Αξιωματικός στη λίστα για παραλείψεις, διορισμένος όμως… ανεξάρτητος ανακριτής

Τα βλέμματα έχουν στραφεί πλέον στον Γενικό Εισαγγελέα, στον οποίο παραδόθηκε το πόρισμα για τον θάνατο του 26χρονου εθνοφρουρού, Θανάση Νικολάου, η μητέρα του οποίου δεκαεπτά χρόνια μετά δικαιώνεται, αφού επιβεβαιώθηκαν τα όσα φώναζε όλα αυτά τα χρόνια, ότι δηλαδή το παιδί της δολοφονήθηκε και δεν αυτοκτόνησε, όπως επέμενε η Αστυνομία. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σ. Αγγελίδης: Τα πορίσματα δεν είναι δεσμευτικά

Οι ποινικοί ανακριτές, εισηγούνται τέσσερις διώξεις, τριών αστυνομικών και ενός ιατροδικαστή, που πλέον ιδιωτεύει, ενώ ο ένας εκ των ανακριτών, Σάββας Μάτσας, μετά την παράδοση του πορίσματος, είχε δηλώσει πως «ήταν αυταπόδεικτο ότι ήταν φόνος. Ήταν τόσες πολλές οι παραλείψεις που δυστυχώς κατέστησαν την έρευνα για εντοπισμό των υπόπτων ή ενόχων, αδύνατη».

Για τους τρεις αστυνομικούς, το πόρισμα δείχνει ποινικά αδικήματα, ωστόσο όπως ανέφερε σε χθεσινές δηλώσεις του ο Σάββας Αγγελίδης, τα πορίσματα γενικότερα δεν είναι δεσμευτικά αλλά πρόκειται για συμπεράσματα, ενώ τον τελευταίο λόγο τον έχει ο Γενικός Εισαγγελέας, ο οποίος μελετά το μαρτυρικό υλικό και σύντομα αναμένεται να ανακοινώσει τις αποφάσεις του. 

Για τους τρεις αστυνομικούς, προκύπτουν αδικήματα σε σχέση με την παραμέληση νόμιμου καθήκοντος, με τον Σάββα Μάτσα, να δηλώνει πως «αποφασίστηκε αυτή η υπόθεση να διερευνηθεί ως μικροπαράβαση λες και επρόκειτο για κλοπή ποδηλάτου από ποιο; Από έναν αστυνομικό του Αστυνομικού Σταθμού Λάνειας και όχι από έμπειρους ανακριτές του ΤΑΕ Λεμεσού. Η διερεύνηση ήταν αμελέστατη και το αποτέλεσμα ήταν να καταστεί εξαιρετικά δύσκολος ο εντοπισμός και η ανεύρεση των ενόχων».

Πάντως από την πλευρά του ο Αρχηγός Αστυνομίας, ερωτηθείς για τις επικρίσεις και τα όσα καταλογίζονται στις Αρχές στο πόρισμα, «δεν θα ήθελα να πιστέψω ότι οι αστυνομικοί εκείνης της εποχής διαπίστωσαν φόνο και δεν τον διερεύνησαν».

Σημειώνεται πως πλέον οι αστυνομικοί, σε βάρος των οποίων προκύπτουν ποινικά αδικήματα, δεν υπηρετούν πλέον στην Αστυνομία αφού έχουν αφυπηρετήσει, ωστόσο ο ένας εκ των τριών, πριν την αφυπηρέτηση του βρισκόταν στα ψηλά δώματα της Αστυνομίας, ενώ σήμερα βρίσκεται στη λίστα των ανεξάρτητων ποινικών ανακριτών της Αρχής Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας. Δηλαδή, ενώ φαίνεται, με βάση το πόρισμα, να προέβη σε σοβαρές παραλήψεις, την ίδια ώρα διερευνά αδικήματα κατά πρώην συναδέλφων του. Και εδώ προκύπτει ένα άλλο ερώτημα. Εάν η μητέρα του Θανάση προέβαινε σε καταγγελία στην Ανεξάρτητη Αρχή Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας, θα διερευνούσαν ανεξάρτητοι ανακριτές σε βάρος συναδέλφου του; Εξού και οι σκιές που δημιουργούνται ως προς το γεγονός πως διορίζονται πρώην αξιωματικοί της Αστυνομίας, παρά την σχετική νομοθεσία της Ε.Ε, στις θέσεις των ανεξάρτητων ανακριτών.  

