Επιβεβαίωσε τα αμπελοπούλια στα κρατητήρια ο μάρτυρας της ΥΚΑΝ, δεν τα επιβεβαίωσε η Αστυνομία

Ερωτήματα εγείρονται γύρω από την απροθυμία να ανοίξει το θέμα για το πρόγραμμα μαρτύρων της ΥΚΑΝ, παρά τις σοβαρές καταγγελίες που κατά καιρούς βρίσκονται στη δημόσια σφαίρα, είτε αυτές αφορούν αναστολές ποινών καταδικασθέντων, είτε για τις ευνοϊκές συνθήκες κράτησες των κρατουμένων, αφού όπως αποκαλύφθηκε ενώπιον Δικαστηρίου, κατέχουν από κινητά μέχρι και... αμπελοπούλια και σαμπάνιες. 

Με αφορμή τις φωτογραφίες που κατατέθηκαν ενώπιον του Κακουργιοδικείου, όπου υπό προστασία μάρτυρες της ΥΚΑΝ που καταδικάστηκαν για εμπορία ναρκωτικών, φαίνεται να έτρωγαν αμπελοπούλια και να κατανάλωναν αλκοόλ, βγάζοντας μάλιστα φωτογραφίες από τα κινητά τους, η βουλευτής των Οικολόγων Αλεξάνδρα Ατταλίδου, ζήτησε απαντήσεις από την υπουργό Δικαιοσύνης, η οποία ωστόσο κάνει επίκληση στο απόρρητο. Σημειώνεται πως οι φωτογραφίες πέραν του ότι κατατέθηκαν στο Δικαστήριο, τις κατέχουν ουκ ολίγα άτομα, ενώ είδαν το φως της δημοσιότητας. Σε αυτές μεταξύ άλλων, φαίνεται υπό προστασία μάρτυρας να κάθεται στο κρεβάτι του κελιού του, ενώ σε άλλη να ποζάρει πάνω από την κατσαρόλα με τα αμπελοπούλια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Και του… αμπελοπουλιού το γάλα στο πρόγραμμα μαρτύρων-Πράματα και θάματα ενώπιον Δικαστηρίου

Η υπουργός Δικαιοσύνης, παραπέμπει στην απάντηση του Αρχηγού Αστυνομίας, ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρει πως, «έχουμε συζητήσει το αίτημα της κ. Ατταλίδου με τη Νομική Υπηρεσία, η οποία σύμφωνα με τον περί Προστασίας Μαρτύρων Νόμο Ν.95(Ι)/2001, ελέγχει και εποπτεύει το Σχέδιο Προστασίας Μαρτύρων και Συνεργατών της Αστυνομίας, και σας πληροφορώ τα ακόλουθα:

1. Στο εν λόγω Σχέδιο / Πρόγραμμα, εντάσσονται μάρτυρες και συνεργάτες της Αστυνομίας, που κρίνεται ότι χρήζουν προστασίας. Τα είδη της προστασίας που παρέχεται καθορίζονται στον προαναφερόμενο Νόμο και επιλέγονται σε συνεργασία με τη Νομική Υπηρεσία μετά από αξιολόγηση κινδύνου που πραγματοποιείται.

2. Το θέμα που εγείρεται και αφορά φωτογραφίες που απεικονίζουν μάρτυρα υπό προστασία να καταναλώνει αμπελοπούλια, αποτελεί ισχυρισμό που τέθηκε κατά την εκδίκαση υπόθεσης στο Δικαστήριο, ο οποίος δεν επιβεβαιώθηκε.

3. Ο εν λόγω ισχυρισμός δεν τελούσε εν γνώσει της Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως.

4. Για τη γενικότερη λειτουργία του Προγράμματος Προστασίας Μαρτύρων έχει εκπονηθεί και εφαρμόζεται, με τη συνεργασία της Νομικής Υπηρεσίας και του Τμήματος Φυλακών, ΑΠΟΡΡΗΤΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ, το οποίο όπως αντιλαμβάνεσθε δεν είναι προς δημόσια συζήτηση.”».

