Ελεγκτής, θέλει να δώσει λύση στο θέμα των πολλαπλών συντάξεων η αντιπολίτευση
Οι επιστημονικές εξετάσεις δίνουν απαντήσεις για τον θάνατο της οκτάχρονης Καισσαριανής
Δεν θα συμμετάσχουν στις Ευρωεκλογές οι Σπαρτιάτες-Μπλόκο από τον Άρειο Πάγο
Καταχωρείται μέχρι την Παρασκευή η αίτηση για παύση Ελεγκτή-Ανοίγουν παλιά μέτωπα, ετοιμοπόλεμες οι δύο πλευρές
Δεκαεπτάχρονος απουσιάζει από τον χώρο διαμονής του στη Λάρνακα (pic)
Αποκαλυπτικό βίντεο ντοκουμέντο από την ενέδρα στην Ανθούπολη-Δίπλα δίπλα δράστες και θύμα
ΒΙΝΤΕΟ: Μάχη με τις φλόγες στο Κρατικό Δάσος Λεμεσού-Σε ετοιμότητα για πιθανές εκκενώσεις