Εμμένουν οι δεσμοφύλακες, αδειάζει η κλεψύδρα και της ΠΑΣΥΔΥ-Τεταμένο το κλίμα

Την ώρα που τα μέλη της Παγκύπριας Συντεχνίας Ισότητα δεν κάνουν ούτε ένα βήμα πίσω και συνεχίζουν τα απεργιακά μέτρα για ένατη μέρα, μέχρις ότου ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους από την Κυβέρνηση και υλοποιηθούν οι υποσχέσεις της υπουργού Δικαιοσύνης, σε αναμμένα κάρβουνα βρίσκεται και η άλλη μερίδα δεσμοφυλάκων της ΠΑΣΥΔΥ, η οποία έχει ως χρονικό ορίζοντα την ερχόμενη Παρασκευή, όπου και θα αποφασίσει εάν θα κατέλθει και αυτή σε απεργία. Φυσικά, σε ένα τέτοιο σενάριο, τίθενται σοβαρά θέματα ασφάλειας, αφού οι αστυνομικοί, σε περίπτωση που κληθούν να καλύψουν το κενό, δεν είναι εκπαιδευμένοι και δεν γνωρίζουν πώς λειτουργεί γενικότερα το σύστημα ασφάλειας, ενώ δημιουργείται σοβαρό πρόβλημα στην παραλαβή και μεταφορά κρατουμένων.  

Η Συντεχνία Ισότητα, συνεχίζει τη διαμαρτυρία έξω από το Υπουργείο Οικονομικών, διεκδικώντας δυο αιτήματα, που έχουν να κάνουν με την αναβάθμιση κλιμάκων και το ειδικό επίδομα. Πιο συγκεκριμένα, οι δεσμοφύλακες ζητούν από το αρμόδιο υπουργείο την παροχή του ειδικού επιδόματος σε όλους τους δεσμοφύλακες και την αναβάθμιση των κλιμάκων τους από Α2-5-7 σε Α3-5-7, με ταυτόχρονη τοποθέτησή τους στο σημείο των συνδυασμένων κλιμάκων που θα βρίσκονταν, αν δεν αναστέλλονταν οι προσαυξήσεις για πέντε συναπτά έτη. Εξάλλου, όπως έγινε ξεκάθαρο από πλευράς της συντεχνίας, εάν δεν υπάρξει γραπτή δέσμευση εκ μέρους της Κυβέρνησης, τότε δεν πρόκειται να τερματίσουν τα απεργιακά μέτρα. 

Παρόλο που βρίσκονται έξω από το υπουργείο για έβδομη συνεχόμενη μέρα οι δεσμοφύλακες, εντούτοις μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει καμία ανταπόκριση, ενώ την ίδια ώρα όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Κλαδικού Συμβουλίου Δεσμοφυλάκων της Παγκύπριας Συντεχνίας Ισότητα, Γιώργος Μαλτέζος, λόγω της απουσίας των 170 δεσμοφυλάκων, έχουν δημιουργηθεί σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης. Όπως αναφέρει ο κ. Μαλτέζος, «οι συνάδελφοι μας, μετά δυσκολίας βγάζουν τις υπηρεσίες τους, διότι βάζουν συνέχεια υπερωριακά. Εμείς, αναμένουμε τι θα αποφασίσει και ο άλλος κλάδος της ΠΑΣΥΔΥ, η οποία έδωσε περιθώριο της Κυβέρνησης μέχρι την Παρασκευή για να διαβουλευτούν και να συζητήσουν. Οι συνάδελφοι μου πάντως που ανήκουν στον κλάδο Ισότητα, είναι αποφασισμένοι να το πάρουν μέχρι τέλους, μέχρις ότου η πολιτεία αναλάβει τις ευθύνες της και δεσμευτεί γραπτώς, για να διορθωθεί η αδικία».

Σε ότι αφορά το κάλεσμα της υπουργού Δικαιοσύνης, η οποία κάλεσε τους δεσμοφύλακες να συζητήσουν για τα προβλήματα που τους ταλανίζουν και μέσα από το διάλογο να βρεθεί η χρυσή τομή, τα μέλη της Ισότητας αναφέρουν πως τόσο η Στέφη Δράκου, όσο και οι προηγούμενοι υπουργοί δεν υλοποίησαν τις δεσμεύσεις τους.

«Εδώ και δυο χρόνια συζητάμε αλλά τίποτα δεν έγινε. Και προηγουμένως με την κα. Γιολίτη και προηγουμένως με τον κ. Σαββίδη. Έχουμε μελέτη που αιτιολογεί πλήρως τα αιτήματά μας και δεν είχαμε καμία πρόοδο», αναφέρει ο Γιώργος Μαλτέζος, προσθέτοντας πως, «για πάνω από μια δεκαετία, δεν είχαμε καμία ανταπόκριση από το κράτος, για να μας βοηθήσει στα θέματα και στα προβλήματά μας. Πρόθεσή μας είναι να το πάρουμε μέχρι τέλους. Έχουμε δεσμοφύλακες που μας λένε δεν μας νοιάζουν τα λεφτά που χάνουμε, εμάς μας ενδιαφέρει να κερδίσουμε τα δικαιώματά μας».

