Μελετώνται νέες καταγγελίες κατά Αστυνομίας σε Ανεξάρτητη Αρχή-Πού στρέφονται

Μπορεί κάποιες σοβαρές καταγγελίες που διατυπώνονται στη δημόσια σφαίρα να επιχειρείται να πέσουν στα χαμηλά ή να μπουν κάτω από το χαλί, εντούτοις η δημιουργία της Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς, ήρθε να ανοίξει νέο δρόμο σε όσους έχουν καταγγείλει υποθέσεις, οι οποίες είτε δεν διερευνήθηκαν, είτε στο τέλος δεν καταγγέλθηκαν καν λόγω έλλειψης εμπιστοσύνης στους θεσμούς, όπου πλέον η σύγκρουση συμφέροντος παίζει τον δικό της ρόλο.

Ήδη ενώπιον της Αρχής βρίσκεται αριθμός καταγγελιών, μεταξύ των οποίων και η σοβαρή καταγγελία της Διεύθυνσης των Φυλακών, η οποία στην ουσία διαβίβασε μαρτυρίες προσώπων που υποστηρίζουν πως προσεγγίστηκαν από μέλη της Αστυνομίας για να καταθέσουν εναντίον της στη δεύτερη έρευνα που διέταξε ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας, προσφέροντας τους μάλιστα ανταλλάγματα, ενώ υπενθυμίζεται πως πρόθεση να αποταθεί στην Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς για το ζήτημα των διαβατηρίων, εξέφρασε και ο Γενικός Ελεγκτής.

Τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας για τους ανεξάρτητους ποινικούς ανακριτές που προέρχονται από τις τάξεις της Αστυνομίας και βρίσκονται στη λίστα της Ανεξάρτητης Αρχής Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας, δημιούργησαν σκιές γύρω από την ανεξαρτησία τους, σκιές οι οποίες προήλθαν μάλιστα από τα ίδια τα μέλη της Αστυνομίας, οι οποίοι μίλησαν για παρεμβάσεις και κουκουλώματα. Και σε όλα αυτά, ήρθε να προστεθεί και το βίντεο με την συνομιλία του προέδρου της ΑΑΔΙΠΑ με τον πρώην Αρχηγό Αστυνομίας, όπου μεταξύ άλλων ακούστηκαν φράσεις, «όπως μου τα είπες, είπα τα», «θα κόψω τον βήχα» και «ότι θέλεις πιάννε με», ενώ ακολούθησαν αποκαλύψεις για σκόπιμη καθυστέρηση υπόθεσης με αξιωματικό που τελικά έκλεισε, για ανακριτή που είχε διερευνηθεί ποινικά και για σύλληψη γιου ανακριτή πρώην αξιωματικού, ο οποίος δεν αφαιρέθηκε από την λίστα.

Όλα αυτά, αναμφίβολα, δημιούργησαν σκιές για την αμεροληψία της ΑΑΔΙΠΑ, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με πληροφορίες μας, καταγγελίες που ακόμη δεν διερευνήθηκαν, να αποσυρθούν και να διαβιβαστούν στην Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς, αφού σε μία περίπτωση αυτό που καταγγέλλεται είναι διαφθορά και διαπλοκή σε ποινική υπόθεση, ενώ σε άλλες υποθέσεις, δικηγόροι παραπονουμένων, εξετάζουν το ενδεχόμενο να προβούν σε νέα καταγγελία. 

Την ίδια ώρα, τον δρόμο προς την Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς μελετά και ο δικηγόρος Αλέξανδρος Κληρίδης, μέσω του οποίου έγιναν κατά διαστήματα σοβαρές καταγγελίες κατά της Αστυνομίας, οι οποίες μέχρι σήμερα δεν διερευνήθηκαν, ενώ υπάρχουν πρόσωπα που δήλωσαν την ετοιμότητα τους να μαρτυρήσουν για τα όσα κατά διαστήματα καταγγέλθηκαν. 

Οι πρώτες καταγγελίες για το πρόγραμμα μαρτύρων της ΥΚΑΝ

11 Αυγούστου 2021

Παίρνοντας τα πράγματα από την αρχή, τον Αύγουστο του 2021, έγιναν οι πρώτες καταγγελίες από κρατούμενους, οι οποίες παρά την σοβαρότητα τους, ουδείς παρενέβη αυτεπάγγελτα ώστε να διερευνηθούν, δεδομένου πως υπήρχε ισχυρισμός για μαρτυρίες αναφορικά με δολοφονίες και διακίνηση ναρκωτικών από το πρόγραμμα μαρτύρων της ΥΚΑΝ, όπου εντάσσονται καταδικασθέντες κατόπιν συμφωνίας με τις Αρχές. 