Σημειώνεται πως στα πλαίσια της δεύτερης δίκης του Ζαβράντωνα, στα πλαίσια της αντεξέτασης του βασικού μάρτυρα κατηγορίας, που είναι ενταγμένος στο πρόγραμμα μαρτύρων της ΥΚΑΝ, ο δικηγόρος τους κατηγορούμενου κατέθεσε ως τεκμήρια τις φωτογραφίες με τα αμπελοπούλια, με τον μάρτυρα να αναφέρει πως ο ίδιος δεν έφαγε αμπελοπούλια, ενώ του υποδείχθηκε φωτογραφία με πρόσωπο που κάθεται στο κρεβάτι του κελιού, με τον ίδιο να αναγνωρίζει πως είναι ο υπό προστασία μάρτυρας που κατέθεσε κατά του Ζαβράντωνα, στην υπόθεση της Λάρνακας. 

Επίσης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του δικηγόρου του κατηγορούμενου αναφορικά με την ύπαρξη κινητών στο πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων, ο μάρτυρας παραδέχθηκε πως είχε στην κατοχή του κινητό, με το οποίο επικοινωνούσε αλλά και έμπαινε στο διαδίκτυο όπου μεταξύ άλλων διάβαζε ειδήσεις και ενημερωνόταν, ωστόσο όπως είπε, κατασχέθηκε τις προηγούμενες μέρες από την Αστυνομία, μετά τις έρευνες. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αμπελοπούλια και κινητά στο πρόγραμμα μαρτύρων-Παραδοχή μάρτυρα στο Δικαστήριο

Επίσημη καταγγελία στην Αστυνομία 

Στο μεταξύ, ο δικηγόρος του Ζαβράντωνα, Χρίστος Πουτζιουρής, είχε αποστείλει επιστολή στην Νομική Υπηρεσία και τον Αρχηγό Αστυνομίας, ο ζητώντας να διερευνηθούν οι καταγγελίες του, που αφορούν πάρτι αμπελοπουλιών και γενέθλια με σαμπάνιες.

Στην επιστολή του ο κ. Πουτζιουρής, είχε καταγγείλει δύο υπό προστασία μάρτυρες της ΥΚΑΝ που βρίσκονταν στο πρόγραμμα, αναφέροντας ότι «ο πελάτης μας ήδη έχει αθωωθεί από την υπόθεση του ενάμιση κιλού κοκαΐνης και ο προστατευόμενος μάρτυρας χχχχ έχει κριθεί από το Δικαστήριο αναξιόπιστος, κάτι που επιβεβαίωσε τους ισχυρισμούς του πελάτη μου ότι η υπόθεση ήταν “στημένη εναντίον του” εξ υπαρχής».

Σημειώνει ότι «κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, προέκυψε μαρτυρία ότι ο χχχχ, ενώ κρατείτο σε αστυνομικό σταθμό ως προστατευόμενος μάρτυρας, είχε στην διάθεσή του κινητό τηλέφωνο εταιρείας τηλεπικοινωνιών, με εγγεγραμμένο αριθμό στο όνομα της μητέρας του (στο πατρικό όνομά της) και επικοινωνούσε με κόσμο και διατηρούσε λογαριασμούς στο διαδίκτυο, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με ψευδώνυμο».

Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, συνεχίζει, «παρουσιάστηκε εκτύπωση φωτογραφίας του χχχχ (σ.σ μάρτυρας που κρίθηκε αναξιόπιστος) μέσα στο κελί του, στον αστυνομικό σταθμό με τον ίδιο μέσα στην φωτογραφία να ποζάρει και μάλιστα να επιδεικνύει και το πάρτι αμπελοπουλιών, το οποίο είχε μέσα στον αστυνομικό σταθμό».

Σε σχέση με τον άλλο μάρτυρα, «κατά τη διάρκεια της μαρτυρίας του για την υπόθεση της Λευκωσίας (υπόθεση 15 κιλών ναρκωτικών που βρίσκεται σε εξέλιξη), παραδέχθηκε ότι μέσα στον αστυνομικό σταθμό που κρατείτο μαζί με τον χχχχχ, είχε και ο ίδιος τηλέφωνο και μάλιστα ομολόγησε ότι του το προμήθευσε παράνομα η αδελφή του μέσα στον αστυνομικό σταθμό. Παραδέχθηκε ότι μετά την καταγγελία Αλέξη Μαυρομιχάλη στην Αστυνομία, ότι του κατασχέθηκε το κινητό σε έφοδο της Αστυνομίας και να σημειωθεί ότι αφορμή της καταγγελίας του Μαυρομιχάλη ήταν το γεγονός ότι οι δύο μάρτυρες του τηλεφώνησαν μεθυσμένοι από τον σταθμό που κρατούνταν και τον απειλούσαν τον ίδιο για τη ζωή του και την ζωή του πελάτη μου».

