Βίντεο που πυκνώνουν τις σκιές-«Όπως μου τα είπες, είπα τα... Θα κόψω τον βήχα»

Την ώρα που από την μια η Διεύθυνση των Φυλακών καταγγέλλει προτεινόμενα deal σε μάρτυρες από μέλη της Αστυνομίας που φαίνεται να βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή με τους δύο εκ των ανακριτών που διορίστηκαν για την έρευνα στις Φυλακές και οι οποίοι προέρχονται από τις τάξεις του Σώματος και από την άλλη η Συντεχνία των αστυνομικών «Ισότητα» πυροβολεί την Ανεξάρτητη Αρχή Ισχυρισμών και παραπόνων κατά της Αστυνομίας, ένα βίντεο έρχεται να θέσει νέα ερωτήματα ως προς την ανεξαρτησία των ανεξάρτητων.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι πρώην που έγιναν νυν σε ένα ρινγκ με αλλεπάλληλες συγκρούσεις συμφέροντος

Υπενθυμίζεται πως ενώπιον της Διεύθυνσης των Φυλακών έφθασαν τέσσερις μαρτυρίες από πρόσωπα πως προσεγγίστηκαν από μέλη της Αστυνομίας, τα οποία κατονομάζονται, τα οποία φέρονται να τους πρότειναν να καταθέσουν εναντίον της Διεύθυνσης και είτε να απαλλαχτούν από τις ποινικές τους υποθέσεις, είτε να βοηθηθούν συγγενικά τους πρόσωπα στην αποφυλάκιση τους. Η καταγγελία βρίσκεται πλέον ενώπιον της Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς, ενώ ενήμερος είναι και ο Γενικός Εισαγγελέας, με τους δικηγόρους της Άννας Αριστοτέλους να δείχνουν σύγκρουση συμφέροντος και πιθανή μολυσμένη μαρτυρία.

Από την άλλη, η Συντεχνία Ισότητα, στην οποία υπάγονται πέραν των 1000 μελών της Αστυνομίας, άνοιξε μέτωπο με την Ανεξάρτητη Αρχή Ισχυρισμών και παραπόνων κατά της Αστυνομίας, η οποία επέκρινε τις συντεχνίες για δηλώσεις που έγιναν. Αποτέλεσμα, η Ισότητα να περάσει στην αντεπίθεση και με μια μακροσκελή ανακοίνωση, αφήνει σκιές για διαπλοκή και παρεμβάσεις, ενώ αποκαλύπτει πως συνελήφθη γιος ανεξάρτητου ποινικού ανακριτή - πρώην αξιωματικός της Αστυνομίας -, χωρίς ωστόσο να απομακρυνθεί από τις έρευνες λόγω σύγκρουση συμφέροντος. 

Σημειώνεται πως οι δύο πρώην αξιωματικοί της Αστυνομίας που είναι ανάμεσα στους τέσσερις που διερευνούν για τις Φυλακές, είναι στη λίστα των ανεξάρτητων ανακριτών της Ανεξάρτητης Αρχής Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας. 

Και την ώρα που τόσο η Διεύθυνση των Φυλακών, όσο και η Συντεχνία της Αστυνομίας, αφήνουν σκιές γύρω από την ανεξαρτησία των ανεξάρτητων ανακριτών, ένα βίντεο που άρχισε να διακινείται ευρέως, έρχεται να ρίξει κι άλλο λάδι στη φωτιά της αμφισβήτησης, αφού σε αυτό φαίνεται πρόσωπο από την Ανεξάρτητη Αρχή Ισχυρισμών και Παραπόνων (ΑΑΔΙΠΑ), να δίνει αναφορά σε άλλο πρόσωπο, που προερχόταν από τις τάξεις της Αστυνομίας, σε σχέση με δηλώσεις έγιναν αναφορικά με την υπόθεση Μεταξά, σύμφωνα με τα όσα προκύπτουν από τα γεγονότα. 

Αναμφίβολα, η επικοινωνία, δεν είναι αδίκημα, ούτε μπορεί να θίξει την αμεροληψία του οποιουδήποτε, ωστόσο η οικειότητα - «ότι θέλεις να με παίρνεις» - και το περιεχόμενο της συνομιλίας, δημιουργούν επιπλέον σκιές για τον ρόλο μιας ανεξάρτητης Αρχής που θα έπρεπε υπό κανονικές συνθήκες να δρα ανεξάρτητα, χωρίς να δέχεται παρεμβάσεις, ακόμα και για δηλώσεις. 

