Σάββατο 1 Οκτ, 2022 | Επικοινωνία
trans gif

Ζητά παραίτηση του μέλους της ΑΑΔΙΠΑ στο βίντεο ο Λοϊζίδης-Προαναγγέλλει καταγγελία σε EE

  23/09/2022 11:52
Ζητά παραίτηση του μέλους της ΑΑΔΙΠΑ στο βίντεο ο Λοϊζίδης-Προαναγγέλλει καταγγελία σε EE

Ζητά παραίτηση του μέλους της ΑΑΔΙΠΑ στο βίντεο ο Λοϊζίδης-Προαναγγέλλει καταγγελία σε EE

  23/09/2022 11:52

Άρχισαν οι αντιδράσεις γύρω από το βίντεο που άρχισε να διακινείται ευρέως και το οποίο ρίχνει κι άλλο λάδι στη φωτιά της αμφισβήτησης, σε σχέση με τον διορισμό ανεξάρτητων ποινικών ανακριτών, πρώην αξιωματικών της Αστυνομίας, αφού σε αυτό φαίνεται πρόσωπο από την Ανεξάρτητη Αρχή Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας (ΑΑΔΙΠΑ), να δίνει αναφορά σε άλλο πρόσωπο, που προερχόταν από τις τάξεις της Αστυνομίας, σε σχέση με δηλώσεις έγιναν αναφορικά με την υπόθεση Μεταξά, σύμφωνα με τα όσα προκύπτουν από τα γεγονότα, ενώ ακούγεται να του λέει «όπως μου τα είπες είπα τα» και σε άλλο σημείο του αναφέρει πως «θα κόψει τον βήχα».   

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Βίντεο που πυκνώνουν τις σκιές-«Όπως μου τα είπες, είπα τα... Θα κόψω τον βήχα»

Η πρώτη αντίδραση έρχεται από την Συντεχνία των Αστυνομικών Ισότητα, η οποία τις προηγούμενες μέρες εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά της ΑΑΔΙΠΑ, αφήνοντας αιχμές για παρεμβάσεις και κουκουλώματα, ενώ έδειξε παρεμβάσεις και επιλεκτική αυτεπάγγελτη διερεύνηση. Μάλιστα αποκάλυψε πως συγγενικό πρόσωπο, πρώτου βαθμού, ανεξάρτητου ποινικού ανακριτή - πρώην αξιωματικού - συνελήφθη με μεγάλη ποσότητα ναρκωτικών, ωστόσο δεν ενημερώθηκε ο Εισαγγελέας ώστε να αφαιρεθεί από την λίστα των ανακριτών, αφού προκύπτει ζήτημα σύγκρουσης συμφέροντος. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Βόμβες από Ισότητα για ανεξάρτητους ανακριτές-«Συνελήφθη συγγενής με ναρκωτικά»

Σε νέα τοποθέτηση της η Ισότητα, ζητά την παραίτηση του μέλους της ΑΑΔΙΠΑ που πρωταγωνιστεί στο βίντεο και προαναγγέλλει καταγγελία στην Επιτροπή κατά των Βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης (CPT), υπενθυμίζοντας πως υπάρχει Ευρωπαϊκή Οδηγία από το 2018 που αναφέρει πως δεν μπορούν να διορίζονται ανεξάρτητοι ανακριτές, πρώην αξιωματικοί της Αστυνομίας. 

Όπως αναφέρει σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Ισότητας, Νίκος Λοϊζίδης: 

«Όπως είδαμε στο βίντεο και τις αναφορές, υπάρχει μια συνομιλία από μέλος της Ανεξάρτητης Αρχής Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομία, με μέλος που ανήκει στις τάξεις της Αστυνομίας, να γίνεται μια προσυνεννόηση για «διορθώσεις» ανακοινώσεων στο ΚΥΠΕ, μιλώντας για τοποθετήσεις αστυνομικών που δεν έχουν προαχθεί, για «βήχα» που θα κοπεί και φράσεις «όπως μου είπες, είπα τα» και «άμα θέλει κάτι πιάνε με». Το κερασάκι ήταν η φράση «έχει 40 χρόνια που είμαστε σε τούτη τη δουλειά». 

Μια είναι η τοποθέτηση μας: 

1. Παραίτηση άμεσα του προσώπου της ΑΑΔΙΠΑ από τη θέση του για λόγους δημόσιου συμφέροντος και αμεροληψίας. 

2. Το πρόσωπο που ανήκει ή άνηκε στις τάξεις της Αστυνομίας, να ξεκινήσει έρευνα εναντίον του. Τα «σάπια μήλα» εάν υπάρχουν οφείλουν να εντοπιστούν όπως δήλωσε κάποιος παλιά, αλλά και να μην διορίζονται πλέον ποινικοί ανακριτές σε οποιαδήποτε έρευνα ή επιτροπή. 