Να σημειωθεί, τονίζει η επιστολή, ότι «ο χχχχ αναγνώρισε κατά την αντεξέταση του τον άλλο μάρτυρα, μέσα στο κελί του στον αστυνομικό σταθμό, αλλά δεν παραδέχθηκε ότι ο ίδιος κατανάλωσε αμπελοπούλια. Σας επισυνάπτουμε σχετικό τεκμήριο που είναι κατατεθειμένο στο Δικαστήριο στην υπόθεση της Λάρνακας».

Ο πελάτης μας, υποδεικνύει ο κ. Πουτζιουρής, «με σκοπό να μην υπάρξει υπόνοια για εκφοβισμό των δύο πιο πάνω μαρτύρων και δήθεν προσπάθεια επηρεασμού της μαρτυρίας του πριν μαρτυρήσουν εναντίον του, επέλεξε κατόπιν δικής μας συμβουλής να προβεί στην παρούσα καταγγελία μετά την ολοκλήρωση της μαρτυρίας τους ενώπιον του Δικαστηρίου εναντίον του όπως και πράττει με την παρούσα επιστολή».

Εκφράζει παράλληλα την πρόθεση του Ζαβράντωνα να δώσει κατάθεση όποτε του ζητηθεί από τις Αρχές, «αν και η μαρτυρία είναι καταγραμμένη στα πρακτικά του Δικαστηρίου, στην οποία φαίνεται ξεκάθαρα ότι έχει υπάρξει παραβίαση νομοθεσίας και πιθανή διάπραξη αδικημάτων, όχι μόνο από τα δύο πιο πάνω πρόσωπα, αλλά και πιθανόν από μέλη της Αστυνομίας που τους κάλυπταν για να παρανομούν».

Εκφράζει παράλληλα την πίστη ότι «τα αντανακλαστικά όλων των Θεσμών δεν εξαντλούνται μόνο στο τι γίνεται ή δεν γίνεται στις Κεντρικές Φυλακές, αλλά και στο τι γίνεται μέσα στους αστυνομικούς σταθμούς των προστατευόμενων μαρτύρων, οι οποίοι όπως μας πληροφορεί ο πελάτης μας διοργανώνουν πάρτι γενεθλίων προστατευόμενων μαρτύρων με σαμπάνιες των 200 ευρώ, όπως καταγγέλλει».

Καταλήγοντας, σημειώνει πως «θα αναμένουμε την άμεση αντίδραση της Αστυνομίας όπως και σε άλλες περιπτώσεις, χωρίς την καθυστέρηση ένεκα θερινών διακοπών», ενώ με την καταγγελία επισυνάπτονται φωτογραφίες. 

Δειτε Επισης

Κάθειρξη 10 ετών σε 67χρονο για βιασμό 61χρονης-Την κτύπησε και την κακοποίησε
Καταγγελία για κακοποίηση ηλικιωμένου από τη σύζυγό του-Ενήμερες και οι ΥΚΕ
Χειροπέδες σε 40χρονο για εμπρησμό οχήματος στην Αραδίππου
Παρανάλωμα του πυρός δύο οχήματα ζεύγους-Καταστράφηκαν ολοσχερώς
Τους ανέκοψαν για έλεγχο και τους τσάκωσαν με πέντε κιλά κάνναβη-Χειροπέδες σε δύο (pics)
Το μπαλάκι στο Εφετείο για αναστολή ποινής στον 82χρονο παππού-Τα νέα δεδομένα και τα σενάρια
Ορόσημο η 10η Μαΐου για ένα ασήκωτο Γολγοθά 19 χρόνων... Ο επίλογος της αρχής του τέλους
Συνελήφθη στα κατεχόμενα άτομο για «παραβίαση ιδιωτικής ζωής»
Μεγαλώνει ο κύκλος των συλλήψεων για τις πλαστές άδειες οδήγησης αλλά και διαμονής στην ΚΔ
Ανοικτή επιστολή από τη μητέρα της αδικοχαμένης Μαριλένας-«Έκλαψα περισσότερο από κάθε άλλη μέρα για την κόρη μου»