Επιβεβαιώνει ο Πογιατζής την καταγγελία κατά Αστυνομίας-Το μπαλάκι στον Σαββίδη

Εν αναμονή εξελίξεων γύρω από τις νέες καταγγελίες της Διεύθυνσης των Κεντρικών Φυλακών, μετά τις μαρτυρίες πως πρόσωπα προσεγγίστηκαν από μέλη της Αστυνομίας και τους ζητήθηκε να καταθέσουν εναντίον των Φυλακών στην δεύτερη ποινική έρευνα που διέταξε ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας για κινητά και ναρκωτικά, με αντάλλαγμα να βοηθηθούν στις ποινικές τους υποθέσεις και στην αποφυλάκιση τους.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τρεις οι ποινικές διώξεις που εισηγείται ο ανακριτής-Στη λίστα και δεύτερος της ΥΚΑΝ

Μετά την Άννα Αριστοτέλους, την καταγγελία επιβεβαίωσε ο Επίτροπος Διαφάνειας, Χάρης Πογιατζής, ο οποίος ωστόσο δήλωσε πως εξαιρείται από την διερεύνηση, καθώς μέχρι την ημέρα διορισμού του Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς ήταν μέλος της νομικής ομάδας της Άννας Αριστοτέλους και ως εκ τούτου, για να μην προκύπτει οποιοδήποτε θέμα ασυμβίβαστου, θα απέχει. 

Όπως δήλωσε ο κ. Πογιατζής, δεν θα έχει οποιαδήποτε ανάμειξη και θα απέχει από τις συνεδρίες, ωστόσο τόνισε πως ο η Επιτροπή μπορεί να λειτουργήσει χωρίς ένα από τα μέλη, ενώ των συνεδριάσεων θα προεδρεύει ο αρχαιότερος. Παράλληλα, θέλησε να τονίσει πως τα υπόλοιπα μέλη της Επιτροπής μπορούν να προχωρήσουν στην διερεύνηση και να καταλήξουν σε ευρήματα, ανεξαρτήτως εάν ο ίδιος εξαιρείται. 

Την ίδια ώρα, ερωτηθείς τι μέλλει γενέσθαι με την δεύτερη ποινική έρευνα που διέταξε ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας, ο κ. Πογιατζής, γενικά ομιλούντες, θέλησε να αναφέρει πως μπορεί να υπάρχουν περιπτώσεις όπου διακόπτεται μια έρευνα μέχρι την διερεύνηση των καταγγελιών, ενώ ξεκαθάρισε πως κάτι τέτοιο είναι ζήτημα που αφορά τον Γενικό Εισαγγελέα. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Προσφορές σε υπόπτους όπως… προσφορές σε λαϊκή-Κίνδυνοι στην απονομή Δικαιοσύνης

Οι καταγγελίες 

Σύμφωνα με την καταγγελία, ενώπιον της Διεύθυνσης των Φυλακών, έφθασαν πληροφορίες και μαρτυρίες για συνεργασία μελών της Αστυνομίας με τους δύο εκ των ανακριτών που προέρχονται από τις τάξεις του Σώματος, οι οποίες αναφέρουν πως σε διαφορετικές περιπτώσεις επιχειρήθηκε να τους πείσουν, ώστε να καταθέσουν εναντίον της Διεύθυνσης και να «βοηθήσουν τον Κατσουνωτό γιατί είναι κρίμα».

Στην καταγγελία γίνεται αναφορά σε τρείς περιπτώσεις. Στην πρώτη περίπτωση αστυνομικοί επικοινώνησαν και ζήτησαν από γυναίκα, εναντίον της οποίας εκκρεμεί ποινική υπόθεση, να καταθέσει ότι γνωρίζει για χρήση ναρκωτικών και κινητών τηλεφώνων στις Φυλακές και της υποσχέθηκαν πως θα απαλλαχθεί από την υπόθεση, όπως επίσης και την αποφυλάκιση προσώπου από το στενό της περιβάλλον που εκτίει ποινή φυλάκισης. Όπως αναφέρει η καταγγελία, φέρονται να της υποσχέθηκαν πως «στους προσεχείς μήνες θα διευθετήσουν απόλυση του μέσω του Συμβουλίου Αποφυλακίσεως» και απαλλαγή από άλλη ποινική υπόθεση που εμπλέκονται και οι δύο. 

Η υπόθεση στην οποία εμπλέκονται και οι δύο, σύμφωνα με την καταγγελία, σχετίζεται με τον πρώην Διοικητή της ΥΚΑΝ και τον βαρυποινίτη. Μάλιστα φέρεται να είπαν στην γυναίκα «αυτός παπάς, αυτός τατάς».