Μέσω δημόσιας επιστολής κρατουμένων, την οποία μάλιστα υπέγραφαν 100 υπόδικοι, αναφερόταν μεταξύ άλλων πως: 

«Θα θέλαμε να στείλουμε μήνυμα προς την Αστυνομία πως οι νομοθεσίες είναι για όλους και ίδια πρέπει να είναι η μεταχείριση. Ας στρέψει επιτέλους η Αστυνομία και λίγο τα μάτια της στο πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων, που βρίσκεται σε χώρο εκτός των φυλακών και εξουσία ασκεί η Αστυνομία (ΥΚΑΝ), πόσα εγκλήματα γίνονται από το συγκεκριμένο πρόγραμμα, όπως δολοφονίες, διακινήσεις ναρκωτικών, αλλά και ψευδορκίες από αλά καρτ μάρτυρες με την πολυτέλεια των κινητών τους τηλεφώνων, με τη δική τους ανοχή και άδεια και με τις διάφορες ανέσεις που τους παρέχονται». 

Επίσης, υπήρχε υστερόγραφο το οποίο έλεγε: «Η αναφορά μας που γίνεται στο πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων-εκτός του ότι είναι κοινό μυστικό-υπάρχουν και γραπτές καταθέσεις ενώπιον των αρμόδιων αρχών».

Ωστόσο, κανένας θεσμός δεν θέλησε να διερευνήσει τους ισχυρισμούς, έστω τουλάχιστον για να διαψευστούν εάν δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα ώστε να μην αφήνονται σκιές, ενώ πέραν των όσων σοβαρών διατυπώνονται, ερωτήματα προκαλεί το υστερόγραφο που αναφέρεται σε γραπτές μαρτυρίες ενώπιον των Αρχών.  

Η απόφαση που επιβεβαίωσε αλλά αγνοήθηκε και το... bonus  

Μερικούς μήνες μετά τους πιο πάνω ισχυρισμούς και συγκεκριμένα στις 5 Απριλίου 2022, έρχεται η απόφαση κόλαφος του Κακουργιοδικείου Λάρνακας, το οποίο αθωώνει τον Γιώργο Ζαβράντωνα, κρίνοντας τον βασικό μάρτυρα κατηγορίας, που ήταν ενταγμένος στο πρόγραμμα προστασίας της ΥΚΑΝ, ως αναξιόπιστο, ενώ τονίζει πως είπε ψεύδη για να τύχει ευνοϊκής μεταχείρισης. 

«Δεν μας διαφεύγει επίσης ότι η αρχική του κατάθεση έγινε κατόπιν συνεννοήσεως με τον Γεωργίου. Είχε διαμορφωθεί ώστε να ωφεληθεί τουλάχιστον αυτός στην επιβολή ποινής στην υπόθεση εναντίον του, αφού ήταν οικογενειάρχης. Εμμέσως επωφελήθηκε όμως και ο μάρτυρας, ο οποίος μη αποκαλύπτοντας τον ρόλο του Γεωργίου δεν αποκάλυψε και τον δικό του ρόλο ως διακινητής του. Αντίθετα, ανέφερε ότι ανέλαβε και τη διακίνηση μεμονωμένα και μάλιστα χωρίς να γνωρίζει αρχικά ότι διακινούσε κοκαΐνη. Οι ψευδείς του αναφορές επομένως είχαν σκοπό την επίτευξη ευνοϊκής μεταχείρισης και μειωμένης ποινής».  

Παρά την απόφαση του Κακουργιοδικείου, που έγειρε σωρεία ερωτημάτων ως προς τα κριτήρια που επιλέγονται οι μάρτυρες που εντάσσονται στο πρόγραμμα, το οποίο αποδείχθηκε πως τουλάχιστον σε αυτή την περίπτωση λειτούργησε ως πόρτα εξόδου για τον εν λόγω κρατούμενο που καταδικάστηκε σε έξι χρόνια φυλάκιση, ουδείς φαίνεται να την έλαβε υπόψη. Και αυτό διότι, δώδεκα μόλις μέρες μετά την απόφαση του Κακουργιοδικείου και ενώ έδειξε ψεύδη από τον μάρτυρα της ΥΚΑΝ για να τύχει ευνοϊκής μεταχείρισης, αντί να αναιρεθεί η συμφωνία που είχε κάνει με τις Αρχές, στο τέλος επιβραβεύθηκε με αναστολή της ποινής του.