3. Όσες υποθέσεις διερευνήθηκαν εναντίον αστυνομικών από ΑΑΔΙΠΑ και όπου υπάρχει εισήγηση από ποινικούς ανακριτές - πρώην αξιωματικούς - για δίωξη, είτε ποινική είτε πειθαρχική, θα καταγγελθεί στο Συμβούλιο της Ευρώπης και στην Επιτροπή κατά των Βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης (CPT), και θα θεωρηθούν στημένες διώξεις, αφού υπάρχει οδηγία της ΕΕ από το 2018, ότι δεν μπορούν να διορίζονται ποινικοί ανακριτές πρώην αξιωματικοί της Αστυνομίας. 

4. Υπάρχουν απορίες και ερωτήματα που ίσως μια νέα ποινική έρευνα θα μπορούσε να ξετυλίξει τον Μίτο της Αριάδνης. Εάν δεν παρέμβει αυτεπάγγελτα η πολιτεία, τότε ίσως οι δικές μας καταγγελίες στα όργανα της Ευρώπης, να είναι καταλυτικές». 

Στον... χορό και η ΑΣΔΥΚ

Στον χορό των αντιδράσεων μπήκε χθες και η συντεχνία ΚΑΣ- ΑΣΔΥΚ, η οποία με ανακοίνωση της, ζητά την αναθεώρηση του πλαισίου λειτουργίας της Ανεξάρτητης Αρχής Διερεύνησης Παραπόνων κατά της Αστυνομίας (ΑΑΔΙΠΑ).   

Μεταξύ άλλων, εκφράζει ανησυχία για δημοσιεύματα «που στηρίχθηκαν στην ανακοίνωση της Αρχής, να φέρουν την ΑΑΔΙΠΑ να έχει συστήσει μηχανισμό και να διατηρεί αρχείο με τις έκδηλα ανυπόστατες καταγγελίες πολιτών. Δηλαδή, είναι σε γνώση της Αρχής ότι πιθανόν να διαπράχθηκαν ποινικά αδικήματα από τους φερόμενους παραπονούμενους, πλην όμως, δεν προέβη σε οποιεσδήποτε ενέργειες προκειμένου να δρομολογηθούν ποινικές διαδικασίες εναντίων αυτών των προσώπων».

Καλεί τον  Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας και την Επίτροπο Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα «να προχωρήσουν σε έρευνα, κατά πόσο η Αρχή δύναται να διατηρεί τέτοιο αρχείο και αν καθηκόντως είχε υποχρέωση να καταγγείλει στις αρμόδιες Αρχές τις εξόφθαλμα ψευδείς και ανυπόστατες καταγγελίες/ισχυρισμούς των πολιτών».

Η συντεχνία ΚΑΣ- ΑΣΔΥΚ «εκτιμά ότι είναι επιτακτική ανάγκη η αναθεώρηση του πλαισίου λειτουργίας της ΑΑΔΙΠΑ.  Καλούμε την Κυβέρνηση και τη Βουλή όπως προχωρήσουν με τροποποίηση της νομοθεσίας, που να αναφέρεται κατά τρόπο σαφέστερο στο πλαίσιο λειτουργίας της Αρχής, καθορίζοντας συνάμα, χρονικά πλαίσια διερεύνησης υποθέσεων προκειμένου να αποφεύγεται η χρονοτριβή».

Καλεί επίσης την ΑΑΔΙΠΑ ως ένδειξη καλής θέλησης και συνεργασίας με τα μέλη της Αστυνομίας, να στηρίξει την εισήγηση για μη άσκηση οποιαδήποτε έρευνας, ποινική ή πειθαρχική, αν προηγουμένως δεν υποβληθεί γραπτή μαρτυρία από τον φερόμενο παραπονούμενο πολίτη, της αποστολής φακέλου στο Γενικό Εισαγγελέα αν και εφόσον αποδειχθεί ότι το παράπονο είναι ανυπόστατο ή ψευδές και τη συμπερίληψη πρόνοιας για ενημέρωση του μέλους της Αστυνομίας, εναντίον του οποίου διερευνάται υπόθεση, για την κατάληξή της.

Προηγήθηκαν οι καταγγελίες Φυλακών 

Των καταγγελιών της Ισότητας και ΑΣΔΥΚ, προηγήθηκαν οι καταγγελίες της Διεύθυνσης των Φυλακών, ενώπιον της οποίας έφθασαν μαρτυρίες που δείχνουν επαφές αστυνομικών με τους δύο εκ των τεσσάρων ανακριτών που προέρχονται από τις τάξεις της Αστυνομίας. 

Σύμφωνα με την καταγγελία ενώπιον της Αρχής κατά της Διαφθοράς, πρόσωπα υποστηρίζουν πως προσεγγίστηκαν από μέλη της Αστυνομίας, τα οποία του πρόσφεραν ανταλλάγματα, είτε να βοηθηθούν στις ποινικές τους υποθέσεις, είτε στην αποφυλάκιση συγγενικών τους προσώπων, εάν κατέθεταν εναντίον της Διεύθυνσης των Φυλακών για κινητά και ναρκωτικά στις Φυλακές. 

