Η δήλωση που ανασκευάστηκε μετά το τηλεφώνημα και η πρώτη τοποθέτηση ενός εκ των πρωταγωνιστών

Την ώρα που οι σκιές γύρω από τους ανεξάρτητους ποινικούς ανακριτές που προέρχονται από τις τάξεις της Αστυνομίας πυκνώνουν, από τη μια λόγω των καταγγελιών της διεύθυνσης των Φυλακών κι από την άλλη λόγω των καταγγελιών από τις συντεχνίες των αστυνομικών, το βίντεο που ήρθε στο φως της δημοσιότητας, σχολιάζεται ποικιλοτρόπως, ωστόσο ο πρόεδρος Ανεξάρτητης Αρχής Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας (ΑΑΔΙΠΑ) δεν έχει τοποθετηθεί, με τη Συντεχνία Ισότητα να ζητά την παραίτηση του. 

Το βίντεο παρουσίασε τις προηγούμενες ημέρες, χωρίς αναφορά στα εμπλεκόμενα πρόσωπο ο REPORTER, ενώ επιχείρησε να επικοινωνήσει και με τον πρόεδρο της ΑΑΔΙΠΑ, ο οποίος δεν ανταποκρίνεται στα μηνύματα και τα τηλεφωνήματα. Πάντως ο πρώην αρχηγός Αστυνομίας, Κύπρος Μιχαηλίδης, μίλησε στον Φιλελεύθερο, χωρίς να διαψεύδει ή να επιβεβαιώνει τη συνομιλία του με τον Ανδρέα Πασχαλίδη, αφού στο βίντεο ο κ. Πασχαλίδη, απευθύνεται σε κάποιον «Κύπρο», που με βάση τα γεγονότα εξάγεται το συμπέρασμα πως είναι ο πρώην Αρχηγός. Ο κ. Μιχαηλίδης, δήλωσε στον Φιλελεύθερο πως δεν μπορεί να θυμάται ακριβώς τι είχε γίνει, αλλά ξεκαθάρισε πως, «εχω καλή σχέση με τον πρόεδρο της ΑΑΔΙΠΑ. Θα μπορούσε να επικοινώνησα μαζί του και να του είπα «αγαπητέ Ανδρέα είπες κάτι που δεν ισχύει». Κάπως έτσι θα έγινε».  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πλήγμα στην αμεροληψία της δεύτερης έρευνας για Φυλακές-«Μίλησε» και ο δικανικός

«Απλά του είπα ότι έκανες μια τοποθέτηση που δεν ευσταθεί. Ήμασταν καλοί συνεργάτες», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Μιχαηλίδης.

Αναμφίβολα, η επικοινωνία μεταξύ του Αρχηγού Αστυνομίας με τον πρόεδρο της ΑΔΙΠΑ, δεν είναι αδίκημα, ωστόσο ο τόνος και το περιεχόμενο της συνομιλίας δημιουργεί επιπλέον σκιές, αφού υπάρχουν αναφορές, όπως «όπως μου είπες, είπα τα» και «θα κόψω το βήγχα», «ότι θέλεις πιάννε με». Εξάγεται το συμπέρασμα πως ο κ. Μιχαηλίδης παρενέβη για κάποιες δηλώσεις του κ. Πασχαλίδη, τις οποίες στη συνέχεια ανασκεύασε. 

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, ο ανεξάρτητος ανακριτής και πρόεδρος της ΑΔΙΠΑ, Ανδρέας Πασχαλίδης, με απολογητικό ύφος, ενημερώνει τον Αρχηγό Αστυνομίας, ότι το θέμα αποκαταστάθηκε. Αναφέρεται σε δημοσίευμα του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων και του εξηγεί πως ενημέρωσε πως όλοι οι αστυνομικοί, με ένα δυο εξαιρέσεις βρίσκονται στις θέσεις του, κάτι που κάνει πιο εύκολο των εντοπισμό τους από την ΑΔΙΠΑ. 

Στη συνέχεια μετά από τα όσα λέει ο Αρχηγός, τα οποία δεν ακούγονται, ο ανεξάρτητος ανακριτής, επαναλαμβάνει ότι αποκατέστησε, ενώ θέλοντας να καθησυχάσει τον συνομιλητή του, του λέει πως, «με την πρώτη ευκαιρία να κόψω τουτο τον βήχα», και εξηγεί τι εννοεί: «Να πω δηλαδή με την πρώτη ευκαιρία, κύριοι σταματάτε τα πλάσματα εν αθώα μέχρι να αποδειχθεί η ενοχή τους. Και δεν είναι σωστό τούτο συνέχεια στα μέσα ενημέρωσης». 

