Έδειξε διαγραφή sms και κλήσεων από κινητό τεκμήριο η υπεράσπιση Ζαβράντωνα

Αντίστροφη μέτρηση για την ετυμηγορία του Κακουργιοδικείου Λευκωσίας, ενώπιον του οποίου δικάζεται ο Γιώργος Χριστοδούλου Ζαβράντωνας, τον οποίο ενέπλεξε στην υπόθεση των 15 κιλών κοκαΐνης που είχαν εντοπιστεί στη Λακατάμια, ο βασικός μάρτυρας κατηγορίας που καταδικάστηκε το 2019 σε δεκαέξι χρόνια φυλάκιση και στη συνέχεια εντάχθηκε στο πρόγραμμα μαρτύρων της ΥΚΑΝ, αλλάζοντας την αρχική εκδοχή του.

Κατά τη σημερινή ακροαματική διαδικασία κατέθεσε και ο τελευταίος μάρτυρας υπεράσπισης, ενώ ορίστηκε νέα ημερομηνία, στις 12 Οκτωβρίου, για τελικές αγορεύσεις, ενώ ακολούθως το Κακουργιοδικείο θα ορίσει νέα ημερομηνία κατά την οποία θα ανακοινώσει κατά πόσο ο κατηγορούμενος, ο οποίος αρνείται τις κατηγορίες, είναι ένοχος ή αθώος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι απειλές από προστασία μάρτυρες σε Αλεξούι-Ζαβράντωνα, τα περί ασυλίας και το θέμα κράτησης

Υπενθυμίζεται πως για την πρώτη υπόθεση που εκδικαζόταν ενώπιον Κακουργιοδικείου Λάρνακας, ο Ζαβράντωνας αθωώθηκε, αφού το Δικαστήριο έκρινε αναξιόπιστο τον βασικό μάρτυρα κατηγορίας που είχε καταδικαστεί για την ίδια υπόθεση, αναφέροντας πως «οι ψευδείς του αναφορές επομένως είχαν σκοπό την επίτευξη ευνοϊκής μεταχείρισης και μειωμένης ποινής». Ο εν λόγω μάρτυρας, είχε ενταχθεί στο πρόγραμμα μαρτύρων της ΥΚΑΝ, ενώ παρά την κατάληξη της υπόθεσης και τα όσα ανέφερε το Δικαστήριο σε βάρος του, αναστάλθηκε η ποινή του δώδεκα μέρες μετά την απόφαση.  

Στο επίκεντρο της ακροαματικής διαδικασίας που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Πέμπτης ενώπιον του Κακουργιοδικείου Λευκωσίας, βρέθηκαν τρεις κλήσεις και ένα μήνυμα, τα οποία ωστόσο διαγράφηκαν, σύμφωνα με την θέση της υπεράσπισης, η οποία παρουσίασε έκθεση του παροχέα που δεν συνάδει με τον έλεγχο της Αστυνομίας. Ειδικότερα, πρόκειται για ένα μήνυμα που στάλθηκε λίγη ώρα πριν τη σύλληψη του βασικού μάρτυρα κατηγορίας, το οποίο η υπεράσπιση υποδεικνύει ως καθοριστικής σημασίας, ενώ δείχνει παρέμβαση στο μαρτυρικό υλικό που θα μπορούσε να συμβάλει στην αθώωση του πελάτη του. Και αυτό διότι, όπως υποστηρίζει η υπεράσπιση, τα ευρήματα από τον έλεγχο επί των κινητών του βασικού μάρτυρα το 2019, οπότε συνελήφθη, είναι διαφορετικά με αυτά του 2020, οπότε αποφάσισε να εμπλέξει στην υπόθεση τον Ζαβράνμτωνα, δίνοντας την συγκατάθεση του για να επανέλεγχο των κινητών του.

Ενώπιον του Κακουργιοδικείου κλήθηκε από την υπεράσπιση ο εμπειρογνώμονας, Δημήτρης Αγγελόπουλος, ο οποίος αρχικά αναφέρθηκε στις σπουδές του και ότι εργάστηκε σε ειδικό τμήμα της Ιντερπόλ, ενώ ανέφερε πως είναι το πρόσωπο που μίλησε το τότε υπεύθυνο του Κλάδου Τηλεπικοινωνιών της Αστυνομίας, για αγορά ενός συστήματος που θα έλεγχε τα κινητά. Ωστόσο, ανέφερε πως ο δικανικός έλεγχος ενός κινητού θα πρέπει να γίνεται από το Ηλεκτρονικό Έγκλημα, εκφράζοντας τη θέση πως σε ότι αφορά τα τεκμήρια στη δίκη, δεν θα έπρεπε να εξεταστούν από τον συγκεκριμένο Κλάδο. «Το πλέον αρμόδιο Τμήμα είναι το Ηλεκτρονικό. Το Τμήμα αυτό ξεκίνησε το 2010. Είχαν έρθει σε επαφή μαζί μου, τότε ήμουν στην Ιντερπόλ. Με ρώτησε τι σύστημα να πάρει ώστε να εξετάζουν κινητά. Του είπα δεν είναι για σας οι εξετάσεις, προσπάθησα να τον αποτρέψω».  