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, το μέλος της ΑΑΔΙΠΑ, ενημερώνει πρόσωπο, λέγοντας του πως το «θέμα αποκαταστάθηκε». Αναφέρεται σε δημοσίευμα του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων και του εξηγεί πως έγινε ενημέρωση πως «όλοι οι αστυνομικοί, με ένα δυο εξαιρέσεις βρίσκονται στις θέσεις τους, κάτι που κάνει πιο εύκολο τον εντοπισμό τους από την ΑΔΙΠΑ». Μάλιστα ο ανεξάρτητος ανακριτής, λέει «όπως μου τα είπες, είπα τα». 

Το μέλος της ΑΑΔΙΠΑ του λέει πως «αποκατέστησε», ενώ στη συνέχεια ακούγεται να λέει πως, «με την πρώτη ευκαιρία να κόψω τούτο τον βήχα», και εξηγεί τι εννοεί: «Να πω δηλαδή με την πρώτη ευκαιρία, κύριοι σταματάτε τα πλάσματα εν αθώα μέχρι να αποδειχθεί η ενοχή τους. Και δεν είναι σωστό τούτο συνέχεια στα μέσα ενημέρωσης». 

Στη συνέχεια μετά από μια σύντομη παύση, το μέλος της ΑΑΔΙΠΑ ακούγεται να λέει: «Ε τι να κάνουμε ρε χχχ, ε άτε… Εν να τα πούμε εμείς οι δύο που έχει 40 χρόνια που είμαστε μέσα σε τούτη την δουλειά… Άτε πέμου τζαι εσού…».

Η κουβέντα ολοκληρώνεται με τον μέλος της ΑΑΔΙΠΑ να λέει στον συνομιλητή του, «να είσαι καλά χχχ μου, να είσαι καλά… Ότι θέλεις να με πιάεις…».

Με βάση τα πρόσωπα που πρωταγωνιστούν στο βίντεο και τα γεγονότα, η συνομιλία έγινε με αφορμή την υπόθεση Μεταξά και δηλώσεις που έγιναν, οι οποίες στην συνέχεια ανασκευάστηκαν, κατόπιν συνεννόησης, εξού και το «αποκατέστησα, όπως μου τα είπες, είπα τα».

Σημειώνεται πως το εν λόγω βίντεο δεν είναι προϊόν υποκλοπής ή παράνομης βιντεογράφησης, αλλά βρίσκεται ανοικτό στο διαδίκτυο από το 2020 και μπορεί να το παρακολουθήσει οποιοσδήποτε. Το τηλεφώνημα, έγινε κατά τη διάρκεια μαθήματος, το οποίο είναι προσβάσιμο για όλους στο διαδίκτυο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αλλεπάλληλα πυρά σε ανεξάρτητους ανακριτές-Παρεμβάσεις και σύγκρουση συμφέροντος

Δειτε Επισης

Νέες κυρώσεις ΗΠΑ κατά της Λευκορωσίας-Δύο εταιρείες στην Κύπρο
Η Αστυνομία αναζητά ένα ύποπτο πρόσωπο για διάρρηξη εκκλησίας (pics)
Σαρανταενάχρονος οδηγούσε υπό την επήρεια αλκοόλ και προκάλεσε τροχαίο
Εμπρησμός πίσω από τα 15 οχήματα που παραδόθηκαν στις φλόγες στο Καϊμακλί-74 χτυπήματα από την αρχή του έτους
Τραγωδία στον Πειραιά-Νεκρός 31χρονος από την κατάρρευση κτηρίου (pics)
Απαντά στο Ισραήλ ο Ραΐσι-«Το Ιράν θα απαντήσει σε οποιαδήποτε ενέργεια ενάντια στα συμφέροντά του»
Το Τελ Αβίβ διαβεβαίωσε τις αραβικές χώρες ότι η απάντησή του στο Ιράν δεν θα τις βάλει σε κίνδυνο
Κατέρρευσε τμήμα κτηρίου στο Πασαλιμάνι-Τρεις ελαφρά τραυματίες, ένας εγκλωβισμένος (pics)
Ασφυκτική πίεση στο Ισραήλ να μην χτυπήσει το Ιράν-Η σύγκριση των δύο στρατών, τα drone και τα πυρηνικά
Χειροπέδες σε 32χρονη που εργαζόταν παράνομα σε ξενοδοχείο με πλαστή ταυτότητα