Επίσης, οι δύο αστυνομικοί της είπαν πως οι δύο ανακριτές θα πήγαιναν από τη Λευκωσία για να της πάρουν κατάθεση. Την επόμενη ημέρα δέχθηκε δεκαπέντε κλήσεις από την αστυνομική διεύθυνση και ένα από κινητό τηλέφωνο, το οποίο ανήκει στον έναν εκ των δύο ανακριτών.

Η δεύτερη περίπτωση αφορά πρώην κρατούμενο που βρισκόταν στο σχέδιο προστασίας μαρτύρων, ο οποίος, σύμφωνα με την καταγγελία, προσέγγισε αποφυλακισθέντες για να καταθέσουν με ψευδή ισχυρισμό, ότι η Άννα Αριστοτέλους και η Αθηνά Δημητρίου ευθύνονται για διάφορες υποθέσεις που τους αφορούσαν, ώστε να «προκαλούσαν κακό ή ζημιά στο έργο της Διεύθυνσης και προσωπικά της διευθύντριας και της ανώτερης λειτουργού με διάφορους τρόπους, ακόμα και με ποινική τους δίωξη». 

Επίσης καταγγέλθηκε πως σε μία άλλη περίπτωση κρατούμενος προσεγγίστηκε μέσω φίλων του εκτός Φυλακών για να πειστεί να καταθέσει για ύπαρξη κινητών τηλεφώνων και ναρκωτικών, τάζοντάς μεγάλο χρηματικό ποσό και ότι «θα τον βοηθήσουν να αποφυλακιστεί πολύ σύντομα».

Στην καταγγελία της η Διεύθυνση των Φυλακών σημειώνει πως υπάρχουν γραπτές μαρτυρίες και τα πρόσωπα είναι έτοιμα να καταθέσουν, ενώ τα όσα ισχυρίζονται έρχονται να προκαλέσουν νέες σκιές γύρω από την δεύτερη ποινική έρευνα που διατάχθηκε, για την οποία ήδη εκφράστηκε η άποψη πως επρόκειτο για «αντίποινα» στην Διεύθυνση, δεδομένου πως αυτή βασίστηκε σε υλικό που προβλήθηκε σε ΜΜΕ αλλά ήταν τελικά μαρτυρικό υλικό που η ίδια η Διεύθυνση παρέδωσε στον Αχιλλέα Αιμιλινανίδη. Επίσης, βασίστηκε σε πληροφορίες που έφθασαν μόλις την τελευταία εβδομάδα πριν τις οδηγίες, καθώς και στην απόφαση του ισοβίτη, με την μαρτυρία ωστόσο να βρίσκεται ενώπιον των Αρχών από το 2020. 

Μετά την εν λόγω καταγγελία, τίθεται σοβαρό ζήτημα ως προς την σχέση των δύο ανεξάρτητων ποινικών ανακριτών με την Αστυνομία, κάτι για το οποίο εκφράστηκαν εξαρχής οι ανησυχίες, ενώ πλέον τινάζεται στον αέρα όλη η έρευνα, αφού προκύπτει θέμα αμεροληψίας. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σπάει η ομερτά-Βίντεο και στοιχεία με deal και επαφές έτοιμα να κατατεθούν

Δειτε Επισης

Οι ΗΠΑ κατηγορούν την Κίνα για υποστήριξη της Ρωσίας στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας-«Παρέχετε όπλα, δεν είστε ουδέτεροι»
Άκυρο Βουλής για αποσπάσεις δημοσίων υπαλλήλων και αορίστου χρόνου-«Γάγγραινα και βόλεμα ημετέρων»
Πράσινο Βουλής για χρονική παράταση χρηματοδότησης ελλειμμάτων ΟΚΥπΥ
Ανατροπή στο Ανώτατο της Ν. Υόρκης-Ακύρωσε την καταδίκη του Χάρβεϊ Γουάινστιν γιατί «δεν είχε δίκαιη δίκη»
Αιχμές στην Επ. Εσωτερικών για έλλειψη διαβούλευσης στα ν/σ Περί Αλλοδαπών και Μετανάστευσης
Οι αγωνιστές ΕΟΚΑ 1955-1959 καταγγέλλουν το Υφ. Πολιτισμού για «θέμα γλώσσας» στη Μπιενάλε
Στις 3232 οι υποψηφιότητες για τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης-Δείτε αναλυτικά ανά δήμο και επαρχία
Θλίψη Υφ. Πολιτισμού για τον θάνατο του Πέτρου Στυλιανού
Χάος στα αεροδρόμια της Βρετανίας, εξαιτίας τεχνικού προβλήματος-Ατελείωτες ουρές
Θετική η Επ. Υγείας για επέκταση κρατικής χορηγίας ΟΚΥπΥ