Ο κ. Αγγελόπουλος εξήγησε την διαδικασία που πρέπει να ακολουθείται για την ανάλυση των δεδομένων ενός κινητού, ενώ κλήθηκε να τοποθετηθεί επί των τεκμηρίων που προβλήθηκαν, αναφέροντας πως σε κάποια δεν έγινε πλήρη καταγραφή των δεδομένων του κινητού, δηλαδή δεν υπήρχε δικανικός έλεγχος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αμπελοπούλια και κινητά στο πρόγραμμα μαρτύρων-Παραδοχή μάρτυρα στο Δικαστήριο

Κατά την ακροαματική διαδικασία, ο δικηγόρος του Ζαβράντωνα, Χρίστος Πουτζιουρής, παρουσίασε τρεις κλήσεις και ένα μήνυμα σε συγκεκριμένο πρόσωπο, τα οποία είχαν διαγραφεί, ενώ έγινε αναφορά και σε άλλα δύο μηνύματα που ενώ στάλθηκαν σε άλλο χρόνο, διαβάστηκαν σε μεταγενέστερο στάδιο, όταν η Αστυνομία είχε στην κατοχή της το κινητό. Επίσης, ο εμπειρογνώμονας, διαβάζοντας την έκθεση επί των τεκμηρίων, επισήμανε πως ένα μήνυμα ήταν επίσης τροποποιημένο.

Ο κ. Πουτζιουρής, επικεντρώθηκε στο διαγραμμένο μήνυμα λίγη ώρα πριν τη σύλληψη του βασικού μάρτυρα με τα δεκαπέντε κιλά κοκαΐνη, δείχνοντας σχετική έκθεση από την εταιρεία πάροχο, ότι αυτό αποστάλθηκε στις 17:15 από αριθμό συγκεκριμένο αριθμό.

Ερωτηθείς ο εμπειρογνώμονας από την υπεράσπιση εάν είναι αξιόπιστος ο επανέλεγχος στο κινητό μερικούς μήνες μετά, απάντησε αρνητικά, αναφέροντας πως από το τεκμήριο μπορεί να έχουν σβηστεί δεδομένα, μπορεί να αφαιρέθηκαν ή να προστέθηκαν εφαρμογές κτλ, ενώ σε ότι αφορά καθοριστικής σημασίας το γεγονός πως δεν υπάρχει δικανικός έλεγχος, λέγοντας πως «οι εκθέσεις είναι σαν να μην υπάρχουν χωρίς δικανικό».

Τον εμπειρογνώμονα ανεξέτασε ο δικηγόρος της Δημοκρατίας, Αντρέας Αριστείδης, ο οποίος αρχικά επικεντρώθηκε στις σπουδές του και τις γνώσεις του, ενώ στάθηκε στις αναφορές του ως προς την επιλογή της ώρας Κύπρου που επιλέχθηκε όταν είχε ανοιχτεί το κινητό. Επίσης, τον κάλεσε να απαντήσει για το πότε είδε και μελέτησε τις εκθέσεις, οι οποίες του υποδείχθηκαν στο Δικαστήριο.

Στην επόμενη δικάσιμο, οι δύο πλευρές αναμένεται να καταθέσουν τις τελικές τους αγορεύσεις, ενώ στη συνέχεια θα οριστεί νέα ημερομηνία για απόφαση.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αποκαλύψεις στη δίκη Ζαβράντωνα-Μάρτυρας προστασίας της ΥΚΑΝ απείλησε Αριστοτέλους

Δειτε Επισης

Απορρίφθηκε αίτηση Γενικού Εισαγγελέα σε απόφαση απαλλοτρίωσης γης
Τουρίστες βγήκαν για περίπατο και βρήκαν σε σακούλα εκατοντάδες κροτίδες
Έφυγε… κύριος ως επισκέπτης από τις Κεντρικές ο δραπέτης-Έτσι τους πήρε στον ύπνο
Υπόδικος για υπόθεση εισαγωγής μεθαμφεταμίνης ο δραπέτης των Κεντρικών-Ερωτήματα για το πώς ξέφυγε όλων των μελών
Aπέδρασε κρατούμενος από τις Κεντρικές Φυλακές
Πληρώνει τελικά επιπλέον τόκους €4.220.000 με απόφαση Δικαστηρίου η ΚΔ για ακίνητο στη Λάρνακα
Νέα διαδικασία στο Δικαστήριο για την υπόθεση της Ευδοκίας Λοΐζου-Δεν καταβάλλει τις αποζημιώσεις το ΡΙΚ
Ανακοινώθηκαν στατιστικά για τις προσφυγές του Διοικητικού Δικαστηρίου
Επεισοδιακή καταδίωξη 22χρονου στην Πάφο-Επιτέθηκε σε αστυνομικό
Ηλεκτρική συσκευή προκάλεσε πυρκαγιά σε οικία στη Λεμεσό