Σε ότι αφορά την ουσία της υπόθεσης που αφορούσε ενάμιση κιλού κοκαΐνης, οι δύο καταδικασθέντες αποφυλακίστηκαν χωρίς να εκτίσουν την ποινή τους, ενώ ο τρίτος, ο Ζαβράντωνας, που ήταν ο στόχος της Αστυνομίας, αθωώθηκε, καθώς ο μάρτυρας της κρίθηκε αναξιόπιστος. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μαγείρεμα μαρτυριών, deal με έμπορο και ευνοϊκή μεταχείριση με στόχο Ζαβράντωνα

Νέες καταγγελίες για παρεμβάσεις και απειλές

17 Ιουνίου 2022

Στον απόηχο του σκανδάλου διαφθοράς που κατήγγειλε η Διεύθυνση των Φυλακών, με την εμπλοκή του τέως Διοικητή της ΥΚΑΝ, Μιχάλη Κατσουνωτού ο οποίος συνωμοτούσε με βαρυποινίτη για να εξοντώσουν την Άννα Αριστοτέλους, ενώ ζητούσε πληροφορίες και για άλλα πρόσωπα, οι κρατούμενοι επανέρχονται με νέες καταγγελίες, οι οποίες μπήκαν και πάλι κάτω από το χαλί, αφού ούτε σε αυτή την περίπτωση υπήρξε αντίδραση από οποιοδήποτε θεσμό, ώστε να επιβεβαιωθούν ή να διαψευστούν για να μην αφήνονται σκιές. 

Οι κρατούμενοι στην επιστολή τους, μίλησαν για στημένες υποθέσεις και παρεμβάσεις σε δικαστικές διαδικασίες αλλά και στο Συμβούλιο Αποφυλακίσεως, ενώ επανέλαβαν τους ισχυρισμούς για ευνοϊκή μεταχείριση προσώπων μέσω του προγράμματος μαρτύρων της ΥΚΑΝ. Αξίζει να σημειωθεί, πως στα πλαίσια της διερεύνησης των καταγγελιών της Διευθύντριας των Φυλακών, οι έρευνες επεκτάθηκαν στο Συμβούλιο Αποφυλακίσεως, αφού εντοπίστηκαν μηνύματα, όπου ο Μιχάλης Κατσουνωτός έλεγε στο βαρυποινίτη πως θα επικοινώνησε με την πρόεδρο του Συμβουλίου και στην ουσία θα βοηθούσε στην αποφυλάκιση του.  

Στην εν λόγω επιστολή τους οι κρατούμενοι, μεταξύ άλλων έλεγαν πως: «Παρακολουθώντας τα όσα δημοσιευθήκαν αναφορικά με την Διευθύντρια των Κεντρικών Φυλακίων και τις απειλές που δέχεται από συγκεκριμένο αξιωματικό της Αστυνομίας δεν μπορούμε πάρα να επιβεβαιώσουμε με την σειρά μας τα όσα ζούμε και τα όσα έχουν έρθει στην αντίληψη μας για τις συμπεριφοράς του εν λόγω αξιωματικού της Αστυνομίας. Πιο συγκεκριμένα αναφορικά με τους κατάδικους, ο συγκεκριμένος ίδιος αξιωματικός Αστυνομίας έχει επανειλημμένα χρησιμοποιήσει το αξίωμα του για να επέμβει στις διαδικασίες αποφυλάκισης τους με απευθείας επικοινωνίες με το Συμβούλιο Αποφυλάκισης (parole)». 

Την ίδια ώρα, οι κρατούμενοι έκαναν λόγο για απειλές, ισχυριζόμενοι πως, «έχει επανειλημμένα απειλήσει τους ιδίους και τις οικογένειάς τους με σκοπό να εκμεταλλευτεί την θέση του και επεμβαίνει ασταμάτητα στις ζωές των κατάδικων άμεσα ή έμμεσα με παρομοίους τρόπους όπως αυτούς που ακουστήκαν σήμερα. Σε σχέση με υποδίκους ο συγκεκριμένος ίδιος αξιωματικός επεμβαίνει παράνομα και χωρίς καμία εξουσία στη μεταφορά κρατουμένων από τις Κεντρικές Φυλακές σε κρατητήρια με μοναδικό σκοπό να τους υποβάλει σε ταπεινωτική και βασανιστική μεταχείριση με στόχο και σκοπό να επηρεάσει την δίκαιη δική. Έχει απειλήσει αθώα άτομα, τα οποία γνωρίζει ότι είναι αθώα, με συνέχιση της κράτησης τους και ακόμα με την παρουσίαση μαρτυρίας ενάντιων τους για σκοπούς καταδίκης τους».