Στη συνέχεια μετά από μια σύντομη παύση κατά τη διάρκεια της οποίας ο Ανδρέας Πασχαλίδης ακούει τα όσα λέει ο Αρχηγός Αστυνομίας, του απαντά, «Ε τι να κάνουμε ρε Κύπρο, ε άτε… Εν να τα πούμε εμείς οι δύο που έχει 40 χρόνια που είμαστε μέσα σε τούτη την δουλειά… Άτε πέμου τζαι εσού…».

Η κουβέντα ολοκληρώνεται με τον κ. Πασχαλίδη να λέει στον Κύπρο Μιχαηλίδη, «να είσαι καλά Κύπρο μου, να είσαι καλά… Ότι θέλεις να με πιάεις…».

Σημειώνεται πως το εν λόγω βίντεο δεν είναι προϊόν υποκλοπής ή παράνομης βιντεογράφησης, αλλά βρίσκεται ανοικτό στο διαδίκτυο και μπορεί να το παρακολουθήσει όποιος κατέχει τον συγκεκριμένο σύνδεσμο. Το τηλεφώνημα του Αρχηγού Αστυνομίας στον Ανδρέα Πασχαλίδης, έγινε κατά τη διάρκεια μαθήματος που παρέδιδε εξ αποστάσεως σε ασκούμενους δικηγόρους. Μαθήματα τα οποία βρίσκονται αναρτημένα και προσβάσιμα για όλους στο διαδίκτυο. Ωστόσο μετά τη δημοσιοποίηση του βίντεο και ενώ το απόσπασμα βρισκόταν αναρτημένο από το 2020, κατέβηκε άρον άρον. 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κατέβασαν άρον άρον το βίντεο με το τηλεφώνημα-Θορυβημένες ΑΑΔΙΠΑ και Αστυνομία

Το υπόβαθρο της συγκεκριμένης συζήτησης, δηλαδή όσα προηγήθηκαν ενδεχομένως να επιβεβαιώνει το ζήτημα που εγείρει ειδικά η συντεχνία Ισότητα που εκπροσωπεί πέραν των χιλίων αστυνομικών.

Τα δημοσιεύματα και τα τηλεφωνήματα

Αυτού του τηλεφωνήματος λοιπόν, προηγήθηκαν μια σειρά από γεγονότα που εάν ενωθούν, συμπληρώνουν το παζλ της ιστορίας:

Στις πέντε Μαΐου η Νομική Υπηρεσία ανακοίνωσε πως δόθηκαν οδηγίες για άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον 15 μελών της Αστυνομίας, για τους χειρισμούς της υπόθεσης του κατά συρροή δολοφόνου, Νίκου Μεταξά.

Το βράδυ της ίδιας ημέρας, το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ανάρτησε είδηση με δηλώσεις του Αρχηγού Αστυνομίας, στις οποίες ο Κύπρος Μιχαηλίδης, από την πρώτη στιγμή που άρχισε η διαδικασία διερεύνησης της υπόθεσης αυτής από την Ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας, «είχαμε πει από ότι εμείς θα σεβαστούμε απόλυτα» το οποιοδήποτε πόρισμα εκδοθεί από την Αρχή και την οποιαδήποτε απόφαση ληφθεί από τον Γενικό Εισαγγελέα».

Σημείωσε ότι ο κάθε ένας είναι αθώος μέχρι αποδείξεως του εναντίου από αρμόδιο δικαστήριο, λέγοντας ότι «όποια και εάν είναι η απόφαση του δικαστηρίου και πάλι θα είναι απολύτως σεβαστή». Ερωτηθείς εάν έχει γίνει αποδέκτης κάποιων αισθημάτων δυσαρέσκειας από μέλη της Δύναμης, ο κ. Μιχαηλίδης απάντησε καταφατικά, λέγοντας ότι υπάρχει μια δυσαρέσκεια από μέλη της Δύναμης και κυρίως από τα μέλη εναντίον των οποίων θα ασκηθούν ποινικές ή/και πειθαρχικές διώξεις.

Την επόμενη ημέρα στις έξι Μαΐου, το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ανήρτησε είδηση με δηλώσεις του προέδρου της ΑΔΙΠΑ, Ανδρέα Πασχαλίδη, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε πως τώρα, «το καθήκον των τεσσάρων ποινικών ανακριτών που διόρισε η Ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας για διερεύνηση των χειρισμών της Αστυνομίας στις υποθέσεις των κατά συρροή δολοφονιών, είναι να εντοπίσουν τα 15 μέλη της Αστυνομίας που θα διωχθούν ποινικά, να τους απαγγείλουν τη μοναδική κατηγορία που αντιμετωπίζουν και να καταγράψουν την απάντησή τους».