Καθοριστική η συνάντηση της ΠΑΣΥΔΥ με Υπ. Οικονομικών

Κρίσιμα παράλληλα, είναι τα επόμενα εικοσιτετράωρα για τον κλάδο δεσμοφυλάκων της ΠΑΣΥΔΥ, καθώς πρόκειται να πραγματοποιηθεί συνάντηση με το Υπουργείο Οικονομικών και εκεί θα διαφανεί εάν θα υπάρξει συμφωνία μεταξύ των δυο πλευρών για ικανοποίηση των αιτημάτων των δεσμοφυλάκων. Σε διαφορετική περίπτωση, η ΠΑΣΥΔΥ, πρόκειται να λάβει δυναμικά μέτρα, χωρίς να αποκλείεται να κατέλθουν και οι ίδιοι σε απεργία, ενώ στην συνέλευση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα, έβαλαν στο τραπέζι και το ενδεχόμενο να μην παραλαμβάνουν και να μεταφέρουν κρατούμενους. 

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του κλάδου δεσμοφυλάκων της ΠΑΣΥΔΥ, Κώστα Μούζουρα, έχει δοθεί προθεσμία στο υπουργείο Οικονομικών, για να υπάρξει διαβούλευση. «Θεωρώ ότι εντός των επόμενων ημερών θα γίνει συνάντηση με το υπουργείο και εκεί θα διαφανεί εάν είμαστε σε ακτίδα συμφωνίας. Εάν μέχρι την Παρασκευή το απόγευμα, δεν υπάρξει συμφωνία, τότε το ΔΣ του κλάδου θα συνέλθει και με την εξουσιοδότηση που του έδωσε η Γενική Συνέλευση για λήψη δυναμικών μέτρων και σε συνεννόηση με την ΠΑΣΥΔΥ, θα εξαγγείλουμε τις αποφάσεις μας».

Από την πλευρά της η ΠΑΣΥΔΥ, έχει δώσει το περιθώριο στην Κυβέρνηση, πρόσθεσε ο κ. Μούζουρας, «για να μπορέσουμε να διαπραγματευτούμε και ευελπιστούμε ότι θα έρθουμε σε κατάληξη για να αποφευχθούν αχρείαστες ταλαιπωρίες τόσο για το προσωπικό και το τμήμα μας. Τα αιτήματά μας είναι δίκαια και εναπόκειται στην Κυβέρνηση πλέον. Η απεργία για εμάς είναι η έσχατη λύση, αλλά εάν στο περιθώριο των διαπραγματεύσεων, φανεί ότι υπάρχει αρνητική στάση από την πλευρά της εργοδοτικής πλευράς του υπουργείου Οικονομικών, τότε δεν θα μας αφήσουν άλλα περιθώρια για απεργία».

Πάντως, σε ότι αφορά τις οδηγίες της υπουργού Δικαιοσύνης σε Αστυνομία για να βρίσκεται σε ετοιμότητα σε περίπτωση που κληθεί να συνδράμει, οι δεσμοφύλακες κρούουν τον κώδωνα, αφού σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, υπάρχει ο φόβος για επεισόδια, αφού τα μέλη της Δύναμης, μετά και το σκάνδαλο διαφθοράς με εμπλεκόμενο τον Διοικητή της ΥΚΑΝ, θεωρούνται για τους κρατούμενους κόκκινο πανί. 

Παράλληλα, οι αστυνομικοί δεν είναι εκπαιδευμένοι και δεν γνωρίζουν το σύστημα ασφάλειας στις Φυλακές, με τον ο κ. Μούζουρα να τονίζει πως, «αυτό το πράγμα δεν μπορεί να γίνει. Διαφορετικός είναι ο ρόλος του δεσμοφύλακα, διαφορετικός του αστυνομικού. Για να μπορέσεις να μεταχειριστείς του κρατουμένους, χρειάζεται ειδική εκπαίδευση, εμπειρία και κατάρτιση».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Τραγικό το τέλος της 85χρονης στην Καρδίτσα-Την κατασπάραξε ζώο
Σοκ στην Καρδίτσα-Εντοπίστηκε ακέφαλο πτώμα 85χρονης σε οικία
Χειροπέδες σε 40χρονο για εμπρησμό οχήματος στην Αραδίππου
Η ώρα της κρίσης για την Ρούλα Πισπιρίγκου-Αποφασίζει το Δικαστήριο για το θάνατο της Τζωρτζίνας
Παρανάλωμα του πυρός δύο οχήματα ζεύγους-Καταστράφηκαν ολοσχερώς
Τους ανέκοψαν για έλεγχο και τους τσάκωσαν με πέντε κιλά κάνναβη-Χειροπέδες σε δύο (pics)
Ακούει εισηγήσεις και καθορίζει τα επόμενα βήματα για την κοινωνική ένταξη μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Το μπαλάκι στο Εφετείο για αναστολή ποινής στον 82χρονο παππού-Τα νέα δεδομένα και τα σενάρια
Ορόσημο η 10η Μαΐου για ένα ασήκωτο Γολγοθά 19 χρόνων... Ο επίλογος της αρχής του τέλους
Διφορούμενες οι αντιδράσεις για τα μέτρα-Φόβοι για νέα φυγή στα κατεχόμενα για καύσιμα