Σημειώνεται πως η υπόθεση με την μεταφορά και την κράτηση του κρατούμενου σε αστυνομικό Σταθμό, έφθασε ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ωστόσο μια μέρα πριν την εξέταση της προσφυγής, η Αστυνομία επέστρεψε τον κρατούμενο στις Φυλακές, ενώ είχε αναφερθεί από τον δικηγόρο της Δημοκρατίας, πως η μεταφορά του έγινε με οδηγίες της ΥΚΑΝ. Ο κρατούμενος είχε συλληφθεί για άλλη υπόθεση, ωστόσο το διάταγμα κράτησης του έληξε χωρίς να προκύψει οτιδήποτε σε βάρος και δεν επιστράφηκε στη Φυλακή. Μάλιστα για την εν λόγω υπόθεση, ο δικηγόρος του, Αλέξανδρος Κληρίδης, κατήγγειλε την Κυπριακή Δημοκρατία στα ευρωπαϊκά όργανα. 

Επανήλθαν και επέμειναν 

20 Ιουνίου 2022

Τρεις μέρες μετά την εν λόγω επιστολή, οι κρατούμενοι επανήλθαν, επαναλαμβάνοντας για τρίτη φορά τη θέση τους για παρεμβάσεις, ενώ μίλησαν για στημένες υποθέσεις και προσωπική ατζέντα. 

Στην νέα επιστολή τους, μεταξύ άλλων, είχαν αναφέρει: «Έχουμε όμως πλέον σοβαρές ανησυχίες και φόβους για τη ζωή μας από αστυνομικούς που χωρίς κανένα ενδοιασμό επικοινωνούν με κατάδικους και αφού τους προσφέρουν λεφτά και ανταλλάγματα, αποσπούν άλλα και δημιουργούν πληροφορίες για να τις χρησιμοποιήσουν για την προσωπική τους ατζέντα. Άλλες φορές για να δημιουργήσουν υποθέσεις εναντίον ατόμων που παραμένουν υπόδικοι και άλλες φορές με σκοπό να προσπαθήσουν να πετύχουν καταδίκη ατόμων». 

Παράλληλα, επέμειναν στη θέση για παρεμβάσεις στο Συμβούλιο Αποφυλακίσεως, λέγοντας πως, «ο συγκεκριμένος ανώτερος αξιωματικός της Αστυνομίας έκοβε κατάδικους επεμβαίνοντας στο Συμβούλιο Αποφυλακίσεων για το parole και στη συνέχεια τους ευχόταν περαστικά, μέσω μηνυμάτων σε κατάδικους υποχείρια του. Στερούσε την ελευθερία σε ανθρώπους που ενδεχομένως να τη δικαιούνταν, λόγω καλής διαγωγής και ειλικρινούς μεταμέλειας απλά και μόνο για να επιβεβαιώνει την ισχύ και την εξουσία του στο σύστημα. Ένας αξιωματικός, ο οποίος δεν δίστασε να εκβιάσει τη διεύθυνση των Φυλακών, κανείς δεν ξέρει πως θα συμπεριφερόταν σε ένα κατάδικο και στην οικογένεια του σε περίπτωση που δεν ικανοποιούσε το θέλημα του». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Επιβεβαιώνουν τις αποκαλύψεις οι κρατούμενοι-Καταγγέλλουν απειλές και παρεμβάσεις, έτοιμοι να δώσουν μαρτυρίες

Τα αμπελοπούλια και τα πάρτι με σαμπάνιες 

Και ενώ οι καταγγελίες για ένα χρόνο δίνουν και παίρνουν, σε αυτό το διάστημα ήρθαν να προστεθούν και οι αναφορές σε δίκη για... αμπελοπούλια στο πρόγραμμα μαρτύρων της ΥΚΑΝ, από δύο υπό προστασία μάρτυρες, εκ των οποίων ο ένας είναι αυτός που κρίθηκε αναξιόπιστος στην υπόθεση Ζαβράντωνα για την οποία γίνεται αναφορά πιο πάνω, ενώ ήρθαν να επιβεβαιωθούν από τον δεύτερο μάρτυρα, ενώπιον άλλου Κακουργιοδικείου. 

Συγκεκριμένα, στις 7 Δεκεμβρίου 2021, στα πλαίσια της δίκης του Ζαβράντωνα, η υπεράσπιση του έδειξε συνομιλίες του μάρτυρα με άλλο πρόσωπο, δείχνοντας πως κατέχει κινητό, ενώ κατέθεσε φωτογραφίες που απέστειλε ο ίδιος και στις οποίες απεικονίζεται ένα πρόσωπο να τρώει αμπελοπούλια και να φωτογραφίζεται στο κρεβάτι του. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Και του… αμπελοπουλιού το γάλα στο πρόγραμμα μαρτύρων-Πράματα και θάματα ενώπιον Δικαστηρίου

Τέσσερις μήνες μετά και συγκεκριμένα στις 12 Απριλίου 2022, στην δεύτερη υπόθεση ενώπιον του Κακουργιοδικείου Λευκωσίας, ο δεύτερος μάρτυρας, αφού έθεσε ξανά θέμα για την ευνοϊκή μεταχείριση των υπό προστασία μαρτύρων της ΥΚΑΝ, κατέθεσε εκ νέου τις φωτογραφίες με τα αμπελοπούλια. Ο μάρτυρας, ανεξεταζόμενος από τον δικηγόρο, Χρίστο Πουτζουρή, είπε πως ο ίδιος δεν έφαγε αμπελοπούλια, ενώ του υποδείχθηκε φωτογραφία με πρόσωπο που κάθεται στο κρεβάτι του κελιού, με τον ίδιο να αναγνωρίζει πως είναι ο υπό προστασία μάρτυρας που κατέθεσε κατά του Ζαβράντωνα, στην πρώτη υπόθεση, η οποία τελικά έπεσε.  

Επίσης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του δικηγόρου του κατηγορούμενου αναφορικά με την ύπαρξη κινητών στο πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων, ο μάρτυρας παραδέχθηκε πως είχε στην κατοχή του κινητό, με το οποίο επικοινωνούσε αλλά και έμπαινε στο διαδίκτυο όπου μεταξύ άλλων διάβαζε ειδήσεις και ενημερωνόταν, ωστόσο όπως είπε, κατασχέθηκε τις προηγούμενες μέρες από την Αστυνομία, μετά τις έρευνες. 

Παράλληλα, στην ίδια δίκη, λίγους μήνες μετά και συγκεκριμένα στις 21 Ιουλίου 2022, κλήθηκε να καταθέσει ο Αλέξης Μαυρομιχάλης, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε πως απειλήθηκε από τους εν εν λόγω μάρτυρες προστασίας, λέγοντας πως επικοινώνησαν μαζί του μέσω κινητού τηλεφώνου που είχαν στην κατοχή τους παράνομα, ενώ είπε πως προέβη σε καταγγελία στην Αστυνομία, η οποία στη συνέχεια προχώρησε σε έρευνα και κατάσχεσε κινητά. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι απειλές από προστασία μάρτυρες σε Αλεξούι-Ζαβράντωνα, τα περί ασυλίας και το θέμα κράτησης

Και επίσημη καταγγελία για... πάρτι 

3 Αυγούστου 2022 

Παρά το γεγονός πως τα πιο πάνω ήταν στα πλαίσια της δίκης και σε περίπτωση που επιθυμούσαν οι Αρχές να παρέμβουν θα μπορούσαν να αποταθούν στο Δικαστήριο προκειμένου να διερευνηθούν, ακολούθησε επίσημη καταγγελία στις Αρχές. 

Σε επιστολή που απέστειλε σε όλους τους αρμόδιους ο δικηγόρος Χρίστος Πουτζιουρής, επισυνάπτοντας μάλιστα φωτογραφίες, έκανε λόγο για πάρτι με αμπελουπούλια και γενέθλια με σαμπάνιες από τους δύο μάρτυρες, ισχυριζόμενος παράλληλα πως η υπόθεση σε βάρος του πελάτη του, ήταν στημένη. 

Ο δικηγόρος ενημέρωσε τις Αρχές για τα όσα ειπώθηκαν και κατατέθηκαν στην δίκη τόσο για τα αμπελοπούλια, όσο και για τις απειλές, ενώ τους ανέφερε πως ο μάρτυρας παραδέχθηκε πως το εικονιζόμενο πρόσωπο στις επίδικες φωτογραφίες, ήταν ο δεύτερος μάρτυρας.

Εξέφρασε μάλιστα την πρόθεση του πελάτη του να καταθέσει, «αν και η μαρτυρία είναι καταγραμμένη στα πρακτικά του Δικαστηρίου, στην οποία φαίνεται ξεκάθαρα ότι έχει υπάρξει παραβίαση νομοθεσίας και πιθανή διάπραξη αδικημάτων, όχι μόνο από τα δύο πιο πάνω πρόσωπα, αλλά και πιθανόν από μέλη της Αστυνομίας που τους κάλυπταν για να παρανομούν». Παράλληλα υπέδειξε πως «τα αντανακλαστικά όλων των Θεσμών δεν εξαντλούνται μόνο στο τι γίνεται ή δεν γίνεται στις Κεντρικές Φυλακές, αλλά και στο τι γίνεται μέσα στους αστυνομικούς σταθμούς των προστατευόμενων μαρτύρων, οι οποίοι όπως μας πληροφορεί ο πελάτης μας διοργανώνουν πάρτι γενεθλίων προστατευόμενων μαρτύρων με σαμπάνιες των 200 ευρώ».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αμπελοπούλια, σαμπάνιες, κινητά σε σταθμό με μάρτυρες-Καταγγελία με φωτογραφίες

Στο μεταξύ, παρά την παραδοχή του μάρτυρα ενώπιον Δικαστηρίου, σε σχετική ερώτηση της βουλεύτριας Αλεξάνδρας Ατταλίδου στην υπουργό Δικαιοσύνης σε σχέση με τις καταγγελίες για τα αμπελοπούλια, η Στέφη Δράκου την παρέπεμψε στην απάντηση του Αρχηγού Αστυνομίας, ο οποίος ανέφερε πως «το θέμα που εγείρεται και αφορά φωτογραφίες που απεικονίζουν μάρτυρα υπό προστασία να καταναλώνει αμπελοπούλια, αποτελεί ισχυρισμό που τέθηκε κατά την εκδίκαση υπόθεσης στο Δικαστήριο, ο οποίος δεν επιβεβαιώθηκε».

Νέες αποκαλύψεις για απειλές και κινητά 

2 Σεπτεμβρίου 2022

Και σαν να μην έφταναν όλα τα πιο πάνω που δημιούργησαν σκιές γύρω από το πρόγραμμα μαρτύρων, στην εξίσωση ήρθαν να προστεθούν και οι αποκαλύψεις αξιωματικού των Κεντρικών Φυλακών για απειλές από υπό προστασία μάρτυρα, εναντίον της Διευθύντριας των Φυλάκων. Πρόκειται για τον μάρτυρα που αναφέρεται στις πιο πάνω υποθέσεις. 

Καταθέτοντας ενώπιον Κακουργιοδικείου στα πλαίσια δίκης, ο εν λόγω αξιωματικός αποκάλυψε πως η Διευθύντρια των Κεντρικών Φυλακών είχε απειληθεί από τον υπό προστασία μάρτυρα της ΥΚΑΝ και μάλιστα προέβη σε καταγγελία ενώπιον της Αστυνομίας.

Όπως κατέθεσε, η Διεύθυνση των Φυλακών, που είναι με βάση Νόμου υπεύθυνη για τις επισκέψεις όλων των καταδικασθέντων, απέρριψε αίτημα του μάρτυρα για να δέχεται επισκέψεις από την πρώην σύζυγο του κατηγορούμενου, αφού απαγορεύεται με βάση τους κανονισμούς, ωστόσο το εν λόγω πρόσωπο φαίνεται να τον επισκεπτόταν στον αστυνομικό σταθμό που κρατείται. Μάλιστα, όπως ακούστηκε ενώπιον Δικαστηρίου, η λίστα των επισκέψεων του διαβιβαζόταν στις Φυλακές από τα γραφεία της ΥΚΑΝ.

Ο αξιωματικός, κλήθηκε να απαντήσει επίσης ποιος είναι υπεύθυνος για την σίτιση των μαρτύρων, με τον αξιωματικό να απαντά πως είναι οι Φυλακές, ενώ αποκάλυψε πως πριν από μερικούς μήνες, όταν δεσμοφύλακες είχαν μεταβεί στο σταθμό για να μεταφέρουν φαγητό, ο υπό προστασία μάρτυρας της ΥΚΑΝ, εκτόξευσε απειλές και ύβρεις κατά της Διευθύντριας, Άννας Αριστοτέλους. Επιπρόσθετα, ανέφερε πως η Διευθύντρια ενημερώθηκε σχετικά από τους δεσμοφύλακες, όπου στη συνέχεια προέβη σε καταγγελία στην Αστυνομία. Μάλιστα, όπως ανέφερε ο αξιωματικός, ανακριτής που ανέλαβε τη διερεύνηση, δεκατέσσερις μέρες μετά την καταγγελία, όταν του έλαβε κατάθεση, ρωτούσε να μάθει ποιο είναι το πρόσωπο που μετέφερε τα όσα είπε ο μάρτυρας στην Άννα Αριστοτέλους, ενώ η ουσία ήταν οι απειλές.