Πρόκειται για τρεις περιπτώσεις, η μια εκ των οποίων αφορά γυναίκα η οποία αντιμετωπίζει ποινική υπόθεση και κλήθηκε από αστυνομικό να μεταβεί στο σταθμό, όπου της πρότειναν να καταθέσει εναντίον της Διεύθυνσης, λέγοντας της μάλιστα - σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της - πως είναι για να «βοηθήσουν τον Κατσουνωτό γιατί είναι κρίμα». Στην εν λόγω γυναίκα, όπως υποστηρίζει, υποσχέθηκαν να απαλλαχτεί από την υπόθεση που αντιμετωπίζει και επίσης σύντομα θα διευθετούσαν απόλυση προσώπου από το περιβάλλον της, μέσω του Συμβουλίου Αποφυλακίσεως. Επίσης, φέρονται να της ανέφεραν πως θα απαλλαχτεί και από άλλη ποινική υπόθεση που εμπλέκονται και οι δύο. Η υπόθεση στην οποία εμπλέκονται και οι δύο, σύμφωνα με την καταγγελία, σχετίζεται με τον πρώην Διοικητή της ΥΚΑΝ και τον βαρυποινίτη. Μάλιστα φέρεται να είπαν στην γυναίκα «αυτός παπάς, αυτός τατάς».

Επίσης, οι δύο αστυνομικοί της είπαν πως οι δύο ανακριτές θα πήγαιναν από τη Λευκωσία για να της πάρουν κατάθεση. Την επόμενη ημέρα δέχθηκε δεκαπέντε κλήσεις από την αστυνομική διεύθυνση και ένα από κινητό τηλέφωνο, το οποίο ανήκει στον έναν εκ των δύο ανακριτών.

Η δεύτερη περίπτωση αφορά πρώην κρατούμενο που βρισκόταν στο σχέδιο προστασίας μαρτύρων, ο οποίος, σύμφωνα με την καταγγελία που είδε το φως της δημοσιότητας, προσέγγισε αποφυλακισθέντες για να καταθέσουν εναντίον της Διεύθυνσης, ώστε να «προκαλούσαν κακό ή ζημιά στο έργο της Διεύθυνσης και προσωπικά της διευθύντριας και της ανώτερης λειτουργού με διάφορους τρόπους, ακόμα και με ποινική τους δίωξη». 

Επίσης καταγγέλθηκε πως σε μία άλλη περίπτωση κρατούμενος προσεγγίστηκε μέσω φίλων του εκτός Φυλακών για να πειστεί να καταθέσει για ύπαρξη κινητών τηλεφώνων και ναρκωτικών, τάζοντάς μεγάλο χρηματικό ποσό και ότι «θα τον βοηθήσουν να αποφυλακιστεί πολύ σύντομα».

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά την δημοσιοποίηση της καταγγελίας, προέκυψε και τέταρτη μαρτυρία, με το πρόσωπο επίσης να εκφράζει την ετοιμότητα του να καταθέσει ενώπιον της Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς. Και οι τέσσερις μάρτυρες κατονομάζουν αστυνομικούς και δίνουν λεπτομέρειες. 

Υπενθυμίζεται πως, στα πλαίσια των ερευνών του Αχιλλέα Αιμιλιανίδη, αναφορικά με το σκάνδαλο διαφθοράς με εμπλεκόμενο τον τέως Διοικητή της ΥΚΑΝ, προέκυψε μαρτυρία από πρόσωπο, το οποίο έκανε λόγο πως αστυνομικοί είχαν μεταβεί σε χώρο στη Λεμεσό, που προσέγγισαν άτομα, ζητώντας τους να βοηθήσουν για να εντοπιστεί βίντεο σε βάρος της Διευθύντριας. Το εν λόγω πρόσωπο κατέθεσε ενώπιον του Αχιλλέα Αιμιλιανίδη, όπως επίσης ενώπιον του βρέθηκε και κρατούμενος, ο οποίος υποστήριξε πως όταν μετέβη για ανάκριση στη Λεμεσό, του έγινε πρόταση για να εφοδιαστεί με κινητό, ώστε να τους αποστέλλει πληροφορίες και βίντεο, με αντάλλαγμα να βοηθηθεί στην ποινική υπόθεση του, όπου τότε ήταν υπόδικος. Ωστόσο, άγνωστο εάν οι εν λόγω μαρτυρίες θα βρεθούν και ενώπιον της Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς ή εάν θα αξιοποιηθούν. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ξεκάθαρος ο Πογιατζής-«Η Αρχή δεν έχει υποχρέωση να ενημερώνει Νομική Υπηρεσία»

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας