Και τέταρτη μαρτυρία για περί deal από αστυνομικούς-Πράσινο Αρχής για διερεύνηση

Στην διερεύνηση της νέας καταγγελίας της Διεύθυνσης των Κεντρικών Φυλακών, που αφορά επηρεασμό μαρτύρων στα πλαίσια της δεύτερης ποινικής έρευνας που διέταξε ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας ένα μήνα μετά την καταγγελία κατά του Διοικητή της ΥΚΑΝ, Μιχάλη Κατσουνωτού, σε βάρος του οποίο ο ανεξάρτητος ποινικός ανακριτής στο πόρισμα του δείχνει ποινικά αδικήματα, αποφάσισε η Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς.  

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το πρωί μεταξύ των μελών, ο Επίτροπος Διαφάνειας ενημέρωσε πως θα απέχει τόσο από τις συνεδριάσεις όσο και από την διερεύνηση, ώστε να αποφευχθούν οι οποιεσδήποτε σκιές και να τεθεί από οποιοδήποτε θέμα ασυμβίβαστου, αφού πριν τον διορισμό του βρισκόταν στην νομική ομάδα της Άννας Αριστοτέλους. Ενέργεια η οποία έχει τη σημασία της, αφού στην ουσία αυτό δείχνει η νέα καταγγελία της Διεύθυνσης είναι σύγκρουση συμφέροντος, δεδομένου πως οι δύο εκ των τεσσάρων ποινικών ανακριτών που διορίστηκαν από την Νομική Υπηρεσία, προέρχονται από τις τάξεις της Αστυνομίας. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πλήγμα στην αμεροληψία της δεύτερης έρευνας για Φυλακές-«Μίλησε» και ο δικανικός

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην σύσκεψη τα μέλη έθεσαν επί τάπητος τους την καταγγελία της Διεύθυνσης των Φυλακών και αποφάσισαν όπως προχωρήσουν στην διερεύνηση, με την θέσπιση των κανονισμών. Υπενθυμίζεται πως, η Ανεξάρτητη Αρχή θα εξετάζει αρχικά τις καταγγελίες ενώπιον της και αφού κρίνει πως υπάρχει πεδίο για έρευνα, τότε θα προχωρεί σε περαιτέρω διερεύνηση. 

Ως εκ τούτου, ενώπιον της Αρχής, όταν αρχίσει έρευνα, θα βρεθεί αρχικά η Διεύθυνση των Κεντρικών Φυλακών, ωστόσο σε αυτή την περίπτωση πρωταγονιστικό ρόλο παίζουν οι μάρτυρες οι οποίοι, σύμφωνα με την καταγγελία, προσεγγίστηκαν από μέλη της Αστυνομίας, τα οποία του πρόσφεραν ανταλλάγματα, είτε να βοηθηθούν στις ποινικές τους υποθέσεις, είτε στην αποφυλάκιση συγγενικών τους προσώπων, εάν κατέθεταν εναντίον της Διεύθυνσης των Φυλακών για κινητά και ναρκωτικά στις Φυλακές. 

Πρόκειται για τρεις περιπτώσεις, η μια εκ των οποίων αφορά γυναίκα η οποία αντιμετωπίζει ποινική υπόθεση και κλήθηκε από αστυνομικό να μεταβεί στο σταθμό, όπου της πρότειναν να καταθέσει εναντίον της Διεύθυνσης, λέγοντας της μάλιστα - σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της - πως είναι για να «βοηθήσουν τον Κατσουνωτό γιατί είναι κρίμα». Στην εν λόγω γυναίκα, όπως υποστηρίζει, υποσχέθηκαν να απαλλαχτεί από την υπόθεση που αντιμετωπίζει και επίσης σύντομα θα διευθετούσαν απόλυση προσώπου από το περιβάλλον της, μέσω του Συμβουλίου Αποφυλακίσεως. Επίσης, φέρονται να της ανέφεραν πως θα απαλλαχτεί και από άλλη ποινική υπόθεση που εμπλέκονται και οι δύο. Η υπόθεση στην οποία εμπλέκονται και οι δύο, σύμφωνα με την καταγγελία, σχετίζεται με τον πρώην Διοικητή της ΥΚΑΝ και τον βαρυποινίτη. Μάλιστα φέρεται να είπαν στην γυναίκα «αυτός παπάς, αυτός τατάς».

Επίσης, οι δύο αστυνομικοί της είπαν πως οι δύο ανακριτές θα πήγαιναν από τη Λευκωσία για να της πάρουν κατάθεση. Την επόμενη ημέρα δέχθηκε δεκαπέντε κλήσεις από την αστυνομική διεύθυνση και ένα από κινητό τηλέφωνο, το οποίο ανήκει στον έναν εκ των δύο ανακριτών.

Η δεύτερη περίπτωση αφορά πρώην κρατούμενο που βρισκόταν στο σχέδιο προστασίας μαρτύρων, ο οποίος, σύμφωνα με την καταγγελία που είδε το φως της δημοσιότητας, προσέγγισε αποφυλακισθέντες για να καταθέσουν εναντίον της Διεύθυνσης, ώστε να «προκαλούσαν κακό ή ζημιά στο έργο της Διεύθυνσης και προσωπικά της διευθύντριας και της ανώτερης λειτουργού με διάφορους τρόπους, ακόμα και με ποινική τους δίωξη». 

Επίσης καταγγέλθηκε πως σε μία άλλη περίπτωση κρατούμενος προσεγγίστηκε μέσω φίλων του εκτός Φυλακών για να πειστεί να καταθέσει για ύπαρξη κινητών τηλεφώνων και ναρκωτικών, τάζοντάς μεγάλο χρηματικό ποσό και ότι «θα τον βοηθήσουν να αποφυλακιστεί πολύ σύντομα».

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά την δημοσιοποίηση της καταγγελίας, προέκυψε και τέταρτη μαρτυρία, με το πρόσωπο επίσης να εκφράζει την ετοιμότητα του να καταθέσει ενώπιον της Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς. Και οι τέσσερις μάρτυρες κατονομάζουν αστυνομικούς και δίνουν λεπτομέρειες. 

Υπενθυμίζεται πως, στα πλαίσια των ερευνών του Αχιλλέα Αιμιλιανίδη, αναφορικά με το σκάνδαλο διαφθοράς με εμπλεκόμενο τον τέως Διοικητή της ΥΚΑΝ, προέκυψε μαρτυρία από πρόσωπο, το οποίο έκανε λόγο πως αστυνομικοί είχαν μεταβεί σε χώρο στη Λεμεσό, που προσέγγισαν άτομα, ζητώντας τους να βοηθήσουν για να εντοπιστεί βίντεο σε βάρος της Διευθύντριας. Το εν λόγω πρόσωπο κατέθεσε ενώπιον του Αχιλλέα Αιμιλιανίδη, όπως επίσης ενώπιον του βρέθηκε και κρατούμενος, ο οποίος υποστήριξε πως όταν μετέβη για ανάκριση στη Λεμεσό, του έγινε πρόταση για να εφοδιαστεί με κινητό, ώστε να τους αποστέλλει πληροφορίες και βίντεο, με αντάλλαγμα να βοηθηθεί στην ποινική υπόθεση του, όπου τότε ήταν υπόδικος. Ωστόσο, άγνωστο εάν οι εν λόγω μαρτυρίες θα βρεθούν και ενώπιον της Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς ή εάν θα αξιοποιηθούν. 

Πάντως, η Νομική Υπηρεσία, παρά τη σοβαρότητα των καταγγελιών, σε ανακοίνωση της ανέφερε πως δεν έχει ενώπιον της καταγγελία, ενώ αρκέστηκε στο να αναφέρει πως επικοινώνησε με τον ένα εκ των ανακριτών που ηγείται της ομάδας, λέγοντας πως οι έρευνες βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο και θα αναμένει το πόρισμα. 

Με την απόφαση ωστόσο της Ανεξάρτητης Αρχής να προχωρήσει σε διερεύνηση, άγνωστο εάν η Νομική Υπηρεσία θα προβεί σε οποιαδήποτε διαβήματα, αφού οι καταγγελίες έρχονται σε σύγκρουση με την έρευνα, αφού αφορούν τους δύο ανακριτές που προέρχονται από την Αστυνομία και προκύπτουν σοβαρά ζητήματα αμεροληψίας, που θέτει την ανεξαρτησίας τους υπό αμφισβήτηση. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ξεκάθαρος ο Πογιατζής-«Η Αρχή δεν έχει υποχρέωση να ενημερώνει Νομική Υπηρεσία»

Η δεύτερη ανάγνωση των δηλώσεων Πογιατζή 

Εξάλλου, ο Επίτροπος Διαφάνειας, Χάρης Πογιατζής, γενικώς ομιλούντες, ανέφερε πως η Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς δεν είναι υποχρεωμένη να ενημερώνει την Νομική Υπηρεσία, αντιθέτως σε περίπτωση που ζητηθεί έχει το δικαίωμα να αρνηθεί, καθώς η διερεύνηση είναι καθαρό ζήτημα της Αρχής και δεν μπορεί να επέμβουν.

Μάλιστα, θέλησε να ξεκαθαρίσει - και πάλι γενικώς ομιλούντες - πως «η Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς είναι ανεξάρτητη, όπως λέει και το όνομα». Δήλωση, η οποία έχει τη σημασία της, αφού προέρχεται από τον Επίτροπο Διαφάνειας που η πολιτεία τον εμπιστεύτηκε για αυτή τη θέση και η οποία δείχνει πως ο όρος ανεξάρτητη αρχή ή ανεξάρτητοι ανακριτές, θα πρέπει να είναι ανεξάρτητοι. Αυτή εξάλλου είναι και η ουσία της καταγγελίας που καλείται να διερευνήσει η Αρχή κατά της Διαφθοράς, γιατί σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι ισχυρισμοί των μαρτύρων, τότε αυτό συνεπάγεται με μη ανεξάρτητη εν τέλει έρευνα, αφού οι ανακριτές δεν θα έπρεπε να βρίσκονται σε επικοινωνία με την Αστυνομία, η οποία θα τους στέλνει κατ΄ επιλογή μάρτυρες. Και όπως θέλησε να τονίσει ο κ. Πογιατζής, «εξού και ο όρος». 

Από την άλλη, η απόφαση του Χάρη Πογιατζή να εξαιρεθεί από την διερεύνηση, στέλνει επίσης ξεκάθαρα μηνύματα. Στην ουσία, χωρίς να αμφισβητείται η αμεροληψία του, δείχνει πως προκύπτει ζήτημα ασυμβίβαστου, αφού ήταν δικηγόρος της Άννας Αριστοτέλους, εξού και αποσύρεται από την διερεύνηση, προκειμένου να μην υπάρξουν οι οποιεσδήποτε σκιές. Ένα μήνυμα που έρχεται από τον Επίτροπο Διαφάνειας, την ώρα που τα σύννεφα βρίσκονται πάνω από τους δύο εκ των τεσσάρων ποινικών ανακριτών που ήταν αξιωματικοί της Αστυνομίας, ωστόσο διορίστηκαν για να διερευνήσουν το θέμα στις Φυλακές, ένα μήνα μετά τις καταγγελίες της Άννας Αριστοτέλους σε βάρος πρώην συναδέλφου τους, με τις έρευνες μάλιστα να επεκτείνονται και στην Αστυνομία, η οποία εμπλέκεται στην μεταφορά κρατουμένων στα Δικαστήρια, από όπου επέστρεψαν με κινητά ή ναρκωτικά. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Επανάληψη σκηνικού για τις νέες καταγγελίες κατά Αστυνομίας-Άγνοια Εισαγγελίας

Δειτε Επισης

Αυξημένη τροχαία κίνηση στον αυτοκινητόδρομο λόγω τροχαίου
Ανέκοψαν όχημα για έλεγχο και εντόπισαν 120 κροτίδες-Συνελήφθη 22χρονος
Διευκρινήσεις Δήμου Λεμεσού για την κατάρρευση προέκτασης οροφής κτιρίου
Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αστυνομίας, Κυριάκος Χαραλάμπους
Τέλος στις κακοποιήσεις παιδιών ζητούν από Χαρτσιώτη μαθητές μέσω τέχνης (pics)
Παρατείνεται μέχρι τον Αύγουστο η δίκη του Κενάν Αγιάζ
Δύο καραμπόλες στο ίδιο σημείο στον αυτοκινητόδρομο-Στο νοσοκομείο τέσσερα πρόσωπα
Υπ. Δικαιοσύνης: Στο τελικό στάδιο η πρόσληψη 259 πυροσβεστών
Πυρκαγιά σε ξηρά χόρτα προκάλεσε προβλήματα σε πασσάλους της ΑΗΚ και σε λάστιχα άρδευσης
Δεν σταματούν οι βομβιστικές επιθέσεις, έκρηξη σε γκαράζ οικίας στη Λακατάμια-Ζημιές σε ένα όχημα