Επίσης, κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, λέχθηκε πως ενώ δεσμοφύλακες μετέβησαν στον σταθμό για να μεταφέρουν φαγητό, εντόπισαν τον κατάδικο-μάρτυρα, να περιφέρεται στο προαύλιο του σταθμού και να μιλά στο κινητό τηλέφωνο. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αποκαλύψεις στη δίκη Ζαβράντωνα-Μάρτυρας προστασίας της ΥΚΑΝ απείλησε Αριστοτέλους

Οι αποφάσεις του Ανωτάτου για Συμβούλιο Αποφυλακίσεως

26 Σεπτεμβρίου 2022

Την ώρα που οι καταγγελίες για παρεμβάσεις στο Συμβούλιο Αποφυλακίσεως δίνουν και παίρνουν, δύο αποφάσεις του Ανωτάτου έρχονται να προστεθούν στην εξίσωση για τα όσα αναφέρονται από διάφορα πρόσωπα. 

Μετά από προσφυγές του δικηγόρου, Γιάννη Πολυχρόνη, το Ανώτατο ακύρωσε δύο αποφάσεις του Συμβουλίου Αποφυλακίσεως, το οποίο υιοθέτησε την απορριπτική εισήγηση της Αστυνομίας, η οποία στην έκθεση της κατέγραφε αδικήματα που είχαν παραγραφεί με βάση το Νόμο που θα έπρεπε να γνωρίζουν, με αποτέλεσμα το Συμβούλιο να απορρίψει το αίτημα τους για αποφυλάκιση επ' αδεία.

Και στις δύο περιπτώσεις το Συμβούλιο στηρίχθηκε στις εκθέσεις της Αστυνομίας, με το Ανώτατο να τονίζει πως από την στιγμή που παραγράφηκαν το ποινικό αδίκημα με βάση το Νόμο, δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για οποιοδήποτε σκοπό, καταλήγοντας πως «το Συμβούλιο έλαβε υπόψη την εν λόγω νομικά τρωτή έκθεση της Αστυνομίας, καθιστώντας, μ' αυτό τον τρόπο και τη δική του απόφαση παράνομη».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Παραπληροφόρησε η Αστυνομία για κατάδικους με βούλα Ανωτάτου-Έκοψε αποφυλακίσεις

Γιατί δεν διατάχθηκε έρευνα; 

Διαβάζοντας κάποιος όλα τα πιο πάνω, οδηγείται στο συμπέρασμα πως όλα είναι αλληλένδετα μεταξύ τους και πως υπάρχουν κοινοί παρονομαστές. Παρεμβάσεις, ευνοϊκές μεταχειρίσεις - με βούλα μάλιστα Δικαστηρίου - και πιθανή διάπραξη αδικημάτων, τα οποία δεν διερευνήθηκαν. 

Θα μπορούσε να πει κάποιος, πως σε αυτές τις περιπτώσεις, δεν επιδείχθηκε ο ίδιος ζήλος για διερεύνηση, όπως στην περίπτωση της δεύτερης έρευνας κατά των Κεντρικών Φυλακών και δεν υπήρχε θέληση να αξιοποιηθούν, ή να κλητευθούν, ή να καταθέσουν τα πρόσωπα για τα όσα ισχυρίζονται, ακόμη και για δολοφονίες και διακίνηση ναρκωτικών, που είναι από τα σοβαρότερα αδικήματα στον ποινικό κώδικα. 

Για παράδειγμα, στην περίπτωση των Φυλακών, διατάχθηκε έρευνα με βάση και την απόφαση για τον ισοβίτη, ανεξαρτήτως εάν η μαρτυρία ήταν ενώπιον των Αρχών από το 2020. Στην περίπτωση του υπό προστασία μάρτυρα που το Κακουργιοδικείο απεφάνθη πως είπε ψέματα για να τύχει ευνοϊκής μεταχείρισης και να του επιβληθεί χαμηλότερη ποινή, γιατί δεν διατάχθηκε έρευνα ως προς τα κριτήρια των μαρτύρων που εντάσσονται στο πρόγραμμα της ΥΚΑΝ; Αντιθέτως, του αναστάλθηκε η ποινή του. 