Μάλιστα είπε πως, «κάποιοι εξ αυτών ενδεχομένως να έχουν φύγει από τις τάξεις της Αστυνομίας, κάνοντας χρήση του σχεδίου πρόωρης αφυπηρέτησης, ή και να πήραν προαγωγή και να έχουν αλλάξει βαθμό».  Είπε, επίσης, ότι αυτή η διαδικασία ενδεχομένως να πάρει 15 έως 20 μέρες λόγω και των αντικειμενικών δυσκολιών που υπάρχουν από την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων  για περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας.

Στις οκτώ Μάϊου, το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων δημοσίευσε νέες δηλώσεις του Προέδρου της ΑΔΙΠΑ, στις οποίες αυτή τη φορά δήλωνε πως ο εντοπισμός των αστυνομικών που διώκονται ποινικά για την υπόθεση του Μεταξά, είναι εύκολος.

Η σχετική είδηση αναρτήθηκε στο ΚΥΠΕ το μεσημέρι τις 8ης Μαΐου και σύμφωνα με αυτήν, ο Πρόεδρος της Αρχής Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων Ανδρέας Πασχαλίδης, δήλωσε πως, «πλην μιας ή δυο περιπτώσεων, οι αστυνομικοί που διώκονται ποινικά για τους χειρισμούς της Αστυνομίας στις υποθέσεις των κατά συρροή δολοφονιών βρίσκονται στις θέσεις τους, γεγονός που καθιστά εύκολο τον εντοπισμό τους για να τους απαγγελθεί η μοναδική κατηγορία που αντιμετωπίζουν».

Ο κ. Πασχαλίδης ανέφερε ότι κανένας από τους συνολικά 15 αστυνομικούς που διώκονται δεν έχει προαχθεί ή έχει κάνει χρήση του σχεδίου πρόωρης αφυπηρέτησης, ενώ ένας ή δύο αστυνομικοί, όπως είπε, φαίνεται να έχουν μετακινηθεί από τις θέσεις τους ή να έχουν πάρει μετάθεση.

Σημείωσε ότι η εξέλιξη αυτή «ευκολύνει κατά πολύ» το έργο των τεσσάρων ποινικών ανακριτών που διόρισε η Αρχή για διερεύνηση των χειρισμών της Αστυνομίας για τον εντοπισμό των μελών της Δύναμης προκειμένου να τους απαγγείλουν τη κατηγορία που αντιμετωπίζουν και να καταγράψουν την απάντησή τους.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, ο κ. Πασχαλίδης παρέδωσε εξ αποστάσεως το μάθημα στους ασκούμενους δικηγόρους και τότε είναι που έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αρχηγό Αστυνομίας.  Με βάση τα συμφραζόμενα από το βίντεο, μεταξύ της 6ης και της 8ης Μαΐου, μεσολάβησε το τηλεφώνημα από τον Αρχηγό Αστυνομίας προς τον κ. Πασχαλίδη, με το οποίο του ζήτησε να ανασκευάσει την πρώτη του δήλωση του στο ΚΥΠΕ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Βόμβες από Ισότητα για ανεξάρτητους ανακριτές-«Συνελήφθη συγγενής με ναρκωτικά»

Δειτε Επισης

Συνελήφθη επιχειρηματίας για τη φωτιά στην Πάφο που προκλήθηκε μετά από ρίψη πυροτεχνημάτων
Υπό πλήρη έλεγχο η δασική πυρκαγιά στο Κρατικό Δάσος Λεμεσού
Ανακρίθηκε αριθμός ατόμων για την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη
Πέντε νέες κάμερες σε λειτουργία στη Λεμεσό από τη Δευτέρα-Η ανακοίνωση της Αστυνομίας
Ποινική διερεύνηση για θέματα διαιτησίας και χειραγώγησης αγώνων ποδοσφαίρου
Ανάκληση όλων των αδειών για ρίψη πυροτεχνημάτων ζήτησε η Παναγιώτου-Καταζητείται ένα άτομο για τη φωτιά στην Πάφο
Κατασχέθηκαν προϊόντα ελεγχόμενων φαρμακευτικών και ναρκωτικών μετά από έρευνα σε κατάστημα
Ένταλμα σύλληψης εναντίον ενός προσώπου-Προκάλεσε τη φωτιά μετά από ρίψη πυροτεχνημάτων
Οδηγούσε υπό την επήρεια αλκοόλ στο αντίθετο ρεύμα στον αυτοκινητόδρομο
Πιθανόν από ρίψη πυροτεχνημάτων προκλήθηκε η φωτιά σε δύσβατη περιοχή στην Πάφο