Την ίδια ώρα, η μητέρα του Θανάση, Ανδριάνα Νικολάου, ξεσπά εκ νέου και μιλά για συγκάλυψη που συνεχίζεται.

Όπως αναφέρει σε ανάρτηση της: Η ΣΥΓΚΑΛΥΨΗ ΣΥΝΙΧΙΖΕΤΑΙ.! Αποκρύπτουν το πόρισμα οι εμπλεκόμενοι που με βασάνιζαν ανελέητα 17 ολόκληρα χρόνια μέχρι που ξέθαψα το παιδί μου και ακόμα συνεχίζουν!!!

Η αλήθεια έλαμψε, δεν μπορούν να κρύβονται άλλο παρά να παραδεχτούν!!!

Δεν σέβονται τον μαρτυρικό θάνατο του παιδιού μου, ούτε το τί έχει περάσει τέτοιες μέρες στον Στρατό, ούτε το μνημόσυνο του!!!

Αυτός ο τόπος χρειάζεται ριζική κάθαρση!!!»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δεν δόθηκε το πόρισμα στην οικογένεια του Θανάση-Τελευταία προειδοποίηση σε Σαββίδη

Σημειώνεται, πως για το θέμα των ανεξάρτητων ποινικών ανακριτών που προέρχονται από τις τάξεις της Αστυνομίας, τα τελευταία εικοσιτετράωρα υπάρχουν αντιδράσεις, τόσο από την Διεύθυνση των Φυλακών, αφού στην δεύτερη έρευνα που διατάχθηκε βρίσκονται δύο πρώην αξιωματικοί, οι οποίοι είναι στη λίστα της Ανεξάρτητης Αρχής Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας, όσο επίσης και από τα ίδια τα μέλη της Δύναμης, με τις συντεχνίες να δείχνουν παρεμβάσεις, κουκουλώματα και αυτεπάγγελτες έρευνες κατ' επιλογή. 

Μάλιστα, η συντεχνία Ισότητα μίλησε για παρέμβαση πολιτικού προσώπου, ενώ αποκάλυψε πως στενό συγγενικό πρόσωπο ανεξάρτητου ανακριτή, πρώην αξιωματικός, συνελήφθη με μεγάλη ποσότητα ναρκωτικών, ωστόσο δεν ενημερώθηκε ο Γενικός Εισαγγελέας ώστε να απομακρυνθεί, καθώς όπως υποστηρίζει, υπάρχει σύγκρουση συμφέροντος. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αλλεπάλληλα πυρά σε ανεξάρτητους ανακριτές-Παρεμβάσεις και σύγκρουση συμφέροντος

Δειτε Επισης

Αυξημένη τροχαία κίνηση στον αυτοκινητόδρομο λόγω τροχαίου
Ανέκοψαν όχημα για έλεγχο και εντόπισαν 120 κροτίδες-Συνελήφθη 22χρονος
Διευκρινήσεις Δήμου Λεμεσού για την κατάρρευση προέκτασης οροφής κτιρίου
Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αστυνομίας, Κυριάκος Χαραλάμπους
Τέλος στις κακοποιήσεις παιδιών ζητούν από Χαρτσιώτη μαθητές μέσω τέχνης (pics)
Παρατείνεται μέχρι τον Αύγουστο η δίκη του Κενάν Αγιάζ
Δύο καραμπόλες στο ίδιο σημείο στον αυτοκινητόδρομο-Στο νοσοκομείο τέσσερα πρόσωπα
Υπ. Δικαιοσύνης: Στο τελικό στάδιο η πρόσληψη 259 πυροσβεστών
Πυρκαγιά σε ξηρά χόρτα προκάλεσε προβλήματα σε πασσάλους της ΑΗΚ και σε λάστιχα άρδευσης
Δεν σταματούν οι βομβιστικές επιθέσεις, έκρηξη σε γκαράζ οικίας στη Λακατάμια-Ζημιές σε ένα όχημα