Στις επίσημες καταγγελίες για κινητά και αμπελοπούλια στο πρόγραμμα μαρτύρων, γιατί δεν διατάχθηκε έρευνα ως προς τις συνθήκες κράτησης των κρατουμένων στα κρατητήρια της Αστυνομίας; Γιατί δεν διατάχθηκε έρευνα ώστε να διαπιστωθεί πώς προμηθεύονται με κινητά; Οι κάμερες ασφαλείας στο σταθμό, κατέγραψαν παράνομες επισκέψεις; Έγιναν όντως πάρτι με σαμπάνιες; Πώς γίνεται ο έλεγχος από την Αστυνομία; 

Το πιο όμως σημαντικό, είναι οι ισχυρισμοί περί οργάνωσης δολοφονιών και διακίνησης ναρκωτικών μέσω του προγράμματος προστασίας της ΥΚΑΝ. Μάλιστα, γίνεται λόγος για μαρτυρίες ενώπιον των Αρχών. Υπάρχουν τέτοιες μαρτυρίες που δεν διερευνήθηκαν; Γιατί δεν κλήθηκαν όσοι υπέγραφαν την επιστολή να καταθέσουν και να τεκμηριώσουν; 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μια φορά και ένα καιρό η Αριστοτέλους κατήγγειλε διαφθορά...

Μελετάται ο δρόμος σε Ανεξάρτητη Αρχή

Όλες οι καταγγελίες που διατυπώθηκαν κατά καιρούς, φαίνεται για άγνωστους λόγους να προσπεράστηκαν και να μη διερευνήθηκαν, αφού σύμφωνα με τον δικηγόρο Αλέξανδρο Κληρίδη, ουδείς κλήθηκε να καταθέσει, ενώ όπως ανέφερε, οι επιστολές είχαν διαβιβαστεί σε Αστυνομία και Υπουργείο Δικαιοσύνης. 

Ο κ. Κληρίδης, θεωρεί πως υπήρξε πλημμελής διερεύνηση των καταγγελιών, εξού και αυτή τη στιγμή εξετάζονται τα επόμενα βήματα, με το ενδεχόμενο να υπάρξει καταγγελία σε Ανεξάρτητη Αρχή, να είναι πλέον ορατό. Είτε στην Ανεξάρτητη Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας, είτε στην Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς. 

Σε πρώτη φάση, συλλέγονται όλα όσα καταγγέλθηκαν κατά καιρούς και τα οποία αναφέρονται πιο πάνω, αλλά και διάφορες άλλες καταγγελίες οι οποίες ενδεχομένως να συνδέονται, άμεσα ή έμμεσα. Ακολούθως, αφού μελετηθούν και αξιολογηθούν οι μαρτυρίες και τα στοιχεία, θα αποφασιστούν οι επόμενες κινήσεις. Πάντως, πρόσωπα εξέφρασαν την ετοιμότητα τους να καταθέσουν. 

Δειτε Επισης

Πλημμύρισαν υπόγεια και δρόμοι, 72 κλήσεις για βοήθεια- Ο απολογισμός της κακοκαιρίας
Στα 60 τα περιστατικά για βοήθεια λόγω κακοκαιρίας-Ανάκληση προσωπικού από Πυροσβεστική
Δεκατέσσερα συνεργεία επί πόδος, στις 56 οι κλήσεις για βοήθεια λόγω κακοκαιρίας
Στο νοσοκομείο γυναίκα που εγκλωβίστηκε στο όχημά της μετά από τροχαίο
ΒΙΝΤΕΟ: Πλημμύρισαν υποστατικά και δρόμοι στη Λευκωσία-Επί ποδός η Πυροσβεστική
Όχημα ανετράπη και κατέληξε σε χωράφι-Στο νοσοκομείο δύο πρόσωπα
ΒΙΝΤΕΟ: Καρέ-καρέ η επιχείρηση διάσωσης του στρατιώτη στη Λευκωσία
Βροχόπτωση και χαλαζόπτωση στον αυτοκινητόδρομο-Οι συστάσεις της Αστυνομίας
Ανέβαζαν βίντεο στο διαδίκτυο από το Πουρνάρα και ενημέρωναν διακινητές για την άφιξη μεταναστών
Στρατιώτης έπεσε σε γκρεμό στη Λευκωσία-Στήθηκε επιχείρηση διάσωσης